Βομβαρδισμοί και μάχες στην Ουκρανία

Η Μαριούπολη ισοπεδώνεται, συνοικίες στο Κίεβο έχουν κατερειπωθεί

by Times Newsroom

Δραματική είναι η κατάσταση στην Ουκρανία. Η Μαριούπολη ισοπεδώνεται, οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν λεωφορεία με αμάχους που εγκατέλειπαν την κατεστραμμένη πόλη και οι κάτοικοι απελπισμένοι ψάχνουν στα ερείπια τα υπάρχοντά τους. Η Οδησσός βομβαρδίζεται και ολόκληρες συνοικίες και το ιστορικό κέντρο του Κιέβου έχουν κατερειπωθεί με την ουκρανική αντίσταση να συνεχίζεται αμείωτη. Σφοδρές μάχες διεξάγονται σε στρατηγικές πόλεις όπως το Χάρκοβο και η Σούμι.  Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εκτιμά ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι σε απόγνωση και δεν αποκλείεται να χρησιμοποιήσει βιολογικά ή χημικά όπλα.

  • Το Κρεμλίνο εκτίμησε ότι οι διαπραγματεύσεις Μόσχας – Κιέβου δεν είναι αρκετά «ουσιαστικές», αφού ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε έτοιμος για «συμβιβασμούς», τους οποίους όμως θα θέσει σε δημοψήφισμα.
  • Έκκληση προς τη Ρωσία να επιτρέψει τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας αλλά και την έξοδο αμάχων από την πολιορκημένη Μαριούπολη απηύθυνε εκ νέου η Ουκρανία.
  • Η Ουκρανή αντιπρόεδρος κατήγγειλε ότι οι δυνάμεις της Ρωσίας εμποδίζουν να φτάσουν ανθρωπιστικές προμήθειες και στους κατοίκους της Χερσώνας.
  • Στο Κίεβο, στο οποίο ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας, ο δήμαρχος σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του έκανε λόγο για μάχες στην συνοικία Μπορισπίλ καλώντας τους πολίτες να εγκαταλείψουν με την πρώτη ευκαιρία την πόλη.
  • Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 12 τραυματίστηκαν από πυρά στην πόλη Αντβιίκα, στο Ντονετσκ της ανατολικής Ουκρανίας
  • Τουλάχιστον 15 νεκροί και 37 τραυματίες ήταν μέχρι τις 18 Μαρτίου ο απολογισμός των ρωσικών επιθέσεων κατά νοσοκομείων και άλλων υγειονομικών στόχων σύμφωνα με απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
  • Επιζών του Ολοκαυτώματος σκοτώθηκε στο Χάρκοβο
  • Ξεπέρασαν τα 3,5 εκατομ. οι πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Τα 2 εκ. έχουν καταφύγει στην Πολωνία.
  • «Επιβραδύνεται η ρωσική προέλαση» υποστήριξε στο μεταξύ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που μίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης, στο Ιταλικό Κοινοβούλιο καλώντας να δουν όλοι το δράμα που συντελείται στη Μαριούπολη. Νωρίτερα επέμεινε στην ανάγκη μιας συνάντησης, «οποιασδήποτε μορφής», με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ σε συνομιλία που είχε με τον πάπα Φραγκίσκο τον κάλεσε να επισκεφθεί τη χώρα, καλωσορίζοντας ακόμα και δική του διαμεσολάβηση.
  • Το Κρεμλίνο εκτίμησε σήμερα ότι οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με το Κίεβο δεν είναι αρκετά «ουσιαστικές».
  • Οι ενεργές εχθροπραξίες ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία μπορεί να τελειώσουν σε δύο με τρεις εβδομάδες, σημείωσε ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Ολέξι Αρεστόβιτς.
  • Σε επίθεση χάκερ αποδίδει τώρα η ρωσική εφημερίδα Κομσομόλσκαγια Πράβντα το δημοσίευμα που έκανε λόγο για 10.000 νεκρούς Ρώσους στρατιώτες κατά την εισβολή στην Ουκρανία σύμφωνα με δημοσιογράφο της εφημερίδας που χαρακτήρισε τα στοιχεία ψευδή.
  • Η Ολλανδία ανακοίνωσε πως «παγώνει» σχεδόν 400 εκατομμύρια ευρώ σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και συναλλαγές.

Στο σιδηροδρομικό σταθμό της Λβιβ έφτασαν το μεσημέρι της Τρίτης 700 άμαχοι από τη Μαριούπολη αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο, όπως μετέδωσε η απεσταλμένη της ΕΡΤ Ελβίρα Κρίθαρη.

Η Ουκρανία βάλλεται ολοκληρωτικά από τις ρωσικές δυνάμεις. Στις 7 το πρωί της Τετάρτης θα λήξει η νέα απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο ένα μέτρο το οποίο επιβλήθηκε για δύο λόγους: για να αποτραπούν σχεδιαζόμενες επιθέσεις και να εξολοθρευτούν Ρώσοι σαμποτέρ. Από το πρωί ωστόσο ηχούν οι σειρήνες στην ουκρανική πρωτεύουσα, σημειώθηκαν εκρήξεις, ενώ πυραυλική επίθεση αποκρούστηκε πάνω από το Κίεβο και μεγάλο κομμάτι του πυραύλου έπεσε στον Δνείπερο ποταμό, όπως ανέφερε η απεσταλμένη της ΕΡΤ  Ευτυχία Πενταράκη. Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό σαμποτέρ που βρίσκονται μέσα στο Κίεβο ή προσπαθούν να φτάσουν εκεί για να υπονομεύσουν το καθεστώς Ζελένσκι.

Απελπιστική κατάσταση

Η Ουκρανία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι προσπάθειές της για την απομάκρυνση αμάχων από πόλεις που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις στη χώρα επικεντρώνονται στην Μαριούπολη, στο νότιο τμήμα, αλλά δεν ανακοίνωσε νέες συμφωνίες με τη Ρωσία που θα επιτρέπουν την ασφαλή διαφυγή εγκλωβισμένων κατοίκων.

«Επικεντρωνόμαστε στις απομακρύνσεις από την Μαριούπολη», δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Η ίδια παρέθεσε έναν αριθμό τοποθεσιών στις οποίες θα γίνουν προσπάθειες να απομακρυνθούν άμαχοι με λεωφορεία, αλλά η Μαριούπολη δεν βρισκόταν μεταξύ αυτών. Επίσης δεν αναφέρθηκε καθόλου σε νέες συμφωνίες με τη Ρωσία για την δημιουργία «ανθρωπιστικών διαδρόμων» για την απομάκρυνση αμάχων.

«Παγωμένο τοπίο κόλασης γεμάτο με νεκρά σώματα και κατεστραμμένα κτίρια», περιγράφουν σύμφωνα με τη ΜΚΟ Human Rights Watch περιγράφουν τις εικόνες από την περιοχή οι άνθρωποι που έχουν μείνει εκεί.

Δραματικές είναι οι εικόνες με τους κατοίκους να ψάχνουν στα ερείπια τα υπάρχοντά τους για να μπορέσουν να επιβιώσουν μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος. Περισσότεροι από 200.000 παραμένουν παγιδευμένοι στην πόλη.

Η Ουκρανία ζήτησε σήμερα εκ νέου από τη Ρωσία να επιτρέψει να μεταφερθούν ανθρωπιστικές προμήθειες στην Μαριούπολη και να επιτρέψει στους αμάχους να εγκαταλείψουν την πόλη-λιμάνι στη νότια Ουκρανία που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις.

“Αξιώνουμε το άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου για τους αμάχους”, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης στην ουκρανική τηλεόραση.

Η Ιρίνα Βερεστσούκ σημείωσε παράλληλα ότι οι δυνάμεις της Ρωσίας εμποδίζουν να φτάσουν ανθρωπιστικές προμήθειες στους κατοίκους της Χερσώνας, επίσης στη νότια Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένως αρνηθεί μετά την εισβολή της στις 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία ότι βάζει στο στόχαστρο αμάχους.

Νέα έκκληση Ζελένσκι για συνομιλίες – Ομιλία προς τους Ιταλούς βουλευτές

Απευθυνόμενος στο ιταλικό κοινοβούλιο την Τρίτη, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους Ιταλούς να μην υποδεχθούν άλλους Ρώσους τουρίστες και να συνεχιστεί η κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στους ολιγάρχες. Τόνισε ακόμη ότι η Μαριούπολη, η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς, αριθμούσε 500.000 κατοίκους, όπως η ιταλική πόλη της Γένοβας. «Χρειαζόμαστε ειρήνη, αλλά βλέπουμε και ακούμε μόνο σειρήνες, βόμβες και πυραύλους», δήλωσε ο Ζελένσκι.

(Remo Casilli/ AP)

Νωρίτερα, σε τηλεοπτική συνέντευξη που μετέδωσε το Interfax, επέμεινε στην ανάγκη μιας «συνάντησης», «οποιασδήποτε μορφής», με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν «για να σταματήσει ο πόλεμος» στην Ουκρανία.

«Πιστεύω ότι χωρίς αυτή τη συνάντηση είναι αδύνατο να καταλάβουμε πλήρως για τι είναι έτοιμοι (οι Ρώσοι) προκειμένου να σταματήσουν τον πόλεμο», είπε ο Ζελένσκι στη συνέντευξη.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι δεν θα ήταν δυνατόν σε μια τέτοια συνάντηση να αποφασιστεί το μέλλον των εδαφών που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, έχουν πραγματοποιηθεί πολλοί γύροι συνομιλιών μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών αντιπροσωπειών, χωρίς ωστόσο ουσιαστικό αποτέλεσμα όσον αφορά στον τερματισμό των εχθροπραξιών.

Πηγή : ertnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com