Ισραήλ: Θα απαντήσουμε στο Ιράν όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή και με τον τρόπο που πρέπει

«Θα απαντήσουμε στο Ιράν όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή», δήλωσε ο υπουργός του Πολεμικού Συμβουλίου Μπένι Γκαντζ, λίγες ώρες μετά τη μαζική επίθεση από την Τεχεράνη με τουλάχιστον 300 drones και βαλλιστικούς πυραύλους.

by Times Newsroom

«Θα οικοδομήσουμε έναν περιφερειακό συνασπισμό και θα διεκδικήσουμε το τίμημα από το Ιράν με τον τρόπο και το χρονοδιάγραμμα που είναι σωστό για εμάς», είπε ο Γκαντζ σε δήλωση λίγο πριν συγκληθεί το ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο για να συζητήσει την απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν.

Νωρίτερα, ο ο εκπρόσωπος των ισραηλινών δυνάμεων άμυνας IDF αντισυνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ δήλωσε στο Skynews ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις πρέπει να είναι έτοιμες για το ενδεχόμενο ενός νέου πολεμικού μετώπου με το Ιράν.

Ερωτηθείς αν έχει ανοίξει ένα καινούριο μέτωπο, απάντησε: «Ασφαλώς ελπίζω πως όχι, (αλλά) νομίζω πως πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτή την πραγματικότητα». Πρόσθεσε πως πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι Ιρανοί δεν θα προσπαθήσουν ξανά να σκοτώσουν Ισραηλινούς.

Στο ερώτημα αν θα υπάρξουν αντίποινα από το Ισραήλ, ο εκπρόσωπος είπε: «Είναι μια πολύ καλή ερώτηση. Έχουμε το βλέμμα προς την κυβέρνηση σήμερα, η κυβέρνηση θα συνεδριάσει αργότερα σήμερα και θα λάβει τις αποφάσεις της και θα δώσει τις ανάλογες οδηγίες».

Είπε επίσης ότι μια «χούφτα» βαλλιστικοί πύραυλοι έπληξαν στόχους στο ισραηλινό έδαφος, καθώς και ότι ένα κορίτσι επτά ετών τραυματίστηκε και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.

Ο εκπρόσωπος του IDF εξήρε επίσης την επίδειξη ενότητας έναντι της επίθεσης, αναφερόμενος στη συνδρομή ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας στην άμυνα του Ισραήλ.

New York Times: Ο Μπάιντεν έπεισε τον Νετανιάχου να μην προχωρήσει σε αντεπίθεση κατά του Ιράν

Το πόσο κρίσιμη ήταν η χθεσινή κατάσταση στην Μέση Ανατολή με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ αποκαλύπτει δημοσίευμα των New York Times.

Η εφημερίδα αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απέτρεψε τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου από το να δώσει το πράσινο φως για ένα άμεσο χτύπημα αντιποίνων κατά του Ιράν. Ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να είπε στον Ισραηλινό ομόλογό του Μπάιντεν ότι περαιτέρω αντίποινα ενδέχεται να μην είναι απαραίτητα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αρκετά μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ είχαν ταχθεί υπέρ της άμεσης απάντησης με επίθεση κατά του Ιράν. Ωστόσο το γεγονός ότι η ιρανική επίθεση δεν προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο Ισραήλ και το τηλεφώνημα του Μπάιντεν στον Νετανιάχου οδήγησαν στην αναβολή της ισραηλινής αντεπίθεσης, ανέφεραν οι New York Times.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν πιστεύει ότι η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ πρέπει να κλιμακωθεί σε έναν ευρύτερο πόλεμο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου, Τζον Κίρμπι. Μιλώντας στην εκπομπή “Meet the Press” του ABC, ο Τζον Κίρμπι ρωτήθηκε αν είναι πιθανή η περαιτέρω κλιμάκωση.

«Ο πρόεδρος δεν πιστεύει ότι χρειάζεται να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση σε καμία περίπτωση», ανέφερε ο Τζον Κίρμπι προσθέτοντας ότι Μπάιντεν εργάζεται στη διπλωματική πλευρά και κάλεσε μία συνάντηση των αρχηγών των κρατών της G7 αργότερα σήμερα.

«Αυτό που επέδειξε το Ισραήλ χθες το βράδυ ήταν μια απίστευτη ικανότητα να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Μόνο η δική τους στρατιωτική υπεροχή ήταν αρκετά αξιοσημείωτη χθες. Πολύ λίγα πέρασαν και οι ζημιές ήταν εξαιρετικά ελαφρές», πρόσθεσε ο σύμβουλος.

«Ο πρόεδρος ήταν σαφής ότι δεν θέλουμε να κλιμακωθεί αυτό. Οι επόμενες ώρες και ημέρες θα μας πουν πολλά», εξήγησε ο Τζον Κίρμπι.

Ισραήλ: Οι ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν μία αντεπίθεση στο Ιράν, είπε ο Μπάιντεν στον Νετανιάχου

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι οι ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν καμία αντεπίθεση εναντίον του Ιράν, αποκάλυψαν πηγές.

Ο Μπάιντεν μίλησε με τον Νετανιάχου σε τηλεφωνική επικοινωνία αργά το βράδυ, αφού το Ιράν βομβάρδισε το Ισραήλ με εκατοντάδες πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη το Σάββατο ως απάντηση σε επίθεση με drone στην Συρία που σκότωσε 12 Ιρανούς, συμπεριλαμβανομένων δύο ανώτατων στρατηγών.

Ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε στον Axios ότι ο Μπάιντεν κατέστησε σαφές στον Νετανιάχου πως οι αμερικανικές δυνάμεις δεν θα συμμετάσχουν σε περαιτέρω επιχειρήσεις. Ο Νετανιάχου φέρεται να δήλωσε ότι καταλαβαίνει.

Ο Μπάιντεν φέρεται να είπε στον Ισραηλινό Πρωθυπουργό: «Έχετε μια νίκη. Αποδεχτείτε την», εν μέσω φόβων μεταξύ των αξιωματούχων του Λευκού Οίκου ότι μια επίθεση στο Ιράν θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο πόλεμο στην περιοχή.

Αξιωματούχοι είπαν στο CNN ότι όλες οι δυνάμεις των ΗΠΑ κατάφεραν να αναχαιτίσουν περισσότερα 70 drones και τουλάχιστον τρεις βαλλιστικούς πυραύλους κατά τη διάρκεια της επίθεσης, αλλά δεν έχουν όρεξη να καταφέρουν το Ιράν.

Τρεις ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι είπαν επίσης στο NBC News ότι ο Μπάιντεν είχε εκφράσει ιδιωτικά την ανησυχία του ότι ο Νετανιάχου προσπαθεί να φέρει τις ΗΠΑ στη σύγκρουση.

Ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι οι Ισραηλινοί δεν αναζητούν έναν άμεσο πόλεμο με το Ιράν, αλλά οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν μπορούν να είναι σίγουροι, δήλωσε αξιωματούχος στο πρακτορείο.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν εξέδωσε μια δήλωση μετά την κλήση μεταξύ των δύο ηγετών λέγοντας ότι επιβεβαίωσε τη «σιδηρά δέσμευση της Αμερικής για την ασφάλεια του Ισραήλ ».

Πρόσθεσε επίσης ότι θα συναντηθεί με τους ηγέτες της G7 την Κυριακή για να συντονίσουν μια «διπλωματική απάντηση στην θρασύτατη επίθεση του Ιράν».

Ο Μπάιντεν είπε ότι το Ισραήλ είχε επιδείξει μια «αξιοσημείωτη ικανότητα» να αμυνθεί ενάντια στις επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ιράν το Σάββατο.

Οι δυο τους μίλησαν λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του Νετανιάχου με τους υπουργούς του υπουργικού του συμβουλίου, σύμφωνα με δήλωση του γραφείου του.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έπαιξαν ρόλο στην κατάρριψη σχεδόν όλων των εισερχόμενων drones και πυραύλων.

Η πλήρης δήλωσή του ανέφερε: «Νωρίτερα σήμερα, το Ιράν —και οι πληρεξούσιοί του που δρουν από την Υεμένη, τη Συρία και το Ιράκ— εξαπέλυσαν μια άνευ προηγουμένου αεροπορική επίθεση εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο Ισραήλ. Καταδικάζω αυτές τις επιθέσεις με τον πιο έντονο τρόπο.

«Κατά την καθοδήγησή μου, για να υποστηρίξω την άμυνα του Ισραήλ, ο αμερικανικός στρατός μετέφερε αεροσκάφη και αντιτορπιλικά άμυνας βαλλιστικών πυραύλων στην περιοχή κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας.

«Χάρη σε αυτές τις αναπτύξεις και την εξαιρετική ικανότητα των στρατιωτικών μας, βοηθήσαμε το Ισραήλ να καταρρίψει σχεδόν όλα τα εισερχόμενα drones και πυραύλους.

«Μόλις μίλησα με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου για να επιβεβαιώσω τη σιδερένια δέσμευση της Αμερικής για την ασφάλεια του Ισραήλ.

«Του είπα ότι το Ισραήλ επέδειξε μια αξιοσημείωτη ικανότητα να αμύνεται και να νικάει ακόμη και πρωτοφανείς επιθέσεις – στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στους εχθρούς του ότι δεν μπορούν να απειλήσουν αποτελεσματικά την ασφάλεια του Ισραήλ.

«Αύριο, θα συγκαλέσω τους συναδέλφους μου ηγέτες της G7 για να συντονίσουν μια ενιαία διπλωματική απάντηση στην θρασύτατη επίθεση του Ιράν.

«Η ομάδα μου θα συνεργαστεί με τους ομολόγους τους σε όλη την περιοχή. Και θα παραμείνουμε σε στενή επαφή με τους ηγέτες του Ισραήλ.

«Και ενώ δεν έχουμε δει επιθέσεις στις δυνάμεις ή τις εγκαταστάσεις μας σήμερα, θα παραμείνουμε σε επαγρύπνηση σε όλες τις απειλές και δεν θα διστάσουμε να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του λαού μας».

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν δήλωσε σε ξεχωριστή δήλωση ότι οι αμερικανικές δυνάμεις «αναχαίτισσαν δεκάδες πυραύλους και UAV καθ’ οδόν προς το Ισραήλ, που εκτοξεύτηκαν από το Ιράν, το Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη».

Οι βαλλιστικοί πύραυλοι που αναχαιτίστηκαν από τις ΗΠΑ καταρρίφθηκαν από πολεμικά πλοία στην ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Οι ΗΠΑ είχαν στείλει το πολεμικό πλοίο Bataan καθώς και δύο πλοία υποστήριξης με 2.500 πεζοναύτες στην Ανατολική Μεσόγειο ως μέρος της απάντησής τους.

Πηγές από το Κογκρέσο των ΗΠΑ ανέφεραν ότι το αμφίβιο πολεμικό πλοίο Bataan ηγείτο μιας αμερικανικής ναυτικής ομάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το Bataan έχει δύο πλοία υποστήριξης και μαζί έχουν περίπου 2.500 πεζοναύτες. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης πολλά κατευθυνόμενα αντιτορπιλικά, συμπεριλαμβανομένου του Carney στην περιοχή.

Αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη εισήχθησαν επίσης ως μέρος της απάντησης και κατέρριψαν drones που εκτοξεύτηκαν προς το Ισραήλ .

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε δήλωση λέγοντας ότι τα χτυπήματα που πραγματοποιήθηκαν ήταν σε «άσκηση του εγγενούς του δικαιώματος αυτοάμυνας».

Είπε: «Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν θα δίσταζε να λάβει περαιτέρω απαραίτητα αμυντικά μέτρα για να προστατεύσει τα νόμιμα συμφέροντά της έναντι οποιασδήποτε πράξης στρατιωτικής επίθεσης ή παράνομης χρήσης βίας ».

Το υπουργείο είπε ότι απαντά στις «επαναλαμβανόμενες στρατιωτικές επιθέσεις» του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης στο διπλωματικό κτίριο του Ιράν στη Συρία στις αρχές του μήνα.

Το Ιράν εξέδωσε περαιτέρω προειδοποίηση προς το Ισραήλ ότι οποιαδήποτε αντίποινα εκ μέρους του θα αντιμετωπιστεί με «δυνατότερες και πιο αποφασιστικές» επιθέσεις.

Το Ιράν δηλώνει ότι ενημέρωσε τους γείτονές της για τα αντίποινα στο Ισραήλ 72 ώρες νωρίτερα

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com