Αλεξέι Ναβάλνι: Παραμένει το θρίλερ με τη σορό του

Συνεχίζεται το θρίλερ με τις συνθήκες θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι αλλά και το τι απέγινε με τη σορό του, και ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 ζήτησαν πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

by Times Newsroom

Η μητέρα του Ναβάλνι, ο οποίος πέθανε στη φυλακή την Παρασκευή, δεν μπόρεσε να πάρει τη σορό του γιου της, ενώ η ομάδα του Αλεξέι Ναβάλνι κατηγορεί τις ρωσικές αρχές πως έκρυψαν σκόπιμα τη σορό του αντιπολιτευόμενου για να «καλύψουν τα ίχνη» μιας ξεκάθαρης δολοφονίας, όπως ισχυρίζονται.

Οι Αρχές είπαν στη μητέρα του Ναβάλνι και στον δικηγόρο του όταν έφτασαν στην φυλακή σήμερα το πρωί πως η σορός του είχε μεταφερθεί στο νεκροτομείο στο Σάλεκχαρντ, μια πόλη που απείχε δύο ώρες με το αυτοκίνητο από τη φυλακή. Αλλά όταν επισκέφθηκαν το μοναδικό νεκροτομείο στο Σάλεκχαρντ, τους είπαν ότι δεν είχαν τη σορό, με την αιτιολογία ότι πρέπει να υποβληθεί και σε δεύτερη νεκροψία-νεκροτομή.

Ένας άλλος σύμμαχος του Ναβάλνι, ο Ιβάν Ζντάνοφ, δήλωσε ότι η μητέρα του ακτιβιστή ενημερώθηκε ότι πέθανε από «σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου» – ένας γενικός, ασαφής όρος για μια κατάσταση που προκαλεί αιφνίδιο θάνατο από καρδιακή ανακοπή χωρίς προφανή αιτία.

Οι υπάλληλοι της φυλακής φέρεται να είπαν στην μητέρα του Αλεξέι Ναβάλνι ότι η αρχική νεκροψία δεν ήταν πειστική και ότι θα έπρεπε να διενεργηθεί και δεύτερη.

«Προσπαθούν να καλύψουν ίχνη, γι’ αυτό δεν δίνουν τη σορό στην οικογένεια του και γι’ αυτό απλώς την κρύβουν από αυτούς» δήλωσε στο BBC, η Κίρα Γιάρμις, εκπρόσωπος του Ναβάλνι. «Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι δεν ήταν απλώς ένας θάνατος, αλλά μια δολοφονία» πρόσθεσε. Παράλληλα, η ομάδα του Ναβάλνι πιστεύει ότι ο αγωνιστής κατά της διαφθοράς δολοφονήθηκε με εντολή του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αλεξέι Ναβάλνι: Ξεσηκωμός για τον θάνατό του – Πάνω από 340 συλλήψεις στη Ρωσία, θρίλερ με τη σορό του

Τουλάχιστον 340 άνθρωποι συνελήφθησαν σε 30 ρωσικές πόλεις σε εκδηλώσεις που έγιναν στη μνήμη του Αλεξέι Ναβάλνι. Αυτό ανακοίνωσε η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων OVD-Info.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο κύμα συλλήψεων σε πολιτικές κινητοποιήσεις στη Ρωσία μετά τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι συνελήφθησαν σε διαδηλώσεις κατά της «μερικής επιστράτευσης» που διέταξε η Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η OVD-Info ανέφερε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός συλλήψεων σήμερα έγιναν στην Αγία Πετρούπολη και τη Μόσχα, όπου το κίνημα υπέρ του Ναβάλνι ήταν παραδοσιακά ισχυρό, με 74 και 49 κρατούμενους, αντίστοιχα, μέχρι τις 16.36 ώρα Ελλάδας σήμερα.

Πλάνα του Reuters στην Αγία Πετρούπολη έδειξαν δεκάδες να συγκεντρώνονται δίπλα σε ένα μνημείο για τα θύματα καταστολής. Κάποιοι κατέθεταν λουλούδια και άφηναν κεριά, ενώ κάποιοι τραγούδησαν ύμνους και άλλοι αγκαλιάζονταν, δακρυσμένοι. Δημοσιογράφος του Reuters στο σημείο είπε ότι περίπου 30 άτομα συνελήφθησαν στο σημείο.

Η OVD-Info ανέφερε επίσης μεμονωμένες συλλήψεις σε μικρότερες πόλεις σε ολόκληρη τη Ρωσία, από τη συνοριακή πόλη Μπέλγκοροντ, όπου επτά σκοτώθηκαν σε ουκρανικό πυραυλικό πλήγμα την Πέμπτη, έως τη Βορκούτα, στην Αρκτική όπου κάποτε την περίοδο του Στάλιν βρισκόταν στρατοπέδο καταναγκαστικής εργασίας Γκουλάγκ

Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τους απολογισμούς της οργάνωσης και η ρωσική αστυνομία αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ρωσία: Αυτή είναι η πρώτη δήλωση του Πούτιν μετά τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι

Μετά την είδηση του θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι, την πρώτη του δημόσια εμφάνιση έκανε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο πρόεδρος της Ρωσίας δεν έκανε καμία αναφορά στον θάνατο του πολιτικού του αντιπάλου σε μία εμφάνιση που έγινε με σκοπό να συγχαρεί την κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Gazprom για τα 31 χρόνια ζωής της.

Το σχετικό βίντεο δημοσίευσε χθες (17/02) το Κρεμλίνο. Σε αυτό, ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρει ότι είναι «ευχαριστημένος για την ευκαιρία να συγχαρεί τους βετεράνους της εθνικής βιομηχανίας φυσικού αερίου» και το «μισό εκατομμύριο προσωπικό της Gazprom».

Νωρίτερα το Σάββατο η εκπρόσωπος του Αλεξέι Ναβάλνι επιβεβαίωσε τον θάνατο του ηγέτη της αντιπολίτευσης της Ρωσίας, σε απομακρυσμένη ποινική αποικία της Αρκτικής. Δεν είναι σαφές ακόμα το πού βρίσκεται η σορός του.

Θάνατος Ναβάλνι: Στο «κάδρο» το Κρεμλίνο – Οι 8 μυστηριώδεις δολοφονίες αντικαθεστωτικών τα τελευταία 18 χρόνια

Ενας ακόμη αιφνίδιος θάνατος πολιτικού αντιπάλου του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν υπό μυστηριώδεις συνθήκες προστέθηκε χθες στη μακρά λίστα.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο πιο διάσημος ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης την τελευταία 10ετία, πέθανε χθες σε ηλικία 47 ετών σε σωφρονιστικό κατάστημα 60 χλμ από τον Αρκτικό Κύκλο και 1.900 χλμ βορειοανατολικά της Μόσχας, όπως ανακοινώθηκε.

Αισθάνθηκε αδιαθεσία στη διάρκεια του προαυλισμού του, κατέρρευσε, έχασε τις αισθήσεις του, έγινε προσπάθεια ανάνηψης, οι γιατροί στο ασθενοφόρο διαπίστωσαν το θάνατο του κρατούμενου, η αιτία θανάτου δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί, σύμφωνα με την ανακοίνωση του σωφρονιστικού ιδρύματος.

Ο Ναβάλνι είχε μεταφερθεί πρόσφατα εκεί από φυλακή της ρωσικής πρωτεύουσας λόγω διαγωγής κοσμίας για να συνεχίσει να εκτίει 19ετή ποινή κάθειρξης για διαφθορά και εξτρεμιστική δράση.

«Με τις αλλεπάλληλες αβάσιμες κατηγορίες εναντίον μου, καταδίκες και φυλάκιση σε απομόνωση δεκάδες φορές το Κρεμλίνο προσπαθεί να μου κλείσει το στόμα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», απαντούσε.

Τον Δεκέμβριο η σύζυγός του Γιούλια, οι κόρες του Ντάρια και Ζάκα και οι δικηγόροι του νομικού, πολιτικού ακτιβιστή που έγινε υπ’ αριθμόν 1 εχθρός του Κρεμλίνου όταν άρχισε να καταγγέλλει τη διαφθορά του καθεστώτος, κάνοντας αποκαλύψεις για τον «τσάρο» και τους αυλικούς του, τον αναζητούσαν επί τρεις βδομάδες εναγωνίως.

Πριν από ένα μήνα την τελευταία φορά που εμφανίστηκε μέσω τηλεδιάσκεψης σε ακροαματική διαδικασία για μιας από τις υποθέσεις του, ήταν εμφανώς αδυνατισμένος, είχε κάνει και απεργία πείνας προ μηνών, αλλά χωρίς να έχει χάσει την ψυχική δύναμη και την αίσθηση του χιούμορ. «Φαντάζομαι πίσω στη Μόσχα θα κάνατε πάρτι» είπε γελώντας.

Την 1η Φλεβάρη σε ένα από τα τελευταία μηνύματα που κατάφερε να περάσει στους υποστηρικτές του, καλούσε τους Ρώσους στις επικείμενες προεδρικές εκλογές του Μαρτίου να ψηφίσουν οποιονδήποτε άλλον εκτός του Πούτιν. «Παππού που κρύβεται στο καταφύγιο» αφού ξεκίνησε τον πιο «ανόητο πόλεμο του 21ου αιώνα στην Ουκρανία» τον αποκαλούσε.

Ο ηγέτης του κόμματος Ρωσία του Μέλλοντος και του Ιδρύματος Κατά της Διαφθοράς το 2013 προκάλεσε σεισμό κερδίζοντας 27% των ψήφων σε αναμέτρηση για τη δημαρχία της Μόσχας σε εκλογές που δεν θεωρούνταν μάλιστα αδιάβλητες, όπως πολλές εκλογικές αναμετρήσεις στη Ρωσία. Επί δύο χρόνια υποκινούσε διαδηλώσεις κατά της βίας, νοθείας και διαφθοράς, με βίντεο για τις επαύλεις του Πούτιν και του κύκλου του στο Διαδίκτυο.

Ο πιο σφοδρός επικριτής του Ρώσου ηγέτη τα τελευταία χρόνια ήταν πολιτικός κρατούμενος για τη Διεθνή Αμνηστία και είχε τιμηθεί με το Βραβείο Ζαχάροφ για τον αγώνα του για την προάσπιση θεμελιωδών ελευθεριών με «απαράμιλλο θάρρος» το 2021.

Ενα χρόνο πριν επέζησε δολοφονικής απόπειρας εναντίον του στη Σιβηρία με δηλητήριο, όπως εκτιμάται. Αφού ανάρρωσε σε νοσοκομείο της Γερμανίας, επέστρεψε στη Ρωσία, όπου συνελήφθη και οδηγήθηκε στη φυλακή.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com