Τουρκία: Γιατί εγκαταλείπουν τον Ερντογάν οι σύμβουλοί του

Extreme makeover στην τουρκική κυβέρνηση

by Times Newsroom

Περισσότεροι από 10 ανώτεροι σύμβουλοι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραιτήθηκαν αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, τα οποία επικαλείται το Bloomberg, καθώς ο πρόεδρος της Τουρκίας συνεχίζει να ανανεώνει τη διακυβέρνησή του μετά την επανεκλογή του τον Μάιο.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι οι εν λόγω σύμβουλοι συμμετείχαν στη χάραξη πολιτικής σε θέματα που κυμαίνονται από τις εξωτερικές υποθέσεις μέχρι το δίκαιο και τον πολιτισμό.

Προσθέτουν επίσης ότι οι αλλαγές αναμένεται να ανακοινωθούν με προεδρικό διάταγμα αυτή την εβδομάδα.

Ορισμένοι από τους συμβούλους επιβεβαίωσαν ιδιωτικά την παραίτησή τους στο Bloomberg. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν όλα ή κάποια από αυτά τα άτομα θα αντικατασταθούν. Η προεδρία αρνήθηκε να σχολιάσει.

Αλλαγές

Μετά την εκλογική του νίκη, ο Ερντογάν άλλαξε την οικονομική και εξωτερική του πολιτική.

Διόρισε τον Μεχμέτ Σίμσεκ, πρώην στέλεχος της Merrill Lynch, ως υπουργό Οικονομικών και τη Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν, η οποία εργαζόταν στην Goldman Sachs Group Inc. στις ΗΠΑ, ως επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας.

Το οικονομικό δίδυμο έχει πάρει αποστάσεις από την ανορθόδοξη οικονομική πολιτική των τελευταίων επιτοκίων, και έχει ήδη προχωρήσει σε επίθετική αύξηση των επιτοκίων και στην κατάργηση ορισμένων ελέγχων στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Οι τελευταίες αποφάσεις είναι μέρος ενός σχεδίου για επιβράδυνση του πληθωρισμού σχεδόν στο 60% και την ανάκτηση ξένων επενδυτών, οι οποίοι εγκατέλειψαν σε μεγάλο βαθμό την Τουρκία τα τελευταία χρόνια.

Ο Ερντογάν επέλεξε επίσης τον Χακάν Φιντάν ως νέο υπουργό Εξωτερικών. Ο Φιντάν, ο οποίος ήταν επικεφαλής της κύριας υπηρεσίας πληροφοριών της Τουρκίας, έχει πιέσει να βελτιώσει τους δεσμούς της Άγκυρας με τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τα κράτη της Μέσης Ανατολής.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com