Βουλή: Ευρύτατη πλειοψηφία για εξεταστική σχετικά με την τραγωδία στα Τέμπη

Ευρύτατη πλειοψηφία συγκεντρώνει η πρόταση του ΚΚΕ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα ερευνήσει όλες τις πτυχές που οδήγησαν στην σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών.

by Times Newsroom

Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των εισηγητών όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων, υπέρ της πρότασης τάσσονται ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας ενώ την πρόθεση να καταψηφίσει εξέφρασε το ΠΑΣΟΚ επιμένοντας στην ανάγκη προανακριτικής έρευνας.

Ωστόσο, η διακομματική συμφωνία που θα αποτυπωθεί στην βραδινή ψηφοφορία δεν συνεπάγεται αυτομάτως και πολιτική ομοθυμία για πλήρη και ουσιαστική αναζήτηση των αιτιών και των ευθυνών για την τραγωδία. Τα κόμματα μπορεί να καταλήγουν σήμερα σε κοινή ψήφο, οι θέσεις και οι επιδιώξεις τους ωστόσο ξεκινούν από διαφορετική αφετηρία.

Η ΝΔ δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει την πρόταση του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι διαφωνεί με το περιεχόμενό της. Σύμφωνα με το στρατόπεδο της πλειοψηφίας οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής μπορούν να φωτίσουν πληρέστερα τα αίτια της τραγωδίας και να οδηγήσουν σε χρήσιμα συμπεράσματα για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων.

Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε μια ακόμα κυβίστηση καθώς ανακοίνωσε σήμερα ότι θα υπερψηφίσει την πρόταση του ΚΚΕ που μόλις χθες χαρακτήριζε «πρόταση συγκάλυψης» αποκαλώντας τον Περισσό «δεκανίκι της κυβέρνησης».

Να σημειωθεί ότι ήδη έχουν κατατεθεί μια πρόταση εξεταστικής (ΚΚΕ), μια για προανακριτική (ΠΑΣΟΚ) ενώ αναμένεται η κατάθεση αιτημάτων για άλλες δυο προανακριτικές από τον ΣΥΡΙΖΑ. Με βάση την πρόταση Φάμελλου η Βουλή θα κληθεί να συγκροτήσει τουλάχιστον 4 διαφορετικές επιτροπές για το ίδιο θέμα οι οποίες θα παράξουν πολλαπλάσια πορίσματα.

Το ΠΑΣΟΚ επέμεινε πίσω από την δική του πρόταση για προανακριτική που κατέθεσε την περασμένη Δευτέρα και η οποία βασίζεται στο πόρισμα της ευρωπαϊκής εισαγγελικής αρχής η οποία μετά από δημοσιονομικό έλεγχο για την σύμβαση 717 καταλογίζει ευθύνες στους πρώην υπουργούς Χρήστο Σπίρτζη και Κώστα Καραμανλή.

Εξεταστική για Τέμπη – Βορίδης: Δεν θα επιτρέψουμε τακτικισμούς και φτηνή πολιτική εκμετάλλευση για Τέμπη – Αγρια κόντρα στη Βουλή με Ανδρουλάκη και Φάμελλο

Μήνυμα πως η ΝΔ και η κυβέρνηση συνολικά δεν θα επιτρέψει τους τακτικισμούς και την φτηνή πολιτική εκμετάλλευση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, στην τραγωδία των Τεμπών, έστειλε από το βήμα της Ολομέλειας ο Μάκης Βορίδης.

Παίρνοντας το λόγο κατά τη συζήτηση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής στη βάση της πρότασης του ΚΚΕ, ο υπουργός Επικρατείας διευκρίνισε πως η ΝΔ δεν θα στηρίξει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής, επειδή δεν συντρέχουν ποινικές ευθύνες.

«Όταν ζητάμε προκαταρκτική ζητάμε την ενεργοποίηση του άρθρου 86 του Συντάγματος για να διερευνηθούν ποινικές ευθύνες υπουργών, να ασκήσει η βουλή καθήκοντα δικαστικού λειτουργού καθώς έχουμε συγκεκριμένες ενδείξεις ποινικών ευθυνών που υπάρχουν στον υπουργό. Εσείς καταλήξατε ότι υπάρχουν χωρίς να έχουμε δει τη πρόταση. Δηλαδή χωρίς να ξέρετε τις κατηγορίες εσείς τις έχετε αποδώσει στους υπουργούς. Και αυτό δεν είναι πολιτικός τακτικισμός; Τόσο σοβαρά παίρνετε το ρόλο σας για να αποδώσετε ποινικές ευθύνες σε πρόσωπα, ότι ετέλεσαν εγκλήματα. Ποιος απαξιώνει τη κοινοβουλευτική διαδικασία; Αυτός που σπεύδει να υπερψηφίσει για κατηγορητήρια που δεν έχει διε;», αναρωτήθηκε ο κ. Βορίδης και πρόσθεσε απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ: «Θα απαντήσουμε αναλυτικά και σας λέω από τώρα θα την απορρίψουμε γιατί δεν συντρέχουν ποινικές ευθύνες».

Αντιδράσεις από Φάμελλο

Η αναφορά Βορίδη, προκάλεσε την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τον Σ. Φάμελλο από τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί τον υπουργό πως «εκτός από σκιώδης πρωθυπουργός παίζει και τον ρόλο του δικαστή, προαποφασίζει τα πάντα. Αυτό είναι δυστύχημα για το κοινοβούλιο, είστε δυστύχημα δημοκρατίας».

Μάλιστα ο κ. Φάμελλος απευθύνθηκε και στον Ν. Ανδρουλάκη και αφού τον κάλεσε να απαντήσει αν θα συναινέσει στην επέκταση της πέραν της σύμβασης 717, ζήτησε να διαχωρίσει το ΠΑΣΟΚ τις περιπτώσεις Σπίρτζη και Καραμανλή. «Καλούμε τις υπόλοιπες δυνάμεις να μην επιτρέψετε στον κ. Βορίδη να σταματήσει τους μάρτυρες, γιατί εμείς ναι θα ψηφίσουμε κάθε διαδικασία που θα φέρει μάρτυρα να δώσει στοιχεία. Δεν επιτρέπεται να περάσει στη κοινωνία η καραμέλα ότι αρνηθήκαμε τη συζήτηση. Εμείς θα το ψηφίσουμε παρότι γνωρίζουμε τις ευθύνες και τα λάθη», είπε.

«Γιατί εμείς βάζουμε κεντρικό ζήτημα την 717; Το βάζουμε γιατί αυτό είναι το επίδικο με βάση το πόρισμα του ευρωπαίου εισαγγελέα με συγκεκριμένα ονόματα. Λέμε, ότι πρέπει να σταθούμε εκεί γιατί οτιδήποτε άλλο μπορεί να δώσει περιθώριο διαφυγής στη ΝΔ, δεν βάζουμε ζύγι μεταξύ των υπουργών. Εμείς λέμε τι ακριβώς λέει το πόρισμα του εισαγγελέα. Άρα προσπαθούμε να δείξουμε ευθύνες», απάντησε ο κ. Ανδρουλάκης και πρόσθεσε: « είμαστε συνηθισμένοι με τις σοφιστείες Βορίδη. Ψηφίζετε την εξεταστική που ξεκινά από το 97’ με αυτό το αιτιολογικό, σας κάνει να θέλετε την αλήθεια; δε νομίζω. Καλώ το ΚΚΕ να αποσύρει την πρόταση».

Βορίδης: Ξαφνικά δεν θέλετε να συζητήσουμε για εξεταστική αλλά για προκαταρκτική

Παρατηρώντας την συζήτηση που άνοιξε μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών, ο κ. Βορίδης παρενέβη και σημείωσε με νόημα: «βλέπω ότι ξαφνικά δεν θέλετε να συζητήσουμε για εξεταστική αλλά για προκαταρκτική που θα συζητήσουμε σε επόμενη συνεδρίαση. Είμαι στον πειρασμό να ανοίξω τη συζήτηση για να άκουγα τη ποινική σας επιχειρηματολογία. Λέω να κάνετε καλά τη δουλειά σας, γιατί θα βρεθείτε σε εξαιρετικά δυσμενή θέση, να βγάλετε ποινική ευθύνη και μάλιστα συνδεόμενη, με τη πρόκληση αυτού του τραγικού δυστυχήματος.

Η εισαγγελέας έχει αρμοδιότητα για ευρωπαϊκά δημοσιονομικά. Συζητά για διαχείριση χρημάτων της ΕΕ. Εμάς μας ενδιαφέρει η διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος, εκεί θέλουμε να επικεντρώσουμε. Τα πράγματα είναι σαφή και ξεκάθαρα: η ΝΔ από τη πρώτη στιγμή είναι υπέρ του να βρεθούν όλα όσα οδήγησαν στο δυστύχημα. Αλλά αυτή η στάση δεν θα επιτρέψουμε από οποιονδήποτε θέλει να κάνει τακτικισμούς και φτηνή πολιτική εκμετάλλευση. Δεν θα επιτρέψουμε να διαστρεβλωθεί η πολιτική μας στάση».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή