Τελειώνει το νερό στη Νάξο και λαμβάνονται επείγοντα μέτρα

by Times Newsroom

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων διαπίστωσε ότι τα δύο φράγματα του νησιού της Νάξου έως και σήμερα έχουν ελάχιστες ποσότητες νερού, οι οποίες δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών ύδρευσης του Δήμου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος αποφάσισε να εγκρίνει την αναγκαιότητα όλων των απαραίτητων μέτρων και ειδικότερα τη μίσθωση ιδιωτικών γεωτρήσεων (μίσθωση ακινήτου) τη μίσθωση αφαλατώσεων και την ανόρυξη νέων γεωτρήσεων, καθώς και όλα τα συνοδά έργα με τις προμήθειες τους, που απαιτούνται για την εκτέλεση των ανωτέρω, για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στο νησί.

Είχε προηγηθεί εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου προς το δημοτικό συμβούλιο στην οποία αναφέρονται τα εξής:

“Εξ αιτίας της πρωτοφανούς συνεχιζόμενης ανομβρίας καθ’ όλους τους μήνες του εφετινού χειμώνα, οι εισροές ομβρίων υδάτων στα φράγματα ήταν ουσιαστικά μηδαμινές, όπως αντίστοιχα και η αναπλήρωση του υπόγειου υδροφορέα. Το απρόβλεπτο γεγονός της έλλειψης ουσιαστικών βροχοπτώσεων μέχρι σήμερα έχει σαν συνέπεια την αδυναμία συλλογής αποθεμάτων νερού στους επιφανειακούς ταμιευτήρες νερού από τους οποίους είχαμε κάθε χρόνο απολήψιμα συνολικά περίπου 1.800.000 κ.μ. νερού (λιμνοδεξαμενή Εγγαρών 600.000 κ.μ. και Φράγμα Φανερωμένης 1.200.000 κμ.), τα οποία κάλυπταν τις ετήσιες ανάγκες ύδρευσης της περιοχής της Χώρας Νάξου και των παραλιακών οικισμών των πεδινών κοινοτήτων, μετά από επεξεργασία επί τόπου στο ταχυδιυλιστήριο νερού Εγγαρών.

Η ίδια ποσότητα, περίπου 1.800.000 μ3 πόσιμου νερού εκτιμάται να απαιτηθεί και φέτος.

Οι καθημερινές ανάγκες της τρέχουσας περιόδου 5.000 κ.μ./ημέρα καλύπτονται οριακά ήδη από τις υφιστάμενες δημοτικές και ιδιωτικές μισθωμένες πηγές υδροληψίας. Η καθημερινή αύξηση της κατανάλωσης με αιχμή την θερινή περίοδο επιτάσσει άμεσα την προμήθεια των επιπλέον ποσοτήτων νερού που απαιτούνται με μίσθωση, νέων ιδιωτικών υδροληψιών και αφαλατώσεων.

Λαμβάνοντας υπόψη τα περυσινά δεδομένα και σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας ύδρευσης από τα προηγούμενα έτη, η ημερήσια κατανάλωση κατά τη θερινή περίοδο, της εν λόγω περιοχής ξεπερνούσε τα 12.000 κ.μ. νερού και καθώς και κατά το τρέχον έτος η τουριστική κίνηση αναμένεται ιδιαίτερα αυξημένη, ακόμη λόγω και της διαρκούς ανοικοδόμησης, απαιτείται άμεση εξεύρεση επιπλέον πηγών υδροληψίας για την εξασφάλιση των ποσοτήτων που θα χρειαστούν για την κάλυψη του ελλείματος στο ισοζύγιο νερού.

Με βάση τα ανωτέρω δεδομένα και σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες και της αρμόδιας Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκ/νης Διοίκησης Αιγαίου, για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας, μεταξύ των άλλων μέτρων παρακαλούμε όπως εξετάσετε, ως αρμόδιο όργανο του υπεύθυνου για την παροχή νερού φορέα μας, την αναγκαιότητα μίσθωσης (κυρίως) μονάδων αφαλάτωσης θαλασσινού νερού (ημερήσιας δυνατότητας παραγωγής τουλάχιστον 4.000 κ.μ. πόσιμου νερού), αλλά επίσης και την αναγκαιότητα μίσθωσης ιδιωτικών γεωτρήσεων (εφόσον βρεθούν, συνολικής ημερήσιας δυνατότητας παροχής τουλάχιστον 3.000 κ.μ.), θεωρούμε με κατεπείγουσες διαδικασίες, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι απαραίτητες δημοπρασίες.

Σε περίπτωση που δεν βρεθούν κατάλληλες και διαθέσιμες ιδιωτικές υδροληψίες (για την ανωτέρω ποσότητα), θα πρέπει η αναγκαία ποσότητα ύδατος να προμηθευτεί από αφαλατώσεις μεγαλύτερης δυναμικότητας από 4.000 κ.μ. / ημέρα.

Σημειώνεται ότι, αφαλατώσεις θα χρειαστεί σχεδόν όλη η νησιωτική Χώρα, καθώς και οι χώρες της Μεσογείου.

Ταυτόχρονα, επισημαίνεται ότι και ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας δεν έχει αναπληρωθεί επαρκώς στην πεδινή περιοχή του νησιού, σε αντίθεση με την ορεινή περιοχή όπου οι βροχοπτώσεις είναι περισσότερες και όπου «σε ορισμένες θέσεις τα νερά ρέουν υπογείως ανεκμετάλλευτα προς την θάλασσα», σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες άλλων αρμοδίων υπηρεσιών.

Οι δημοπρασίες θα γίνουν κατά τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία, σύμφωνα με τους όρους που θα καθοριστούν με απόφαση αρμόδιας Δημοτ. Επιτροπής, ή Δ.Σ., με την αντίστοιχη κατάλληλη χρηματοδότηση που πρέπει να εξασφαλιστεί και να δεσμευτεί (η εκτίμηση της Υπηρεσίας μας, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, είναι ότι θα απαιτηθούν περί τα 4.000.000 ευρώ για την κάλυψη των υδρευτικών αναγκών της Νήσου Νάξου), για το έτος 2024.

Οι αφαλατώσεις μπορούν να εγκατασταθούν σε διαφορετικές μεταξύ τους θέσεις, (προτείνονται κατ΄αρχήν εφ’ όσον εγκριθούν αρμοδίως η θέση «Καρνάγιο», η θέση «πάρκινγκ Παραβατού» Χώρας Νάξου, και στη θέση «Πολίτης» Αγ. Προκοπίου και όπου αλλού τυχόν κριθούν αρμοδίως), για την απρόσκοπτη παροχή του νερού στα υφιστάμενα δίκτυα της περιοχής, θα πρέπει να είναι πλήρως ηχομονωμένες και να διασφαλίζουν την παροχή άριστης ποιότητας νερού ανθρώπινης κατανάλωσης.

Για να λειτουργήσουν πλήρως, θα χρειαστούν προσωρινή αδειοδότηση και συνοδά έργα παροχής ρεύματος, νερού και άλμης που θα πρέπει επίσης, να γίνουν επίσης με επείγουσες διαδικασίες σε σύντομο χρόνο.

Οι γεωτρήσεις που θα μισθωθούν, θα πρέπει κατ΄ αρχήν να είναι νόμιμα υφιστάμενες, να διαθέτουν νερό κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση και θεωρούμε για ουσιαστικούς πρακτικούς λόγους, να βρίσκονται κατά προτεραιότητα πλησίον των υφιστάμενων δημοτικών δικτύων μεταφοράς νερού. Κατά περίπτωση, θα απαιτηθεί η εκτέλεση κατεπείγοντος μικρού έργου σύνδεσης της αντίστοιχης υδροληψίας με τα υφιστάμενα δημοτικά δίκτυα ύδρευσης.

Η διάρκεια της μίσθωσης θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες της υπηρεσίας ύδρευσης και για όσο χρονικό διάστημα συνεχίζεται η λειψυδρία.

Το παρεχόμενο νερό από τις ιδιωτικές γεωτρήσεις, θα πρέπει να καλύπτεται και να ελέγχεται διαρκώς, περί ποιότητας και ελέγχου του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης.

Τονίζεται ακόμη σε κάθε περίπτωση ότι, επειδή είναι απαραίτητη η ύπαρξη και εφεδρικών δημοτικών γεωτρήσεων, για την αξιόπιστη διασφάλιση της καθημερινής επάρκειας νερού και η ύπαρξη επαρκούς διατομής αγωγών διασύνδεσης και μεταφοράς νερού, μεταξύ των δεξαμενών των γειτονικών κοινοτήτων, είναι εξίσου πολύ σημαντικό να γίνουν κατεπειγόντως, τα αντίστοιχα ώριμα, αδειοδοτημένα, δημοτικά έργα ανόρυξης – στελέχωσης και αξιοποίησης νέων γεωτρήσεων ύδρευσης και επέκτασης – αντικατάστασης υφιστάμενων δικτύων αγωγών ύδρευσης, που απαιτούνται.

Εν κατακλείδι επισημαίνεται η άμεση εφαρμογή τουλάχιστον των ανωτέρω, με την εξασφάλιση παράλληλα και της όλης απαιτούμενης έγκαιρης χρηματοδότησης, διότι διαφορετικά θα βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση της ουσιαστικής έλλειψης του νερού ύδρευσης”.

 

Σοφία Κοντογιάννη
πηγή: tornosnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com