Πέθανε ο Τέρι Άντερσον, ο Αμερικανός που ήταν επί επτά χρόνια όμηρος στον Λίβανο – Η συγκλονιστική ιστορία του

Είχε απαχθεί από μέλη της Χεζμπολάχ

by Times Newsroom

«Έφυγε» από τη ζωή ο Τέρι Άντερσον που έμεινε επί επτά χρόνια όμηρος στον Λίβανο, καθώς είχε απαχθεί από μέλη της Χεζμπολάχ.

«Ποτέ δεν του άρεσε να τον αποκαλούν ήρωα. Ο Τέρι Άντερσον απεβίωσε χθες, σε ηλικία 76 ετών, στο σπίτι του στη λίμνη Γκρίνγουντ της Νέας Υόρκης. Ο Αμερικανός δημοσιογράφος κρατούνταν όμηρος στο Λίβανο σχεδόν επί επτά χρόνια», αναφέρεται σε ανακοίνωση της οικογένειας του εκλιπόντα την οποία μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία.

Ο Άντερσον ήταν ανταποκριτής του Associated Press για τη Μέση Ανατολή όταν απήχθη από μέλη της Χεζμπολάχ το 1985, όταν και έλαβε χώρα η κρίση ομήρων στον Λίβανο.

Η κόρη του Άντερσον μιλώντας στο CNN είπε ότι τα τελευταία χρόνια ο πατέρας της είχε βρει τη γαλήνη μετά τη δοκιμασία που πέρασε.

«Ποτέ δεν του άρεσε να τον αποκαλούν “ήρωα”, αλλά όλοι επέμειναν να τον αποκαλούν έτσι», ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι εμφάνισε επιπλοκές μετά από μια επέμβαση στην καρδιά που υποβλήθηκε πρόσφατα.

Τον άρπαξαν στον δρόμο και τον έβαλαν σε πορτ μπαγκάζ

Όλα ξεκίνησαν το 1985 όταν ο Αμερικανός δημοσιογράφος κάλυπτε τον εμφύλιο πόλεμο στο Λίβανο όταν ένοπλοι τον άρπαξαν σε δρόμο της Βηρυτού και τον έβαλαν στο πορτ μπαγκάζ ενός αυτοκινήτου, προκειμένου να τον μεταφέρουν σε άγνωστη τοποθεσία.

Στη συνέχεια οι απαγωγείς τον μετέφεραν σε κελί στο έδαφος του Λιβάνου, φορώντας του αλυσίδες στα χέρια, ενώ του είχαν καλύψει και τα μάτια ώστε να προφυλάξουν τα χαρακτηριστικά τους.

Η περιπέτειά του ολοκληρώθηκε το 1991 και μετά το τέλος του πολέμου.

Ο ίδιος είχε πει ότι αυτό που τον κράτησε ζωντανό όλα αυτά τα χρόνια ήταν οι σύντροφοί του.

«Ήμουν αρκετά τυχερός ώστε να έχω και άλλους ανθρώπους μαζί μου το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. Η πίστη μου, το πείσμα μου, υποθέτω, έπαιξαν ρόλο. Και κάνεις απλά αυτό που πρέπει να κάνεις. Ξυπνάς κάθε μέρα και μαζεύεις την ενέργεια από κάπου, ακόμα και όταν νομίζεις ότι δεν την έχεις, κι έτσι περνάει η μέρα. Και το ίδιο κάνεις μέρα με τη μέρα», είχε δηλώσει.

Ο δημοσιογράφος απήχθη ως αντίποινα για τη χρήση αμερικανικών όπλων και τη βοήθεια του Ισραήλ στα χτυπήματα του 1982–1983 εναντίον Μουσουλμάνων στον Λίβανο.

Μετά την αποφυλάκισή του, o Άντερσον δίδαξε δημοσιογραφία σε κολέγια των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του «Κολούμπια» στη Νέα Υόρκη, πριν συνταξιοδοτηθεί το 2015.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com