Καιρός: Πολικές θερμοκρασίες και πλημμύρες πλήττουν την Ευρώπη

Αντιμέτωπη με έντονα φαινόμενα πλημμυρών είναι για ακόμη μια ημέρα η Μεγάλη Βρετανία, αλλά και η Γαλλία και η Γερμανία. Στο Βέλγιο ανεμοστρόβιλος προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε δεκάδες σπίτια ενώ στη Φινλανδία ρίχνουν βραστό νερό στον αέρα και μετατρέπεται σε σύννεφο παγωμένης σκόνης.

by Times Newsroom

Τμήματα της βορειοδυτικής Ευρώπης προσπαθούν σήμερα να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της τελευταίας από μια σειρά καταιγίδων του Ατλαντικού, οι οποίες προκάλεσαν βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις, την ώρα που η βόρεια Σκανδιναβία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Στη βόρεια Γαλλία, τα συνεργεία διάσωσης βοήθησαν κατοίκους να απομακρυνθούν από τα πλημμυρισμένα σπίτια τους στην πόλη Αρκ στο Πα ντε Καλέ, μια περιοχή που πλημμύρισε για δεύτερη φορά τους τελευταίους δύο μήνες, έπειτα από ισχυρές βροχοπτώσεις. Άλλα 20-40 χιλιοστόμετρα βροχής αναμένονται τις επόμενες ώρες και οι Aρχές σήμαναν κόκκινο συναγερμό, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι ο ποταμός Αά θα υπερχειλίσει.

Βρετανία – καιρός: Παραμένουν τα προβλήματα από τις σφοδρές πλημμύρες – Συνεχίζεται το χάος στις μετακινήσεις

Συνεχίζεται το κυκλοφοριακό χάος στη Βρετανία με εκατοντάδες προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο μετακινήσεων λόγω πλημμυρών να βρίσκονται σε ισχύ μετά τις καταρρακτώδεις βροχές που έθεσαν σε συναγερμό τις Αρχές.

Σε ένα μόνο βράδυ, χθες συγκεκριμένα, εκδόθηκαν 305 προειδοποιήσεις για πλημμύρες και την ίδια στιγμή 50 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από περιοχές του ανατολικού Λονδίνου όπως το Χάκνεϊ Γουίκ, με τα κανάλια να υπερχειλίζουν λόγω της σφοδρής βροχόπτωσης.

Ακυρώσεις δρομολογίων καταγράφηκαν, ακόμη, σε σιδηροδρομικά δίκτυα της νοτιοδυτικής Αγγλίας.

Στη βρετανική πρωτεύουσα ένα πλωτό μπαρ βυθίστηκε στον ποταμό Τάμεση, ενώ ο αυτοκινητόδρομος A41 στη βόρεια περιοχή του Λονδίνου, στο Μπερντ Κρος, βυθίστηκε κάτω τον όγκο του νερού.

Η βροχή θα δώσει τη θέση της στο σκανδιναβικό ψύχος την επόμενη εβδομάδα, προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι, κάτι που θα μπορούσε να φέρει θερμοκρασίες έως και -10C με χιόνι και πάγο.

Αυτήν τη στιγμή, η Βρετανία καλείται να αντιμετωπίσει τις καταστροφές από τις εκτεταμένες πλημμύρες, που έπληξαν τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες και άλλες υπηρεσίες μεταφορών, ενώ δεκάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Το Νοτινχαμσάιρ ήταν ανάμεσα στις περιοχές που χτυπήθηκαν περισσότερο από την κακοκαιρία, με τουλάχιστον 100 σπίτια να πλημμυρίζουν και άλλα 500 να εκκενώνονται.

Τρεις νεκροί από την κακοκαιρία Γκέριτ

Συγκεκριμένα, τρεις άνδρες βρέθηκαν νεκροί και παγιδευμένοι σε αυτοκίνητο που παρασύρθηκε από ποταμό στη βόρεια Αγγλία, από την καταιγίδα Γκέριτ που προκάλεσε σοβαρές πλημμύρες.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας αναζητούσαν από το μεσημέρι το όχημα που έπεσε στον ποταμό Εσκ, κοντά στην πόλη Γκλέισντεϊλ. Λίγο μετά τις 17.00 (ώρα Ελλάδας) πυροσβέστες το εντόπισαν μέσα στον ποταμό. «Δυστυχώς οι τρεις άνδρες που επέβαιναν σε αυτό είναι νεκροί» ανέφερε η αστυνομία του Βόρειου Γιορκσάιρ.

Ένας άλλος άνδρας που προσπάθησε να τους βοηθήσει ανασύρθηκε σώος και είναι καλά. Οι αρχές προειδοποίησαν ότι οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή «καθιστούν επικίνδυνη την οδική κυκλοφορία».

Καιρός: Η Γαλλία ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα για τις πλημμύρες

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε εχθές (4/1) ότι θα λάβει «έκτακτα μέτρα» για το βόρειο τμήμα της χώρας, το οποίο επλήγη από ένα νέο κύμα καταστροφικών πλημμύρων, έπειτα από εκείνο του Νοεμβρίου. Η στάθμη των υδάτων άρχισε να υποχωρεί, ωστόσο πολλές κοινότητες παραμένουν ακόμη κάτω από το νερό. Στις Αρδέννες (βορειοανατολικά), οι πυροσβέστες διέσωσαν σήμερα το πρωί μια οδηγό, η οποία είχε παγιδευτεί σε έναν πλημμυρισμένο δρόμο.

Ένα τμήμα της Γαλλίας επλήγη την Τρίτη και την Τετάρτη από ισχυρές βροχοπτώσεις και ένας 70χρονος έχασε τη ζωή του χθες, όταν το όχημά του παρασύρθηκε από τα λασπόνερα, στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Οι πλημμύρες έπληξαν κυρίως το διαμέρισμα του Πα ντε Καλέ (βόρεια), που τέθηκε σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού, αλλά επίσης και άλλα γειτονικά διαμερίσματα. Στον ποταμό Αά η στάθμη των υδάτων έφθασε στο υψηλότερο σημείο συναγερμού «νωρίς χθες τη νύχτα», σύμφωνα με τον οργανισμό επιτήρησης Vigicrues.

Καιρός: Η Γερμανία «πνίγεται»: Η νέα χρονιά έφερε πλημμύρες

Με πλημμύρες, έντονες βροχοπτώσεις, καταιγίδες και ανέμους μπήκε το 2024 σε πολλές περιοχές της κεντρικής και βορειδυτικής Γερμανίας, με τουλάχιστον πέντε κρατίδια να συνεχίζουν να βρίσκονται μετά τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Ο λόγος για την Κάτω Σαξονία, την Βρέμη, την Σαξονία- Άνχαλτ, τη Θουριγγία αλλά και τμήματα της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, περιοχές με πολλούς ποταμούς και μεγάλες ποσότητες υδάτων.

Ιδιαίτερα πλήττεται η Κάτω Σαξονία και η Βρέμη εξαιτίας της έντασης των συνεχιζόμενων βροχοπτώσεων, με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να δουλεύουν ακατάπαυστα εδώ και μέρες για να προστατεύσουν πολίτες και περιουσίες.

Σε ορισμένες περιοχές οι κάτοικοι κλήθηκαν να βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή, κυριολεκτικά με τις βαλίτσες έτοιμες για την περίπτωση αναγκαστικής εκκένωσης. Πυροσβεστική και πολιτική προστασία έχουν κατασκευάσει επίσης σε πολλά σημεία αυτοσχέδια, κινητά φράγματα και έχουν μεταφέρει σάκους με άμμο για να στήσουν πρόσκαιρα αντιπλημμυρικά αναχώματα.

Φινλανδία: Πολικές θερμοκρασίες-ρεκόρ

Οι πολικές θερμοκρασίες ρεκόρ που καταγράφηκαν στη Φινλανδία αυτήν την εβδομάδα ενέπνευσαν έναν τουρίστα, ο οποίος είχε επισκεφθεί την Αρκτική, προκειμένου να δοκιμάσει να κάνει ένα κόλπο που εδώ και πολύ καιρό του κινούσε την περιέργεια: να ρίξει βραστό νερό στον αέρα έξω, όταν έκανε πάρα πολύ κρύο και να το δει να μετατρέπεται αμέσως σε ένα σύννεφο παγωμένης σκόνης.

Οι σκανδιναβικές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με πολικές θερμοκρασίες τις τελευταίες ημέρες, με τη χαμηλότερη θερμοκρασία των τελευταίων 25 ετών, τους -44,3 βαθμούς Κελσίου να καταγράφεται σήμερα στο Ενοντέκιο, βορειότερα στην Αρκτική από το Πιχοτουντούρι.

Ρεκόρ ψύχους στη Σουηδία με θερμοκρασίες κάτω των -40 βαθμών Κελσίου

Η Σουηδία κατέγραψε σήμερα τη χαμηλότερη θερμοκρασία εδώ και 25 χρόνια για τον μήνα Ιανουάριο στην επικράτειά της, ήτοι μείον 43,6 βαθμούς Κελσίου στο βορειότερο τμήμα της.

Προβλήματα στις σιδηροδρομικές μεταφορές καταγράφηκαν επίσης στη Φινλανδία, όπου χθες το βράδυ, στο βόρειο τμήμα της περιοχής της Λαπωνίας, ο υδράργυρος έπεσε στο εποχικό ρεκόρ των -38,7 βαθμών Κελσίου.

Επιπλέον, στην πόλη Τάμπερε (νοτιοδυτικά) οι αγωγοί ύδρευσης πάγωσαν, με αποτέλεσμα περίπου 300 άνθρωποι να μείνουν χωρίς νερό χθες, μετέδωσε το τοπικό ΜΜΕ Yle.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com