Αλλάζει ο καιρός από απόψε: Θυελλώδεις άνεμοι, σημαντική πτώση θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο και χιόνια στα βόρεια

Σύμφωνα με τα προγνωστικά δεδομένα του meteo.gr/EAA, αλλαγή του καιρού περιμένουμε την Παρασκευή 17/11 από τα βορειοδυτικά, με τοπικές βροχές.

by Times Newsroom

Κατά τη διάρκεια της ημέρας βροχές θα εκδηλωθούν σε αρκετές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και τις βραδινές ώρες σε τμήματα της Βόρειας Ελλάδας, της Κρήτης, των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων. Το βράδυ επίσης θα χιονίσει σε ορεινά τμήματα της βόρειας χώρας.

Τη νύχτα προς Σάββατο 18/11 τα φαινόμενα στην Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και στο Βορειοανατολικό Αιγαίο θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες.

Τα κυριότερα ωστόσο χαρακτηριστικά της μεταβολής του καιρού θα είναι η επικράτηση πολύ ενισχυμένων βορειοδυτικών ανέμων και η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας το διήμερο Σάββατο 18/11 και Κυριακή 19/11.

Το Σάββατο 18/11 βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται στη βορειοανατολική χώρα, στα νησιωτικά τμήματα του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα και δευτερευόντως στις Κυκλάδες και στην Κρήτη. Πρόσκαιρες βροχές θα εκδηλωθούν κατά τόπους και στην υπόλοιπη χώρα. Βορειοδυτικοί άνεμοι θα επικρατήσουν στα πελάγη, με τις εντάσεις τους να φτάνουν τα 7 μποφόρ στο Ιόνιο και τα 7-8 μποφόρ στο Αιγαίο.

Ενισχυμένοι θα είναι επίσης οι άνεμοι σε αρκετές περιοχές της Μακεδονίας και στον Κορινθιακό (Χάρτης 1).

Σημειώνεται ότι η αναφορά γίνεται στις μέσες εντάσεις ανέμου και ότι κατά τόπους αναμένονται ριπές άνω των 80κm/h. Αισθητή θα είναι η πτώση των μεγίστων θερμοκρασιών σε σχέση με την Παρασκευή 17/11 (Χάρτης 2).

Χάρτης 1. Πρόγνωση μέγιστης μέσης έντασης ανέμων σε μποφόρ το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023. Εμφανίζονται μόνο οι τιμές άνω των 6 μποφόρ.

Χάρτης 2. Εκτιμώμενη πτώση των μεγίστων θερμοκρασιών το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023.

Την Κυριακή 19/11 οι βροχές θα περιοριστούν κυρίως στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, όπου ο καιρός μέχρι το βράδυ θα βελτιωθεί. Οι βορειοδυτικοί άνεμοι θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω αισθητή πτώση (Χάρτης 3).

Χάρτης 3. Εκτιμώμενη πτώση των μεγίστων θερμοκρασιών την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023.

Αναλυτικά η πρόβλεψη για το Σάββατο

Πιο αναλυτικά, το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023 βροχές αναμένονται σε μεγάλο μέρος της χώρας. Τα φαινόμενα θα είναι εντονότερα και θα συνοδεύονται από καταιγίδες στη Θράκη, στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και δευτερευόντως στις Κυκλάδες και στην Κρήτη. Μεμονωμένες καταιγίδες ενδέχεται να εκδηλωθούν τις πρώτες πρωινές ώρες σε περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας. Τις πρωινές ώρες οι βροχές θα σταματήσουν στα περισσότερα ηπειρωτικά τμήματα, με εξαίρεση τα ανατολικά όπου κατά τόπους θα συνεχιστούν μέχρι το μεσημέρι, ενώ μέχρι το βράδυ θα περιοριστούν στο Ανατολικό Αιγαίο. Παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα βόρεια ορεινά και κατά τόπους στα κεντρικά ορεινά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 1 έως 12 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 3 έως 13-14, στην Ήπειρο από 4 έως 16 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 5 έως 18-19, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 6 έως 18-20 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 10 έως 17, στα νησιά του Κεντρικού, Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου από 10 έως 16-17 βαθμούς και στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα από 11 έως 20-21 βαθμούς Κελσίου. Επισημαίνεται ότι οι ελάχιστες θα σημειωθούν τις βραδινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις 6-7 μποφόρ στο Ιόνιο και 7-8 μποφόρ στο Αιγαίο. Πολύ ενισχυμένοι θα είναι επίσης οι άνεμοι στη Μακεδονία, ενώ ενισχυμένο δυτικό βορειοδυτικό ρεύμα θα επικρατήσει στον Κορινθιακό.

Στην Αττική περιμένουμε παροδικέςροχές μέχρι τις πρωινές ώρες και πιθανόν τοπικά μέχρι το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά δυτικοί νοτιοδυτικοί με εντάσεις 3-5 μποφόρ, στρεφόμενοι προοδευτικά σε βορειοδυτικούς 5-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 19 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε παροδικές βροχές που μέχρι το πρωί θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις 4-5 μποφόρ, και βαθμιαία 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 13 βαθμούς.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com