Σύνοδος Κορυφής: «Δίνετε περισσότερα χρήματα στην Τουρκία παρά σε εμάς» – Αντιδράσεις από Πολωνία και Ουγγαρία για το μεταναστευτικό

Δύσκολη αναμένεται και η δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, τουλάχιστον όσον αφορά το μεταναστευτικό.

by Times Newsroom

Πολωνία και Ουγγαρία φαίνεται να τηρούν αδιάλλακτη στάση έναντι της συμφωνίας που ελήφθη σε επίπεδο υπουργών προ ημερών.

Η στάση της Πολωνίας και της Ουγγαρίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το μεταναστευτικό έρχεται σε αντίθεση με τις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ το πρωί προσερχόμενος στη Σύνοδο που είναι σε εξέλιξη. Ο Μπετέλ φαίνεται να απηχεί τις απόψεις αρκετών ηγετών της ΕΕ.

«Προτιμώ να μην έχουμε καθόλου συμπεράσματα για τη μετανάστευση, από το να έχουμε άσχημα συμπεράσματα που παραβιάζουν τις Συνθήκες. Δεν είναι αποδεκτό!», δήλωσε ο Ξαβιέ Μπετέλ, σχετικά με τις απαιτήσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Έχουμε ήδη μια απόφαση από τους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης και τώρα ξαναγυρνάνε πίσω εδώ στο Συμβούλιο. Αυτό είναι πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου. «Υπήρξε απόφαση με ενισχυμένη πλειοψηφία. Δεν γίνεται να γυρνάμε πίσω και να λέμε δεν συμφωνούμε, γιατί έτσι ο καθένας μας θα άνοιγε μια λίστα με παλιές αποφάσεις με τις οποίες δεν συμφωνεί», εξήγησε ο Μπετέλ.

Οι ηγέτες της Πολωνίας και της Ουγγαρίας δεν δέχονται την απόφαση που ελήφθη με ενισχυμένη πλειοψηφία στις 8 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, σχετικά με την εσωτερική διάσταση της μετανάστευσης και τον Υποχρεωτικό Μηχανισμό Αλληλεγγύης και για το λόγο αυτό εξακολουθούν μέχρι σήμερα να μπλοκάρουν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό, τα οποία αφορούν την εξωτερική πτυχή της μετανάστευσης.<

Σύνοδος Κορυφής: Δίνετε περισσότερα χρήματα στην Τουρκία παρά σε εμάς

Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέα Ντούντα ξέσπασε κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρωί σε ό,τι αφορά την πολιτική της για το μεταναστευτικό. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει περισσότερη υποστήριξη σε χώρες εκτός του συνασπισμού, όπως η Τουρκία, για να τις βοηθήσει να αντεπεξέλθουν στη μετανάστευση, απ’ ό,τι δίνει στα δικά της μέλη» ανέφερε το πρωί ο πρόεδρος της Πολωνίας.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ευρωπαϊκοί θεσμοί δαπάνησαν δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσουν την Τουρκία όταν δέχθηκε ένα εκατομμύριο Σύρους μετανάστες, αλλά δεν ήταν πρόθυμοι να βοηθήσουν την Πολωνία, η οποία δέχθηκε εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ουκρανία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πολωνός πρόεδρος μιλώντας στον ιδιωτικό ραδιοσταθμό Radio Zet.

Η μεγαλύτερη ανατολική χώρα μέλος της ΕΕ αντιτίθεται σε μια ευρωπαϊκή συμφωνία που σχεδιάσθηκε για να κατανεμηθεί η ευθύνη για τη φροντίδα των μεταναστών και των προσφύγων και λέει πως η ΕΕ έχει κάνει «πολύ λίγα» για να τη βοηθήσει να αντεπεξέλθει στην εισροή προσφύγων. Η ΕΕ απορρίπτει αυτές τις επικρίσεις.

Η Βαρσοβία σχεδιάζει να διεξαγάγει δημοψήφισμα για το αν θα δεχθεί τη συμφωνία.

Ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε χθες, Πέμπτη, ότι θα παρουσιάσει στις Βρυξέλλες ένα σχέδιο για «ασφαλή σύνορα» που θα προβλέπει τη μεταρρύθμιση της συνοριακής υπηρεσίας Frontex και περισσότερα κεφάλαια για τις χώρες που εξασφαλίζουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Η πολωνική κυβέρνηση αντιδρά στη συμφωνία της ΕΕ για τη μετανάστευση λέγοντας ότι θα εξαναγκαστεί είτε να δεχθεί και άλλους μετανάστες επιπλέον των 1,5-2 εκατομμυρίων προσφύγων που υπολογίζει πως έχει δεχθεί από την Ουκρανία, είτε να πληρώσει άλλες χώρες οι οποίες θα τους δεχθούν.

Η ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον δήλωσε χθες, Πέμπτη, στον ιδιωτικό πολωνικό τηλεοπτικό σταθμό TVN24 πως χώρες όπως η Πολωνία, οι οποίες αντιμετωπίζουν μεταναστευτικές πιέσεις, δεν θα υποχρεωθούν να δεχθούν πρόσθετους μετανάστες βάσει της συμφωνίας, και δεν θα πρέπει να καταβάλουν πληρωμές σε άλλες χώρες.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να επισπεύσει την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται συμμετέχοντας στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ, προκειμένου να είναι παρών σε μία ακόμα υπουργική σύσκεψη διαχείρισης της κρίσης την οποία για τρίτο συνεχές βράδυ γνώρισε χθες, Πέμπτη, η Γαλλία.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com