Ρεσιτάλ… ίσων αποστάσεων Γκουτέρες στο προσχέδιο εκθέσεων για το Κυπριακό

Εξισώνει τις ενέργειες του κατοχικού στρατού με αυτές της Εθνικής Φρουράς

by Times Newsroom

Την επωδό  των χαμένων ευκαιριών επαναφέρει ο Αντόνιο Γκουτέρες, στο προσχέδιο των δυο εκθέσεών του για το Κυπριακό, τις οποίες θα παραδώσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

Την επωδό  των χαμένων ευκαιριών επαναφέρει ο Αντόνιο Γκουτέρες, στο προσχέδιο των δυο εκθέσεών του για το Κυπριακό, τις οποίες θα παραδώσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

Ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, τηρεί εκ νέου ίσες αποστάσεις, με τη Λευκωσία να ζητεί αντικειμενικότητα στην παρουσίαση των τουρκικών παραβιάσεων στη Νεκρή Ζώνη.

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων είναι το μήνυμα που μετέφερε ο Πρόεδρος στον Κόλιν Στιούαρτ, για να ακούσει από τον Αυστραλό αξιωματούχο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ότι στην συνάντηση που είχε με τον κατοχικό ηγέτη δεν συζητήθηκε το Κυπριακό.

Τον κίνδυνο της μη λύσης του Κυπριακού επαναφέρει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στο προσχέδιο των εκθέσεων του που θα παραδώσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Σε ακόμα ένα ρεσιτάλ ίσων αποστάσεων ο Αντόνιο Γκουτέρες ρίχνει την ευθύνη για την μη έναρξη ειρηνευτικής και στις δύο πλευρές ενώ δείχνει να εξισώνει τις ενέργειες που γίνονται από τον κατοχικό στρατό με αυτές της εθνικής φρουράς.

========

ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΤΑΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΝΕΚΡΗΣ ΖΩΝΗΣ

Η αρμοδιότητα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ εντός και γύρω από τη νεκρή ζώνη, όπως έχει καθοριστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της οριοθέτησης των γραμμών κατάπαυσης του πυρός που ορίζουν τη νεκρή ζώνη, συνέχισε να αμφισβητείται και από τις δύο πλευρές, με αποτέλεσμα να υφίσταται μια τάση επιδείνωσης μέσω στρατιωτικών και άλλων παραβιάσεων.

Πηγή: Philenews

=========

Όσον αφορά το θέμα της Πύλας και του Αγίου Δομετίου φαίνεται εκ πρώτης να γίνεται μια αντικειμενική περιγραφή των γεγονότων.

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΜΠΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΤΤΙΛΑ

“Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ σημείωσε, επίσης, μια ανησυχητική τάση επανειλημμένων παραβιάσεων με “κίνηση προς τα εμπρός” από τις τουρκικές δυνάμεις, μερικές φορές και με όπλα, μέσα και γύρω από τη Λευκωσία, σε αυτό που φαίνεται να είναι μια σκόπιμη πολιτική αμφισβήτησης της βόρειας γραμμής κατάπαυσης του πυρός και του status quo της νεκρής ζώνης στις αμφισβητούμενες περιοχές”.

Πηγή: Philenews

==========

Η στρατιωτικοποίηση της νεκρής ζώνης από τον κατοχικό στρατό είναι κάτι το οποίο περιλαμβάνεται στις εκθέσεις επιβεβαίωσε ο Κόλιν Στιούαρτ.

ΚΟΛΙΝ ΣΤΙΟΥΑΡΤ – ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ Γ.Γ.

Συζητήσαμε τα θέματα που περιλαμβάνονται στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα που θα δημοσιοποιηθεί πολύ σύντομα. Εξέφρασα βεβαίως την ανησυχία μου για τα ζητήματα που απειλούσαν την ακεραιότητα της νεκρής ζώνης.

=======

Ο Κόλιν Στιούαρτ θα μεταβεί στην Νέα Υόρκη στις 17 Ιανουαρίου όπου θα αρχίσει η συζήτηση για την τελική υιοθέτηση του ψηφίσματος για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στις 30 Ιανουαρίου.

Δείτε ολόκληρο το ρεπορτάζ του Προκόπη Θουκυδίδη:

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com