Τζεντιλόνι: Η ΕΕ χρειάζεται το δικό της υπουργείο Οικονομικών για να εκδίδει ευρωομόλογα

Τον περασμένο μήνα, οι ηγέτες της ΕΕ συζήτησαν για πρώτη φορά σε επίσημο πλαίσιο τη δυνατότητα έκδοσης κοινών ομολόγων

by Times Newsroom

Η Ευρώπη θα πρέπει να δημιουργήσει ένα κεντρικό ταμείο που θα μπορεί να χρηματοδοτεί κοινά αγαθά μέσω της έκδοσης ευρωομολόγων, υποστήριξε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η ΕΕ θα ωφεληθεί πάρα πολύ από ένα μόνιμο ασφαλές περιουσιακό στοιχείο ανάλογο με το μέγεθος της οικονομίας της», δήλωσε ο Πάολο Τζεντιλόνι σε διάσκεψη στις Βρυξέλλες την Τρίτη. «Είμαι εξίσου πεπεισμένος ότι ο τελικός μας στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία μιας κεντρικής δημοσιονομικής δομής σε ολόκληρη την ΕΕ».

Η επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και η πιθανότητα μιας δεύτερης προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ έχουν τροφοδοτήσει συζητήσεις στην Ευρώπη σχετικά με τον τρόπο ενίσχυσης των δαπανών για την άμυνα και την ασφάλεια. Τον περασμένο μήνα, οι ηγέτες της ΕΕ συζήτησαν για πρώτη φορά σε επίσημο πλαίσιο τη δυνατότητα έκδοσης κοινών ομολόγων για τη χρηματοδότηση αμυντικών δαπανών.

Δύσκολες συζητήσεις

Ο Τζεντιλόνι υπογράμμισε ότι οργανισμοί όπως είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο ΟΟΣΑ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν υποστηρίξει αυτές τις ιδέες στο παρελθόν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό σκέλος της ΕΕ, αρνήθηκε να συμπεριλάβει αυτές τις προτάσεις όταν η ΕΕ συζητούσε τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων, δεδομένης της δυσκολίας της συζήτησης, επεσήμανε ο Ευρωπαϊος Επίτροπος.

«Αλλά η ώρα να ξεκινήσει αυτή η συζήτηση είναι τώρα», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Βιομηχανίας της ΕΕ Τιερί Μπρετόν προέτρεψε το μπλοκ να εξετάσει το ενδεχόμενο να δαπανήσει 100 δισεκατομμύρια ευρώ (109 δισεκατομμύρια δολάρια), καθώς η ΕΕ προσπαθεί να ενισχύσει την παραγωγή της για ένα ευρύ ευρύ φάσμα, από πυρομαχικά έως συστήματα αεράμυνας.

Αλλά η συζήτηση για τα κοινά ομόλογα για τη χρηματοδότηση της άμυνας αντιμετωπίζει μια δύσκολη αντιπαράθεση. Κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής τον περασμένο μήνα, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε είπε ότι το κοινό χρέος για την άμυνα είναι μια κόκκινη γραμμή.

«Θα οδηγούσε σε μια στιγμή Χάμιλτον», είπε ο Ρούτε στους δημοσιογράφους για την ιδέα των κοινών αμυντικών ομολόγων, αναφερόμενος σε ένα οριστικό βήμα που οδήγησε στη δημιουργία της αμερικανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης. «Αυτό θα ήταν ένα πολύ θεμελιώδες βήμα που δεν υποστηρίζω. Είμαι υπέρ μιας συλλογικότητας κυρίαρχων χωρών, όχι υπέρ μιας ομοσπονδίας».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com