Είναι από τις σπάνιες φορές στην πολιτική ιστορία του τόπου όπου ένας άγνωστος, χωρίς προηγούμενη πολιτική και κομματική θητεία, απών κατά βάση από την κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας, εισχωρεί σε ένα κόμμα και κατακτά εν ριπή οφθαλμού την ηγεσία του, αναλαμβάνοντας και την υψηλή θεσμική θέση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, 35 χρόνων εξ Αμερικής ορμώμενος, εφοπλιστής, πλούσιος, με θητεία σε μεγάλες διεθνείς Τράπεζες και στην καμπάνια του Τζο Μπάιντεν, είναι από το βράδυ της Κυριακής, έπειτα από την άνετη νίκη του επί της κυρίας Αχτσιόγλου, ο διάδοχος του Αλέξη Τσίπρα , ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, του κόμματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Οι ψηφοφόροι του κόμματος, έπειτα από δυο οδυνηρές ήττες, τον επέλεξαν σχεδόν αβλεπί, χωρίς προηγούμενη ιδιαίτερη αναζήτηση και χωρίς καν να βεβαιωθούν για την αξιοπιστία των λόγων και των όποιων απόψεών του. Μέσα στην απελπισία και την απογοήτευσή τους γοητεύθηκαν από τις επικοινωνιακές τεχνικές που υιοθέτησε, αποδέχθηκαν την αδιαμεσολάβητη απευθείας επαφή μαζί τους, προέκριναν την υπεραπλουστευτική συνθηματολογία περί αναγέννησης της νικηφόρας ευρείας δημοκρατικής παράταξης και έσπευσαν να τον υπερψηφίσουν, παρά τα λάθη και τα εμφανή ελλείμματά του, προσπερνώντας διεκδικητές και διεκδικήτριες με μακρά αγωνιστική παρουσία και δράση στην Αριστερά.

Και τον υπερψήφισαν γιατί πίστεψαν πραγματικά ότι μπορεί όντως να αλλάξει τις πολιτικές συνθήκες στη χώρα και να διεκδικήσει τη νίκη από τη Νέα Δημοκρατία και προσωπικά από τον ανίκητο ακόμη κ.Μητσοτάκη.

Η αλήθεια είναι ότι δεν του λείπουν οι ικανότητες και επιπλέον έχει το χάρισμα της απευθείας επαφής και επικοινωνίας με τον κόσμο, κάτι που δεν συναντάται συχνά και στην σημερινή εποχή των social media αποκτά άλλες διαστάσεις και χαρακτηριστικά.

Οπως και να έχει, ο «αλεξιπτωτιστής», ο «ξένος», το εξ αριστερών «αντίγραφο» του κ.Μητσοτάκη, ο «εισβολέας» που θα επιχειρήσει να διευρύνει τον ΣΥΡΙΖΑ και να τον μετατρέψει σε ένα μεταμοντέρνο ΠαΣοΚ ικανό να αλλάξει την Ελλάδα, πέτυχε το απίστευτο και πλέον είναι επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Η εξέλιξη ούτε απλή είναι, ούτε συνηθισμένη. Και ουδείς μπορεί να την προσπεράσει χλευάζοντας και υποτιμώντας την. Ούτε η φθειρόμενη κυβέρνηση που θα έχει απέναντί της ένα αυστηρό κριτή, ο οποίος θα κινείται με άνεση, χωρίς αναστολές και επιφυλάξεις, σε όλη τη χώρα, ούτε το ΠαΣοΚ που διεκδικούσε καλύτερες επιδόσεις, μπορούν να αγνοήσουν την εκλογή του. Ιδιαιτέρως το επικοινωνιακά νεκρό κόμμα του κ.Ανδρουλάκη οφείλει να λάβει τα μέτρα του, γιατί πιθανόν να βρεθεί σύντομα προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Οπως εύκολα άλωσε τον ΣΥΡΙΖΑ το ίδιο εύκολα μπορεί να αλώσει και το ΠαΣοΚ.

Επίσης το εύρος της νίκης του επιτρέπει να κινηθεί εσωκομματικά με άνεση για αρκετούς μήνες. Οι αντιτιθέμενες εσωκομματικές δυνάμεις θα αφήσουν τον χρόνο να κυλήσει, παρά τα αγωνιστικά συνθήματα των οπαδών της κυρίας Αχτσιόγλου. Και ο ίδιος κατά τα φαινόμενα θα δώσει κάποιο χώρο στους συνυποψηφίους του. Μετά τη νίκη ακόμη και ο βασικός υποστηρικτής του Παύλος Πολάκης μαλάκωσε, δηλώνοντας ότι «χωρούν όλοι που θέλουν, μπορούν και αντέχουν». Οπως έλεγε το βράδυ της Κυριακής ένα από τα παλαιά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «ο Στέφανος θα απολαύσει μια κάποια περίοδο χάριτος, θα αξιολογήσουμε τις αλλαγές που θα κάνει, θα μετρηθούν, θα αποτιμηθούν και θα δούμε στη συνέχεια κατά πόσον το ρεύμα που διαπέρασε τον ΣΥΡΙΖΑ διεισδύσει σε ολόκληρο το εκλογικό σώμα». «’Ολα θα κριθούν στην πράξη» σημείωνε , επιμένοντας ωστόσο ότι «δεν είναι πουκάμισο αδειανό, έχει γνώσεις, είναι έξυπνος, μαθαίνει γρήγορα, μιλάει στον κόσμο, κάτι που σπάνια συμβαίνει στην πολιτική και το σημαντικότερο δεν έχει εξαρτήσεις, ούτε είναι χειραγωγήσιμος».

Μένει να αποδειχθούν βεβαίως όλα τα παραπάνω. Αλλωστε, η αρχή άνδρα δείκνυσι.

ΠΗΓΗ: www.tovima.gr