ΣΥΡΙΖΑ : Πυρ ομαδόν κατά Κασσελάκη – Σε ευθεία σύγκρουση ο πρόεδρος με το κόμμα

Συνεχίζονται οι αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ για το ερωτηματολόγιο του Στέφανου Κασσελάκη προς τα μέλη του κόμματος, στο οποίο ανοίγει θέματα για την ονομασία και την πολιτική ταυτότητα.

by Times Newsroom

Αφορμή αυτή τη φορά στάθηκε η δημοσιοποίηση του ερωτηματολογίου που ανέβηκε στο iSYRIZA και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγής λογοτύπου, ακόμα και ονόματος, ενδεχόμενο στο οποίο αντέδρασαν έντονα πολλά κορυφαία στελέχη και περισσότερο όλων εκείνοι που έχουν αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αργά χθες το απόγευμα, 17 από τα 21 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος κατέθεσαν αίτημα να συνεδριάσει άμεσα, ει δυνατόν και αύριο, το καθοδηγητικό όργανο του κόμματος. Το αίτημα εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς τους γραμματείς του κόμματος. «Η φωνή των μελών πάνω από τη δικιά μου», αντέδρασε από το Λονδίνο όπου βρίσκεται για τη σημερινή του ομιλία στο LSE ο Στέφανος Κασσελάκης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από την Κουμουνδούρου αναζητείται ώρα συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας για αύριο.

Τα 17 μέλη της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν άμεση σύγκληση του οργάνου

  • ΑΡΑΠΗ-ΜΠΕΛΩΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
  • ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΟΛΓΑ
  • ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
  • ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
  • ΚΑΡΚΟΥΛΙΑ ΖΩΗ
  • ΚΟΥΒΕΛΗ ΜΑΡΙΑ
  • ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
  • ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΛΙΖΑ
  • ΠΑΠΠΑΣ ΝΙΚΟΣ
  • ΠΟΛΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ
  • ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
  • ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΟΣ
  • ΣΚΟΡΙΝΗΣ ΝΙΚΟΣ
  • ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ
  • ΤΕΛΙΓΙΟΡΙΔΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ
  • ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ
  • ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ ΑΛΕΚΟΣ

Ανοιχτή σύγκρουση

Και αναφερόμαστε σε αφορμή, καθώς εδώ και καιρό έχει φανεί από το ρεπορτάζ ότι ο Στέφανος Κασσελάκης και το επιτελείο του έχουν πάρει την απόφαση να συγκρουστούν με το λεγόμενο κομματικό κατεστημένο, μη εξαιρουμένου και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα. Επενδύοντας στον κόσμο που στηρίζει τον νέο αρχηγό και εκτιμώντας ότι, αν επιβιώσουν από αυτή την πολιτική μάχη, θα κλείσουν το δρόμο στην επιστροφή Τσίπρα και θα έχουν πιθανότητες να ανακάμψουν. «Στρατηγική τους “τελειώνω ή με τελειώνουν” από Κασσελάκη» είχε τίτλο το χτύπημα στην πρώτη σελίδα του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής» για το ρεπορτάζ του ΣΥΡΙΖΑ και πριν περάσουν λίγες ώρες η πραγματικότητα το επιβεβαίωσε.
Την αρχή έκανε η συνήθως ήπια και μετρημένη στις δηλώσεις της Ολγα Γεροβασίλη, η οποία εξέφρασε την έκπληξή της για το ερωτηματολόγιο Κασσελάκη και ζήτησε την έκτακτη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής πριν από την έναρξη του Συνεδρίου.

«Με μεγάλη έκπληξη διάβασα στον ιστότοπο του iSYRIZA την πρωτοβουλία του προέδρου, Στέφανου Κασσελάκη, να ζητήσει τη γνώμη των μελών του κόμματος για θέματα που αφορούν στη δομή, στην ονομασία, στο λογότυπο, καθώς και στην πολιτική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Πέντε ημέρες πριν το Συνέδριο, επιλέγονται και τίθενται, εν είδει ερωτηματολογίου δημοσκόπησης, ζητήματα ταυτοτικά, που αποτελούν συνεδριακές αποφάσεις και καταστατικές θέσεις του κόμματός μας. Ζητήματα κομβικά, κρίσιμα και σημαντικά δεν τίθενται στη δημόσια σφαίρα, από τη στιγμή που δεν έχουν τεθεί ούτε στις θέσεις ούτε στον δημόσιο, αλλά ούτε και στον εσωκομματικό διάλογο των μελών του κόμματος. Θα περίμενα, επομένως, από τον πρόεδρο, πριν θέσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα αυτά τα ταυτοτικά ερωτήματα για το κόμμα μας στα μέλη μας, να μας πει τι ακριβώς προτείνει ο ίδιος, ποια είναι δηλαδή η δική του θέση για τα παραπάνω. Το ελάχιστο που υποχρεούμαι να πράξω μετά απ’ όλα αυτά είναι να ζητήσω άμεσα την έκτακτη σύγκληση των καθοδηγητικών οργάνων του κόμματος, δηλαδή της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής, πριν τη σύγκληση του Συνεδρίου. Πριν δηλαδή αυτό εξελιχθεί ντε φάκτο σε Συνέδριο διάλυσης του κόμματος που ο Αλέξης Τσίπρας έφερε στη διακυβέρνηση του τόπου και το οποίο παρέδωσε στον διάδοχό του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Κατά της πρωτοβουλίας Κασσελάκη και ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ είπε ότι «πολλά από αυτά (σ.σ.: που είναι στο ερωτηματολόγιο εννοεί) είναι ληγμένα ζητήματα. Μάλλον δεν είναι ενημερωμένος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ» και σημείωσε πως τα ταυτοτικά ζητήματα λήγουν στο Συνέδριο, προκαλώντας τον Στέφανο Κασσελάκη να θέσει τις προτάσεις του σε ψηφοφορίες.

«Το Συνέδριο αποτελεί το ανώτατο όργανο του κόμματος. Καμία διαδικασία, όσο σοβαρά θέματα και εάν εισάγει, δεν μπορεί να το υποκαταστήσει. Το καταστατικό ενός κόμματος είναι και το σύνταγμά του», δήλωσε και η κ. Νοτοπούλου, αναδεικνύοντας και εκείνη τη γραμμή Τσίπρα, δηλαδή να σύρουν τον Στέφανο Κασσελάκη σε αναμέτρηση στο Συνέδριο και όχι να υπάρξει αποτέλεσμα μέσω των ψηφοφοριών στο iSYRIZA που θα έρθει προς επικύρωση στο Συνέδριο.

Αντικαταστατικό το ερωτηματολόγιο Κασσελάκη, σύμφωνα με τον Νίκο Παππά, ο οποίος άφησε να διαρρεύσει ότι το καταστατικό -το οποίο δεσμεύει όλους- με τις αλλαγές του 2022 προβλέπει καθολική συμμετοχή των μελών και πως το ερωτηματολόγιο περιορίζει τη φυσιογνωμία του κόμματος, είναι ελλιπές διότι δεν αναζητά ευθύνες ξεκινώντας από την κορυφή.

Η πλευρά Κασσελάκη, ωστόσο, χαρακτηρίζει αυτές τις αντιδράσεις «αντιδράσεις του παλιού ΣΥΡΙΖΑ που έχει καταδικάσει ο κόσμος» και επιμένει στην ανάγκη των αλλαγών που προτείνει μέσω του ερωτηματολογίου ο νέος πρόεδρος.

Η πρώτη απάντηση στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε από τη Θοδώρα Τζάκρη η οποία έκανε λόγο για «αρχηγίσκους». «Δεν θα διστάσουμε να καινοτομήσουμε, να καταρρίψουμε δόγματα, να αλλάξουμε οι ίδιοι, να ανατρέψουμε ιεραρχίες, να καταβάλουμε το κόστος, να σταθούμε αντάξιοι των περιστάσεων, γιατί ποτέ δεν επαρκούσε στην ιστορία η απλή εναλλαγή προσώπων. Δεν απομένει άλλος χώρος για διαδικαστικές ενστάσεις, ούτε χωράνε στην κρίσιμη στιγμή φιλοδοξίες αρχηγίσκων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Λίγη ώρα αργότερα, με ανάρτησή του στα social media, ο Στέφανος Κασσελάκης επέμεινε καλώντας όλους να μπουν στο ερωτηματολόγιο, προκειμένου «να ενισχύσουν τη μόνη εναλλακτική στην κυβερνητική δυστοπία και να στηρίξουν την προσπάθειά μου».

«Ο προοδευτικός κόσμος από το 2019 μας φωνάζει “αλλάξτε τα όλα”», τονίζει στην ανάρτηση-απάντηση του ο Στέφανος Κασσελάκης, παροτρύνοντας όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο. «Οι απαντήσεις σας θα είναι αρωγός και για εμένα και για τα όργανα του κόμματος στις αποφάσεις μας. Δεν μιλάμε εδώ για δημοσκοπήσεις σε δελτία ειδήσεων αλλά για μια διαδικασία εσωκομματικής δημοκρατίας», σημειώνει.

Κρίσιμο τριήμερο

Το τριήμερο ως την εναρκτήρια ομιλία του Συνεδρίου από τον Στέφανο Κασσελάκη την Πέμπτη το βράδυ στο Tae Kwon Do του Παλαιού Φαλήρου θεωρείται πλέον από όλες τις πλευρές εξαιρετικά κρίσιμο για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η πλευρά Κασσελάκη φέρεται να μην είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω στην προσπάθειά της να μετατρέψει το 4ο Συνέδριο επί της ουσίας σε ένα Συνέδριο που θα φέρει το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ που ίδρυσε ο Αλέξης Τσίπρας και την αρχή ενός νέου κόμματος.

Η πλευρά Τσίπρα και τα στελέχη που έχουν μείνει στον ΣΥΡΙΖΑ και στηρίζουν τον πρώην αρχηγό αιφνιδιάστηκαν και προκαλούν σε ανοικτή μάχη τον νέο αρχηγό, δηλαδή σε ψηφοφορίες επί των προτάσεών του, ώστε αν αποδοκιμαστεί και να αναγκαστεί να φύγει.

Υπάρχει βεβαίως πάντα και ο τρίτος δρόμος, πριν την τελική ρήξη, αυτός της ευελιξίας και του τελικού συμβιβασμού. Δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, αλλά ακόμα υπάρχει, καθώς στελέχη από τους «πασοκογενείς» ή από τη νέα γενιά που έχουν τη δική τους στρατηγική (Διονύσης Τεμπονέρας) από τη μία δεν θέλουν να ταυτιστούν με τον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά από την άλλη δεν θέλουν να εγκλωβιστούν και στην ομάδα Τσίπρα.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com