Στέφανος Κασσελάκης: Ποντάρει σε ακραίους και λούμπεν ψηφοφόρους

Σε… αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι επικριτές του Στέφανου Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που το επιτελείο του αρχηγού εκφράζει τη βεβαιότητα ότι έχει οριστικά αποφευχθεί το ενδεχόμενο της διάλυσης που πολλοί προέβλεπαν, αλλά και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι με βεβαιότητα δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές.

by Times Newsroom

Τα εκατέρωθεν μηνύματα για εκεχειρία έως τις ευρωεκλογές έχουν δουλέψει. Η πλευρά Τσίπρα, που επιχείρησε να ανατρέψει τον Στέφανο Κασσελάκη στο συνέδριο αλλά δεν τα κατάφερε, έδωσε χρόνο στον νέο αρχηγό. Οχι έως τις εθνικές εκλογές που ζητούσε, αλλά έως τις ευρωεκλογές.

O Τσίπρας

Εως τότε, ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να δουλέψει για το δικό του rebranding, πληρώνοντας και μία από τις πλέον ακριβές εταιρίες στη διεθνή αγορά, εφόσον ισχύουν όσα ο ίδιος διάβαζε στο αεροπλάνο, για να είναι έτοιμος για την επιστροφή μετά τις ευρωεκλογές, όντας βέβαιος ότι οι συνθήκες θα το απαιτούν.

Το πρόβλημα για τον τέως αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ και τους υποστηρικτές του είναι ότι στο ίδιο διάστημα, ο Στέφανος Κασσελάκης δείχνει να αποκτά βηματισμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ σταμάτησε να πέφτει στις δημοσκοπήσεις και απομακρύνθηκε από το ενδεχόμενο του μονοψήφιου ποσοστού στις ευρωεκλογές. Πρόσφατα πέρασε το ΠΑΣΟΚ και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνει να παγιώνει και διαφορά -έστω μικρή- από τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Η μικρή δημοσκοπική ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ δεν συντελείται όπως θέλουν οι αριστεροί ψηφοφόροι του κόμματος, οι οποίοι, σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων, τον εγκαταλείπουν και κατευθύνονται προς τη Νέα Αριστερά ή αλλού. Οφείλεται στη συνειδητή από τον κ. Κασσελάκη προσέγγιση της λεγόμενης αντισυστημικής ψήφου, που χαρακτηρίζεται από αρνητική και τιμωρητική διάθεση και χαλαρά ή ανύπαρκτα ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Οφείλεται σε ανθρώπους που στο παρελθόν μπορεί να είχαν κάνει οποιαδήποτε επιλογή στο δεξί ή αριστερό άκρο του πολιτικού φάσματος.

Αλλά, προς το παρόν, αυτό δεν «χαλάει» τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος φαντάζεται ότι μπορεί να επαναλάβει το εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα από το 2012 έως το 2015, που πήγε από το 16% στο 36% στρέφοντας υπέρ του -λόγω της παρατεταμένης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης- όχι μόνο τους αριστερούς ψηφοφόρους -αυτοί δεν θα έφταναν- αλλά και ακροαριστερούς, ακροδεξιούς, απολιτίκ, λούμπεν, «ψεκασμένους» κ.λπ. Ετσι εξηγείται η εμμονή σε «πολακισμό», σκανδαλολογία, υπερβολές, fake news κλπ., σε συνδυασμό με την ανάδειξη υπαρκτών προβλημάτων αλλά και απόψεων «που κάλλιστα θα μπορούσαν να ήταν του Μητσοτάκη ή και του Τζήμερου», όπως λένε στον ΣΥΡΙΖΑ για τον κ. Κασσελάκη.

Το βέβαιο είναι, όπως έχει προαναγγείλει και ο Θανάσης Καρτερός με τα άρθρα του στην Αυγή (παρεμπιπτόντως, της απολύτου εμπιστοσύνης Καρτερού είναι και ο δημοσιογράφος Ανδρέας Μπούσιος που ανέλαβε το Γραφείο Τύπου του κ. Τσίπρα), ότι ο Κασσελάκης θα κρατά το τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ, θα το πηγαίνει όπως θέλει έως τις 9 Ιουνίου και… ταμείο θα γίνει την Κυριακή των ευρωεκλογών.

Στρατηγική

Οι άνθρωποι του κ. Κασσελάκη υποστηρίζουν ότι αν συνεχιστεί η αρνητική επικαιρότητα για την κυβέρνηση -και οι ίδιοι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να τη συντηρούν, επενδύοντας πολιτικά και επικοινωνιακά σε κάθε αρνητικό γεγονός όπως έγινε με την τραγωδία των Τεμπών και τη δολοφονία της 28χρονης έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων-, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανέβει και άλλο στις δημοσκοπήσεις.

Βεβαιώνουν, επίσης, ότι ο κ. Κασσελάκης θα συνεχίσει να προβάλλει τον sui generis εαυτό του και τον νέο ΣΥΡΙΖΑ, με τις γνωστές υπερβολές και χωρίς παρεμβολές από τον παλαιό ΣΥΡΙΖΑ. Διότι πιστεύει ότι μόνο αν ο ίδιος ενισχύσει την «αδιαμεσολάβητη επαφή του» με τον κόσμο, ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει το 17,8% των εθνικών εκλογών του Ιουνίου.

Ο ίδιος φέρεται να πιστεύει σε «ολική επαναφορά» του ΣΥΡΙΖΑ -ή όπως αλλιώς θα λέγεται το κόμμα- μετά τις ευρωεκλογές, το θέμα είναι αν αυτό θα το πιστέψει η κοινή γνώμη.

Καταρχάς, ο Στέφανος Κασσελάκης -ακολουθώντας τις εισηγήσεις των εντός και εκτός Ελλάδας συμβούλων του- θα εργάζεται συστηματικά για να πείσει την κοινή γνώμη ότι δεν έχει καμία σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα, δεν τον συμβουλεύεται και δεν τον συνδέει τίποτε μαζί του. Στην τελευταία του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ ήταν ξεκάθαρη η προσπάθειά του να στείλει το μήνυμα ότι αυτός είναι το παρόν και ο Αλέξης Τσίπρας το παρελθόν και η επιλογή του αυτή έχει ανησυχήσει τον Αλέξη Τσίπρα και τους υποστηρικτές του. Οι οποίοι δεν θέλουν ούτε καν να σκέπτονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη θα βγει ενισχυμένος στις ευρωεκλογές…

Αδιαφορία

Ο Στέφανος Κασσελάκης φέρεται να αγνοεί τα «καμπανάκια» που προσπαθούν να χτυπήσουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για την αλλαγή της σύνθεσης των ψηφοφόρων του κόμματος και τη φυγή των αριστερών ψηφοφόρων που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Προς το παρόν δεν ακούει ούτε εκείνους που υποστηρίζουν ότι με τη στρατηγική που ακολουθεί και τα μηνύματα που στέλνει στην ελληνική κοινή γνώμη, μπορεί να υποδέχεται την ψήφο διαμαρτυρίας και την τιμωρητική ψήφο, αλλά δεν κτίζει πρωθυπουργικό προφίλ και δεν αναζητά τη θετική ψήφο. Η οποία σε περιόδους κανονικότητας υπερτερεί.

ΟΛΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΡΙΤΗ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΠΑΣΟΚ

Βαρύ κλίμα για Ανδρουλάκη

Στη Χαριλάου Τρικούπη τα δύο τελευταία κύματα των δημοσκοπήσεων έχουν βαρύνει πολύ το κλίμα για τον Νίκο Ανδρουλάκη. Περίμεναν ότι η τελευταία πρωτοβουλία του στη Βουλή, να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας βγαίνοντας μπροστά ως επικεφαλής αντικυβερνητικού μετώπου, θα έδινε κάτι στις μετρήσεις, αλλά φευ…

Φαίνεται ότι έχουν δίκιο όσοι, εντός του κόμματος, υποστηρίζουν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έχασε την ευκαιρία να εδραιώσει και να αυξήσει το μικρό του προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, όταν αποφάσισε να ασκήσει αντιπολίτευση αλά ΣΥΡΙΖΑ για ένα διάστημα, επειδή πίστευε ότι αυτό θα του έφερνε δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Αποδοκιμασία

Αυτό όμως δεν συνέβη, η επιλογή αυτή αποδοκιμάστηκε από το κομμάτι της κοινής γνώμης που παρακολουθεί το ΠΑΣΟΚ, που σύμφωνα με τις τελευταίες ποιοτικές αναλύσεις, πολύ λίγα κοινά χαρακτηριστικά έχει με το κοινό που παρακολουθεί τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν φαίνεται επίσης να επιβεβαιώνονται στις δημοσκοπήσεις αυτά που έλεγαν στη Χαριλάου Τρικούπη για να καθησυχάσουν όσους μοιράζονται κοινές ανησυχίες εντός ΠΑΣΟΚ, ότι πολιτικά ο Ανδρουλάκης υπερτερεί τον Κασσελάκη και πως ο Κασσελάκης είναι ένα «ψέμα» που θα ξεφουσκώσει.

Υπάρχουν κάποιοι στη Χαριλάου Τρικούπη, λίγοι αλλά υπάρχουν, οι οποίοι πιστεύουν ότι οι μετρήσεις είναι στημένες από την κυβέρνηση και ανεβάζουν τον Κασσελάκη επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήθεν έχει επιλέξει αντίπαλο τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ και όχι τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι ωστόσο θέση με μεγάλη απήχηση εντός του ΠΑΣΟΚ. Οι περισσότεροι αναζητούν τα αίτια της δημοσκοπικής καθόδου και εστιάζουν στα χαρακτηριστικά του αρχηγού.

Στην πραγματικότητα τα κοινά σημεία Ανδρουλάκη-Κασσελάκη είναι ελάχιστα, αλλά ισχυρά. Εχουν και οι δύο προθεσμία έως τις ευρωεκλογές, ενώ αμφότεροι γνωρίζουν καλά ότι για να αποκτήσει νόημα η αναμέτρησή τους με τον Κυριάκο Μητσοτάκη εν όψει των εθνικών εκλογών, στις ευρωεκλογές ο ένας πρέπει να τελειώσει πολιτικά τον άλλον.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com