SZ: Η βία από τους μετανάστες αυξάνεται

Η δυσανάλογη αύξηση της εγκληματικότητας ατόμων χωρίς γερμανικό διαβατήριο και η «αποτυχημένη» οικονομική πολιτική του Όλαφ Σολτς στον γερμανικό Τύπο.

by Times Newsroom

Αύξηση σημειώθηκε στα καταγεγραμμένα βίαια εγκλήματα στη Γερμανία το 2023

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Γερμανικής Αστυνομίας «ο αριθμός των καταγεγραμμένων βίαιων εγκλημάτων στη Γερμανία αυξήθηκε δυσανάλογα το 2023», αναφέρει η Süddeutsche Zeitung. Σχεδόν δέκα τοις εκατό περισσότερες επιθέσεις με μαχαίρι και 17 τοις εκατό περισσότερες ληστείες σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ «υπερεκπροσωπούνται ανήλικοι ύποπτοι, αλλά και άτομα που δεν έχουν γερμανικό διαβατήριο και είναι ύποπτοι για έγκλημα». «Αυτό», όπως σχολιάζει η εφημερίδα του Μονάχου, «αποτελεί προειδοποίηση».

«Πρέπει να τεθεί το ερώτημα», συνεχίζει η SZ, «τι συμβαίνει στη χώρα; Αυτό που πάντα προέβλεπε η AfD; Απειλείται η ζωή μας σε κάθε στάση λεωφορείου επειδή μαζί με τους μετανάστες ένα κύμα βίας σαρώνει τη χώρα;». Η στατιστική πάντως σύμφωνα την SZ λέει ότι δεν είναι ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες έγιναν περισσότερο εγκληματίες, αλλά ότι ο αριθμός τους στη Γερμανία έχει αυξηθεί σημαντικά».

Βέβαια, όπως σημειώνει η εφημερίδα, «ιδίως νέοι άνδρες που έχουν διαφύγει από τα πέρατα του κόσμου και έχουν ελάχιστες προοπτικές στη Γερμανία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να γίνουν εγκληματίες από τους ανθρώπους που έχουν κοινωνικοποιηθεί σε ευημερία και νομική ασφάλεια. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο».  Όπως καταλήγει η SZ, «η μετανάστευση μπορεί και πρέπει να ελεγχθεί – οι εγκληματίες θα πρέπει να διώκονται ποινικά, από όπου κι αν προέρχονται. Ωστόσο, μόνο εκείνοι που επενδύουν στην πρόληψη, την κοινωνική εργασία και τα σχολεία μπορούν να εξασφαλίσουν λιγότερη βία. Γιατί η συντριπτική πλειονότητα όσων εμφανίζονται σήμερα στις στατιστικές της αστυνομίας θα είναι και αύριο στη χώρα».

ΗΒ: Η οικονομική πολιτική του Σολτς απέτυχε

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς
Ο καγκελάριος Σολτς δέχεται έντονες επικρίσεις για την οικονομική του πολιτική Εικόνα: Ebrahim Noroozi/AP/picture alliance

«Δύο χαμένα χρόνια για την οικονομία», χαρακτήρισε o πρόεδρος των Γερμανών βιομηχάνων Ζίγκφριντ Ρούσβουρμ τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Σολτς, με την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt να συμφωνεί μαζί του και να σχολιάζει πως «ο Σολτς αγνοεί στωικά όλες τις προειδοποιήσεις ότι η Γερμανία χάνει την ανταγωνιστικότητά της».

«Για τον Σολτς, οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων, καθώς και άλλες επαγγελματικές ομάδες που επικρίνουν την οικονομική του πολιτική, εμπίπτουν στην κατηγορία “ενοχλητικοί που δεν γνωρίζουν”».

Τα γεγονότα όμως σύμφωνα με την ΗΒ μιλούν από μόνα τους: «Η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία παραμένει στάσιμη από το 2019. Η οικονομία της Γερμανίας είναι η μόνη μεταξύ των χωρών της G7 που συρρικνώθηκε το 2023. Για χρόνια, σχεδόν καμία άλλη βιομηχανική χώρα δεν έχει χάσει τόσες επενδύσεις όσο η Γερμανία. Η δυνητική ανάπτυξη έχει συρρικνωθεί στο 0,5 τοις εκατό ετησίως. Στα οκτώ περίπου χρόνια που ο Σολτς είναι υπουργός Οικονομικών και μετά καγκελάριος, ακόμη και η Ελλάδα και η Πορτογαλία έχουν αναπτυχθεί πιο δυναμικά», σχολιάζει η εφημερίδα.

«Ωστόσο, ο Σολτς μπορεί να σταθεί τυχερός. Η οικονομία πιθανότατα θα ανακάμψει ξανά για λίγο στα μέσα του έτους. Αλλά για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις: Εάν η οικονομία ανακάμψει, δεν θα είναι χάρη στην, αλλά παρά την ομοσπονδιακή κυβέρνηση».

Το Αννόβερο επιστρέφει κλεμμένο αγγείο στην Ελλάδα

Ο δήμαρχος του Αννόβερου Μπελίτ Ονάι με τον πρόξενο της Ελλάδας στο Αμβούργο Ιωάννη Βικελίδη
Αρχαίο αγγείο κλοπιμαίο των Ναζί Εικόνα: Julian Stratenschulte/dpa/picture alliance

Η πόλη του Αννόβερου επέστρεψε στην Ελλάδα ένα αρχαίο αγγείο από τη συλλογή του Μουσείου August Kestner, το οποίο κλάπηκε από τους Ναζί κατά της διάρκεια της Κατοχής. «Τα αποτελέσματα της έρευνας είχαν δείξει ότι το πρώιμο κορινθιακό αντικείμενο μπορεί να θεωρηθεί κλοπιμαίο πολέμου ενός Γερμανού στρατιωτικού γεωλόγου στην κατεχόμενη Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», αναφέρει η Süddeutsche Zeitung. Ο δήμαρχος του Αννόβερου Μπελίτ Ονάι δήλωσε: «Θα συνεχίσουμε να προάγουμε την έρευνά μας στο ναζιστικό παρελθόν της πόλης μας και θα συνεχίσουμε εντατικά τις προσπάθειές μας για αποκατάσταση».

«Σύμφωνα με την έρευνα, ο στρατιωτικός γεωλόγος και πανεπιστημιακός καθηγητής Χάνφριτ Πούτσερ πιθανότατα βρήκε το αγγείο σε γεώτρηση στον Ισθμό της Κορίνθου στις 21 Σεπτεμβρίου 1943. Ο Πούτσερ υπήρξε επίσης αξιωματικός της Σούτσσταφφελ (SS)», καταλήγει η εφημερίδα.

Ευθύμης Αγγελούδης Συνεργάτης της Ελληνικής Σύνταξης της DW στο Βερολίνο
ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com