ΣΥΡΙΖΑ: Παίρνουν το κόμμα πίσω ή… φεύγουν

Το σχέδιο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης είναι να πάρει πίσω τον ΣΥΡΙΖΑ από τον Στέφανο Κασσελάκη και τον Παύλο Πολάκη, επικρατώντας στην Κεντρική Επιτροπή και πηγαίνοντας το συντομότερο δυνατόν σε Συνέδριο.

by Times Newsroom

Αν δεν τα καταφέρουν, τότε θα ενεργοποιήσουν το plan b, δηλαδή την έξοδό τους από τον ΣΥΡΙΖΑ και την ίδρυση νέου κόμματος, με όνομα που θα έχει ως πρώτο ή δεύτερο συνθετικό την «Αριστερά», όπως δεν έχουν κρύψει στις δημόσιες τοποθετήσεις τους στελέχη όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αλλά και ο Δημήτρης Βίτσας. Σε απάντηση του επιχειρήματος του συστήματος Κασσελάκη ότι θα είναι «πραξικόπημα» να αμφισβητηθεί ο πρόεδρος που εκλέχθηκε πριν από έναν μήνα από τη βάση του κόμματος, η απάντησή τους είναι ότι και τα μέλη της Κ.Ε. απευθείας από τη βάση του κόμματος έχουν εκλεγεί…

ΣΥΡΙΖΑ: Λάθος η σιωπή Τσίπρα

«Νέο κόμμα δεν έχουμε ετοιμάσει ακόμα, δίνουμε τη μάχη μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε, όχι τυχαία, ο Δημήτρης Βίτσας, σημειώνοντας ότι «αρκετοί από την ομάδα Κασσελάκη στο παρελθόν υπονόμευαν και εμάς και τον Αλέξη Τσίπρα». «Τη θεωρώ λάθος. Μου είναι και ανεξήγητη. Δυστυχώς, θα την πληρώσει αυτή την επιλογή και ο ίδιος. Δηλαδή, με την έννοια ότι η πολύ καλή του φήμη θα έχει τρωθεί όσο αυτό καθυστερεί, αλλά είναι δική του επιλογή και δικό του δικαίωμα», είπε ακόμα ο κ. Βίτσας για την παρατεταμένη σιωπή Τσίπρα.

Η προσπάθεια της «Ομπρέλας» να ενοποιήσει τις δυνάμεις που δεν θέλουν για αρχηγό τον Στέφανο Κασσελάκη δεν έχουν ακόμα στεφθεί ούτε με επιτυχία ούτε με αποτυχία.

Η Εφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Νάσος Ηλιόπουλος στέκονται στην ίδια πλευρά με την «Ομπρέλα», αλλά εμφανίζονται επιφυλακτικοί έναντι της προσπάθειας της «Ομπρέλας» για ανατροπή Κασσελάκη μέσω Κ.Ε. και Συνεδρίου. Ακόμα και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, όμως, προχθές στο Kontra, δεν φάνηκε να είναι 100% μέσα στα σχέδια ανατροπής του Κασσελάκη ή δεν ήθελε να φανεί ότι είναι.

Στην κοινή τηλεδιάσκεψη που έκαναν οι «6+6» και η «Ομπρέλα», οι πληροφορίες λένε ότι συζητήθηκε αναλυτικά η κοινή πορεία προς το Συνέδριο και η παρουσία που θα έχουν το επόμενο διάστημα τα στελέχη των δύο τάσεων «στο πλαίσιο της υπεράσπισης της δημοκρατικής κομματικής λειτουργίας και του πολιτικού προσανατολισμού του ΣΥΡΙΖΑ». Συζητήθηκε επίσης ότι πρέπει να υπάρξει παρέμβαση ώστε η επόμενη μέρα στο κόμμα να μη χαρακτηρίζεται από εκκαθαρίσεις, όπως και ότι πρέπει να τηρούνται οι διαδικασίες, το καταστατικό και οι πολιτικές θέσεις που έχει ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο Συνέδριό του. Ο,τι ακριβώς προσπαθεί να υπερβεί ο Στέφανος Κασσελάκης δηλαδή ως αναχρονιστικό και παλαιοκομματικό. Ωστόσο δεν έγινε γνωστό αν πάρθηκαν τελικές αποφάσεις.

Στην τηλεδιάσκεψη αυτή πάντως φαίνεται ότι υπήρχαν στελέχη που τάχθηκαν υπέρ της άμεσης αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ (ανάμεσα σε αυτούς συζητείται ότι ήταν ο Δημήτρης Τζανακόπουλος), αλλά οι περισσότεροι τάχθηκαν υπέρ της παραμονής και της μάχης σε Κ.Ε. και Συνέδριο για την τελική επικράτηση εντός ΣΥΡΙΖΑ.

Χωρίς υπερβολές

Ως προς τις επόμενες κινήσεις τους, το μήνυμα που εστάλη είναι να συνεχιστεί η κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά χωρίς «υπερβολές» και «ακρότητες». «Αφήστε τον Πολάκη να εκτίθεται…» σημειώθηκε χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο μεγάλης συζήτησης για τον πόλεμο που εκτυλίσσεται στα social media. Σε ΜΜΕ φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε ότι από αυτήν την τηλεδιάσκεψη έλειπαν οι Γιάννης ΡαγκούσηςΚώστας ΖαχαριάδηςΜαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Θανάσης Θεοχαρόπουλος, με ό,τι και αν αυτό σημαίνει για την ενότητα της άλλης πλευράς. Ως συνέχεια αυτής της πληροφορίας, στελέχη της «Ομπρέλας» και των «6+6» έλεγαν ότι όσο οι μέρες περνούν θα επαναξιολογείται η προσέγγιση όλων των στελεχών…

Σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες που θέλουν τον Στέφανο Κασσελάκη να τηλεφώνησε από τις ΗΠΑ στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και στην Εφη Αχτσιόγλου, ζητώντας τους, αν έχουν αποφασίσει να φύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό να γίνει ήπια και φιλικά (σ.σ.: λέγεται μάλιστα ότι τους πρότεινε, αν κάνουν κόμμα, να δουν το ενδεχόμενο συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ στα μεγάλα θέματα), ούτε επιβεβαιώνονται ούτε διαψεύδονται.

ΣΥΡΙΖΑ: Η παγίδα της Επιτροπής Δεοντολογίας

Πολλή κουβέντα έχει γίνει για το ποιος ελέγχει την Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία έχει τη δικαιοδοσία να εισηγηθεί προς την Πολιτική Γραμματεία θετικά ή αρνητικά επί της απόφασης του προέδρου να διαγράψει κάποιο στέλεχος του κόμματος. Η αρχική παρέμβαση του επικεφαλής της επιτροπής Αντώνη Κοτσακά ότι δεν διαγράφεται αυτόματα κάποιο στέλεχος στον ΣΥΡΙΖΑ επειδή το αποφάσισε ο πρόεδρος, δεν είχε χαρακτήρα αμφισβήτησης της απόφασης του Σ. Κασσελάκη για τους ΒίτσαΦίλη και Σκουρλέτη. Αντιθέτως, είχε χαρακτήρα προειδοποίησης ότι υπάρχει περίπτωση η απόφασή του να μην περάσει από την επιτροπή διότι τα μέλη της μπορεί να μην υπακούσουν στην εντολή του.

Δηλαδή, όπως οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ ΤζουμάκαςΡαγκούσηςΘεοχαρόπουλος δεν ψήφισαν στην προηγούμενη Πολιτική Γραμματεία και «έσωσαν» τον Κασσελάκη και τον Πολάκη από διασυρμό, καθώς η εισήγηση του προέδρου πέρασε οριακά επί των ψηφισάντων με 20 υπέρ 10 κατά και 8 λευκά, έτσι και τώρα ένα πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο Αντώνης Κοτσακάς, «σώζει» τον Στέφανο Κασσελάκη από τον παρορμητισμό του μέντορά του, Παύλου Πολάκη, ο οποίος, αναφορικά με τους συντρόφους του της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, κινείται στη λογική «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν…» και με αυτόν τον τρόπο συμβουλεύει (ή επιβάλλει την άποψή του, όπως λένε πολλοί) τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Νεολαία

Στην Επιτροπή Δεοντολογίας, όμως, δεν στέλνει μόνο ο Κασσελάκης. Στέλνει και η Νεολαία του κόμματος, η οποία επιχειρήθηκε να καταληφθεί από τους «προεδρικούς» πρόσφατα, αλλά μόνο 11 από τα 50 μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου παρασύρθηκαν και τάχθηκαν κατά της απόφασης της Νεολαίας που διαφωνούσε με την ηγεσία του κόμματος για τις διαγραφές.

Αποκαλύπτεται ότι η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε επιστολή στην Επιτροπή Δεοντολογίας για τρεις «προεδρικούς». Τον Ευάγγελο Αποστολάκη, την Ελενα Ακρίτα και τη Νίνα Κασιμάτη, επειδή υποστήριξαν δημοσίως υποψήφιους δημάρχους που στήριζαν άλλα κόμματα -δηλαδή η Ν.Δ.- και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι λοιπόν, η Επιτροπή Δεοντολογίας, εφόσον συνεδριάσει πριν από την Κεντρική Επιτροπή, πρέπει να συνεδριάσει όχι μόνο για τους Φίλη, Σκουρλέτη και Βίτσα, αλλά και για τους Αποστολάκη, Ακρίτα και Κασσιμάτη.

ΣΥΡΙΖΑ: Υπέρ Κασσελάκη ο Δ. Τεμπονέρας

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι ο Διονύσης Τεμπονέρας, τον οποίο πολλοί βλέπουν ως νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αν η εσωκομματική αντιπολίτευση καταφέρει να καθαιρέσει τον Στέφανο Κασσελάκη, ετοιμάζει κείμενο-παρέμβαση πριν από την Κ.Ε., για το οποίο λέγεται ότι θα αποτελέσει νέα «βόμβα» στα ήδη ταραγμένα νερά της Κουμουνδούρου. Προς το παρόν, ο Δ. Τεμπονέρας ανακοίνωσε ότι στηρίζει τον Στέφανο Κασσελάκη και για αυτόν τον λόγο δημιούργησε μία νέα τάση, το «Δίκτυο Εναλλακτικής Κοινωνικής Αριστεράς», στην οποία ανήκουν οι Διονύσης Τεμπονέρας, Διάνα Βουτυράκου, Ελένη Ευαγγελοπούλου, Γεωργία Ζαβιτσάνου, Στεφανία Κολυβοδιάκου, Φώτης Λαμπριανίδης, Χρήστος Λαμπρίδης, Μαρία Λουκά, Ανδρέας Μιχαϊλίδης, Νίκος Νικολόπουλος, Αλεξάνδρα Νταρλαγιάννη, Φωτεινή Παντιώρα, Χρήστος Ρόκκος, Βύλη Χατζηνικόλα, Γιάννης Μπουλέκος, Μυρτώ Κοροβέση, Γιώργος Ζάψας, Θέμης Μουμουλίδης, Βλάσης Τσιόγκας, Φώτης Ζωγλοπίτης, Γιάννης Μεταξιώτης, Βασίλης Σταυρόπουλος, Θάνος Λέρας, Βασίλης Μανωλάκος, Δημήτρης Πέτρας, Μάνος Γαβριηλίδης και Χάρης Τσιόκας.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com