Οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις – Στρατηγείο επιχειρήσεων της ΕΕ γίνεται η Λάρισα

Στα όριά τους βρίσκονται τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά του Αιγαίου, καθώς οι μεταναστευτικές ροές συνεχίζουν όσο τα κυκλώματα διακινητών δεν σταματούν να στέλνουν ανθρώπους σε μη αξιόπλοες βάρκες ακόμη και με εξαιρετικά δύσκολες καιρικές συνθήκες.

by Times Newsroom

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου (Η Καθημερινή, 31/01/24)

Τι γίνεται στον κόσμο

  • Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Σε θέσεις «μάχης» οι αγρότες – Η πρόταση της Κομισιόν και τα «αγκάθια» – Εξαπλώνεται το κίνημα των αγροτών σε όλη την Ευρώπη, ενώ τα τρακτέρ πολιορκούν ήδη Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα. Οι αγρότες εμφανίζονται αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, με την Κομισιόν – ενόψει της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη – σε μια προσπάθεια να απαντήσει στα αιτήματά τους, να ανακοινώνει νέα μέτρα.
  • Ουκρανία: Ρωσική βόμβα έπληξε νοσοκομείο στο Χάρκοβο – Απομακρύνθηκαν εσπευσμένα δεκάδες ασθενείς – Η Ρωσία αρνείται πως βάζει στο στόχαστρο πολιτικές υποδομές, αν και έχουν βομβαρδιστεί ιατρικές και εκπαιδευτικές δομές κατά τη διάρκεια του πολέμου που οδεύει να συμπληρώσει 24 μήνες.
  • Χούθι: Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν 10 drones στην Υεμένη που ήταν έτοιμα να εξαπολυθούν – Δημοσιογραφικές πληροφορίες κάνουν λόγο για επίθεση των ΗΠΑ στη δυτική Υεμένη με στόχο μη επανδρωμένα αεροσκάφη που ετοίμαζαν για εκτόξευση οι Χούθι.
  • Ουάσινγκτον: Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έθεσαν στο Ισραήλ το θέμα της δημιουργίας ζώνης ασφαλείας στη Γάζα. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν συναντήθηκε σήμερα με τον κορυφαίο Ισραηλινό αξιωματούχο Ρον Ντέρμερ στην Ουάσινγκτον για να συζητήσουν για τη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομήρων, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι.
  • Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης: Η Ρωσία παραβίασε τμήματα της συνθήκης του ΟΗΕ κατά της τρομοκρατίας στην Ουκρανία – Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποφάνθηκε σήμερα ότι η Ρωσία παραβίασε ορισμένα τμήματα μιας συνθήκης του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς δεν διερεύνησε την οικονομική υποστήριξη αυτονομιστικών ομάδων στην ανατολική Ουκρανία το 2014, αλλά δεν διέταξε την καταβολή αποζημίωσης, όπως είχε ζητήσει η Ουκρανία.
  • Νετανιάχου: Η αποστολή της UNRWA πρέπει να τελειώσει, η Χαμάς έχει διεισδύσει πλήρως σε αυτήν – «Πρέπει να την αντικαταστήσουμε με άλλες υπηρεσίες του ΟΗΕ» – «Ήρθε η ώρα η διεθνής κοινότητα και ο ίδιος ο ΟΗΕ να καταλάβουν ότι η αποστολή της UNRWA πρέπει να τελειώσει» είπε ο Νετανιάχου ενώπιον πρεσβευτών στον ΟΗΕ που τον επισκέφθηκαν, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.
  • Η μεγαλύτερη κάμερα του κόσμου θα παρατηρεί το διάστημα από τη Χιλή – Μεγέθους ενός μικρού αυτοκινήτου και βάρους 2,8 τόνων, η συσκευή θα τοποθετηθεί πάνω σε ένα υπό κατασκευή τηλεσκόπιο και θα επιτρέψει την εξερεύνηση του ουρανού όπως ποτέ προηγουμένως, εξηγούν στο AFP υπεύθυνοι του προγράμματος που χρηματοδοτείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
  • Δραματική προειδοποίηση ΠΟΥ: Ο πληθυσμός της Γάζας «λιμοκτονεί», κατήγγειλε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΠΟΥ, την ώρα που σημαντικές δωρήτριες χώρες ανακοίνωσαν την αναστολή της βοήθειάς τους προς την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).
  • Λευκός Οίκος: Υπάρχει πρόβλημα με την πώληση των F-35 στην Τουρκία – Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να έχουν προβλήματα με την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία λόγω της ανάπτυξης την Παρασκευή του ρωσικής κατασκευής συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι.

Στρατηγείο επιχειρήσεων της ΕΕ γίνεται η Λάρισα

  • Η πρόταση Δένδια: Στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνήλθε στις Βρυξέλλες, ο Έλληνας υπουργός προσέφερε το Στρατηγείο της Λάρισας ως κέντρο διοίκησης των επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ερυθρά Θάλασσα. Εμφανίστηκε μάλιστα βέβαιος για την ετοιμότητα του Κέντρου προκειμένου ν’ αναλάβει μια τέτοια ευθύνη.
  • Θετικά δεκτή η πρόταση: Όπως ο ίδιος ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε μετά το πέρας των εργασιών, η ελληνική πρόταση κατέστη «θετικά δεκτή» από τους ομολόγους τους κι πλέον αναμένεται το Στρατηγείο της Λάρισας να αποκτήσει καταλυτικό ρόλο στην επιχείρηση «Ασπίδες», για την οποία στόχος είναι να τεθεί σε εφαρμογή μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου.
  • Γιατί «Ασπίδες»: Η επιχείρηση έλαβε την κωδική αυτή ονομασία, διότι όπως εξήγησε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, θα παρέχει την απαιτούμενη προστασία στα πολεμικά πλοία που συμμετάσχουν στην ευρωπαϊκή επιχείρηση κατά των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ραντεβού στην «Agrotica» δίνουν οι αγρότες

  • Μπλόκα σ’ όλη τη χώρα: Οι αγρότες σε Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λάρισα και Βόλο προχώρησαν σε συντονισμένες κινητοποιήσεις, κλείνοντας κεντρικούς οδικούς άξονες σε σημεία «κλειδιά» του θεσσαλικού κάμπου. Μπλόκα είχαμε και σε Πάτρα, Αμαλιάδα και Χαλκιδική.
  • Μεγάλα συλλαλητήρια στην Agrotica: Οι αγρότες ετοιμάζονται να δώσουν δυναμικό ραντεβού στη Θεσσαλονίκη με δύο μεγάλα συλλαλητήρια. Την Πέμπτη, στα εγκαίνια της έκθεσης Agrotica, θα βρεθούν οι παραγωγοί της Μακεδονίας και το Σάββατο έξω από το εκθεσιακό κέντρο θα συγκεντρωθούν οι Θεσσαλοί αγρότες.
  • Συνάντηση με Μητσοτάκη στη Βόνιτσα: Στο μπλόκο της Βόνιτσας σταμάτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπου και συνομίλησε με τους αγρότες. «Είμαστε εδώ για να τα συζητήσουμε και στο μέτρο του εφικτού, να κάνουμε το καλύτερο» τους διαβεβαίωσε.

Μαζικές μεταναστευτικές ροές

  • Πώς έχει η κατάσταση: Στα όριά τους βρίσκονται τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά του Αιγαίου, καθώς οι μεταναστευτικές ροές συνεχίζουν όσο τα κυκλώματα διακινητών δεν σταματούν να στέλνουν ανθρώπους σε μη αξιόπλοες βάρκες ακόμη και με εξαιρετικά δύσκολες καιρικές συνθήκες.
  • Οι αριθμοί: Είναι ενδεικτικό πως από τις 15 έως τις 21 Ιανουαρίου, την τρίτη δηλαδή εβδομάδα του 2024, καταγράφηκαν οι περισσότερες αφίξεις από την Πρωτοχρονιά, με 932 άτομα να καταφθάνουν στις δομές. Ο μέσος όρος μάλιστα των ημερήσιων αφίξεων στα νησιά του Αιγαίου για το χρονικό αυτό διάστημα είναι 133. Από τις αρχές του έτους συνολικά 2.310 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν παράνομα τα σύνορα της χώρας, οι 2.089 εκ των οποίων από τα τουρκικά παράλια.
  • Οι μαρτυρίες: Δύσκολη χαρακτηρίζουν την κατάσταση ανώτατα στελέχη της προσωρινής δομής στο Καρά Τεπέ. Η ονομαστική χωρητικότητα του κέντρου, με βάση τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, είναι 3.695 άτομα, αλλά αυτή τη στιγμή βρίσκονται περίπου 5.600 υπήκοοι τρίτων χωρών. «Είναι όλοι στεγασμένοι, αλλά κι ο ένας πάνω στον άλλον. Κι όσο ο αριθμός αυξάνεται τόσο θα έχουμε ακόμη δυσκολότερη κατάσταση να διαχειριστούμε» σημειώνουν στο Βήμα πηγές από τη Λέσβο.

Αμερικανική Γερουσία εναντίον social media

  • Η ακρόαση: Ενώπιων της Γερουσίας παρέστησαν χθες ηγέτες της τεχνολογικής βιομηχανίας προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για τη διαδικτυακή εκμετάλλευση παιδιών μέσα από τις πλατφόρμες που διοικούν. Στην ακρόαση εμφανίστηκαν μεταξύ άλλων οι Μαρκ Ζούκερμπεγκ (Meta), Σου Ζι Τσιου (Tik Tok) και Έβαν Σπίγκελ (Snapchat).
  • Πυρά από γερουσιαστές: «Eσείς και οι εταιρείες που έχουμε μπροστά μας έχετε αίμα στα χέρια σας. Έχετε ένα προϊόν που σκοτώνει ανθρώπους» υποστήριξε ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας, Ντικ Ντέρμπιν, κατηγορώντας τις πλατφόρμες για το γεγονός ότι επέτρεψαν την εξάπλωση της εκμετάλλευσης ανηλίκων χωρίς το απαιτούμενο δίχτυ προστασίας. Όλα αυτά μάλιστα την ώρα που οι χρήστες στις πλατφόρμες έχουν ξεπεράσει τα πέντε δισεκατομμύρια παγκοσμίως.
  • Η υπεράσπιση: «Η Apple και η Google απαιτούν ήδη τη συγκατάθεση των γονέων όταν ένα παιδί κάνει μια πληρωμή μέσω εφαρμογής», δήλωσε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ αναζητώντας άλλοθι και δικαιολογίες αποκρούοντας τις επιθέσεις των νομοθετών. «Θα ήταν τετριμμένο να ψηφιστεί νόμος που θα απαιτεί γονικό έλεγχο κάθε φορά που ένα παιδί κατεβάζει μια εφαρμογή», συμπλήρωσε ο ιδρυτής της Meta.

Αθλητικά: Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ στα ημιτελικά

  • Με χρυσό σκόρερ τον Μλαντένοβιτς: Ο Παναθηναϊκός ανέτρεψε το εις βάρος του 2-1 από τον πρώτο αγώνα στη Λεωφόρο και με απίθανο γκολ του Μλαντένοβιτς στο 95′ επικράτησε 2-0 του Ατρόμητου στο Περιστέρι. Το σκορ είχε ανοίξει με σουτ μέσα από την περιοχή ο Πέρεθ στο 36′.
  • Πεντάρα για τον ΠΑΟΚ: Τυπική διαδικασία ήταν η αναμέτρηση με τον Πανσερραϊκό για τον Δικέφαλο του Βορρά, ο οποίος συνέτριψε με 5-0 την ομάδα του Πάμπλο Γκαρσία και σφράγισε την πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου. Εκεί θα κοντραριστεί πλέον με τον Παναθηναϊκό για μια θέση στον τελικό.
  • Ιστορική πρόκριση για τον Παναιτωλικό: Χάρη στο 3-1 επί του ΟΦΗ στο Αγρίνιο η ομάδα του Γιάννη Πετράκη διπλασίασε τις νίκες στο ζευγάρι και εξασφάλισε την παρουσία της στα ημιτελικά του Κυπέλλου για πρώτη φορά από την ίδρυσή της. Είχε προηγηθεί άλλωστε η νίκη με 2-1 στο «Θ. Βαρδινογιάννης».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com