«ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΣΙΡΚΟ» και ο γάμος των ομόφυλων

Η πολιτική αφωνία τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΠΑΣΟΚ σε σειρά μεγάλων θεσμικών προβλημάτων, αλλά και προβλημάτων της καθημερινότητας παραμένει εντυπωσιακή.

by Times Newsroom

Το σκίτσο του Κώστα Μητρόπουλου για τα ΝΕΑ 5/9/2023

  • Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Αντιθέτως είναι λαλίστατοι στο σημαντικό, αλλά όχι σημαντικότερο, θέμα του γάμου των ομόφυλων και της τεκνοθεσίας. Κι όπως φαίνεται, ελλείψει άλλου θέματος, είναι έτοιμοι να μετατρέψουν ένα μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο στον νυν υπέρ πάντων αγώνα. Το οριακά φαιδρό της ιστορίας είναι πως, όπως αρχίζει και διαφαίνεται, προτίθενται να επιχειρήσουν να δοκιμάσουν την εσωτερική αντοχή της κυβέρνησης. Αναγορεύοντας την παρένθετη μητρότητα σε δοκιμασία αντοχής της κυβερνητικής σταθερότητας.

Σύμμαχοί τους σε αυτήν την απόπειρα αμφισβήτησης ακόμα και της δεδηλωμένης -όπως φαιδρά λένε κάποιοι ερασιτέχνες του τακτικισμού- είναι δυνάμεις όπως ο παραεκκλησιαστικός βραχίονας του κ. Νατσιού, ο οποίος ζητάει… δημοψήφισμα! Αλλά και η θρησκόληπτη Ελληνική Λύση, μαζί με τους καθαρόαιμους ακροδεξιούς Σπαρτιάτες. Τόσο ωραία και τόσο…

Οι διαγκωνιζόμενοι για τη δεύτερη θέση πολύ πίσω από τον πρώτο, δείχνουν διατεθειμένοι να συμπήξουν αυτό το ετερογενές έκτρωμα, μόνο και μόνο για να δοκιμάσουν τις αντοχές της κυβέρνησης και να επιχειρήσουν να προκαλέσουν πολιτικό πρόβλημα εκ του μη όντος. Και μάλιστα, όχι για ένα μείζον θέμα και με προδήλως τυχοδιωκτική τακτική. Οι πληροφορίες θέλουν τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, να σκέπτονται να απέχουν από την ψηφοφορία του επίμαχου νομοσχεδίου, όχι για λόγους αρχής, αλλά για κουτοπόνηρους λόγους τακτικής. Τι λένε τα σοφά και συνεπή επιτελεία τους; Η Ν.Δ. δεδομένων των διαφωνιών που υπάρχουν από αρκετούς βουλευτές της, χωρίς τις δικές μας ψήφους δεν μπορεί να περάσει το νομοσχέδιο. Οι σκακιστές σκίζουν τα πτυχία τους και οι λογικοί άνθρωποι μένουν άφωνοι.

Εστω ότι θα το καταφέρνουν. Τι κερδίζουν; Η Ν.Δ. να αποκτήσει μια επιφανειακή αμυχή, η οποία στα 3,5 χρόνια που απομένουν θα εξαφανιστεί. Μάλιστα. Θα έχουν όμως και μεγαλύτερες «νίκες»: Θα στερήσουν από τα ομόφυλα ζευγάρια και τα παιδιά τους -χάριν των οποίων δήθεν μάχονται- τα σημαντικά δικαιώματα που τους αναγνωρίζει το νομοσχέδιο. Και θα έχουν αναγορεύσει σε ρυθμιστικούς παράγοντες τους παραεκκλησιαστικούς, τους ψεκασμένους και τους ναζί! Εύγε!

Ανεξαρτήτως τι και πώς θα γίνει τελικά -γιατί αν ισχύει μια φορά το «ο θεός βλέπει τους ανθρώπους να κάνουν σχέδια και γελά», εν προκειμένω με τον ερασιτεχνικό τακτικισμό των δύο μικρομεσαίων κομμάτων ισχύει επί δέκα- και μόνο ότι συζητείται κάτι τόσο ευτελές αποκόπτει και τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΠΑΣΟΚ από τον σκεπτόμενο κεντροδεξιό πολίτη. Και στέλνει τους πολύ δεξιούς κατ’ ευθείαν στην αγκαλιά του Βελόπουλου, του Νατσιού και του Στίγκα. Η «Αριστερά» και η «Σοσιαλδημοκρατία» στο απόγειό τους! Οι μετρ του τακτικισμού κάνουν λογαριασμό χωρίς τον ξενοδόχο. Μετρούν πόσοι «γαλάζιοι» βουλευτές δεν ψήφισαν το 2015 το Σύμφωνο Συμβίωσης και πόσοι απείχαν. Υπολογίζουν πόσοι από τους 157 βουλευτές της Ν.Δ δεν θα ψηφίσουν, χωρίς να ξέρουν τι θα κάνει ο πρωθυπουργός, αλλά και οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, μετά τη διαβούλευση που ξεκινά με τη σημερινή συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χαραγμένο στο πολιτικό DNA του τον τυχοδιωκτισμό και υπ’ αυτή την έννοια δεν εκπλήσσει με την ενδεχόμενη αποχή του. Αλλωστε η πρόταση νόμου που κατέθεσε με την αμετροέπεια και την υπερβολή του χτίζει το άλλοθι της μη συμμετοχής στην ψηφοφορία. Το ΠΑΣΟΚ όμως; Τι δουλειά έχει με το συγκυριακό εσμό που οργανώνει το πάρτι της πολιτικής παράνοιας; Αν τελικά στη Χ. Τρικούπη επικρατήσει αυτή η λογική, θα πρόκειται για μια βαθιά ιστορική ουλή στο θεσμικό πρόσωπο ενός κόμματος, που απέφυγε τον λαϊκισμό και τον τυχοδιωκτισμό σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες και για πολύ πιο σοβαρά θέματα. Θα πρόκειται για τη «νίκη» της «λογικής Δουδωνή», η οποία είναι βγαλμένη από τα ίδια συνδικαλιστικά αμφιθέατρα, που έβγαλαν τα σκισμένα Μνημόνια, τα ψεύτικα, τα νταούλια και τις μεγάλες κωλοτούμπες. Η λογική «δεν είμαστε συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση» στέκει μόνο συνδικαλιστικά, αν δεν συνοδεύεται από σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Το αν θα ανέβει τελικά η παράσταση που ετοιμάζει το «μεγάλο τσίρκο», μένει να αποδειχθεί. Αλλά και μόνο η παρασκηνιακή συζήτηση που γίνεται λέει πολλά.

ΑΙΧΜΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ

Χθες το Υπουργικό Συμβούλιο έλαβε σειρά σημαντικών αποφάσεων για πραγματικά μεγάλα θέματα. Από τη διοργάνωση του χάους με τα αυθαίρετα και την εκτός σχεδίου δόμηση, και την ασύδοτη χρήση των παραλιών, μέχρι την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για συμπληρωματική φορολόγηση των πολυεθνικών με τζίρο άνω των 750 εκατ. ευρώ με τουλάχιστον 15%. Και έως τη ριζική αναδιοργάνωση των πολύπαθων τρένων, με τον «Νέο ΟΣΕ» που δημιουργεί ο Χρ. Σταϊκούρας, ενοποιώντας τον ΟΣΕ, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τη ΓΑΙΑΩΣΑΙ και τη συστηματική συνεργασία του με τη ΡΑΣ, την Hellenic Train και άλλους operators, που συμμετέχουν στη συνολική λειτουργία των τρένων.

Σχεδόν ολοκληρώνεται η διαβούλευση για την επιστολική ψήφο, η οποία θα είναι μια ιστορική τομή για τη λειτουργία της δημοκρατίας και την ουσιαστική ενσωμάτωση των αποδήμων. Κι ακολουθούν οι νέοι Ποινικοί Κώδικες και οι αλλαγές στην απόδοση Δικαιοσύνης από τον Γ. Φλωρίδη. Κι αμέσως μετά έρχεται νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων, ούτως ώστε το 2024 να αποδειχθεί «χρονιά μεταρρυθμίσεων», που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Στ. Κασσελάκης δυσκολεύονται να διοργανώσουν το τριήμερο στις Σπέτσες και το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αποφασίσει ακόμα, αν ο Χ. Δούκας που κέρδισε τον Δήμο της Αθήνας είναι νίκη του ΠΑΣΟΚ ή πρόβλημα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ…

Σήμερα τα μέτρα και οι καμπάνες για την ακρίβεια

Στις 10 το πρωί, σε σύσκεψη που θα γίνει στο Μ. Μαξίμου υπό τον Κ. Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή του υπ. Ανάπτυξης Κ. Σκρέκα και στενών συνεργατών του πρωθυπουργού αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τα προϊόντα και τα πρόστιμα που θα επιβληθούν. Μετά από πυρετώδεις συζητήσεις μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπ. Ανάπτυξης, που άρχισαν με αφορμή τις υπέρογκες τιμές του βρεφικού γάλατος, στις 12.00 μ. πιθανώς θα ανακοινωθούν «μέτρα-ομπρέλα» για όλο το φάσμα της ακρίβειας και όχι μόνο για το βρεφικό γάλα. Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που έχουν φτάσει στα αφτιά μου, θα μιλάμε μάλλον για τις καμπάνες της Παναγίας των Παρισίων…

Η Γιόχανσον συγχαίρει τον Μηταράκη

Η νέα ευρωπαϊκή συμφωνία για το Μεταναστευτικό μπορεί να μη λύνει οριστικά το πρόβλημα, αλλά σίγουρα δημιουργεί καλύτερες συνθήκες, κυρίως για τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως είναι η Ελλάδα. Το δόγμα της «δίκαιης αλλά αυστηρής» φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων, όχι μόνο δεν αλλάζει, αλλά και ενισχύεται και οικονομικά. Η αρμόδια Ευρωπαία επίτροπος στην προχθεσινή επίσκεψή της στην Αθήνα είχε εποικοδομητικές συνομιλίες τόσο με τον Κ. Μητσοτάκη όσο και με την ηγεσία του υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Καιρίδη και Σ. Βούλτεψη. Η κ. Γιόχανσον εξήρε την πολιτική της κυβέρνησης και τη συνεχάρη για την αποτελεσματικότητά της την «τελευταία τετραετία». Εξ αντικειμένου η κ. Γιόχανσον συνεχάρη την κυβέρνηση, τη Σ. Βούλτεψη, που ήταν και στην προηγούμενη κυβέρνηση στο ίδιο πόστο και κυρίως τον Ν. Μηταράκη, που ήταν ο υπουργός στα 3,5 από τα 4 χρόνια, στα οποία αναφέρθηκε η επίτροπος.

ΑΠΟΡΙΕΣ -1

Ο Στ. Κασσελάκης τι θέλει τελικά να είναι; Αριστερός, κεντροδεξιός, θρησκευόμενος κεντροαριστερός ή ένας πολιτικός με «ακροδεξιά κλισέ», όπως γράφει η «ΕΦ.ΣΥΝ.»;

ΑΠΟΡΙΕΣ -2

Το κενό power point της Α. Λινού, η οποία παραιτήθηκε εδώ και 3 εβδομάδες από το νευραλγικό Τομέα Υγείας και δεν έχει αντικατασταθεί ακόμα, θα το αναλάβει ο «έμπειρος» Π. Πολάκης για τη «Σύνοδο των Σπετσών»;

ΠΗΓΗ  : EleftherosTypos.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com