Στέφανος Κασσελάκης: Η «πλαστή» εικόνα και η πραγματικότητα

Τελικά, πόσο μεγάλο γεγονός είναι η νίκη Κασσελάκη; Πόσο μπορεί να επηρεάσει τις εκτός ΣΥΡΙΖΑ εξελίξεις; Και τι απηχεί εντέλει στην κοινωνία; Για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μια κοσμογονική εξέλιξη, που έφερε τα πάνω κάτω. Αφού μέσα σε 35 μέρες πήρε το «μαγαζί», που ήταν επιπλωμένο, μέσα από τα χέρια των ιδιοκτητών.

by Times Newsroom

Για την κοινωνία όμως τι σημαίνει; Πόσο την αφορά και πόσο μπορεί να την επηρεάσει, ώστε να μπει κανείς στη σκέψη τι σημαίνει ευρύτερα η νίκη του Στ. Κασσελάκη. Ασφαλώς αρκετά θα κριθούν απ’ όσα θα κάνει και απ’ όσα θα αποφύγει να κάνει. Ωστόσο, υπάρχει και η πραγματικότητα, την οποία κανείς δεν μπορεί να περιγράψει καλύτερα και ακριβέστερα από τους αριθμούς.

Το new kid in town έγινε αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ με 71.000 ψήφους. Στις εκλογές του Ιουνίου, που ο ΣΥΡΙΖΑ καταβαραθρώθηκε στο 17%, πήρε 930.000 ψήφους. Δηλαδή ο Στ. Κασσελάκης πήρε το 7,6% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές. Μόλις πριν από 3 μήνες. Το 7,6% δεν εντυπωσιάζει, δεν «βγάζει μάτια» και ασφαλώς δεν παραπέμπει σε κάτι «μεγάλο» που έρχεται κι ακούγεται ήδη η βοή του. Το εντυπωσιακό 56% που πήρε ο Στ. Κασσελάκης με τις 71.000 γίνεται ακόμα μικρότερο, στα όρια της εξαΰλωσης, αν γίνει ποσοστό επί του συνόλου του εκλογικού σώματος του Ιουνίου. Τον Ιούνιο ψήφισαν σχεδόν 4.900.000 ψηφοφόροι. Οι 71.000 ψήφοι του Στ. Κασσελάκη αντιπροσωπεύουν μόλις το 1,44% όσων ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές. Πολλή φασαρία για το τίποτα θα μπορούσε να πει κάποιος και δεν θα είχε εντελώς άδικο.

Η δυναμική στην πολιτική είναι μια κρίσιμη παράμετρος, την οποία είναι δύσκολο να τη μετρήσει κανείς, ειδικά όταν τα νερά της είναι πλήρως αχαρτογράφητα. Εχει μεγάλη σημασία όμως η βάση εκκίνησης. Το πόσο μεγάλη ή μικρή είναι. Κι εν προκειμένω το «φαινόμενο Κασσελάκης» έχει πολύ περιορισμένη βάση και αφορά έναν πραγματικό μικρόκοσμο. Τον απογοητευμένο και ημιπαραιτημένο μικρόκοσμο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ενώ περίμενε να προσέλθουν στις εσωκομματικές κάλπες 50.000-70.000 μέλη, πήγαν οι διπλάσιοι και σχεδόν όλοι ξαναπήγαν και τη δεύτερη Κυριακή. Από τους 148.621 της πρώτης Κυριακής, πήγαν ξανά τη δεύτερη οι 133.700. Καθόλου άσχημα για ένα κόμμα σε πολιτική κατάθλιψη και τεράστιο σοκ από τη συντριπτική διπλή ήττα. Αντικειμενικά όμως, αυτό που είναι υπεραρκετό για τον ΣΥΡΙΖΑ και κάτι σαν «θρίαμβος», είναι πολύ μικρό για την κοινωνία.

Δεν εξασφαλίζει πρωταγωνιστικό ρόλο για τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε μπορεί να επηρεάσει τους πολιτικούς συσχετισμούς στην κοινωνία. Το πολύ πολύ και ανάλογα με το πώς θα πάει ως το Συνέδριό του να μη διασπαστεί -καθόλου εύκολο- και να διατηρηθεί ως αξιωματική αντιπολίτευση. Αλλιώς, αξιωματική αντιπολίτευση, αν φύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ 16 βουλευτές, θα γίνει το ΠΑΣΟΚ. Λογική η χαρά της Κουμουνδούρου γιατί δεν κατέρρευσε το «κτίριο», αλλά εντελώς παράλογο να νομίζει ότι μια μικρή πολυκατοικία έγινε ξαφνικά πολλά οικοδομικά τετράγωνα.

Πόσω μάλλον όταν δεν έχει μετρηθεί ακόμη αν μιλάμε για έναν ΣΥΡΙΖΑ του 17%, του 22% ή του 9%…

ΠΗΓΗ:  EleftherosTypos.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com