Ολυμπιακοί Αγώνες: Διώχνουν τα βιβλιοπωλεία από την όχθη του Σηκουάνα

Οποιος έχει ταξιδέψει στο Παρίσι είναι αδύνατον να μην έχει περιηγηθεί στις όχθες του Σηκουάνα, κάνοντας μικρές στάσεις στα υπαίθρια βιβλιοπωλεία που είναι ακροβολισμένα στη γαλλική πρωτεύουσα.

by Times Newsroom

Περίπου 240 υπαίθριοι βιβλιοπώλες απλώνουν την πραμάτειά τους κατά μήκος του διάσημου ποταμού σε μια απόσταση περίπου τριών χιλιομέτρων, στη μεγαλύτερη υπαίθρια αγορά βιβλίων στην Ευρώπη. Τα εμβληματικά καταστήματα, σχεδόν 1.000 στον αριθμό, βρίσκονται υπό διωγμό, καθώς έχουν λάβει ειδοποιήσεις από την Αστυνομία να απομακρυνθούν πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι για «λόγους ασφαλείας».

Δεν είναι σαφές αν οι βιβλιοπώλες έχουν ενημερωθεί ότι πρέπει να μετακινηθούν για όλη τη διάρκεια των Αγώνων ή μόνο για την τελετή έναρξης. Οι δημοτικές Αρχές του Παρισιού τους έχουν ζητήσει να μετακομίσουν σε ένα ειδικά διαμορφωμένο «χωριό βιβλιοπωλών», σε μια «λογοτεχνική γειτονιά κοντά στον Σηκουάνα». Ωστόσο, η Ενωση Βιβλιοπωλών δήλωσε ότι η προτεινόμενη τοποθεσία της πλατείας της Βαστίλης δεν αποτελεί βιώσιμη λύση. Στην αρχή του μήνα, έπειτα από συνομιλίες των αρμοδίων, συμφωνήθηκε να πληρωθεί το κόστος της απομάκρυνσης των πάγκων και οι εργασίες επισκευής σε περίπτωση ζημιάς. Μάλιστα, οι Αρχές υποστήριξαν πως η «ανακαίνιση» αποτελεί μέρος της κληρονομιάς των Αγώνων και θα βοηθήσει στην υποστήριξη της αίτησης για την αναγνώριση των βιβλιοπωλών του Σηκουάνα ως Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO.

Από τη μεριά τους, οι «μπουκινίστ», όπως λέγονται, δηλώνουν πως δεν πρόκειται να κουνηθούν από τη θέση τους, αποκαλώντας την ανακοίνωση που εκδόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την Αστυνομία «προσβολή» για την ιστορία και την ψυχή της πόλης. «Το Παρίσι χωρίς τους “μπουκινίστ” είναι σαν τη Βενετία χωρίς τις γόνδολες», δήλωσε στο Reuters ο Ζαν-Πιέρ Ματιάς, 76 ετών, ο οποίος διατηρεί τον πάγκο του δίπλα στον Σηκουάνα εδώ και περίπου τέσσερις δεκαετίες. Ο Ματιάς, πρώην καθηγητής Φιλοσοφίας που πουλάει έργα, όπως ένα δοκίμιο για την Μπριζίτ Μπαρντό και μια ανατύπωση του 1781 γραμμένη από έναν Γάλλο δικηγόρο, δήλωσε ότι ο ίδιος και άλλοι συνάδελφοί του μαζεύουν υπογραφές κατά της κίνησης. Αν αυτό αποτύχει, είπε, θα οχυρωθούν μπροστά από τους πάγκους τους για να εμποδίσουν τη διάλυσή τους.

Ο ίδιος έχει το βιβλιοπωλείο του κοντά στον Καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων. Οπως εξηγεί, αν διαλυθεί το κιόσκι του, δεν θα μπορέσει να το ξαναστήσει. Ανοιχτά από το πρωί μέχρι το σούρουπο, τα βιβλιοπωλεία αυτά αποτελούν σημείο αναφοράς για την ιστορία της γαλλικής λογοτεχνίας και της κοινωνίας των Παριζιάνων, καθώς κοσμούν τον Σηκουάνα εδώ και 450 χρόνια. Πρόκειται για έναν ιστορικό θησαυρό, αφού προσφέρουν μια συναρπαστική συλλογή σπάνιων και μεταχειρισμένων βιβλίων, εξαντλημένων εκδόσεων, ξεχασμένων μυθιστορημάτων και εξαιρετικών γκραβούρων. Αυτοί οι κρυμμένοι θησαυροί περιμένουν να τους ανακαλύψουν οι βιβλιόφιλοι που ελίσσονται στους δρόμους, μελετώντας τα εμπορεύματα που φυλάσσονται προσεκτικά σε κάθε κιόσκι, στους πέτρινους τοίχους της όχθης του ποταμού.

Ανησυχία για τη διάλυσή τους

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας προκάλεσε ανησυχία στους βιβλιοπώλες, οι οποίοι φοβούνται για την πιθανή ζημία και το σύντομο χρονικό πλαίσιο της κίνησης. Αν και οι προθήκες δεν είναι στερεωμένες στον τοίχο αλλά στέκονται σε πασσάλους, η μετακίνησή τους μπορεί να είναι δύσκολη λόγω του βάρους τους. Ορισμένα μπορεί να ζυγίζουν έως και 250 κιλά, λέει ο Ζερόμ Καλέ στην «El Pais», πρόεδρος της Ενωσης Βιβλιοπωλών του δρόμου. «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: μην τα αγγίζετε», είπε, προσθέτοντας ότι ο πατέρας του κατασκεύασε τα κιβώτια που χρησιμοποιεί. Υπάρχει επίσης ανησυχία για την πιθανή απώλεια εργασιών κατά τη διάρκεια της σημαντικής καλοκαιρινής περιόδου, ενώ πολλοί βιβλιοπώλες δεν έχουν ανακάμψει ακόμα από τις επιπτώσεις των διαδηλώσεων των κίτρινων γιλέκων το 2018 και της πανδημίας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Παρισιού, με επικεφαλής τη δήμαρχο Αν Ινταλγκό, υπόσχεται ότι οι βιβλιοθήκες θα επανατοποθετηθούν το συντομότερο δυνατό μετά την τελετή. Προτείνει επίσης να ανακαινιστούν και να μεταφερθούν προσωρινά τα βιβλιοστάσια σε μια κοντινή περιοχή. Ομως δεν έχουν πειστεί πολλοί. «Είμαστε bouquinistes και αυτό σημαίνει ότι είμαστε δίπλα στον Σηκουάνα – είναι μια ιστορική παράδοση», δήλωσε ο Ματίας.

Οι «μπουκινίστ» απαλλάσσονται από ενοίκιο και ορισμένους φόρους, ενώ εξακολουθούν να δεσμεύονται από σειρά κανονισμών, όπως ότι επιβάλλεται να ανοίγουν τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα, ενώ οι προθήκες θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένο μέγεθος ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν θα εμποδίζουν την παριζιάνικη θέα.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com