Κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη με αγρότες – Στο τραπέζι οι δόσεις του ΕΦΚ, το κόστος ενέργειας αλλά και μέτρο «έκπληξη»

Με συγκρατημένη αισιοδοξία προσέρχεται η κυβέρνηση στο ραντεβού της Τρίτης (12:00) με τους αγρότες, καθώς ο πρωθυπουργός έχει μεν διαμηνύσει πως «θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού», ξεκαθάρισε δε πως «τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι δεδομένα».

by Times Newsroom

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί αύριο (Τρίτη) στις 12:00, με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων των αγροτών, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στις 13:00 ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με το Προεδρείο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Αγρότες: Αυτή είναι η σύνθεση της επιτροπής που θα συναντηθεί με τον Μητσοτάκη

Συγκροτήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, η επιτροπή των αγροτών που θα μεταβεί στην Αθήνα, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την ερχόμενη Τρίτη.

H σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι μπλόκων από όλη την Ελλάδα κατέληξαν στη συγκρότηση της επιτροπής που θα βρεθεί στο τραπέζι του διαλόγου με τον πρωθυπουργό.

Συγκεκριμένα η Επιτροπή των αγροτών θα αποτελείται από 15 μέλη εκ των οποίων:

6 από τη Μακεδονία και τον Έβρο
6 από τη Θεσσαλία
2 από τη Στερεά Ελλάδα
1 από την Πελοπόννησο.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ακόμη ότι οι αγρότες δεν θα προχωρήσουν προς το παρόν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, αλλά θα παραμείνουν στα μπλόκα και θα συνεχίσουν τους ολιγόωρους συμβολικούς αποκλεισμούς.

Η αντιπροσωπεία αποτελείται από 15 μέλη που είναι τα εξής:

Σωκράτης Αλειφτήρας (εκπρόσωπος Τύπου της Αγροτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας), Διαμαντής Διαμαντόπουλος (πρόεδρος του Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου), Κωνσταντίνος Καναβίδης (Έβρος), Σάββας Κεφαλάς (πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λιβαδειάς), Νίκος Κούτρας, Χρήστος Λυγδής (Φθιώτιδα), Ρίζος Μαρούδας (πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας), Γιάννης Παναγής (αντιπρόεδρος Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου), Χρήστος Πάντζιος (Αλμυρός), Ευάγγελος Παπαγιαννούλης (Κιλελέρ), Γιάννης Σδράλης (Τρίκαλα), Γιώργος Σιδηρόπουλος (Πέλλα), Κώστας Τζέλλας (Καρδίτσα), Χρήστος Τσιπέλης (Ορμύλια Χαλκιδικής), Κώστας Χατζηπαραδείσης (Λαγκαδάς).

Αγρότες: Μπήκαν με τα τρακτέρ στις πόλεις – Πέταξαν άχυρα κι έχυσαν γάλα

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες σε όλη την Ελλάδα οι αγρότες, λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνάντησή των 15 εκπροσώπων τους με τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Με ελληνικές σημαίες και κορναρίσματα τα τρακτέρ μπήκαν στην κεντρική πλατεία των Φαρσάλων, όπου τους υποδέχτηκε πλήθος κόσμου. Αγρότες και κτηνοτρόφοι του μπλόκου Ε65, από την Καρδίτσα και τα Φάρσαλα, έχυσαν γάλα πάνω σε ζωοτροφές, διαμαρτυρόμενοι για το κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές διάθεσης των προϊόντων τους. «Απαιτούμε άμεση λύση, δεν προσερχόμαστε στον διάλογο για φωτογραφία με τον πρωθυπουργό και καφέ», λέει αγρότης στην ΕΡΤ.

Κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη με αγρότεςΚρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη με αγρότες - Στο τραπέζι οι δόσεις του ΕΦΚ, το κόστος ενέργειας αλλά και μέτρο «έκπληξη»Κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη με αγρότεςΚρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη με αγρότες - Στο τραπέζι οι δόσεις του ΕΦΚ, το κόστος ενέργειας αλλά και μέτρο «έκπληξη»

«Όλοι προσβλέπουμε στην αυριανή συνάντηση. Πιστεύουμε ότι θα γίνει μέσα σε κλίμα διαλόγου και κατανόησης. Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού, αυτό σημαίνει ότι οτιδήποτε περισσότερο είναι από το υστέρημα συνολικότερα των Ελλήνων πολιτών και της οικονομίας μας», δήλωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης, Συμβολική συγκέντρωση στο τελωνείο των Ευζώνων πραγματοποιούν οι αγρότες Παιονίας και Κιλκίς, διαμαρτυρόμενοι όπως υποστηρίζουν για τις αθρόες και ανεξέλεγκτες εισαγωγές προϊόντων.

Οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα με ζεστές τις μηχανές τους και διαμηνύουν ότι αν δεν δοθούν λύσεις και δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, θα συνεχίσουν τον αγώνα τους με πιο δυναμικές δράσεις.

Κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη με αγρότες - Στο τραπέζι οι δόσεις του ΕΦΚ, το κόστος ενέργειας αλλά και μέτρο «έκπληξη»

Κοζάνη: Πολιορκία αγροτών της Δυτικής Μακεδονίας έξω από το κτίριο της Περιφέρειας

Την ίδια ώρα, ρίχνοντας μπάλες με άχυρα, βάζοντας φωτιές και πετώντας λάστιχα στην είσοδο του κτιρίου της Περιφέρειας στη ΖΕΠ, συνέχισαν σήμερα τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες από το μπλόκο των Κοίλων.

Σύμφωνα με το e-ptolemeos, οι αγρότες της περιοχής παραμένουν στην Περιφέρεια αναμένοντας τα αποτελέσματα από την τη συνάντηση της πανελλαδικής αντιπροσωπείας τους με τον Πρωθυπουργό, την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ όπως εξήγησαν δεν υπάρχει εκπρόσωπος της Δυτικής Μακεδονίας σε αυτήν την συνάντηση καθώς αποφασίστηκε τα ειδικά θέματα της περιοχής να συζητηθούν σε επόμενη συνάντηση.

Όπως τονίζουν οι αγρότες περιμένουν απαντήσεις και από τον Περιφερειάρχη, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα αυτές τις ημέρες, ενώ στέλνουν μήνυμα για ακόμα δυναμικότερες κινητοποιήσεις εφόσον δεν λυθούν τα προβλήματά τους.

Παράλληλα στηλιτεύουν το γεγονός πως δεν τους έχει επισκεφθεί κανένας κυβερνητικός Βουλευτής και κανένας Δήμαρχος στα μπλόκα τους, παρότι δηλώνουν παντού ότι τους στηρίζουν. Επίσης κάλεσαν τον απλό κόσμο να σταθεί στο πλευρό τους, καθώς τα προβλήματα της ακρίβειας αφορούν όλη την κοινωνία.

αγροτες

αγροτες

Ιωάννινα: Με τα τρακτέρ… έξω από την εφορία

Παράλληλα, αγρότες από τα Ιωάννινα έχουν συγκεντρωθεί με τα τρακτέρ τους έξω από το κτήριο της Εφορίας επί της οδού Δόμπολης. Παράλληλα, όπως αναφέρουν πληροφορίες του epirus-tv-news.gr, οι αγρότες θα συγκεντρωθούν και έξω από το κτίριο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Μαρινάκης: Διαβάσαμε με πολύ μεγάλη προσοχή τα αιτήματα – Θα γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος

«Εμείς διαβάσαμε με πολύ μεγάλη προσοχή τα αιτήματα των εκπροσώπων των μπλόκων των αγροτών. Έχουμε πει πολλές φορές ότι είναι δεδομένα τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας. Υπενθυμίζω και τη στήριξη στο ρεύμα. Οπότε θα γίνει, νομίζω, ένας ουσιαστικός διάλογος αύριο. Είμαστε αισιόδοξοι… Η αισιοδοξία μας προκύπτει από το γεγονός ότι αντιλαμβάνεται ο αγροτικός κόσμος, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, ότι έχει απέναντί του μια Κυβέρνηση που έχει προχωρήσει σε πράξεις, δεν μένει μόνο στα λόγια, όπως έμεναν, ενδεχομένως, κάποιες άλλες Κυβερνήσεις στο παρελθόν», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης.

«Όσο και να προσπαθείτε να το αποδημήσετε η ΝΔ είναι μια μεγάλη λαϊκή παράταξη με έρεισμα στους αγρότες. Είμαστε και θα είμαστε στο πλευρό κάθε αγρότη και κτηνοτρόφου. Ετοιμάζουμε 7 νέα νομοθετήματα. Μέσα στο 24. Περιμένετε να δείτε ολοκληρωμένο το όραμα μας πριν προβείτε σε άτοπη κριτική που θα σας εκθέσει», δήλωσε ο Λευτέρης Αυγενάκης, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Λίγες ώρες πριν από την συνάντηση με τον πρωθυπουργό, οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους σε όλη τη χώρα.

Έξω από την Καρδίτσα οι αγρότες έχυσαν γάλα πάνω σε ζωοτροφές, διαμαρτυρόμενοι για το κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές διάθεσης των προϊόντων τους. «Απαιτούμε άμεση λύση, δεν προσερχόμαστε στον διάλογο για φωτογραφία με τον πρωθυπουργό και καφέ», λέει αγρότης στην ΕΡΤ.

Συμβολική συγκέντρωση έκαναν και στο τελωνείο των Ευζώνων.

Μετά τη συνάντηση με το πρωθυπουργό οι αγρότες θα επανακαθορίσουν τη στάση τους.

Στο τραπέζι του διαλόγου

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι του διαλόγου βρίσκεται η επιτάχυνση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, προκειμένου οι αγρότες να εισπράξουν ταχύτερα ζεστό χρήμα.

Στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί και σε συγκεκριμένες διευκολύνσεις στο ενεργειακό πεδίο με το βάρος να πέφτει κυρίως στην στήριξη των αγροτών από τη Θεσσαλία. Στο τραπέζι και η μάχη απέναντι στις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων.

Παράλληλα από την κυβέρνηση χαράσσουν και ένα μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό και ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αλλαγή συγκεκριμένων σημείων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Οι προθέσεις του Πρωθυπουργού

Στο τραπέζι του διαλόγου από την πλευρά της κυβέρνησης θα βρεθούν:

  • οι παρεμβάσεις στην ενέργεια
  • η μεγαλύτερη έκπτωση στο ρεύμα
  • το μέτρο – «έκπληξη»
  • η επιτάχυνση των δόσεων του ειδικού φόρου κατανάλωσης

Υπενθυμίζεται πως ήδη έχει ξεκινήσει, με πρωτοβουλία της Ελλάδας και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, του κ. Αυγενάκη, το προηγούμενο διάστημα, να δημιουργηθεί ένα ενιαίο μέτωπο των χωρών του Νότου για περισσότερα κονδύλια γιατί έχουν υποστεί μεγαλύτερο πλήγμα από την κλιματική κρίση. Και εκεί οι διαπραγματεύσεις από πλευράς της Ελλάδας θα εντατικοποιηθούν το επόμενο διάστημα.

Από πλευράς κυβέρνησης αύριο μαζί με τον πρωθυπουργό, θα είναι οι συναρμόδιοι υπουργοί ο κ. Αυγενάκης, ο κ. Σκυλακάκης για τα θέματα ενέργειας, ο κ. Πετραλιάς για την οικονομία και βεβαίως ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, αρμόδιος για τις φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή.

Παράλληλα, από πλευράς του Μεγάρου Μαξίμου θα συμμετέχουν η υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κ. Μπρατάκος, αλλά και οι υπουργοί Επικρατείας, ο κ. Παπασταύρου, ο κ. Βορίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αλλά και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, ο κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Πολιτικοί διαξιφισμοί για το αγροτικό

Η πολιτική αντιπαράθεση με αιχμή τις κινητοποιήσεις συνεχίζεται. Ευθύνες στον πρωθυπουργό για τους χειρισμούς του στη διαπραγμάτευση για τη νέα ΚΑΠ ρίχνει ο ΣΥΡΙΖΑ και επιμένει στην κατάργηση του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.

Για επικοινωνιακή διαχείριση του αγροτικού κατηγορεί την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ.

Πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Έναν δρόμο έχετε μπροστά σας. Στο αυριανό ραντεβού να έχετε χρονοδιάγραμμα στήριξης. Πρέπει να απαντήσετε γιατί δίνετε τα πάντα όλα στους μεγάλους ομίλους. Οι τακτικισμοί σας, η καταστολή κλπ, έχουν πέσει στο κενό», δήλωσε ο Βασίλης Μεταξάς του ΚΚΕ.

«Καλούμε τους αγρότες να μην εμπιστεύονται την κυβέρνηση. Το μόνο που τους ζητούμε είναι να κάνουν ένα ερώτημα στον πρωθυπουργό: πώς είναι δυνατόν οι εφοπλιστές να έχουν αφορολόγητο πετρέλαιο και οι αγρότες να μην έχουν;», αναρωτήθηκε από την πλευρά του ο Κ. Βελόπουλος.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή