Μέση Ανατολή: Θέμα χρόνου η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ – Η τελευταία προειδοποίηση του Μπάιντεν: «Μην το κάνετε»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι αναμένει το Ιράν να αναλάβει «σύντομα» δράση, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ιρανικές απειλές για αντίποινα εναντίον του Ισραήλ, και κάλεσε την Τεχεράνη να μην επιτεθεί.

by Times Newsroom

«Δεν θέλω να δώσω εμπιστευτικές πληροφορίες, αλλά περιμένω αυτό να είναι σύντομα», είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν, ο οποίος απάντησε επίσης σε ερώτηση σχετικά με το μήνυμα που θα ήθελε να στείλει στην Τεχεράνη: «Μην το κάνετε!», τόνισε.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης: «Είμαστε αφοσιωμένοι στην υπεράσπιση του Ισραήλ. Θα στηρίξουμε το Ισραήλ. Θα βοηθήσουμε στην υπεράσπιση του Ισραήλ και το Ιράν δεν θα τα καταφέρει».

Στο μεταξύ, οι HΠΑ στέλνουν ενισχύσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς εντείνονται οι φόβοι για μια ενδεχόμενη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

To Iσραήλ κατηγορείται από την Τεχεράνη για την πολύνεκρη επίθεση στο ιρανικό προξενείο της Δαμασκού, ενώ το Ιράν έχει εκφράσει τη βούλησή του για αντίποινα, μετά την επίθεση. Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ως «πραγματικές» και «αξιόπιστες» τις απειλές του Ιράν για επίθεση στο Ισραήλ.

«Αναπτύσσουμε πρόσθετα μέσα στην περιοχή για να ενισχύσουμε τις περιφερειακές προσπάθειες αποτροπής και να ενισχύσουμε την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων» ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος του αμυντικού τομέα, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του. Ο αξιωματούχος δεν διευκρίνισε τι είδους είναι αυτές οι ενισχύσεις, μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αναμένεται ιρανική επίθεση στο Ισραήλ σήμερα ή αύριο

Η ένταση στη Μέση Ανατολή μεταξύ Ισραήλ – Ιράν έχει φτάσει στο κατακόρυφο τα τελευταία 24ωρα και τα τηλέφωνα σε Ουάσιγκτον, Ευρώπη και αραβικές πρωτεύουσες έχουν πάρει «φωτιά». Στόχος να αποτραπεί το χειρότερο σενάριο: η διεύρυνση του πεδίου της σύρραξης και η εμπλοκή ακόμα και των ΗΠΑ.

Το Ισραήλ ετοιμάζεται για επίθεση από το Ιράν μέσα στο Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Wall Street Journal».

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, επανέλαβε και αυτή την εβδομάδα πως το Ισραήλ θα πληρώσει για τη βομβιστική επίθεση της 1ης Απριλίου στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, που στοίχισε τη ζωή διοικητών των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτου σώματος των ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ισοδυναμεί με χτύπημα σε ιρανικό έδαφος, λέει η Τεχεράνη, και δεν θα μείνει αναπάντητο.

«Αν το Ιράν μας πλήξει, θα ανταποδώσουμε», απαντά ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραελ Κατς.
O Αμερικανός στρατηγός Μάικλ Κουρίλα, επικεφαλής του μικτού διοικητηρίου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής, κατέφτασε στο Ισραήλ για να συζητήσει τις «απειλές για την ασφάλεια», ενώ το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας κλήθηκε να περιορίσει τις μετακινήσεις στη χώρα.

Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ομολόγους του της Κίνας, της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας, από τους οποίους ζήτησε να ασκήσουν πιέσεις στην Τεχεράνη ώστε να μην επιτεθεί στο Ισραήλ.

Η Τεχεράνη πρέπει να προχωρήσει σε αντίποινα για το χτύπημα στη Δαμασκό, είπε σε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Βρετανίας ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, Χουσεΐν Αμιραμπντολαχιάν. Διαβεβαίωσε πως η Ισλαμική Δημοκρατία δεν θέλει την κλιμάκωση.

Το Ομάν φέρεται να μετέφερε μήνυμα της Τεχεράνης στις ΗΠΑ ότι η απάντηση στην επίθεση στη Συρία δεν θα είναι βιαστική, ούτε θα πυροδοτήσει ανεξέλεγκτη κλιμάκωση.

Σύμφωνα με αναλυτές, η Τεχεράνη ψάχνει τη χρυσή τομή όσον αφορά το πώς θα αποτρέψει το Ισραήλ από ανάλογο πλήγμα και πώς δεν θα περάσει την κόκκινη γραμμή σε μια στρατιωτική κλιμάκωση που θα σύρει και τις ΗΠΑ στη σύγκρουση.

«Το ζητούμενο για το Ιράν είναι να βρει τη φόρμουλα για αντίποινα που θα του επιτρέψει να διατηρήσει το γόητρό του χωρίς να κινδυνεύσει να χάσει το κεφάλι του», εκτιμά ο Αλι Βαέζ, αναλυτής στο International Crisis Group.
Μια λύση θα ήταν να επιτεθούν αντ’ αυτού στο Ισραήλ μέλη του «Αξονα της Αντίστασης» που στηρίζει η Τεχεράνη και περιλαμβάνει οργανώσεις από τον Λίβανο μέχρι το Ιράκ και την Υεμένη, όπως οι αντάρτες Χούθι, που έχουν προκαλέσει τρικυμία στην Ερυθρά Θάλασσα και στη διεθνή ναυσιπλοΐα και το εμπόριο το τελευταίο εξάμηνο.

Σε αυτή τη φάση, με την επίθεση στη Δαμασκό, το Ισραήλ έδωσε στο Ιράν την ευκαιρία να παζαρέψει με ενισχυμένη θέση από την εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας μέχρι την επανέναρξη του διαλόγου για το πυρηνικό του πρόγραμμα, σημειώνουν ειδικοί.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com