Τουρκία: Οργή Μπαχτσελί για το Συνταγματικό Δικαστήριο – Ζήτησε να κλείσει ή να αναδιαρθρωθεί

Ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης της Τουρκίας και κυβερνητικός εταίρος του προέδρου Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, δήλωσε ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας πρέπει ή να κλείσει ή να αναδιαρθρωθεί.

by Times Newsroom

Αφορμή για τη συγκεκριμένη δήλωση ήταν η θεσμική σύγκρουση στο δικαστικό σύστημα με αφορμή την αντιπαράθεση μεταξύ του Ανωτάτου Εφετείου της Τουρκίας και του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας.

Ο ηγέτης των εθνικιστών Γκρίζων Λύκων μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος του, έδωσε συνέχεια στις πιέσεις που ασκούνται από την κυβερνητική πλευρά κατά του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο τα τελευταία χρόνια έλαβε αποφάσεις ενάντια στις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης.

«Όπου υπάρχει εγκληματίας, όπου υπάρχει προδότης που σπέρνει μίσος κατά της Τουρκίας, που προδίδει, που στρέφει το όπλο του κατά της Τουρκίας, που στοχεύει στη διατάραξη της εθνικής ασφάλειας, της εθνικής ενότητας και του πνεύματος της αδελφοσύνης, αυτός επιβραβεύεται από το Συνταγματικό Δικαστήριο με την πρόφαση της παραβίασης των δικαιωμάτων» ισχυρίστηκε και υποστήριξε ότι αυτό είναι ασυμβίβαστο με τις αρχές της Δικαιοσύνης και του Δικαίου.

Ακόμα είπε ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει αναδειχθεί σε όργανο κατά του έθνους και του κράτους και έθεσε δύο επιλογές: «Είτε το Συνταγματικό Δικαστήριο θα πρέπει να κλείσει, είτε θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί». «Το Συνταγματικό Δικαστήριο είναι η χολή και ο πόνος της δικαιοσύνης και του νομικού συστήματος».

Η υπόθεση Αταλάι

Η κρίση μεταξύ των δύο ανωτάτων δικαστικών οργάνων της Τουρκίας προέκυψε όταν το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι ο υπήρξε παραβίαση των δικαιωμάτων του βουλευτή του Εργατικού Κόμματος, Τζαν Αταλάι. Ο 47χρονος Αταλάι καταδικάστηκε σε 18 χρόνια φυλάκισης πέρυσι, κατηγορούμενος για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης για τη συμμετοχή του στις διαδηλώσεις του «Πάρκου Γκεζί» το 2013. Στις εκλογές του περασμένου Μαΐου και όντας φυλακισμένος εξελέγη βουλευτής.

Το 3ο Ποινικό Τμήμα του Ανώτατου Εφετείου (Γιαργκιτάι) προχώρησε την Τετάρτη στο πρωτοφανές βήμα να μην εφαρμόσει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου σχετικά με την παραβίαση των δικαιωμάτων του βουλευτή και να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά των δικαστών του Συνταγματικού Δικαστηρίου, υποστηρίζοντας ότι η απόφασή τους τον περασμένο μήνα υπέρ της αποφυλάκισης του βουλευτή ήταν αντισυνταγματική. Παρά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ο Τζαν Αταλάι παραμένει στη φυλακή.

Θέση επί του θέματος πήρε προ ημερών, στις 10 Νοεμβρίου, και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κανένα θεσμικό όργανο δεν είναι υπεράνω κριτικής, είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, το Σύνταγμα και οι νόμοι είναι ο τόπος επίλυσης των διαφορών για τις αρμοδιότητες των ανωτάτων δικαστηρίων, αλλά όπως υποστήριξε «το Σύνταγμά μας είναι ανεπαρκές από την άποψη αυτή», σε μία σαφή δήλωση των προθέσεών του να προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση.

Ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι το ισχύον Σύνταγμα του 1982 είναι προϊόν του πραξικοπήματος του στρατηγού Εβρέν, ωστόσο έχει τροποποιηθεί από τότε 19 φορές, οι δύο από τις οποίες αφορούσαν σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν από τον ίδιο τον Ερντογάν και κρίθηκαν με δύο δημοψηφίσματα το 2012 και το 2017. Θεωρητικά το Σύνταγμα έχει ήδη απαλλαγεί από το πνεύμα των πραξικοπηματιών.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com