Διεθνής Ημέρα Συνεργατισμού – 1 Ιουλίου

Μέσω της αυτοβοήθειας και της ενδυνάμωσης, της επανεπένδυσης στις κοινότητές τους και της φροντίδας για την ευημερία των ανθρώπων και του κόσμου στον οποίο ζούμε, οι συνεργατισμοί καλλιεργούν ένα μακροπρόθεσμο όραμα για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, κοινωνική ανάπτυξη και περιβαλλοντική ευθύνη.

Το πρώτο Σάββατο του Ιουλίου, δηλαδή για εφέτος 1 Ιουλίου 2023, έχει προσδιοριστεί η Διεθνής Ημέρα Συνεργατισμού (International Day of Cooperatives) από τον ΟΗΕ και από την Διεθνή Συμμαχία Συνεργατισμού (International Cooperative Alliance (ICA).

Στους Συνεργατισμούς (Συνεταιρισμούς κατά την ελληνική αδόκιμη μεταφραστική πρακτική) διακρίνοντα οι Συνεργατικές Αξίες και Αρχές όπως εξελίχθησαν από την εποχή (1844) του πρώτου καταναλωτικού συνεταιρισμού στο Rochdale (Μαντσεστερ) της Αγγλίας, από τους «Οι δίκαιους Σκαπανείς του Rochdale».

Οι συνεργατικές επιχειρήσεις βασίζονται στις αξίες (VALUES): της αυτοβοήθειας, της αυτοευθύνης, της δηµοκρατίας, της ισότητας, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης. Σύμφωνα µε τη συνεργατική παράδοση, τα µέλη των συνεργατικών επιχειρήσεων πιστεύουν στις ηθικές αξίες: της εντιμότητας, της ειλικρίνειας, της κοινωνικής ευθύνης και της μέριμνας για τους άλλους.

Οι συνεργατικές αρχές (PRINCIPLES) είναι: 1. Εθελοντική και ανοικτή συμμετοχή, 2. Δημοκρατικός έλεγχος των µελών, 3. Οικονομική συμμετοχή των µελών, 4. Αυτονομία και ανεξαρτησία, 5. Εκπαίδευση, κατάρτιση και πληροφόρηση, 6. Συνεργασία μεταξύ συνεργατικών επιχειρήσεων & 7. Κοινοτικό ενδιαφέρον.
Οι βασικότεροι άξονες της συνεργατικής κοινωνικής πολιτικής, µε την ευρύτερη έννοια του όρου, είναι η αύξηση του εθνικού προϊόντος, η αναδιανομή του εισοδήματος και του πλούτου, η περιφερειακή ανάπτυξη και η προώθηση προγραμμάτων κοινωνικού χαρακτήρα.
Θεματοφύλακας όλων των παραπάνω είναι το ICA- International Cooperative Alliance (Διεθνής Συμμαχία Συνεργατισμού), όπου μετέχουν όλες οι συνεργατικές δομές, γίνονται αποδεκτές δομές και οργανώσεις, ελέγχονται και πιστοποιούνται.

Από την Ελλάδα δεν μετέχει καμιά άλλη δομή, εκτός από την Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Συνεταιρισμών, ενώ με την ιδιότητα του παρατηρητή μετέχει ΜΟΝΟ το Δίκτυο ΚΑΠΑ (Κοινωνικής Αλληλεγγύης-Περιφερειακής Ανάπτυξης, www.diktio-kapa.coop).
«Συνεργατισμός» είναι μια αυτόνομη οργάνωση προσώπων τα οποία συνδέονται εθελοντικά µε σκοπό να εξυπηρετήσουν τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές ανάγκες και επιδιώξεις τους µέσω μιας συμμετοχικής και δημοκρατικά ελεγχόμενης επιχείρησης.

Τουλάχιστον το 12% των ανθρώπων στη γη είναι συνεργάτης σε κάποιον από τους 3 εκατομμύρια συνεργατισμούς στη γη. Οι συνεργατισμοί παρέχουν θέσεις εργασίας στο 10% του απασχολούμενου πληθυσμού και οι τριακόσιοι μεγαλύτεροι συνεργατισμοί ή αλληλασφαλιστικές εταιρείες παράγουν 2.146 δισεκατομμύρια δολάρια σε κύκλο εργασιών, παρέχοντας παράλληλα τις υπηρεσίες και τις υποδομές που χρειάζεται η κοινωνία για να ευημερήσει (World Cooperative Monitor).

Οι συνεργατισμοί (συνεταιρισμοί στην Ελλάδα) είναι επιχειρήσεις που βασίζονται στην ηθική, τις συνεργατικές αξίες και τις συνεργατικές αρχές. Μέσω της αυτοβοήθειας και της ενδυνάμωσης, της επανεπένδυσης στις κοινότητές τους και της φροντίδας για την ευημερία των ανθρώπων και του κόσμου στον οποίο ζούμε, οι συνεργατισμοί καλλιεργούν ένα μακροπρόθεσμο όραμα για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, κοινωνική ανάπτυξη και περιβαλλοντική ευθύνη.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής ενημέρωσε ότι το συνεργατικό κίνημα θα γιορτάσει τη Διεθνή Ημέρα Συνεταιρισμών 2023 με το σύνθημα «Συνεργατισμοί για τη βιώσιμη ανάπτυξη», ώστε να δειχθεί πώς ο συνεργατικός τρόπος εργασίας, εμπνευσμένος από τις συνεργατικές αξίες και αρχές, στοχεύσει την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) ως μέρος του DNA του. Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής οργάνωσε την ανοικτή δημόσια συζήτηση την Τετάρτη, 28 Ιουν 2023, τις 21.30, όπως κάθε Τετάρτη για πάνω από 250 συζητήσεις τα τελευταία 2,5 χρόνια.

Από τις συνεργατικές Αρχές απορρέει η τριπλή ιδιότητα του µέλους μιας συνεργατικής επιχείρησης. (1) του ιδιοκτήτη αφού συμμετέχει υποχρεωτικά στο κεφάλαιο της συνεργατικής επιχείρησης. (2) ασκεί έλεγχο στη διοίκηση και εγκρίνει ή απορρίπτει τις πράξεις της και (3) του πελάτη. Οι συνεργατισμοί είναι εργαλεία αυτοβοήθειας …

Στην Ελλάδα οι επιλογές της βουλευτικής και της εκτελεστικής εξουσίας έχουν διαμορφώσει «κάτι», που ονομάζεται «συνεταιρισμός», το οποίο κρατάει ονομαστικά στοιχεία από την συνεργατική ηθική, τις συνεργατικές αξίες και τις συνεργατικές αρχές, αλλά είναι στην ουσία «κακέκτυπο» εταιρείας της κερδοσκοπικής ιδιωτικής οικονομικής, «ακρωτηριάζοντας» τις δυνατότητες & επιλογές της ελληνικής κοινωνίας και των ανθρώπων της. Πάντα με το «πολιτικό excuse» του εφικτού …. (δυστυχώς!), ενώ ταυτόχρονα νοθεύεται η Κοινωνική Οικονομία επαρκώς, ώστε να μην μπορεί να επιτελέσει αποτελεσματικά τον ρόλο της, παριστάνοντας κάτι άλλο …

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com