Βορά στις τουρκικές ορέξεις η «νεκρή ζώνη»

Στροβίλια, Δένεια, Πύλα και τώρα Άγιος Δομέτιος: Οι κατοχικές δυνάμεις τρομοκρατούν πολίτες και δοκιμάζουν τα αντανακλαστικά της ΚΔ

by Times Newsroom
  •   Πέτρος Αυξεντίου

Στροβίλια, Δένεια, Πύλα και τώρα Άγιος Δομέτιος. Οι κατοχικές δυνάμεις τρομοκρατούν πολίτες και δοκιμάζουν τα αντανακλαστικά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την ώρα που εμείς περιμένουμε την συγκατάθεση του ψευδοκράτους για την κάθοδο ενός απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, αυτοί «αλωνίζουν» στη «νεκρή ζώνη» και σχεδιάζουν τα νέα τετελεσμένα. Την ώρα που εμείς στεκόμαστε στη συναντίληψη για την Πύλα, αυτοί αναβαθμίζουν τεχνολογικά και τη γραμμή αντιπαράταξης στην Αθηένου.

Το επεισόδιο στον Άγιο Δομέτιο δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Είναι η συνέχεια των διαχρονικών προκλήσεων και διεκδικήσεων των κατοχικών δυνάμεων, καθώς θεωρούν δικά τους τα εδάφη εντός της «νεκρής ζώνης». Πήγαν ανενόχλητοι για εργασίες στο σπίτι της «Χρυστάλλας» και έστησαν περιστρεφόμενη θερμική κάμερα και αντένα. Ταυτόχρονα, φώναζαν συνθήματα με στόχο να εκφοβίσουν τους κατοίκους της περιοχής.

Παρόμοια περιστατικά έντασης και προκλήσεων καταγράφονται σε διάφορες περιοχές μετά την τουρκική εισβολή. Στα Στροβίλια, εδώ και μια εικοσαετία παραβιάζουν το status quo θέτοντας υπό τον έλεγχό τους μέρος της περιοχής. Η μεθοδευμένη επιθετικότητα του κατοχικού στρατού είχε ως αποτέλεσμα να πάρουν υπό τον έλεγχό τους τρία σπίτια, λέγοντας στους κατοίκους ότι τώρα είναι «πολίτες» του ψευδοκράτους.

Στη Δένεια, οι Τούρκοι στρατιώτες προκαλούν επανειλημμένα τους Ελληνοκύπριους αγρότες. Δεν είναι λίγες οι φορές που προέταξαν τα όπλα τους απέναντι σε άοπλους. Στην Πύλα άρχισαν εργασίες για κατασκευή του δρόμου Άρσους – Πύλας. Αφού πιάστηκαν στα χέρια με τους άντρες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, εν τέλει συμφωνήθηκε η δημιουργία του δρόμου, χωρίς να γνωρίζουμε τι προβλέπει το συμφωνηθέν πλαίσιο.

Πάντως, η Κυβέρνηση διαμηνύει ότι τέθηκαν από χθες τα «ορατά» και «αόρατα» μέτρα αποτροπής στη «νεκρή ζώνη», καθώς η ειρηνευτική δύναμη μοιάζει ανήμπορη να αντιμετωπίσει την επιθετική στάση και ρητορική του ψευδοκράτους. Μερικά εξ αυτών είναι η επάνδρωση των φυλακίων στην περιοχή του Αγίου Δομετίου και η αύξηση των περιπολιών. Σε διπλωματικό επίπεδο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης είχε συνάντηση και με τον Γενικό Γραμματέα του OΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στο Ντουμπάι, όπου συζήτησαν για το επεισόδιο στον Άγιο Δομέτιο. Επιπλέον, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου, έστειλε επιστολή στον Βοηθό Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, αρμόδιο για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις, Ζαν-Πιέρ Λακρουά, και στην Aναπληρώτρια ΓΓ των ΗΕ για Πολιτικές και Ειρηνευτικές Υποθέσεις, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, ζητώντας την άρση της παραβίασης στη «νεκρή ζώνη».

«Η μείωση της θητείας οδήγησε στο κλείσιμο φυλακίων»

Ο συνταγματάρχης εν αποστρατεία Άντης Λοΐζου μίλησε στη «Σ» για τις στοχεύσεις του κατοχικού στρατού στον Άγιο Δομέτιο, αλλά και για τη μείωση της θητείας σε 14 μήνες, μία απόφαση που οδήγησε στο κλείσιμο αρκετών φυλακίων στη γραμμή αντιπαράταξης. Εκτίμησε, δε, ότι οι προκλήσεις των κατοχικών δυνάμεων θα επεκταθούν και σε άλλες περιοχές.

Αρχικά, ανέφερε ότι το κλείσιμο φυλακίων άρχισε από τη διακυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια πριν από το 2010. «Δύο-τρία φυλάκια έκλειναν κατά καιρούς, αλλά ο κ. Χριστόφιας έκλεισε αρκετά φυλάκια. Όμως το μεγάλο κλείσιμο έγινε με τη μείωση της θητείας επί προεδρίας Νίκου Αναστασιάδη, υπουργίας Χριστόφορου Φωκαΐδη και με Αρχηγό τον Γεώργιο Μπασιακούλη».

Συμπλήρωσε ότι η κατάργηση της θητείας έγινε αυθαίρετα με απόφαση του τότε Υπουργού. «Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, ο Υπαρχηγός και οι ανώτατοι αξιωματικοί το έμαθαν από το ραδιόφωνο. Κανένας δεν είχε την τόλμη να πει παραιτούμαι ή διαφωνώ», ανέφερε.

Τόνισε ότι ο ίδιος μαζί με τον στρατηγό εν αποστρατεία Φοίβο Κλόκκαρη έγραψαν άρθρα για το όλο ζήτημα. «Τότε αποφάσισαν το κλείσιμο διψήφιου αριθμού φυλακίων. Η Δύναμη της Εθνικής Φρουράς μειώθηκε από δύο ΕΣΣΟ σε μία και μετά ξεκίνησαν τις προσλήψεις ΣΥΟΠ». Υπογράμμισε ότι ο θεσμός με τους ΣΥΟΠ δεν είναι απόλυτα επιτυχής, γιατί τους δίνουν πολύ λίγα λεφτά, με αποτέλεσμα μόλις βρουν καλύτερο μισθό να παραιτούνται.

Υποστήριξε ότι η μείωση της θητείας μοιραία έφερε το κλείσιμο πολλών φυλακίων στον Άγιο Δομέτιο, όπως και σε άλλες περιοχές. «Αν κάνεις μια βόλτα από το τείχος του Ορφέα μέχρι την Ονασαγόρου θα δεις πόσα φυλάκια άφησαν ανοικτά. Η κατάσταση είναι τραγική. Γι’ αυτόν τον λόγο οι Τούρκοι προκαλούν», τόνισε.

Πού θα κλιμακώσουν την ένταση οι κατοχικές δυνάμεις

Ο συνταγματάρχης εξήγησε ότι το επεισόδιο στον Άγιο Δομέτιο είναι μια συνέχεια των όσων έγιναν στην Πύλα. «Στόχος της Τουρκίας είναι να κάνει σε βάθος χρόνου και άλλα επεισόδια σε τοποθεσίες όπως η Δένεια, η Αθηένου και η περιοχή του ΣΟΠΑΖ, με σκοπό να πάρει την ουδέτερη ζώνη. Δεν είναι τυχαία που φωνάζουν ότι τους ανήκει».

Επεσήμανε ότι οι Τούρκοι δεν έχουν υποχωρήσει από καμία παραβίαση που έχουν κάνει από το 1974 μέχρι σήμερα. Πρόσθεσε ότι αν θέλει η Κυπριακή Δημοκρατία να υποχωρήσουν οι Τούρκοι τότε πρέπει να πάρει μέτρα που να δημιουργούν κόστος στην Τουρκία. «Να κλείσουν προσωρινά τα οδοφράγματα, να αφήσουν τους τουρίστες που πηγαίνουν στα κατεχόμενα χωρίς πτήσεις επιστροφής και να κόψουν τις δουλειές σε όσους έρχονται στις ελεύθερες περιοχές», είπε.

Υπογράμμισε ότι οι κατοχικές δυνάμεις επέλεξαν τον Άγιο Δομέτιο για τα νέα τετελεσμένα, επειδή έτσι θα δημιουργήσουν αναστάτωση σε κατοικημένη περιοχή. «Με αυτόν το τρόπο δημιουργούν αβεβαιότητα στους κατοίκους και όλα αυτά τα πράττουν επειδή έχουν στο σημείο ένα προωθημένο-εγκαταλελειμμένο φυλάκιο, το οποίο συντηρούν».

Ακόμη, ανέφερε ότι έχουν πολλά τέτοια σημεία με προωθημένα φυλάκια. «Υπάρχουν πολλά παραδείγματα τετελεσμένων. Στην περιοχή Κάπαρη στην Αμμόχωστο ήθελαν να διχοτομήσουν τη θάλασσα. Στο χωριό Σελέμανι στον Πύργο έμπαιναν σιγά-σιγά και στο τέλος εγκατέστησαν φυλάκιο. Στην Πύλα εγκατέστησαν φυλάκιο στο ύψωμα Πλατύ τον Σεπτέμβριο του 1974, μετά την κατάπαυση του πυρός». Υποστήριξε ότι οι Τούρκοι είναι μια ζωή στις παραβιάσεις γιατί βασίζονται στη δική τους ισχύ και στη μη ισχύ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Οι Τούρκοι μάς έχουν δεδομένους – Δεν θα υποχωρήσουν πουθενά»

Ερωτηθείς για τους κανόνες εμπλοκής της Εθνικής Φρουράς στο επεισόδιο στον Άγιο Δομέτιο, εξήγησε ότι δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι, γιατί έπρεπε να ενεργήσουν τα Ηνωμένα Έθνη. «Οι άντρες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ πλέον είναι ερασιτέχνες. Έπαψαν να είναι επαγγελματίες. Έφυγαν οι Άγγλοι και οι Καναδοί που έπαιρναν και τις αποφάσεις».

Πρόσθεσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη βλέπουν την Κυβέρνηση μας ότι είναι ελαστική και ότι αποδέχεται τα όσα συμβαίνουν. «Αντιμετωπίζουν τα πράγματα χαλαρά γιατί βλέπουν ότι εμείς δεν αντιμετωπίζουμε τα πράγματα σθεναρά. Δεν κάνουμε ενέργειες που να δημιουργούν κόστος στην Τουρκία».

Τόνισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμπεριφέρεται σαν να είναι ακόμη Υπουργός Εξωτερικών. «Καμία κυβέρνηση δεν πήρε μιαν απόφαση που να επιβάλλει κόστος στην Τουρκία. Οι Τούρκοι μάς έχουν δεδομένους και γι’ αυτό δεν θα υποχωρήσουν πουθενά», είπε.

Τέλος, ανέφερε ότι όλα είναι ενταγμένα σε ένα σχέδιο. «Οι Τούρκοι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω γιατί ξέρουν τι κάνουν και τι θέλουν. Οι Τούρκοι στρατιώτες που πήγαν στον Άγιο Δομέτιο είχαν ως στόχο να επηρεάσουν την ψυχολογία των κατοίκων».

AGIOS-DOMETIOS-SPITI-NEKRH-ZONH.jpeg

Περιοδική επάνδρωση στο φυλάκιο Αγίου Δομετίου

Η ανησυχία που προκλήθηκε στους κατοίκους του Αγίου Δομετίου με τα πρόσφατα γεγονότα σε συνδυασμό με τα συνεχόμενα περιστατικά κατά μήκος της «νεκρής ζώνης» γεννούν ερωτήματα σχετικά με την αποτρεπτική ισχύ της Εθνικής Φρουράς.

Αρμόδιες Αρχές ξεκαθάρισαν στη «Σ» ότι το φυλάκιο στον Άγιο Δομέτιο δεν έχει κλείσει, απλώς έγινε περιοδικής επάνδρωσης. Όπως εξήγησαν, το φυλάκιο επανδρώνεται κατά διαστήματα και, συγκεκριμένα, τουλάχιστον μια φορά τον μήνα. Ανέφεραν πως το οπτικό πεδίο του συγκεκριμένου φυλακίου καλύπτεται από το φυλάκιο που βρίσκεται ανατολικότερα, αλλά και από τις σκοπιές που βρίσκονται στο ύψωμα.

Επεσήμαναν ότι, πριν αποφασισθεί η 14μηνη θητεία, έγινε μια μελέτη, η οποία κατέδειξε ότι ορισμένα φυλάκια δεν θα έπρεπε να επανδρώνονται μονίμως, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας.

Οι αρμόδιες πηγές εξήγησαν ότι δεν θα άφηνε κανένας να κινδυνεύσει η εθνική ασφάλεια απλώς και μόνο για να κλείσει ένα φυλάκιο. Έτσι, έγιναν κάποιες ενέργειες με στόχο να αλληλοκαλύπτονται τα φυλάκια που έκλεισαν.

ΠΗΓΗ : simerini.sigmalive.com

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com