Τι μπορεί να ενδυναμώσει μια σχέση;

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που είναι απαραίτητα ώστε να εδραιωθεί και να σταθεροποιηθεί μια σχέση;

by Times Newsroom

Τα εσωτερικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του κάθε συντρόφου συμβάλλουν στο αίσθημα ικανοποίησης που βιώνουν μέσα στη σχέση. Οι σχέσεις γίνονται αντιληπτές ως πιο χαρούμενες, όταν και τα δύο μέλη του ζευγαριού εκτιμούν ο ένας τις αξίες του άλλου.

Εστιάζοντας στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των ατόμων, αυτά που φαίνεται ο ένας να εκτιμά στον άλλο είναι:

– Η σοφία και η γνώση. Η περιέργεια, η δημιουργικότητα και η ικανότητα λήψης αποφάσεων, η αγάπη για μάθηση και η ικανότητα να συμβουλεύεις τους άλλους.

– Το θάρρος. Η γενναιότητα, η επιμονή, η ειλικρίνεια και το πάθος για ζωή.

– Το αίσθημα της ανθρωπιάς. Η τάση του ατόμου να εκτιμά τις στενές σχέσεις, αξιολογώντας την παρουσία της αγάπης, την καλοσύνη, την επίγνωση των κινήτρων και των συναισθημάτων των άλλων.

– Η δικαιοσύνη. Η συνεργατικότητα, το αίσθημα της δικαιοσύνης και η τάση για ηγεσία.

– Η εγκράτεια. Η συγχώρεση, η σεμνότητα, η σύνεση και η ικανότητα για αυτορρύθμιση.

– Η υπέρβαση. Η εκτίμηση της ομορφιάς, της ευγνωμοσύνης, της ελπίδας, το αίσθημα του χιούμορ, η θρησκευτικότητα και η πνευματικότητα.

Για να αντλήσουμε ικανοποίηση μέσα από μια συντροφική σχέση θα πρέπει να εστιάσουμε στα δυνατά στοιχεία που έχει ο σύντροφός μας και όχι σε αυτά που απουσιάζουν, καθώς μέσα από τα δυνατά στοιχεία μπορούμε να επενδύσουμε περισσότερο στη σχέση και να συμβάλλουμε στην ανάπτυξή της. Τα στοιχεία του χαρακτήρα του καθενός μέσα στη σχέση μπορούν να μας προσφέρουν ένα απόθεμα δύναμης, μέσα από το οποίο μπορούμε να εξελίξουμε τη σχέση. Το βασικό ζητούμενο είναι πόσο προσανατολισμένοι μένουμε στα δυνατά στοιχεία του συντρόφου μας, πόσο τα αναγνωρίζουμε και τα εκτιμούμε, συμβάλλοντας στην ικανοποίηση που αντλούμε από τη σχέση.

https://www.psychologytoday.com/intl/blog/fulfillment-at-any-age/202303/the-6-personal-strengths-that-can-improve-your-relationship

_____________________________________________________________

Κουραβάνας Νικόλαος, Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.

Posted by Κουραβάνας Νικόλαος- Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com