Η Ελλάδα μπλόκαρε την αμυντική συμφωνία της Αλβανίας με την ΕΕ

...πρέπει να συμμορφωθεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία ως βασικό στοιχείο περιλαμβάνει τον σεβασμό του κράτους δικαίου.

by Times Newsroom

Την Αμυντική Συμφωνία μεταξύ Αλβανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης μπλόκαρε η Αθήνα και ο λόγος είναι η υπόθεση του συλληφθέντος δημάρχου της αλβανικής πόλης της Χιμάρας Φρέντη Μπελέρη, μετέδωσε το MIA.

Σημειώνεται ότι  η ΕΕ βρίσκεται σε διαδικασία επιτάχυνσης των διαδικασιών υπογραφής συμφωνιών με τρίτες χώρες με στόχο την καλύτερη αμυντική συνεργασία και πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε συνάντηση στις Βρυξέλλες για τη σύναψη σειράς συμφωνιών άμυνας και ασφάλειας με τον Καναδά, την Ιαπωνία, τη Γκάνα, τη Μολδαβία, τη Νορβηγία και τη Νότια Κορέα.

Από ελληνικής πλευράς υπήρξαν αντιρρήσεις για την Αλβανία, δηλώνοντας ότι πρέπει να συμμορφωθεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία ως βασικό στοιχείο περιλαμβάνει τον σεβασμό του κράτους δικαίου.

«Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική πλευρά υπέβαλε την πρότασή της σύμφωνα με την οποία η καταλληλότερη χώρα για τη σύναψη συμφωνίας άμυνας και ασφάλειας με την ΕΕ είναι η Βόρεια Μακεδονία, η οποία έχει δείξει καλύτερα επιτεύγματα στο κράτος δικαίου, ενώ η τυποποίηση των ενόπλων δυνάμεων στα δυτικά πρότυπα (μέσω της ένταξης στο ΝΑΤΟ) έχει προχωρήσει με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς», όπως αναφέρει το MIA.

Η συγκεκριμένη πρόταση δεν έγινε δεκτή, και η συμφωνία με την Αλβανία δεν υπογράφηκε.

Η υπόθεση Μπελέρη δημιούργησε προβλήματα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις και η Αθήνα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εμποδίσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Τιράνων, καταλήγει το δημοσίευμα.

The Hellenic Information Team

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com