Η γκάφα, η ομολογία και η «πονηριά»

Θα αναγκαστείτε, είπε ο Αλ. Τσίπρας στον Κ. Μητσοτάκη, να πάτε με τον Βελόπουλο για να γίνετε πρωθυπουργός. Πιο ξεκάθαρη ομολογία ότι ξέρει πως θα είναι δεύτερος δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Πίσω από την γκάφα, όμως, υπάρχει και η επίγνωση-«πονηριά». Οτι δεν πρόκειται να ελεγχθεί για όσα λέει και τάζει τώρα με την ασφάλεια της βεβαιότητας, γιατί δεν θα κληθεί να κυβερνήσει.

by Times Newsroom

ΕΙΝΑΙ αδύνατον να λυθεί μια εξίσωση που έχει πολλούς περισσότερους αγνώστους από τα δεδομένα. Πόσω μάλλον που αυτοί οι «άγνωστοι» -μέσα σε συνθήκες πολέμου- αλλάζουν μέρα με τη μέρα ή και ώρα με την ώρα.

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Μπροστά σε μια τέτοια εξίσωση βρίσκεται και η κυβέρνηση με την ενεργειακή κρίση, την ακρίβεια και τον πληθωρισμό. Αναζητώντας, μαζί με την Ε.Ε., μια λύση που θα βάζει φρένο στην ακρίβεια και θα ενισχύει στοχευμένα τα ευάλωτα νοικοκυριά. Το γεγονός ότι, παρά την ασφυκτική πίεση που της ασκείται, δεν έχει προχωρήσει ακόμα σε συγκεκριμένες εξαγγελίες (πέραν της συνέχισης της επιδότησης των λογαριασμών του ρεύματος και την επικείμενη σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού), δείχνει σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Και τελεί βεβαίως εν αναμονή των αποφάσεων της Ε.Ε. για τη δημιουργία του νέου ενεργειακού Ταμείου στα πρότυπα του Ταμείου Ανάκαμψης που δημιουργήθηκε λόγω της πανδημίας.

ΑΠΟ την άλλη, οι παιδαριώδεις και τυχοδιωκτικοί ισχυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ είπε χθες ότι «η ακρίβεια που έχουν βιώσει μέχρι σήμερα οι πολίτες φέρει την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη», δεν αντέχουν σε οποιαδήποτε σοβαρή κριτική. Πόσω μάλλον όταν η θεωρία της «ακρίβειας Μητσοτάκη» στηρίζεται σε μια παραλλαγή της ανοησίας που είχε χρησιμοποιήσει και για την ύφεση της πανδημίας. Οτι δηλαδή η ύφεση στην Ελλάδα είχε αρχίσει… πριν ξεσπάσει η πανδημία, κάτι που στη συνέχεια το εγκατέλειψε βλέποντας ότι η ύφεση ήταν παγκόσμια. Ετσι και τώρα, λέει ότι «οι λογαριασμοί του ρεύματος έχουν φτάσει στους πολίτες ήδη πριν την παράνομη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία», αγνοώντας προκλητικά ότι η ενεργειακή κρίση έχει σφιχταγκαλιάσει όλη την υφήλιο και έχει εκτινάξει τον πληθωρισμό σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.

Η επιδερμική προσέγγιση της Κουμουνδούρου και του Αλ. Τσίπρα προσωπικά φάνηκαν και στη Βουλή. Οταν ο «επαγγελματίας πλειοδότης» πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι δεν γνωρίζει σε βάθος το ενεργειακό πρόβλημα, μπερδεύοντας τα λεφτόδεντρα με το λιγνίτη και τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Και προφανώς, νιώθοντας ότι έμεινε τραγικά εκτεθειμένος από τα όσα είπε και τα όσα αποδείχθηκε ότι δεν γνώριζε προχθές στη συζήτηση στη Βουλή, εξέδωσε χθες αυτή την ανακοίνωση-μνημείο. Μια ανακοίνωση που έρχεται από κάποιον άλλο πλανήτη και όχι από τον κόσμο τούτο. Η οποία καταλήγει με το καταφανώς κουτοπόνηρο ότι η κυβέρνηση είναι «αδιάφορη, αδίστακτη και τυχοδιωκτική» και ο πρωθυπουργός «έχει φτάσει στο σημείο να εκμεταλλεύεται τη δυστυχία του πολέμου για να ξεφύγει από τις επιπτώσεις της δικής της ανευθυνότητας». Το μόνο λογικό που συνάγεται απ’ αυτή την πολιτική ασυναρτησία είναι τι θα σκεπτόταν και τι θα έκανε ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας σε μια αντίστοιχη συγκυρία. Και μάλιστα, με μεγάλη άνεση, όπως άλλωστε έκανε κι όταν κυβερνούσε. Ολα τα άλλα είναι για γέλια και για κλάματα. Κι επιβεβαιώνουν τον Ευκλ. Τσακαλώτο, ο οποίος του έχει αναγνωρίσει το «πλεονέκτημα» του καλού «τακτικιστή»…

ΟΜΩΣ, η χθεσινή ανακοίνωση-μνημείο έχει και μια άλλη εξήγηση πέραν της αδίστακτης ημιμάθειας και του ανεξέλεγκτου διχασμού που υπάρχουν στο πολιτικό DNA του ΣΥΡΙΖΑ. Ηρθε να οξύνει και να πολώσει ξανά την ατμόσφαιρα συναίνεσης που διήρκεσε μόνο λίγες ώρες, με στόχο να κρυφτεί η μεγαλειώδης γκάφα του Αλ. Τσίπρα. Ο οποίος εν τη ρύμη του λόγου του παραδέχθηκε ότι θα είναι δεύτερος στις επόμενες εκλογές. Θα αναγκαστείτε, είπε ο Αλ. Τσίπρας στον Κ. Μητσοτάκη, να πάτε με τον Βελόπουλο για να γίνετε πρωθυπουργός. Πιο ξεκάθαρη ομολογία ότι ξέρει πως θα είναι δεύτερος δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Πίσω από την γκάφα, όμως, υπάρχει και η επίγνωση-«πονηριά». Οτι δεν πρόκειται να ελεγχθεί για όσα λέει και τάζει τώρα με την ασφάλεια της βεβαιότητας, γιατί δεν θα κληθεί να κυβερνήσει.

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΑΠΟΥΣΙΑ

Οι πρώτοι πρόσφυγες από την Ουκρανία βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα. Κι όπως όλα δείχνουν, θα έρθουν κι άλλοι. Οσοι έρχονται, έρχονται συντεταγμένα από την εμπόλεμη ζώνη και μπαίνουν στη χώρα, που έχει ανοίξει μια μεγάλη αγκαλιά, από νόμιμα σημεία εισόδου.

Εξίσου οργανωμένη και ζεστή είναι και η υποδοχή τους. Ολοι, το κράτος, η κοινωνία, είναι εκεί ή προσφέρονται να τους βοηθήσουν με κάθε τρόπο. Ομως, λείπουν κάποιοι. Και μάλιστα, λάμπουν διά της απουσίας τους. Λείπουν οι επαγγελματίες «δικαιωματιστές». Λείπουν οι διάφορες ΜΚΟ που έσκιζαν τα ιμάτιά τους, όχι μόνο για τους πρόσφυγες από τη Συρία, αλλά και για παράνομους μετανάστες από το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, τη Νιγηρία και το Αφγανιστάν.

Λείπουν εκείνοι που κατηγορούσαν ως ανάλγητους και αντι-ανθρωπιστές όλους όσοι ήθελαν να προστρέξουν τους πρόσφυγες, αλλά δεν έβλεπαν με καλό μάτι την αθρόα προσέλευση μεταναστών. Λείπουν όσοι συμμετείχαν στη μεγάλη μπίζνα του μεταναστευτικού, πουλώντας τζάμπα ανθρωπισμό.

Νομίζω ότι δεν είναι το θρήσκευμα ή το χρώμα των προσφύγων που τους κρατάνε μακριά από την ανθρωπιστική υποδοχή των Ουκρανών ή των Ελλήνων ομογενών -κυρίως γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι- που έφυγαν από τον πόλεμο για να σωθούν.

Είναι ότι δεν υπάρχει το πλούσιο «μεροκάματο» που υπήρχε στη θάλασσα και τα οργανωμένα δουλεμπορικά κυκλώματα που είχαν αδελφοποιηθεί με τους Τούρκους «συναδέλφους». Είναι η μάσκα της υποκρισίας που έπεσε και φάνηκε το τερατώδες πρόσωπο στυγνών εκμεταλλευτών του ανθρώπινου πόνου.

Αδεια παραμονής και δουλειά για 5.000 πρόσφυγες

Περίπου 5.000 θέσεις φιλοξενίας είναι έτοιμες για να υποδεχθούν τους πρόσφυγες από την Ουκρανία. Μέχρι στιγμής έχουν έλθει περισσότεροι από 1.200 πρόσφυγες, οι οποίοι όμως στη μεγάλη πλειοψηφία τους έχουν συγγενείς ή γνωστούς στην Ελλάδα και φιλοξενούνται στα σπίτια τους. Ωστόσο, τα συναρμόδια υπουργεία (Προστασίας του Πολίτη, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Πολιτικής Προστασίας και Εργασίας) έχουν δημιουργήσει ήδη δομές οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν περίπου 5.000 άτομα.

Παράλληλα, νομοθετείται η διαδικασία για την ταχύτατη έκδοση 12μηνης άδειας παραμονής στην Ελλάδα, αλλά και η δυνατότητα εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ερευνώνται ήδη οι ανάγκες που υπάρχουν σε διάφορους τομείς της αγοράς εργασίας, ώστε οι πρόσφυγες να απορροφηθούν με βάση και τις δεξιότητές τους. Οι τομείς που φαίνεται πως μπορούν να απορροφήσουν αρκετούς πρόσφυγες είναι η αγροτική παραγωγή, ο τουρισμός, αλλά και θέσεις υψηλής τεχνολογίας.

«Ακυρο» από πετρελαϊκές εταιρίες

Στενός συνεργάτης του Κ. Μητσοτάκη ανέλαβε να βολιδοσκοπήσει τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες για το πόσο και πώς μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της ακρίβειας που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση. Πρόκειται για πολύ μεγάλες εταιρίες, οι οποίες τους τελευταίους μήνες έχουν εκτοξεύσει τα κέρδη τους.

Ομως, ο συνεργάτης του πρωθυπουργού έφυγε απογοητευμένος από τις συναντήσεις που είχε. Οι «βαρόνοι του πετρελαίου» εμφανίζονται απρόθυμοι να επωμιστούν μέρος του κόστους για την ανακούφιση των καταναλωτών από τις πολύ μεγάλες αυξήσεις της βενζίνης και του πετρελαίου…

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com