Πόλεμος χωρίς τέλος στη Γάζα – Το τελευταίο αντίο στον Βασίλη Καρρά – Η λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων

Σε πολεμικό αναβρασμό η Μέση Ανατολή – Φόβοι για περιφερειακή κλιμάκωση - Για εμπλοκή του Ισραήλ σε έναν «πολυμέτωπο πόλεμο» μίλησε ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Γιόαβ Γκάλαντ, την ώρα που οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν θέσεις στο Ιράκ και οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης εντείνουν τις επιθέσεις τους κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

by Times Newsroom

Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη (Η Καθημερινή, 24/12/23)

Εσωτερική επικαιρότητα

  • Σοκάρουν τα στοιχεία: 518 νεκροί στην άσφαλτο μέσα σε 10 μήνες. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, 518 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα από Ιανουάριο έως και Οκτώβριο. Μάλιστα μόνο από παρασύρσεις έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα στο 2023 πάνω από 80 συμπολίτες μας. Το τριήμερο από τις 23 έως τις 25 Δεκεμβρίου, σε 95 τροχαία σε όλη τη χώρα, τα περισσότερα στον αστικό ιστό, σκοτώθηκαν 10 άνθρωποι, νέοι στην πλειονότητα τους και τραυματίστηκαν 119.
  • Με τι καιρό θα κάνουμε Πρωτοχρονιά. Ανοιξιάτικος φαίνεται πως είναι ο καιρός τις τελευταίες ημέρες εν μέσω του χειμώνα, με τον υδράργυρο να φτάνει στους 20 βαθμούς Κελσίου και τον ήλιο να χαρίζει δόσεις ζεστασιάς μέσα στην ημέρα.
  • Συνάντηση Ν. Ανδρουλάκη με τη νέα δήμαρχο Καλαμαριάς Χρ. Αράπογλου. Στο επίκεντρο της συνάντησης που έγινε με πρωτοβουλία του κ. Ανδρουλάκη και διήρκεσε περισσότερες από δύο ώρες, βρέθηκαν τα ανοιχτά θέματα του δήμου Καλαμαριάς και ειδικότερα το παραλιακό μέτωπο και όλα τα ζητήματα δημοσίου χώρου.
  • Χαρίτσης: Κλιματική και κοινωνική δικαιοσύνη, επανεκκίνηση της Δημοκρατίας οι στόχοι της Νέας Αριστεράς.  «Η χώρα μας έχει ανάγκη από μια ριζική αλλαγή πορείας. Και η Νέα Αριστερά, όπως κάναμε και στον προϋπολογισμό, δείχνει το δρόμο για αυτήν», δηλώνει ο πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χσρίτσης
  • Άρτα: «Αχτίδα αισιοδοξίας» για τον 14χρονο που κατέρρευσε ενώ έλεγε τα κάλαντα – Καλή η μετεγχειρητική πορεία της υγείας του
  • Οργιάζει το «μαύρο» εμπόριο όπλων: Πώς τα αγοράζουν μέσω internet. Συγκεκριμένα, οι έμποροι όπλων διαφημίζουν τις «υπηρεσίες» τους στο διαδίκτυο με φωτογραφίες από οπλοπολυβόλα, πολεμικά τυφέκια, εξαρτήματα τυλιγμένα μέσα σε… σακούλες παιχνιδιών αλλά και ευχαριστημένους πελάτες. Οι αστυνομικοί έχουν βρεθεί πολλές φορές απέναντι σε συμμορίες που κατέχουν τέτοιου είδους πολεμικά όπλα.
  • Σε συνάντηση με τον Τασούλα θα επιχειρήσει ο Μητσοτάκης να ξεπεράσει τον σκόπελο της ψήφισης του ν/σ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια – Ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να κουβεντιάσει με τον Πρόεδρο της Βουλής σε χαλαρό κλίμα τις ημέρες των Θεοφανίων στα Ιωάννινα

Τι γίνεται στον κόσμο

  • Πώς η Τουρκία μετατράπηκε σε άντρο της μαφίας – Γιατί βρίσκουν εκεί «καταφύγιο» οι εγκληματίες. Ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γιερλίκαγια θέλει να αλλάξει την κατάσταση. Η Τουρκία αποτελεί έναν πολύ ελκυστικό προορισμό για εγκληματίες, αναφέρει σε
    δημοσίευμά της, η Deutsche Welle, αποκαλύπτοντας την προσπάθεια των Αρχών της γειτονικής χώρας να αντιμετωπίσει το οργανωμένο έγκλημα.
  • Γαλλία: Αντιδράσεις για τα βιτρό της Παναγίας των Παρισίων – Πάνω από 120.000 όσοι αντιτίθενται στην αντικατάστασή τους. Λένε ότι η αλλαγή θα καταστρέψει την αρχιτεκτονική αρμονία του ιστορικού κτηρίου. Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι εργασίες για την ανοικοδόμηση της ιστορικής Παναγίας των Παρισίων που καταστράφηκε στην πυρκαγιά της 15ης Απριλίου 2019. Ωστόσο όσο περνούν οι μέρες και τα συνεργεία προσθέτουν τις κρίσιμες πινελιές που θα ξαναδώσουν στο εκκλησιαστικό μνημείο την παλιά του λάμψη κορυφώνονται και οι αντιδράσεις από μεγάλη μερίδα πολιτών.
  • Αμερικανικοί βομβαρδισμοί σε εγκαταστάσεις φιλοϊρανικών ένοπλων ομάδων στο Ιράκ. Οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ εξαπέλυσαν τη Δευτέρα πλήγματα στο Ιράκ εναντίον εγκαταστάσεων φιλοϊρανικών ενόπλων κινημάτων, συμπεριλαμβανομένων θέσεων της παράταξης Κατάεμπ Χεζμπολά («Ταξιαρχίες του Κόμματος του Θεού»), σε αντίποινα για επίθεση με drone νωρίτερα που είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν «τρεις Αμερικανοί στρατιωτικοί», ο ένας από τους οποίους βρίσκεται σε «κρίσιμη» κατάσταση, αναφέρει ανακοίνωση Τύπου του Πενταγώνου.
  • Μηχανικός της Tesla δέχτηκε επίθεση από ρομπότ σε εργοστάσιο της εταιρείας κοντά στο Όστιν του Τέξας. Το περιστατικό αποκαλύφθηκε σε μια αναφορά τραυματισμού του 2021 που κατατέθηκε στις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές. Δύο μάρτυρες παρακολούθησαν με τρόμο καθώς ο συνάδελφός τους δέχτηκε επίθεση από το ρομπότ, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να αρπάζει και να μεταφέρει εξαρτήματα αυτοκινήτου από αλουμίνιο.
  • Ουκρανία: Ένας νεκρός και 4 τραυματίες από ρωσικό βομβαρδισμό στον σιδηροδρομικό σταθμό της Χερσώνας – Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν όταν οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν έναν σιδηροδρομικό σταθμό στη Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη εκκένωση αμάχων, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.
  • ΝΑΤΟ: Ο Στόλτενμπεργκ χαιρετίζει την έγκριση του ενταξιακού πρωτοκόλλου της Σουηδίας από την Επιτροπή Εξωτερικών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης – ΗΤουρκία και η Ουγγαρία ήταν τα δύο τελευταία μέλη του ΝΑΤΟ που δεν είχαν επικυρώσει ακόμη την ένταξη της Σουηδίας. «Βασίζομαι στο ότι (αυτές οι δύο χώρες) θα ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατόν τις διαδικασίες επικύρωσης», ένα γεγονός που «θα καταστήσει πιο ισχυρό το ΝΑΤΟ» ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ στην ανακοίνωσή του.
  • Γαλλία: Με ψυχιατρικές διαταραχές ο 33χρονος πατέρας που σκότωσε την οικογένειά του τα Χριστούγεννα – Ένας 33χρονος πατέρας, που θεωρείται ύποπτος ότι σκότωσε το βράδυ των Χριστουγέννων τη σύζυγό του και τα τέσσερα παιδιά τους στην οικία τους, σε κοντινή απόσταση από το Παρίσι, «σε μία σκηνή εγκλήματος πολύ μεγάλης βιαιότητας», συνελήφθη σήμερα κοντά στο σημείο που εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα και πάσχει από ψυχιατρικά προβλήματα.
  • Αστυνομικοί στη Γερμανία πυροβολούν και σκοτώνουν 49χρονο Τούρκο στη μέση του δρόμου – Η κόρη του δήλωσε ότι ο πατέρας της δεν ήταν ψυχικά καλά, κάτι που γνώριζαν οι Αρχές και θεωρεί ότι έπεσε θύμα δολοφονίας

Εντείνονται οι επιθέσεις στη Γάζα – «Ο πόλεμος θα διαρκέσει αρκετούς μήνες ακόμα»

  • Το αδιέξοδο: Σε αδιέξοδο έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη ανακωχής μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς καθώς οι ηγέτες της παλαιστινιακής οργάνωσης δεν βιάζονται να συμφωνήσουν, απαιτώντας πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας. Από την πλευρά του, ο Νετανιάχου παρουσιάζεται «ως ο ασυμβίβαστος υπερασπιστής των συμφερόντων του Ισραήλ, με την ελπίδα να διατηρήσει τους ακροδεξιούς του εταίρους που αντιτίθενται κατηγορηματικά σε μια άλλη εκεχειρία» και απορρίπτει τις αξιώσεις της Χαμάς.
  • Η συνέχεια: «Οι στόχοι αυτού του πολέμου δεν είναι εύκολο να επιτευχθούν. Ο πόλεμος θα κρατήσει ακόμη πολλούς μήνες», ανέφερε σε δηλώσεις του ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού του Ισραήλ, Χερζί Χαλεβί.«Δεν υπάρχει σύντομος δρόμος για να διαλύσεις μια τρομοκρατική οργάνωση. Θα φτάσουμε στην ηγεσία της Χαμάς», διαβεβαίωσε.
  • Οι Χούθι: Την ίδια ώρα η κατάσταση στην περιοχή περιπλέκεται ακόμα περισσότερο καθώς οι φιλοϊρανοί αντάρτες Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι ελέγχουν μεγάλο μέρος της χώρας, συνεχίζουν τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ αλλά και εμπορικών πλοίων που περνούν από το στενό Μπαμπ αλ Μαντάμπ, στο νότιο άκρο της Ερυθράς Θάλασσας, σε απάντηση, όπως λένε, για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Το τελευταίο αντίο στον Βασίλη Καρρά – Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του

  • Το λαϊκό προσκύνημα: Πλήθος κόσμου έδωσε χθες το παρών στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας στη Θεσσαλονίκη όπου έχει τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του εμβληματικού λαϊκού ερμηνευτή Βασίλη Καρρά. Το προαύλιο, όπως και οι δημόσιοι χώροι γύρω από τον Ιερό Ναό κατακλύστηκαν από χιλιάδες θαυμαστές που περίμεναν υπομονετικά τη σειρά τους για να πουν το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο τους τραγουδιστή.
  • Ο αποχαιρετισμός: Με δάκρυα και χειροκροτήματα οι χιλιάδες παρευρισκόμενοι αποχαιρέτισαν τον τραγουδιστή κατά τη διάρκεια της κηδείας. Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή, όταν η μπάντα του μεγάλου καλλιτέχνη έπαιξε το «Νύχτα ξελογιάστρα» και το «Δεν πάω πουθενά» με τον κόσμο να τραγουδάει.
  • Η ταφή: Η ταφή θα γίνει σήμερα στο Κοκκινοχώρι Καβάλας, ιδιαίτερη πατρίδα του καλλιτέχνη. Οι αρχές της περιοχής μάλιστα αποφάσισαν να τον τιμήσουν μετονομάζοντας τον κεντρικό δρόμο του Κοκκινοχωρίου σε «Οδό Βασίλη Καρρά».

Η λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων

  • Τα ερωτήματα: Τα πολλά ερωτήματα που έχουν δημιουργηθεί σε σχέση με τη λειτουργία των μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στη χώρα μας απαντάει «Το Βήμα», μέσω 13 ερωτήσεων και απαντήσεων, τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά εδώ.
  • Οι προϋποθέσεις: Όσον αφορά τις προϋποθέσεις ίδρυσης ενός μη κρατικού πανεπιστημίου με τη μορφή παραρτήματος θα πρέπει, μεταξύ άλλων, αυτό να αποτελείται τουλάχιστον από τρεις πανεπιστημιακές σχολές, έτσι ώστε να μπορέσει να λάβει αδειοδότηση. Οι τίτλοι σπουδών που θα εκδίδονται στην Ελλάδα θα είναι οι ίδιοι με τους τίτλους σπουδών που θα είχαν χορηγηθεί εάν η εκπαίδευση των φοιτητών είχε πραγματοποιηθεί εξ ολοκλήρου στο κράτος προέλευσης του πανεπιστημίου.
  • Τα προγράμματα σπουδών: Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του «Βήματος», τα προγράμματα σπουδών τους θα έχουν διπλή πιστοποίηση. Αφενός από την ΕΘΑΑΕ, αλλά και από την αντίστοιχη αρχή πιστοποίησης της χώρας του «μητρικού» πανεπιστημίου με το οποίο θα συνεργάζονται στην Ελλάδα.

Οι αποστάσεις Κασσελάκη από τον Τσίπρα

  • Το ηγετικό προφίλ: Την ενίσχυση του ηγετικού του προφίλ φαίνεται πως επιθυμεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος στην προσπάθεια του αυτή ξορκίζει τα «βαρίδια» της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, παίρνοντας μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις αποστάσεις από τις επιλογές του προκατόχου του και πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.
  • Το «μαξιλάρι»: Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η προσπάθεια για σαφείς αποστάσεις από την οικονομική πολιτική της περιόδου 2015-2019 και το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ, ακυρώνοντας επί της ουσίας τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που αποχώρησε από το κόμμα, αν και ουσιαστικά αυτή η κριτική κατευθύνεται και προς τον πρώην αρχηγό και τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
  • Οι αμυντικές δαπάνες: Η αλλαγή στάσης είναι εμφανής και σε άλλα θέματα, με πιο χαρακτηριστική την απόφαση για υπερψήφιση από τον ΣΥΡΙΖΑ των αμυντικών δαπανών στον προϋπολογισμό, σε σημείο που έδωσε αφορμή σε στελέχη της Νέας Αριστεράς, όπως ο Νίκος Μπίστης, να κάνουν λόγο για μια επιπλέον απόδειξη μετάλλαξης του κόμματος, την οποία ο ίδιος ταυτίζει με μια «ομιχλώδη «πατριωτική Αριστερά».

Αθλητικά: Εποχή Τερίμ στον Παναθηναϊκό

  • Το «αντίο»: Σε μία απόφαση που σόκαρε το ελληνικό ποδόσφαιρο ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού, Γιάννης Αλαφούζος, επέλεξε να λύσει τη συνεργασία της ομάδας με τον άκρως επιτυχημένο τεχνικό, Ιβάν Γιοβάνοβιτς.
  • Η έλευση: Νέος προπονητής των «πρασίνων» θα είναι ο Τούρκος πολύπειρος τεχνικός Φατιχ Τερίμ, η πρόσληψη του οποίου ανακοινώθηκε ήδη από την αθηναϊκή ΠΑΕ.
  • Τα αποτελέσματα: Ο Σέρβος τεχνικός ολοκλήρωσε την παρουσία του στο «τριφύλλι» μετά από 2,5 χρόνια στα οποία κάθισε στον πάγκο της ομάδας για 113 αγώνες, σημειώνοντας 65 νίκες, 22 ισοπαλίες και 26 ήττες.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com