Κλιμάκωση στην Υεμένη – Το σ/ν για τα ομόφυλα ζευγάρια αναστατώνει την πολιτική ζωή

Τραγωδία στο Μάτι: «Ξέραμε για κάποιους νεκρούς» όταν δόθηκε η συνέντευξη Τύπου. Η απολογία του πρώην αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Σωτήρη Τερζούδη, για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτ

by Times Newsroom

Σκίτσο του Ηλία Μακρή (Η Καθημερινή, 11/01/24)

Τι γίνεται στον κόσμο

  • Αμερικανίδα γιατρός: Οι συνθήκες στα ελάχιστα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας που απομένουν ακόμη σε λειτουργία είναι καταστροφική, έπειτα από σχεδόν 100 ημέρες βομβαρδισμών του στρατού του Ισραήλ. «Ημορφίνη εξαντλήθηκε», επισήμανε η αμερικανίδα γιατρός Σίμα Τζιλάνι σε ηχητικές καταγραφές της που έδωσε στη δημοσιότητα η μη κυβερνητική οργάνωση αρωγής International Rescue Committee (IRC) χθες Πέμπτη.
  • «Βάρβαρα» τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα λέει αξιωματούχος των Χούθι – Ο Μοχάμεντ Άλι αλ-Χούθι, μέλος τους ανώτατου πολιτικού συμβουλίου των Χούθι, χαρακτήρισε «βάρβαρα» τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα στην Υεμένη. Ο ίδιος πρόσθεσε πως μια δήλωση θα εκδοθεί σύντομα σε απάντηση στις επιθέσεις.
  • Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου καταδικάζει τα πλήγματα ΗΠΑ – Βρετανίας εναντίον των Χούθι – Η Χεζμπολάχ, που θεωρείται – όπως και οι Χούθι – προσκείμενη στο Ιράν, πρόσθεσε πως «η αμερικανική επίθεση επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά ότι οι ΗΠΑ είναι πλήρως συνένοχες για τις τραγωδίες και τις σφαγές που διαπράττονται από τον σιωνιστή εχθρό στη Λωρίδα της Γάζας και στην περιοχή».
  • Αθώος δηλώνει ο Χάντερ Μπάιντεν για την υπόθεση φοροδιαφυγής – Ο Χάντερ Μπάιντεν, γιος του πρόεδρου των ΗΠΑ, δήλωσε χθες Πέμπτη αθώος ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου στο Λος Άντζελες για τις κατηγορίες περί φοροδιαφυγής που τού απαγγέλθηκαν, εντός των ορίων υπόθεσης που έχει φέρει σε δύσκολη θέση τον Τζο Μπάιντεν καθώς ετοιμάζεται να αναμετρηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2024, εφόσον επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις.
  • Ρ. Σούνακ: Τα αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα στην Υεμένη εναντίον των ανταρτών Χούθι, οι οποίοι πολλαπλασίασαν τις τελευταίες εβδομάδες τις επιθέσεις τους εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, ήταν «περιορισμένα, απαραίτητα και αναλογικά», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Ρίσι Σούνακ.
  • Γαλλία: Οικογενειακή υπόθεση η νέα κυβέρνηση – Ωστόσο ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθέτηση στο Υπουργείο Εξωτερικών του 38χρονου Στεφάν Σεζουρνέ, πτυχιούχου Δημοσίου Δικαίου. Ο Στεφάν Σεζουρνέ είναι ο εν διαστάσει σύζυγός του πρωθυπουργού Γκραμπριέλ Ατάλ και είναι πτυχιούχος Δημοσίου Δικαίου. Ο Στεφάν Σεζουρνέ αρχικά έκανε εκστρατεία για το Σοσιαλιστικό Κόμμα, κυρίως με τον Ντομινίκ Στρος Καν.
  • Καταρρέει η τουρκική λίρα – Το δολάριο έφτασε τις 30 λίρες – «Γινόμαστε φτωχότεροι με την υποτίμηση της λίρας» σχολιάζουν τα τουρκικά ΜΜΕ
  • Τα έσοδα της Διώρυγας του Σουέζ μειώθηκαν κατά 40% λόγω των επιθέσεων των Χούθι – Οι ανησυχίες για την ασφάλεια δεν ξεπεράστηκαν με τις εκπτώσεις – Η κίνηση των πλοίων μειώθηκε κατά 30% την περίοδο από την 1η ως την 11η Ιανουαρίου φέτος σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της περασμένη χρονιάς

Η ομολογία για το Μάτι

  • Η ομολογία: O πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Σωτήρης Τερζούδης, απαντώντας σε ερωτήσεις του εισαγγελέα της έδρας στη δίκη για το Μάτι παραδέχθηκε πως οι αρχές γνώριζαν για την ύπαρξη νεκρών το βράδυ που δόθηκε η συνέντευξη παρουσία της τότε πολιτικής ηγεσίας.
  • Εθνική τραγωδία: Ο κύριος Τερζούδης παραδέχθηκε επίσης ότι έχουμε να κάνουμε με μια εθνική τραγωδία, αλλά επί της ουσίας αρνήθηκε ότι εκείνος με τυχόν πράξεις ή παραλείψεις του συνετέλεσε με οποιονδήποτε τρόπο στο τραγικό αποτέλεσμα. «Ο χρόνος και η εξέλιξη του συμβάντος δεν επέτρεπαν να γίνει εκκένωση. Δεν υπήρχε χρόνος» υποστήριξε ο κατηγορούμενος, αρνούμενος όλα όσα του αποδίδονται.
  • Η συνέχεια: Η δίκη συνεχίζεται σήμερα με την απολογία του τότε υπαρχηγού της Πυροσβεστικής, Βασίλη Ματθαιόπουλου.

Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ – ΠαΣοΚ μετά τη συνέντευξη Κασσελάκη

  • «Εκβιαζόμενος πρόεδρος»: Στο πλαίσιο τηλεοπτικής του συνέντευξης ο Στέφανος Κασσελάκης χαρακτήρισε – δύο φορές – τον Νίκο Ανδρουλάκη ως «εκβιαζόμενο πρόεδρο» επικαλούμενος την άρνησή του να καταθέσει μήνυση σε βάρος του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ήταν o πολιτικός προστάμενος της ΕΥΠ. «Γιατί δεν το κάνει προκειμένου να μάθουμε και εμείς τι έγινε στην υπόθεση των παρακολουθήσεων;» αναρωτήθηκε ο κ. Κασσελάκης.
  • «Πολάκης made in USA»: Το ΠαΣοΚ δεν άργησε να απαντήσει, με την ανακοίνωση του Γραφείο Τύπου του κόμματος να αναφέρει πως «οι σημερινές δηλώσεις του κ. Κασσελάκη είναι αποκαλυπτικές ότι πρόκειται για έναν «Πολάκη made in USA». Του ευχόμαστε καλό τριήμερο στις Σπέτσες και του χρόνου στο Μαϊάμι!».
  • Θέμα πόθεν έσχες: Στο ΠαΣοΚ δεν έμειναν εκεί, καθώς η ανακοίνωση κατέληξε με το ακόλουθο υστερόγραφο: «Αναμένουμε τη δημοσιοποίηση της δανειακής σύμβασης μεταξύ του κ. Κασσελάκη και του ΣΥΡΙΖΑ, που ελπίζουμε ότι θα συνοδεύεται από το αναλυτικό πόθεν έσχες του».

Κατάληψη στο ελληνόκτητο τάνκερ St. Nikolas

  • Το γεγονός: Από παραστρατιωτικές ομάδες έγινε γνωστό πως κατελήφθη των ελληνικών συμφερόντων πετρελαιοφόρο «St. Nikolas» που έπλεε στα ανοικτά των ακτών του Ομάν, κοντά στο Σοχάρ. Η επαφή με το δεξαμενόπλοιο χάθηκε περίπου στις 06:30 ώρα Αθήνας κι αφού είχε ήδη εξέλθει από τον Περσικό Κόλπο.
  • Η «ταυτότητα» του πλοίου: Το «St. Nikolas» φέρει σημαία των Νήσων Μάρσαλ, αλλά ανήκει στην ελληνική ναυτιλιακή Empire Navigation. Είναι επανδρωμένο με πλήρωμα 19 μελών, 18 εκ των οποίων Φιλιππινέζοι κι ένας Έλληνας δόκιμος πλοίαρχος. Είχε φορτώσει περίπου 145.000 τόνων αργού πετρελαίου και είχε προορισμό την Τουρκία. Ο ναυλωτής είναι η Tupras.
  • Η ανάληψη της ευθύνης: Εκ των υστέρων επιβεβαιώθηκε ότι οι δυνάμεις που κατέλαβαν το πετρελαιοφόρο στον Κόλπο του Ομάν ήταν ιρανικές. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας δημοσίευσε ένα σύντομο ρεπορτάζ αναφέροντας ότι η σχετική κίνηση έγινε κατόπιν δικαστικής εντολής.

Προ των πυλών το Aegean lake effect

  • Πώς προκαλείται το φαινόμενο: Καθοριστικό ρόλο παίζει η ιδιαιτερότητα του Αιγαίου, αφού για να «γεννηθεί» χρειάζεται είτε λίμνη είτε κλειστή θάλασσα. Δημιουργείται εν τέλει όταν πολύ ψυχρές αέριες μάζες περνούν πάνω από το νερό και παρατηρούνται μεγάλες διαφορές θερμοκρασιών μεταξύ επιφάνειας και αερίων μαζών όταν έρχονται σε επαφή. Τότε προκαλείται η συμπύκνωση των υδρατμών, οι οποίοι με τη σειρά τους δημιουργούν χιονοφόρα νέφη.
  • Πώς επηρεάζει: Ο υδράργυρος έχει ήδη πάρει την κατιούσα και το προσεχές Σαββατοκύριακο η θερμοκρασία αναμένεται να κατρακυλήσει ακόμα περισσότερο. Σε αρκετές περιοχές μάλιστα, μεταξύ των οποίων και η Αττική, αναμένεται να σημειωθούν χιονοπτώσεις. Δεν αποκλείεται δε κάποιες νιφάδες να πέσουν και στο κέντρο της Αθήνας, για λίγο και αργά το βράδυ του Σαββάτου.
  • Λευκό το τοπίο: Σίγουρα πάντως χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους στα ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της Εύβοιας και της Στερεάς Ελλάδας με ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων θα υπάρξει από το βράδυ και από τα βόρεια. Στην υπόλοιπη χώρα θα κυριαρχήσουν νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές κι ενδεχομένως μεμονωμένες καταιγίδες.

Αθλητικά

  • Η νίκη: Ο Παναθηναϊκός επικράτησε άνετα της Μονακό με 88-63 στο ΟΑΚΑ, έχοντας σε μεγάλη μέρα τον Ματίας Λεσόρ, ο οποίος σημείωσε 23 πόντους,  με 6/7 δίποντα, 4/5 βολές, πήρε 8 ριμπάουντ, μοίρασε 5 ασίστ και έκανε 3 κλεψίματα.
  • Ο αγώνας: Από την άλλη πλευρά, ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει σήμερα στην Ισπανία την Μπασκόνια με στόχο να επιστρέψει στις νίκες μετά την ήττα του από την Μπαρτσελόνα στη Βαρκελώνη με σκορ 86-78.
  • Η βαθμολογία: Με τη νίκη τους αυτοί οι «πράσινοι» παραμένουν στην 4άδα, ενώ οι ερυθρόλευκοι στοχεύουν με νίκη να επιστρέψουν στην 6άδα, η οποία οδηγεί και στην απευθείας πρόκριση στα πλει οφ της διοργάνωσης.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com