Αργεντινή: Πιάνει το «αλυσοπρίονο» ο Μιλέι – Αρχίζει η «θεραπεία του σοκ»

Ο νέος πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι θα πετύχει δημοσιονομική ισορροπία μέχρι το τέλος του 2024

by Times Newsroom

Μετά την εκλογή του στην προεδρία της Αργεντινής, ο εκκεντρικός και αμφιλεγόμενος Χαβιέ Μιλέι, δηλώνει αποφασισμένος να εφαρμόσει άμεσα τα σχέδιά του για οικονομική θεραπεία «σοκ», προκειμένου -όπως υποστηρίζει- να διορθώσει τα προβλήματα της της χώρας από τον τριψήφιο πληθωρισμό, έως την αυξανόμενη φτώχεια και την έλλειψη συναλλαγματικών αποθεμάτων.

Σε συνέντευξή του αργά την Τρίτη, ο Μιλέι είπε ότι η κυβέρνησή του, η οποία θα αναλάβει καθήκοντα στις 10 Δεκεμβρίου, θα πρέπει να προβεί σε βαθιές περικοπές δαπανών, στο πλαίσιο του σχεδίου «αλυσοπρίονο» για περικοπή των κρατικών δαπανών.

«Δεν υπάρχουν χρήματα. Δεν υπάρχουν λεφτά», είπε ο Milei στο τοπικό δίκτυο Neura Media. «Αν δεν κάνουμε μια δημοσιονομική προσαρμογή, οδηγούμαστε στον υπερπληθωρισμό. Θα έχουμε υπερπληθωρισμό και θα έχουμε 95% φτώχεια και 70% ή 80% άστεγους».

Τριψήφιος  πληθωρισμός

Η Αργεντινή, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Νότιας Αμερικής, μάχεται ενάντια σε ένα πληθωρισμό που βρίσκεται στο 143% και τα καθαρά αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας υπολογίζονται σε μείον 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Πάνω από τα δύο πέμπτα του πληθυσμού βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας και διαφαίνεται ύφεση.

Ο Μιλέι κέρδισε τον περονιστή υπουργό Οικονομίας Σέρτζιο Μάσα σε δεύτερο γύρο των εκλογών την Κυριακή, σε μία ένδειξη δυσαρέσκειας του εκλογικού σώματος απέναντι σε μία κεντροαριστερή κυβέρνηση που πολλοί κατηγορούν ότι πυροδότησε την κρίση με υψηλές δαπάνες, οι οποίες υποστηρίζουν εκατομμύρια αλλά αποδείχθηκαν μη βιώσιμες.

Ο αυτοαποκαλούμενος αναρχοκαπιταλιστής Μιλέι, ο οποίος έχει διχάσει έντονα τις απόψεις στην Αργεντινή με σχέδια όπως δολαριοποίηση της οικονομίας και κλείσιμο της κεντρικής τράπεζας, είπε ότι θα περιορίσει το μέγεθος του κράτους και θα πετύχει δημοσιονομική ισορροπία μέχρι το τέλος του 2024.

«Θα κάνω μια προσαρμογή σοκ και θα βάλω την οικονομία σε δημοσιονομική ισορροπία. Καθώς δεσμεύτηκα να μην αυξήσω τους φόρους, αυτό σημαίνει ότι θα το κάνω περικόπτοντας τις δαπάνες», είπε. Πρόσθεσε ότι αυτό μπορεί να σημαίνει πολύ δύσκολους μήνες για τη χώρα.

«Το δημοσιονομικό ισοζύγιο είναι αδιαπραγμάτευτο. Το δημοσιονομικό ισοζύγιο δεν είναι υπό συζήτηση. Θα απολύσω κάθε υπουργό που ξοδεύει πάρα πολλά», υπογράμμισε.

Ιδιορρυθμίες

Ενώ ο Μιλέι κέρδισε τη δημοσιότητα λόγω των ιδιορρυθμιών του, που ήταν ασυνήθιστες για έναν πιθανό αρχηγό κράτους – το ασυνήθιστο χτένισμά του, η αγάπη για τα κλωνοποιημένα σκυλιά του και η πολιτική εκστρατεία με… το αλυσοπρίονο – κέρδισε θαυμαστές μεταξύ των επενδυτών για την υπόσχεσή του να εγκαινιάσει μια εποχή φιλική προς τις επιχειρήσεις.

Παρόλα αυτά στην πραγματικότητα έχει ένα βουνό να ανέβει: η οικονομική ανάπτυξη είναι άπιαστη, το πέσο έχει χάσει περισσότερο από το 90% της αξίας του σε τέσσερα χρόνια και περίπου το 40% του πληθυσμού ζει στη φτώχεια.

«Είναι μια ψήφος υπέρ των μεταρρυθμίσεων, αλλά με τεράστιους κινδύνους εκτέλεσης», δήλωσε στο Bloomberg ο Πάτρικ Εστερουέλας, επικεφαλής έρευνας στην Emso Asset Management. «Η ανοδική πορεία θα καλυφθεί από τον σκεπτικισμό σχετικά με το εάν μπορεί να επιβιώσει πολιτικά από μια προσαρμογή με περιορισμένη υποστήριξη στο Κογκρέσο».

Το κόμμα La Libertad Avanza του Μιλέι ελέγχει μόνο λίγες θέσεις στο Κογκρέσο και πολιτικές όπως η δολαριοποίηση θα ήταν ένα απίστευτα περίπλοκο εγχείρημα ακόμη και με ευρεία πολιτική υποστήριξη. Η μείωση των κρατικών δαπανών θα είναι βάρος για τους φτωχότερους πολίτες της Αργεντινής. 

Η δύσκολη μετάβαση

Το διάστημα μέχρι την ορκωμοσία Μιλέι στις 10 Δεκεμβρίου μπορεί επίσης να είναι δύσκολο. Η απερχόμενη κυβέρνηση μπορεί ακόμα να «ασχοληθεί» το νόμισμα, τα επίπεδα αποθεματικών και τις δημόσιες δαπάνες. Επίσης, οι αγορές θα δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στις ανακοινώσεις σχετικά με τη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου

Οι κινήσεις των τιμών των περιουσιακών στοιχείων —ειδικά στην παράλληλη συναλλαγματική ισοτιμία— θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διαμόρφωση της βραχυπρόθεσμης προοπτικής για τον πληθωρισμό.

Ωστόσο, ορισμένοι επενδυτές πιστεύουν ότι ο Μιλέι είναι η καλύτερη ευκαιρία για τη διάσωση της οικονομίας μετά από χρόνια πόνου στην αγορά. Τα ξένα ομόλογα της χώρας επέφεραν απώλειες άνω του 40% στους επενδυτές από την αναδιάρθρωσή τους το 2020, μεταξύ των χειρότερων εμφανίσεων στις αναδυόμενες αγορές.

«Το ερώτημα αφορά περισσότερο την ικανότητα του Milei να κάνει τα πράγματα», είπε στο Bloomberg ο Ντιέγκο Φέρρο, ιδρυτής της M2M Capital στη Νέα Υόρκη. «Και εκεί νομίζω ότι υπάρχει ακόμα ένα μεγάλο ερωτηματικό. Αλλά η βραχυπρόθεσμη πρόγνωση θα πρέπει να είναι υψηλότερες τιμές των ομολόγων».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com