Τα οφέλη της ψυχοθεραπείας με δύο θεραπευτές

Είναι πιο αποτελεσματική η ψυχοθεραπεία όταν εφαρμόζεται από δύο ψυχοθεραπευτές;

by Times Newsroom

Αυτό είναι γνωστό ως co-therapy και αναφέρεται στην ψυχοθεραπεία που πραγματοποιείται από δύο θεραπευτές.

Συνήθως, οι θεραπευτικές συνεδρίες πραγματοποιούνται από έναν ψυχολόγο- ψυχοθεραπευτή. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπου δύο θεραπευτές αναλαμβάνουν ταυτόχρονα τον ίδιο θεραπευόμενο. Αυτό το συναντάμε κυρίως στην θεραπεία ζεύγους ή στην οικογενειακή θεραπεία ή στην ομαδική θεραπεία. Ωστόσο, το ερώτημα είναι: μπορεί να εφαρμοστεί αυτή η συν-θεραπεία και στις ατομικές συνεδρίες;

Ένας από τους πρώτους θεραπευτές, που ήταν και πρωτοπόρος στην οικογενειακή θεραπεία και τόνισε τη σημασία των προσεγγίσεων από δύο θεραπευτές ήταν ο Whitaker. Ανέπτυξε έτσι, ένα μοντέλο συν-θεραπείας, το οποίο είχε μεγάλη συνεισφορά στον κόσμο της οικογενειακή θεραπείας.

Η συν-θεραπεία αναφέρεται στην εφαρμογή της θεραπείας  είτε είναι ατομική, είτε ζεύγους, είτε ομαδική, από δύο θεραπευτές. Σε αυτή την περίπτωση, οι θεραπευτές λειτουργούν ως ομάδα με ολοκληρωμένο και συνεργαστικό τρόπος για την επίτευξη ενός κοινού στόχου, που είναι κυρίως η βελτίωση και η ανάπτυξη του θεραπευόμενου.

Οι δύο ψυχολόγοι που συμμετέχουν στη συν-θεραπεία είναι ίδιας ή διαφορετικής θεραπευτικής προσέγγισης, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί και οι δύο να είναι ειδικοί πάνω στα ίδια θέματα. Ορισμένες φορές ένας ειδικός στον χώρο της ψυχοθεραπείας επιλέγει έναν μη επαγγελματία από το περιβάλλον του ασθενούς έτσι ώστε να ενεργεί ως συνεργάτης του. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να βοηθήσουν τον ασθενή να εκτελέσει τις εργασίες που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Η σχέση μεταξύ των δύο θεραπευτών δεν θα πρέπει να είναι ποτέ ανταγωνιστική. Και οι δύο θεραπευτές πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τα δυνατά σημεία και τους περιορισμούς στον εαυτό τους και στον συν-θεραπευτή τους. Είναι σημαντικό και για τους δύο να αναγνωρίσουν ότι αποτελούν ουσιαστικό μέρος της θεραπείας.

Ποια είναι, λοιπόν, τα πλεονεκτήματα της συν-θεραπείας;

Η παρουσία δύο θεραπευτών έχει μεγάλα οφέλη τόσο για τους θεραπευόμενους όσο και για τους ίδιους τους θεραπευτές.

Οι δύο θεραπευτές μπορούν να οδηγήσουν σε βαθύτερες και ταχύτερες αλλαγές από ότι μόνο ένας θεραπευτής. Η ύπαρξη δύο θεραπευτών επιτρέπει στους θεραπευόμενους να έχουν περισσότερους πόρους από αυτούς που προσφέρει ένας μόνο θεραπευτής. Με αυτόν τον τρόπο παρέχεται στον θεραπευόμενο ένα ευρύτερο φάσμα εργαλείων και τεχνικών.

Η συνύπαρξη δύο θεραπευτών που ασχολούνται με την αξιολόγηση και την ψυχοθεραπεία ενός θεραπευόμενου επιτρέπει μια ολιστική προσέγγιση του προβλήματος και της θεραπείας.

Στην περίπτωση θεραπείας οικογένειας ή ζευγαριού, η ύπαρξη δύο θεραπευτών διευκολύνει την πραγματοποίηση παιχνιδιών ρόλων. Και οι δύο θεραπευτές μπορούν να υποδυθούν διαφορετικά μέλη της σχέσης και να παίξουν τις διαφορετικές καταστάσεις για να αποκτήσουν καλύτερη οπτική για τα προβλήματα. Ο χώρος της ψυχοθεραπείας αποτελεί έναν χώρο μάθησης και για τους ίδιους τους θεραπευτές, και κυρίως για θεραπευτές που βρίσκονται στα πρώτα τους βήματα. Η ύπαρξη δύο θεραπευτών μπορεί να μειώσει την πίεση και το άγχος που μπορεί να έχει ο ένας και μοναδικός θεραπευτής κατά τη διάρκεια της συνεδρίας. Επίσης, μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση προβλημάτων και επιτρέπουν στους θεραπευόμενους να έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τα ζητήματά τους. Επιπλέον, οι θεραπευτές μπορούν να λειτουργήσουν ως πρότυπα για τους γονείς όταν τους μαθαίνουν πώς να αλληλεπιδρούν με τα παιδιά τους. Η ύπαρξη δύο θεραπευτών οδηγεί στην αποφυγή πιθανών συμμαχιών μεταξύ ενός από τα μέλη του ζευγαριού ή της οικογένειας και του θεραπευτή εναντίον ενός άλλου μέλους της οικογένειας.

Μία από τις πιο δημοφιλείς συν-θεραπείες είναι η σεξουαλική θεραπεία από τους William Masters και Virginia Johnson, οι οποίοι σχεδίασαν το 1970 ένα θεραπευτικό πλαίσιο για τη θεραπεία των σεξουαλικών δυσλειτουργιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν ορισμένες διαταραχές όπου ανταποκρίνονται καλύτερα στη συν-θεραπεία. Όπως σε όλες τις θεραπευτικές παρεμβάσεις και προσεγγίσεις, μπορεί να εμφανιστούν δυσκολίες που πηγάζουν κυρίως από τη σχέση μεταξύ των θεραπευτών. Επομένως, στη συν-θεραπεία παίζει καθοριστικό ρόλο η σχέση ανάμεσα στους θεραπευτές, οι οποίοι θα πρέπει να αλληλοσυμπληρώνονται προς όφελος του θεραπευόμενου.

Πηγή: https://exploringyourmind.com/the-benefits-of-co-therapy/.

_____________________________________________________________-

Κουραβάνας Νικόλαος, Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.

Posted by Κουραβάνας Νικόλαος- Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc 

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com