Μητσοτάκης & Ερντογάν: Συνάντηση με απρόοπτα; – Στην τελική ευθεία για τις Ευρωεκλογές – Η πρόταση εκεχειρίας στη Γάζα

Οι Ευρωεκλογές και η επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα για τη συνάντηση με τον Ερντογάν, καθώς και οι διεργασίες για την εκεχειρία στον πόλεμο της Γάζας, είναι τα θέματα που μονοπωλούν την πολιτική επικαιρότητα

by Times Newsroom

Σκίτσο του Αλέκου Παπαδάτου (Η Καθημερινή, 04-05/05/24)

Τι γίνεται στον κόσμο

  • ΗΠΑ: «Γνωρίζουν» για τη σύλληψη ενός Αμερικανού στρατιώτη στη Ρωσία – “Γνωρίζουμε για την υπόθεση αυτή”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τζον Κίρμπι σχετικά με τις πληροφορίες του δικτύου NBC News σύμφωνα με τις οποίες ένας στρατιώτης που έχει τη βάση του στη Νότια Κορέα ταξίδεψε μέχρι τη Ρωσία, όπου συνελήφθη αφού κατηγορήθηκε για κλοπή.
  • Γαλλία: Αύξηση των αντισημιτικών ενεργειών «κατά 300%» σ’ έναν χρόνο – Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες Δευτέρα πως καταγράφτηκε «αύξηση κατά 300%» των αντισημιτικών ενεργειών στη Γαλλία το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023.
  • Ιταλία: Απεργία στην ιταλική RAI κατά της λογοκρισίας. Από την μεριά της, η Rai απαντά ότι οι απεργοί «διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις, οι οποίες ζημιώνουν την όλη εικόνα της επιχείρησης»
  • ΗΠΑ: Ο πρόεδρος του Χάρβαρντ απείλησε με αποβολή τους φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές – «Παραβιάσεις των πολιτικών του πανεπιστημίου θα έχουν πειθαρχικές συνέπειες» – «Γράφω σήμερα με αυτό το απλό μήνυμα: Η συνέχιση του καταυλισμού αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για το εκπαιδευτικό περιβάλλον του Πανεπιστημίου. Όσοι συμμετέχουν ή τον διατηρούν θα παραπεμφθούν για “ακούσια άδεια” από τις σχολές τους», έγραψε σε e-mail που έστειλε στα μέλη της σχολής.
  • Γερμανία: Ο Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη στην ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) με 89,81% – «Το σημερινό ποσοστό είναι ο δρόμος προς την καγκελαρία για τον Φρίντριχ Μερτς», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ
  • ΗΠΑ: Συλλέκτης… προστίμων ο Τραμπ: 10η καμπάνα γιατί σχολιάζει το «άδικο» της δίκης του – Περαιτέρω παραβιάσεις μπορεί να τον οδηγήσουν στη φυλακή, σύμφωνα με τον δικαστή Χουάν Μέρτσαν
  • Ολεξάντρ Πελεσένκο: Σκοτώθηκε σε μάχη στην Ουκρανία ο δις πρωταθλητής Ευρώπης στην άρση βαρών – Κέρδισε τους τίτλους το 2016 και το 2017
  • Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Μόσχα προειδοποίησε το Λονδίνο ότι θα μπορούσε να αντεπιτεθεί μετά τις δηλώσεις Κάμερον για την Ουκρανία – Ο βρετανόις ΥΠΕΞ είχε πει ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει βρετανικά όπλα για να πλήξει τη Ρωσία

Σε ετοιμότητα η ελληνική πλευρά για το «απρόβλεπτο» στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

  • Η συνάντηση: Η επίσημη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα, που θα λάβει χώρα στις 13 Μαΐου θα είναι η έκτη στην τουρκική πρωτευούσα από Έλληνα πρωθυπουργό. Εκεί ο κ.Μητσοτάκης θα έχει κατιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρεντζέπ Ταγιπ Ερντογάν.
  • Η ατζέντα: Όπως έχουν συμφωνήσει οι δύο υπουργοί εξωτερικών (Γεραπετρίτης-Φιντάν), το πρώτο πράγμα που θα συζητηθεί θα είναι η πορεία της υλοποίησης των 15 και πλέον συμφωνιών που έχουν υπογραφεί ανάμεσα στις δύο χώρες μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Άγκυρα. Ζητήματα όμως που έχουν άμεση σχέση με τα εθνικά μας θέματα δεν πρόκειται να συζητηθούν.
  • Η προετοιμασία: Όπως και να έχει όμως η ελληνική πλευρά έχει προετοιμαστεί καταλλήλως σε περίπτωση που ο «απρόοπτος» Ερντογάν θίξει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, υφαλοκρηπίδας, τουρκολιβυκού μνημονίου, θαλάσσιων ζωνών, εθνικού εναέριου χώρου των δέκα ν.μ., γκρίζων ζωνών, ψευδομουφτήδων και Κυπριακού, για το οποίο απορρίπτεται η λύση των δύο κρατών. «Η Τουρκία προσπαθεί να αυξήσει του φίλους της και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που δεν μπορεί να λύσει με τις χώρες της περιοχής» δήλωσε για την επίσκεψη ο κ.Ερντογάν.

Ευρωεκλογές: Οι στρατηγικές των κομμάτων

  • Η ΝΔ: Με μόλις έναν μήνα να απομένει για τις Ευρωεκλογές, για τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η στοιχειώδης επανασυσπείρωση δυνάμεων και η – έστω και βαρύθυμη – νέα εκλογική επιβεβαίωση από τον βασικό κορμό της ΝΔ. Υπό αυτή την έννοια, η αξιοσημείωτη δημοσκοπική κάμψη των προηγούμενων μηνών λειτούργησε αφυπνιστικά και έδειξε να οδηγεί σε προσαρμογές στο πεδίο της στρατηγικής και της τακτικής.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ: Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να έχει ξεπεράσει το αρχικό σοκ μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη, αν και θεωρείται βέβαιο ότι η δημοσκοπική του ανάκαμψη και σταθεροποίηση δεν οφείλεται τόσο στην επιστροφή παραδοσιακών αριστερών ψηφοφόρων όσο στην προσέλκυση νέων κοινών, μέσω της ιδιόμορφης, απολιτικής καμπάνιας και δραστηριότητας του αρχηγού του κόμματος.
  • Το ΠαΣοΚ: Κάθε ημέρα μέχρι τις ευρωεκλογές θα είναι και μία μάχη που θα δίνει το ΠαΣοΚ, με διπλό στόχο. Από τη μία να αναδειχθούν οι θέσεις του κόμματος και από την άλλη να προκαλέσει ρωγμές στο σύστημα εξουσίας του Μεγάρου Μαξίμου. Ολες αυτές οι μάχες συνθέτουν έναν πόλεμο 35 ημερών, σε όλα τα επίπεδα, που θα κορυφωθεί το βράδυ της 9ης Ιουνίου.

Το σχέδιο για εκεχειρία στη Γάζα

  • Το σχέδιο: H πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, στην οποία είπε «ναι» η Χαμάς είναι μια συμφωνία τριών φάσεων, διάρκειας 42 ημερών η κάθε μία, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης στη Γάζα, Χαλίλ αλ-Χάγια στο τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ Al Jazeera.
  • H αποδοχή: Η συγκεκριμένη πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα έγινε από την Αίγυπτο και το Κατάρ. Σύμφωνα με το όσα δήλωσε ο επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, ο ίδιος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό του Κατάρ και τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου για την αποδοχή της πρότασής.
  • Η αντίδραση του Ισραήλ: Ισραηλινοί αξιωματούχοι από την πλευρά τους, ζήτησαν να μην ληφθεί τοις μετρητοίς η ανακοίνωση της Χαμάς. Οι ίδιοι αξιωματούχοι μιλώντας σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι όροι που αποδέχθηκε η Χαμάς δεν είναι οι ίδιοι με τους οποίους έχει συμφωνήσει το Ισραήλ.

«Καλοκαίρι» σε όλη τη χώρα

  • Η πρόγνωση: Περαιτέρω άνοδο σε σχέση με χθες θα σημειώσει η θερμοκρασία σήμερα σε όλη τη χώρα, καθώς αναμένεται να φθάσει στη νησιωτική χώρα τους 24 με 25 βαθμούς και στα ηπειρωτικά τους 26 με 28 και τοπικά στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 29 βαθμούς Κελσίου.
  • Τα ρεκόρ: Όσον αφορά τη χθεσινή θερμοκρασία, η σύμφωνα με το meteo.gr, η μέγιστη σημειώθηκε στο μετεωρολογικό σταθμό στα Τρίκαλα και ήταν ίση με 29.3 βαθμούς Κελσίου. Ακολούθησαν η Στυλίδα Φθιώτιδας με 29 βαθμούς και η Βαμβακού Φαρσάλων με 28.5 βαθμούς Κελσίου.
  • Οι επόμενες μέρες: Γενικότερα αναμένεται οι θερμοκρασίες να κυμανθούν σε υψηλά για την εποχή επίπεδα καθόλη την ερχόμενη εβδομάδα.

Αθλητικά: «Πράσινη» μάχη για μια θέση στο Final Four της Euroleague

  • Η «μάχη» του Παναθηναϊκού: Τον αγώνα της χρονιάς δίνει σήμερα ο Παναθηναϊκός στο κλειστό του ΟΑΚΑ, στις 21:15 με αντίπαλο τη Μακάμπι καθώς οι «πράσινοι» θέλουν τη νίκη απέναντι στη Μακάμπι για να τσεκάρουν το εισιτήριο για το Final Four του Βερολίνου. Υπενθυμίζεται ότι η σειρά είναι στο 2-2 και νικήτρια αναδεικνύεται η ομάδα που θα φτάσει πρώτη στις τρεις νίκες.
  • Ο Ολυμπιακός: Στο ίδιο ακριβώς σημείο βρίσκεται και ο Ολυμπιακός με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα, με τις δύο ομάδες να διασταυρώνουν τα ξίφη τους αύριο στο Παλάου Μπλαουγκράνα της Βαρκελώνης, με τη νικήτρια να παίρνει το εισιτήριο για το Βερολίνο.
  • Τα υπόλοιπα ζευγάρια: Όσον αφορά της υπόλοιπες ομάδες, η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ ξεπέρασε σχετικά εύκολα το εμπόδιο της Μπασκόνια (3-0), ενώ Φενέρμπαχτσε και Μονακό βρίσκονται επίσης στο 2-2, με το 5ο παιχνίδι να γίνεται αύριο στο Πριγκιπάτο.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com