Τζόκοβιτς: Αντιμέτωπος με πρόστιμο ή φυλάκιση στη Σερβία

Παραδέχθηκε χθες ότι γνώριζε πως ήταν θετικός στον ιό, όταν έδωσε συνέντευξη σε εφημερίδα του Βελιγραδίου στις 18 Δεκεμβρίου.

by Times Newsroom

 Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δικηγόρων, ο Σέρβος πρωταθλητής του τένις θα αντιμετωπίσει πρόστιμο ή ακόμα και ποινή φυλάκισης στη χώρα του, αφού παραδέχθηκε δημόσια ότι έσπασε την καραντίνα, όταν βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό.

Ο Τζόκοβιτς παραδέχθηκε χθες ότι γνώριζε πως ήταν θετικός στον ιό, όταν έδωσε συνέντευξη σε εφημερίδα του Βελιγραδίου στις 18 Δεκεμβρίου. Με δήλωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο τενίστας σχολίασε ότι είχε κάνει ένα «λάθος στην κρίση του».

Ο Τζόκοβιτς μίλησε επίσης για ένα «ανθρώπινο λάθος» από μεριάς της ομάδας του, όσον αφορά τα ταξιδιωτικά του έγγραφα που θα του εξασφάλιζαν την είσοδο στην Αυστραλία και την συμμετοχή του στο Australian Open. Στα έγγραφα αυτά αναφερόταν ότι ο αθλητής δεν είχε ταξιδέψει πουθενά τις 2 εβδομάδες πριν εισέλθει στην Αυστραλία, ωστόσο εικόνες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν ότι είχε πάει στην Ισπανία.

Το γεγονός αυτό έχει αφήσει ακόμα ανοικτό το ενδεχόμενο απέλασης του Τζόκοβιτς από την Αυστραλία, παρότι ένα δικαστήριο επέτρεψε την επανέκδοση της βίζας του, μετά από έφεση από μεριάς του αθλητή.

Μια απαίτηση της Αυστραλίας για όλους τους άλλους ταξιδιώτες, ώστε να μπουν στην χώρα, είναι να έχουν κάνει τουλάχιστον δύο δόσεις εγκεκριμένου στην Αυστραλία εμβολίου. Ο Τζόκοβιτς ζήτησε και έλαβε ιατρική εξαίρεση, λόγω της πρόσφατης λοίμωξής του. Προκαλώντας οργή σε όσους τηρούν τις εμβολιαστικές προδιαγραφές, αλλά και την όλη αντίδραση της Αυστραλιανής κυβέρνησης, που επιχείρησε να τον απελάσει και τον κράτησε σε κέντρο παράτυπων μεταναστών για 5 μέρες, έως την υπέρ του δικαστική απόφαση.

Από την πλευρά του το γραφείο του υπουργού Μετανάστευσης της Αυστραλίας Άλεξ Χοκ διέρρευσε ότι δεν αναμένεται απόφαση για το αν θα ακυρωθεί η βίζα του Τζόκοβιτς σήμερα. Ο υπουργός εξετάζει το ενδεχόμενο να παρέμβει και να ακυρώσει προσωπικά τη βίζα, παρά την δικαστική νίκη του Τζόκοβιτς ενάντια στην απέλασή του, επειδή δεν είναι εμβολιασμένος.

Ο Τζόκοβιτς όμως μπορεί να «το βρει» από αλλού.

Μετά τις παραδοχές του, Σέρβοι δικηγόροι έχουν βγει για να υπενθυμίσουν ότι, στη χώρα τους, η παραβίαση των αυστηρών κανόνων απομόνωσης αποτελεί αδίκημα, σύμφωνα με το άρθρο 248 του ποινικού κώδικα και υπόκειται σε πρόστιμο ή ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών – αν και η κοινωφελής εργασία είναι πιο πιθανή.

Η πρωθυπουργός της Σερβίας, Άνα Μπρνάμπιτς, είπε πως ο Τζόκοβιτς πρέπει να δώσει εξηγήσεις σε κάτι που αποκάλεσε η ίδια «γκρίζα ζώνη». «Αν είσαι θετικός, πρέπει να απομονωθείς» είπε η Μπρνάμπιτς στο BBC, προσθέτοντας πως εάν ο παίκτης έχει παραβιάσει τους κανόνες θα πρέπει η ίδια να συμβουλευτεί τις «αρμόδιες αρχές».

Από μεριάς του, ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, , σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε στην σερβική δημόσια τηλεόραση (RTS), άφησε αιχμές για την άρνηση του Τζόκοβιτς να εμβολιαστεί.

«Θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να εμβολιαστούν όλοι οι άνθρωποι, εγώ είμαι τρεις φορές εμβολιασμένος και θα εμβολιαστώ και τέταρτη φορά», είπε, τονίζοντας από την άλλη ότι «η πολιτική εξουσία έχει υποχρέωση να βοηθάει τους πολίτες της Σερβίας όταν έχουν κάποια πρόβλημα στο εξωτερικό».

Οι σερβικές Αρχές και τα μέσα ενημέρωσης έχουν σε μεγάλο βαθμό υποστηρίξει τον Τζόκοβιτς, παρά τις τελευταίες αποκαλύψεις. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Μπρνάμπιτς είπε σε μια φιλοκυβερνητική εφημερίδα πως «κοιμόταν αγκαλιά με το κινητό της τηλέφωνο» σε περίπτωση που της τηλεφωνούσαν για την υπόθεση.

Και η Ισπανία διεξάγει έρευνα

Πέρα από τη Σερβία και την Αυστραλία, η Ισπανία επίσης διεξάγει έρευνα για μια πιθανή παράνομη είσοδο του Τζόκοβιτς στο εσωτερικό της.

Από τις 20 Σεπτεμβρίου, οι Σέρβοι πολίτες χρειάζονται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ειδική εξαίρεση για να εισέλθουν σε ισπανικό έδαφος. Οι Ισπανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως δεν έλαβαν κανένα αίτημα από τον Τζόκοβιτς, ο οποίος είναι ανεμβολίαστος.

 

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com