5ος Κύκλος Σειράς Τηλεδιαλέξεων «Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί»: «Γραφική προσωδία και πολιτικός λόγος στο ελληνικό Reddit»

by Times Newsroom

Η γλωσσολογική έρευνα της ψηφιακά διαμεσολαβημένης επικοινωνίας έχει διαπιστώσει τη χρήση ποικίλων γραφηματικών πόρων για την πραγματολογική και συναισθηματική πλαισίωση της γραπτής αλληλεπίδρασης μέσω μηνυμάτων. Τη χρήση γραφηματικών πόρων στον ελληνόφωνο δικτυακό χώρο r/greece στην πλατφόρμα Reddit εξετάζει η τηλεδιάλεξη με τίτλο «Γραφική προσωδία και πολιτικός λόγος στο ελληνικό Reddit», την οποία διοργανώνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024. Ομιλητής στη διάλεξη, η οποία είναι η έκτη και τελευταία εκδήλωση του 5ου Κύκλου της Σειράς Τηλεδιαλέξεων «Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί» είναι ο Δρ Γιάννης Ανδρουτσόπουλος, Καθηγητής Γερμανικής Γλωσσολογίας και Γλωσσολογίας των Μέσων στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου. Η τηλεδιάλεξη θα μεταδοθεί στις 18:00 μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://tinyurl.com/w83nj23j

Με βάση ένα δείγμα χιλιάδων σχολίων από το r/greece κατά την περίοδο 2013-2021, η έρευνα που θα παρουσιάσει ο Δρ Ανδρουτσόπουλος εξετάζει πέντε γραφηματικά στοιχεία (υπερβολικό θαυμαστικό, στίγμα του σαρκασμού, εναλλασσόμενα κεφαλαία, βυζαντινό σίγμα, εσκεμμένη ανορθογραφία) με συνδυασμό ποιοτικής και ποσοτικής ανάλυσης. Η ανάκτηση των γραφηματικών πόρων από τα δεδομένα έγινε αυτόματα με κανονικές εκφράσεις και επακόλουθο έλεγχο δια χειρός. Η ανάλυση εξετάζει την προέλευση, τα μορφικά χαρακτηριστικά, τη συχνότητα, τη διαχρονική κατανομή και την τυπική πραγματολογική λειτουργία των πέντε γραφηματικών στοιχείων. Οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούν τους παραπάνω γραφηματικούς πόρους για να ενδείξουν τυποποιημένες κοινωνικοπολιτικές φωνές (voice, Agha 2005), τοποθετούμενοι ταυτόχρονα και οι ίδιοι απέναντι σ’ αυτές. Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τον ρόλο της γραφηματικής ετερογένειας στη διεκπεραίωση της διαμεσολαβημένης αλληλεπίδρασης, καθώς και τις γλωσσικές ιδεολογίες που υποστηρίζουν τις παραπάνω γραφηματικές πρακτικές.

Ο Δρ Γιάννης Ανδρουτσόπουλος σπούδασε γερμανική φιλολογία στην Αθήνα και γερμανική γλωσσολογία και μεταφραστικές σπουδές στη Χαϊδελβέργη, όπου και περάτωσε τη διδακτορική του διατριβή με αντικείμενο τη γλώσσα των νέων. Εργάστηκε ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Γερμανικής Γλώσσας του Μάνχαϊμ (2000-2003), ως Επίκουρος Καθηγητής διαμεσολαβημένης επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Ανόβερου (2003-2007) και ως αναπληρωτής καθηγητής κοινωνικής γλωσσολογίας και διαμεσολαβημένου λόγου στο King’s College, Λονδίνο (2007-2009). Από το 2009 είναι καθηγητής γερμανικής γλωσσολογίας και γλωσσολογίας των μέσων στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου. Η έρευνά του επικετρώνται στα κοινωνιογώσσολογικά προβλήματα της διαμεσολαβημένης ψηφιακής και μαζικής επικοινωνίας, με έμφαση στα παρακάτω πεδία: γλώσσα και νέα μέσα, διαμεσολάβηση και γλωσσική ποικιλότητα, πολυγλωσσία και γλωσσική επαφή, γλώσσα των νέων, γλώσσα και εθνικότητα, γλωσσικές ιδεολογίες στα ΜΜΕ.

Σύνδεσμος εγγραφής: https://forms.office.com/e/7dPJY6jqV7

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com