28η Οκτωβρίου: Τα μηνύματα της ΠτΔ και των πολιτικών αρχηγών

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναδεικνύει τα εθνικά της δίκαια και να παραμένει πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή μας», επισήμανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στη δήλωση που έκανε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης στρατιωτικών και πολιτικών τμημάτων στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Θεσσαλονίκη.

by Times Newsroom

«Σήμερα, επέτειο του ηρωικού “ΟΧΙ”, τιμάμε όσους πολέμησαν και θυσιάστηκαν στο έπος του ’40 για την ελευθερία μας και αναλογιζόμαστε το χρέος μας απέναντί τους. Οι ΈνοπλεςΔυνάμεις, εμπνεόμενες από το πνεύμα που συνήγειρε τους Έλληνες στις αποφασιστικές στιγμές της ιστορίας μας, υπερασπίζονται τα αδιαπραγμάτευτα δικαιώματά μας. Στο ταραγμένο και ρευστό διεθνές περιβάλλον που ζούμε, η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναδεικνύει τα εθνικά της δίκαια και να παραμένει πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή μας», δήλωσε η κ. Σακελλαροπούλου.

Η συνομιλία με τον κυβερνήτη του μαχητικού F 16

Τις εντυπώσεις στην παρέλαση έκλεψαν οι ασκήσεις ακριβείας, οι θεαματικοί και επικίνδυνοι ελιγμοί που έκανε πάνω από τον χώρο της παρέλασης με το μαχητικό F 16 Block52+ ο κυβερνήτης του, σμηναγός Χρήστος Πάρις Χαρίτος, μέλος της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων “ΖΕΥΣ”, όπως και το μήνυμα που έστειλε.

“Καλημέρα Θεσσαλονίκη, καλημέρα Ελλάδα! Μόνο οι ελεύθερες ψυχές κρατάνε ελεύθερες πατρίδες! Τιμή και δόξα σε εκείνους που θυσιάστηκαν στη μάχη για την ελευθερία! Χρόνια πολλά!”, είπε ο κυβερνήτης και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας του απάντησε:

«Κύριε Σμηνγέ, σήμερα τιμάμε τους ήρωες που θυσιάστηκαν στο έπος του ’40 για την ελευθερία μας. Τιμάμε μαζί και τις Ένοπλες Δυνάμεις, που προασπίζονται αποτελεσματικά την εδαφική και εθνική μας ακεραιότητα. Η πατρίδα σας ευγνωμονεί. Χρόνια Πολλά!».

Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα στέκεται ως πυλώνας σταθερότητας σε μία ταραγμένη γειτονιά»

Ο πρωθυπουργός, έφτασε  λίγο πριν από τις 11.00 στο Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου.

O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε τη Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, στα Χανιά. Αμέσως μετά έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ημέρα μνήμης, τιμής και υπερηφάνειας η σημερινή και η σκέψη μας γυρίζει 83 χρόνια πίσω, σε αυτούς που είπαν το μεγάλο «ΟΧΙ», στα νέα παιδιά που πολέμησαν στα βουνά της Πίνδου και της Αλβανίας. Τιμούμε πρωτίστως αυτούς οι οποίοι δεν γύρισαν ποτέ πίσω στις οικογένειές τους, σε ένα ζεστό σπίτι ή έστω για μία αξιοπρεπή κηδεία.

Ογδοντατριά χρόνια μετά, η χώρα μας στέκεται ως πυλώνας σταθερότητας σε μία ταραγμένη γειτονιά. Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, ισχυρές, εγγυώνται την αποτρεπτική μας ισχύ. Αλλά βέβαια, η αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων έχει ορισμένες σαφείς προϋποθέσεις: μια ισχυρή οικονομία, ισχυρές και σταθερές συμμαχίες και κυρίως την ενότητα του ελληνικού λαού.

Αυτή η ενότητα, η οποία επιδείχθηκε με τόση αυταπάρνηση πριν από 83 χρόνια, πρέπει να αποτελεί πάντα τον οδηγό για το μέλλον, για τον τρόπο με τον οποίον η χώρα μας θα αντιμετωπίζει κάθε δυσκολία και θα εξέρχεται από κάθε κρίση ισχυρότερη.

Χρόνια πολλά σε όλες και σε όλους».

Ο Πρωθυπουργός παρέστη επίσης στην επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της πόλης, όπου κατέθεσε στεφάνι. Στη συνέχεια, παρακολούθησε την παρέλαση στο κέντρο των Χανίων.

Νίκος Δένδιας: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δίκια της και να αποτελούν παράγοντα Ειρήνης και σταθερότητας στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δίκια της και να αποτελεί παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή μας», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης στρατιωτικών και πολιτικών τμημάτων στη Θεσσαλονίκη.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Δένδια έχει ως εξής: «Σήμερα, επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940, θέλω να δηλώσω την υπερηφάνεια για τις ιστορικές επιλογές της πατρίδας μας. Και είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας που στήριξαν διαχρονικά αυτές τις επιλογές. Είμαστε, επίσης, πολύ υπερήφανοι για τις ένστολες και τους ένστολους που παρέλασαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη Βέβαια, το ξέρετε όλοι, το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων δεν αποδεικνύεται στις παρελάσεις. Αποδεικνύεται στο πεδίο Απεδείχθη την 28η Οκτωβρίου του 1940. Απεδείχθη εσχάτως με την ανάσχεση της επιθετικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο την περίοδο 2019-2022. Χάρη στις ισχυρές και ακμαίες Ένοπλες Δυνάμεις της, χάρη στον προσωπικό τους, η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δίκαια της και να αποτελεί παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην ευρύτερη περιοχή μας»

Στέφανος Κασσελάκης: Πάνω από όλα η ενότητα μεταξύ μας – Αυτήν θα υπηρετήσω

«Ο ελληνικός λαός είπε “όχι” και πέτυχε το ακατόρθωτο, μια αντίσταση η οποία άλλαξε την ιστορία. Είμαστε η μόνη χώρα που γιορτάζει και την απελευθέρωση και την αντίστασην στο φασισμό (…) Πάνω από όλα είναι η ενότητα μεταξύ μας – Αυτήν θα υπηρετήσω», επισημανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανος Κασσελάκης μετά από την μεγάλη στρατιωτική παρέλαση με την οποία ολοκληρώνεται σήμερα, ανήμερα της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, το εορταστικό τριήμερο στην πόλη.

Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες, σε όλους τους Έλληνες. Είναι μια συγκινητική μέρα για τη χώρα μας, για το Έθνος μας, για όλο τον Ελληνισμό. Είναι η ημέρα που 83 χρόνια πριν η Ελλάδα ξάφνιασε όλη την υφήλιο. Πολύ πιο δυνατές θεωρητικά χώρες από την Ελλάδα, έπεσαν ενάντια στην επέλαση του φασισμού. Μέσα σε λίγες μέρες, λίγες εβδομάδες εμείς, ο ελληνικός λαός, είπαμε όχι και πέτυχε το ακατόρθωτο.

Πέτυχε μια αντίσταση η οποία άλλαξε την ιστορία. Είμαστε η μόνη χώρα η οποία γιορτάζει και την απελευθέρωση και την αντίσταση ενάντια στο φασισμό. Πρέπει να θυμόμαστε αυτή τη μέρα, να αντλούμε έμπνευση από τους αγώνες του ελληνικού λαού και να συνειδητοποιούμε κάθε μέρα ότι ο τρόπος με τον οποίο προστατεύουμε τη χώρα μας, την ελευθερία μας, είναι με το να είμαστε μια ενωμένη κοινωνία.

Μια κοινωνία η οποία με ένα αίσθημα συλλογικότητας μπορεί να χτίσει μια πραγματικά δυνατή οικονομία, η οποία με τη σειρά της θα υποστηρίξει και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Πάνω όλα όμως είναι η ενότητα μεταξύ μας. Και αυτήν θα υπηρετήσω προσωπικά ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Χρόνια πολλά σε όλες και όλους σας».

 Ανδρουλάκης: Είμαστε μια χώρα που στέκεται πάντα στην σωστή πλευρά της ιστορίας – Αδιανόητο ότι η κυβέρνηση δεν στήριξε το ψήφισμα του ΟΗΕ

«Η Ελλάδα είναι μία χώρα που στέκεται πάντα στην σωστή πλευρά της ιστορίας, του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, της ανθρωπιάς. Θεωρώ αδιανόητο ότι χθες η κυβέρνησή μας δεν στήριξε το ψήφισμα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Μέση Ανατολή», επισημανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης μετά από την μεγάλη στρατιωτική παρέλαση με την οποία ολοκληρώνεται σήμερα, ανήμερα της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, το εορταστικό τριήμερο στην πόλη.

Η δήλωσή του:

«Το έπος του ’40 γεμίζει υπερηφάνεια κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Τιμούμε τους προγόνους μας, τους ήρωες μας που έγραψαν με το αίμα τους μία από τις ένδοξες σελίδες στην ιστορία του ελληνικού λαού απέναντι στον Ιταλό κατακτητή. Δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ, όπως δεν πρέπει να ξεχάσουμε τι μπορεί να πετύχει ο ελληνικός λαός με ενότητα, με πίστη.

Τι μπορεί να πετύχει ο ελληνικός λαός όταν αγωνίζεται για υψηλά ιδανικά και για την πατρίδα. Δεν μπορώ όμως σήμερα να μην αναφερθώ και σε κάτι που θεωρώ αδιανόητο.

Η Ελλάδα είναι μία χώρα που στέκεται πάντα στην σωστή πλευρά της ιστορίας, του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, της ανθρωπιάς. Θεωρώ αδιανόητο ότι χθες η κυβέρνησή μας δεν στήριξε το ψήφισμα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Μέση Ανατολή.

Δεν πρέπει η ανθρωπιά να μπαίνει σε κανένα ζύγι – γεωπολιτικό ζύγι. Αυτή ήταν η στάση του ελληνικού λαού. Αυτή πρέπει να είναι και στάση της κυβέρνησης και της χώρας μας σε τέτοια κορυφαία ζητήματα που αφορούν τη σταθερότητα και την ευημερία των λαών της ευρύτερης περιοχής.»

Στίγκας: Το θρυλικό έπος του 1940 είναι ο φωτεινός οδοδείκτης όλων των Ελλήνων μέχρι σήμερα

«Σήμερα, 28η Οκτωβρίου, γιορτάζουμε το θρυλικό έπος του 1940. Τότε που η γενναία Ελλάς ύψωσε το ανάστημά της μπροστά στις φασιστικές ορδές της Ιταλίας και είπε το μεγάλο ΟΧΙ στις δυνάμεις του Άξονα», επισημανε μεταξύ άλλων ο Βασίλης Στίγκας πρόεδρος του κόμματος «Σπαρτιάτες» μετά από την μεγάλη στρατιωτική παρέλαση με την οποία ολοκληρώνεται σήμερα, ανήμερα της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, το εορταστικό τριήμερο στην πόλη.

Ενώ πρόσθεσε:  «Αυτό το θρυλικό έπος είναι ο φωτεινός οδοδείκτης όλων των Ελλήνων μέχρι σήμερα και θα είναι και στο μέλλον. Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Ζήτω η αιωνία Ελλάς, Ζήτω το Έθνος των Ελλήνων! Ευχαριστώ».

Νατσιός: Το «ποτάμι της ζωής», τα νέα παιδιά, υπερασπίζονται άγρυπνα την εθνική μας ανεξαρτησία

«: Σήμερα είναι και μια δεύτερη γιορτή. Γιορτάζουμε. Είναι η πρώτη, μάλλον κατ’ αξία θα έλεγα, την Αγία Σκέπη της Παναγίας μας», επισημανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της «Νίκης» Δημήτρης Νατσιός μετά από την μεγάλη στρατιωτική παρέλαση με την οποία ολοκληρώνεται σήμερα, ανήμερα της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, το εορταστικό τριήμερο στην πόλη.

Η δήλωσή του:

«Χαίρετε και χρόνια πολλά. Μια τέτοια ημέρα, πριν από ογδόντα τρία χρόνια, επισκέφθηκαν φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών τον Γέροντα τότε παλιού εθνικού μας ποιητή Κωστή Παλαμά και του ζήτησαν συμβουλές για την επερχόμενη περιπέτεια τού έθνους μας.

Και τους είπε αυτούς τους περίφημους στίχους που είναι και σήμερα επικαιρότητα. Γι αυτό το λόγο θα σας πω: “Δεν έχω άλλο κανέναν. Μέθυσε με το αθάνατο κρασί του 21” και αν μου επιτρέπετε να συμπληρώσω τον μεγάλο ποιητή “να μεθύσει και σήμερα μια νηφάλιος μέθη με το αθάνατο κρασί του ’40 – ’41”. Γέμισε γαλανόλευκη σήμερα η ψυχή μας.

Καμαρώναμε τις Ένοπλες Δυνάμεις, το ποτάμι της ζωής, τα νέα παιδιά, τα οποία υπερασπίζονται άγρυπνα θα έλεγα, την εθνική μας ανεξαρτησία και την εδαφική μας ακεραιότητα. Και να μην ξεχνάμε: Σήμερα είναι και μια δεύτερη γιορτή. Γιορτάζουμε. Είναι η πρώτη, μάλλον κατ’ αξία θα έλεγα, την Αγία Σκέπη της Παναγίας μας.

Πολλοί στρατιώτες εκείνες τις μεγάλες ημέρες έβλεπαν μπροστά τους τη Θεοτόκο να τους οδηγεί στον ιερό και δίκαιο αγώνα. Και η Θεοδώρα μας και σήμερα προστατεύει το Έθνος των Ελλήνων. Μπορεί να μας ταλανίζουν και η ακρίβεια και η οικονομική κρίση και τα κόκκινα δάνεια και η λαθρομετανάστευση, αλλά να μη φοβόμαστε.

Έχουμε το στρατό μας και επαναλαμβάνω έχουμε πάντοτε την Αγία Σκέπη της Παναγίας μας. Χρόνια πολλά! Ζήτω το Έθνος των Ελλήνων.».

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Το ΟΧΙ του Ελληνικού λαού συμπυκνώνει το Μεγαλείο της Ιστορίας μας

Σε ανάρτησή της στα social media η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, αναφέρεται στην εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Όπως αναφέρει: «Χρόνια πολλά στις Ελληνίδες και στους Έλληνες! Σήμερα τιμάμε εκείνες κι εκείνους που αρνήθηκαν να υποταχθούν, πολέμησαν, αντιστάθηκαν, θυσιάστηκαν, για να είμαστε εμείς ελεύθεροι!

Το ΟΧΙ του Ελληνικού λαού συμπυκνώνει το Μεγαλείο της Ιστορίας μας: τις δύσκολες αποφάσεις, με γνώμονα όχι το συμφέρον, αλλά τις αρχές, τις αξίες και τον Άνθρωπο, με όποιο κόστος.

Το Έπος των προγόνων μας, μας γεμίζει περηφάνεια και μας δίνει δύναμη να αγωνιζόμαστε, να παλεύουμε για την Ελευθερία».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com