Δημοσκόπηση ALCO: Πρώτη αλλά “πληγωμένη” η Ν.Δ. – Μάγεψε η ολική έκλειψη ηλίου

Μητσοτάκης από Τήλο: Νησί-πρότυπο στη διαχείριση αποβλήτων και την προστασία του περιβάλλοντος

by Times Newsroom

Σκίτσο του Ηλία Μακρή (Η Καθημερινή, 06/04/24)

Τι γίνεται στον κόσμο

  • Μοζαμβίκη: Τουλάχιστον 100 νεκροί στο ναυάγιο πλοιαρίου – Αγνοούνται 20 επιβάτες – Το ινστιτούτο θαλάσσιων μεταφορών της Μοζαμβίκης (INTRASMAR) ανέφερε ότι 130 άνθρωποι συνωστίζονταν στο αλιευτικό που είχε μετατραπεί σε πορθμείο, χωρίς να διαθέτει άδεια για μεταφορά επιβατών. Το πλοιάριο, στο οποίο επέβαιναν αρκετά παιδιά, μετέφερε ανθρώπους από την πόλη Λούνγκα στο νησί της Μοζαμβίκης, όταν χτυπήθηκε από παλιρροϊκό κύμα, σύμφωνα με αναφορές.
  • Νέα μέτρα κατά του Ισραήλ: Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα, προανήγγειλε ότι η Τουρκία θα επιβάλει σειρά νέων κυρώσεων κατά του Ισραήλ, επειδή η ισραηλινή κυβέρνηση δεν επιτρέπει ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα από τουρκικά μεταγωγικά αεροσκάφη.
  • Αϊτή: Πολιτική συμφωνία για να σχηματιστεί το μεταβατικό συμβούλιο – Αϊτινοί πολιτικοί ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία για να σχηματιστεί προεδρικό μεταβατικό συμβούλιο με θητεία 22 μηνών και αποστολή να αποκαταστήσει την τάξη στη χώρα της Καραϊβικής που πλήττεται από την πολιτική αστάθεια και τη βία συμμοριών, σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε χθες Δευτέρα σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.
  • Το Ισραήλ χρησιμοποίησε για πρώτη φορά, τη ναυτική εκδοχή της αντιπυραυλικής ασπίδας «Σιδηρούς Θόλος» – Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες πως χρησιμοποίησε, για πρώτη φορά, το νέο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας «C-Dome», τη ναυτική εκδοχή της αντιπυραυλικής ασπίδας «Σιδηρούς Θόλος», για να αντιμετωπιστεί «ύποπτο» εναέριο αντικείμενο που παραβίασε τον εναέριο χώρο του.
  • Νετανιάχου: Ορίστηκε ημερομηνία για την έναρξη χερσαίας επίθεσης στη Ράφα – Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε χθες Δευτέρα πως ορίστηκε ημερομηνία για την έναρξη χερσαίας επίθεσης στη Ράφα, η οποία, σύμφωνα με την κυβέρνησή του, συγκαταλέγεται στα τελευταία οχυρά του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
  • Ιταλία: Αστυνομικοί συγκρούστηκαν με φοιτητές αργά σήμερα το απόγευμα στη Νάπολη. Οι φοιτητές, περίπου σαράντα, προσπάθησαν να φτάσουν μέχρι την είσοδο του θεάτρου Σαν Κάρλο όπου σήμερα οργανώνεται συναυλία για τα 75 χρόνια του ΝΑΤΟ.
  • Ρωσία: Χιλιάδες άνθρωποι κινδυνεύουν από τις πλημμύρες -Πλημμύρες απειλούν την περιφέρεια Κουργκάν στη νότια Ρωσία θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή περισσότερων από 19.000 ανθρώπων, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, μερικές ημέρες αφού άνευ προηγουμένου πλημμύρες προκάλεσαν τον εκτοπισμό χιλιάδων ανθρώπων και πλημμύρισαν μια πόλη στην περιφέρεια των Ουραλίων.
  • Copernicus: Ο Μάρτιος του 2024 ήταν ο πιο θερμός Μάρτιος που έχει καταγραφεί ποτέ – Με το νέο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας που καταγράφτηκε τον Μάρτιο, οι τελευταίοι δώδεκα μήνες ήταν οι πιο θερμοί που έχουν καταγραφτεί ποτέ στην υφήλιο, 1,58° Κελσίου πάνω από τη μέση θερμοκρασία στον πλανήτη τον 19ο αιώνα, προτού αρχίσουν να γίνονται αισθητές οι συνέπειες της καύσης ορυκτών καυσίμων, της αποψίλωσης των δασών, της εντατικοποίησης της γεωργίας…

Στο στόχαστρο το ΑΤ Αγίων Αναργύρων

  • Στο ίδιο Α.Τ.:Η δολοφονία της Κυριακής έξω από το αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων ξύπνησε μνήμες σε μία 28χρονη -σήμερα- κοπέλα, που καταγγέλει την ψυχρή και αντιεπαγγελματική συμπεριφορά των αστυνομικών όταν είχε πάει η ίδια στο συγκεκριμένο τμήμα για να αναφέρει τα όσα υπέμενε από τον κακοποιητικό σύντροφό της.
  • Απλή καταγραφή: Στα 22 της πέρασε το κατώφλι του Α.Τ. Αγ. Αναργύρων για να καταγγείλει πως ο πρώην της την παρακολουθούσε και την παρενοχλούσε επειδή δεν μπορούσε να δεχτεί τον χωρισμό τους. Οι αστυνομικοί στάθηκαν στο γεγονός πως δεν είχε εμφανή σημάδια κακοποίησης -ενώ πριν μέρες την έσερνε στον δρόμο από τα μαλλιά- και αρκέστηκαν απλά στην καταγραφή του περιστατικού.
  • «Κάτσε να τις φας»: Λίγες μέρες μετά, ο πρώην σύντροφος της την εντόπισε σε κεντρικό δρόμο της περιοχής και ξεκίνησε να τη χτυπάει με μανία όταν πέρασε από το σημείο ένα περιπολικό. Η γυναίκα αστυνομικός τη ρώτησε αν θέλει να υποβάλλει μήνυση και όταν εκείνη έγνεψε αρνητικά, δέχθηκε την απάντηση «Κάτσε να τις φας». Το περιπολικό απομακρύνθηκε και η 22χρονη απευθύνθηκε και πάλι στο Α.Τ -εμφανώς χτυπημένη- για να εισπράξει και πάλι αδιαφορία. Σήμερα νιώθει πως ζει καθαρά από τύχη.

Τα Τέμπη «πληγώνουν» την κυβέρνηση

  • Η πρόθεση ψήφου: Παραμένει μεγάλο το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και των ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ που την καταδιώκουν, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της εταιρείας ALCO. Στην πρόθεση ψήφου για τις Ευρωεκλογές, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 25,6%, έναντι 12,3% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, διαφορά δηλαδή 13,3 ποσοστιαίων μονάδων. Ακολουθεί το ΠαΣοΚ με 11,4%, η Ελληνική Λύση με 8,2%, το ΚΚΕ με 8%, το κόμμα Νίκη με 3,5%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,5%, η Νέα Αριστερά με 2,4% και οι Σπαρτιάτες με 2,2%.
  • Η πρόταση δυσπιστίας: Σε ερώτηση για το εάν η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη, επηρεάζει την ψήφο ενόψει ευρωεκλογών, το 37% απάντησε καθόλου, το 20% αρκετά και το 19% λίγο. Ως προς τους κερδισμένους και τους χαμένους, το 23% απάντησε ότι βγήκε κερδισμένο το ΠαΣοΚ ενώ το 20% απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Όσο για το ποια κόμματα έχασαν, οι πολίτες απάντησαν σε ποσοστό 42% ότι έχασε η ΝΔ, το 27% απάντησε ότι έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ και 22% το ΠαΣοΚ.
  • Η συγκάλυψη των Τεμπών: Η υπόθεση του φρικτού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη συνεχίζει να πληγώνει την κυβέρνηση, καθώς το 75% απαντά πως δεν έχει πειστεί ότι δεν υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης στην υπόθεση των Τεμπών, ενώ το 14% απαντά πως έχει πειστεί.
  • πρωθυπουργού και διεξαγωγή εκλογών, ενώ το 26% συμφωνεί.

Στην ΑΑΔΕ ο Ανδρουλάκης

  • Η συνάντηση: Συνάντηση με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο, είχε το πρωί της Δευτέρας ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ με αυτή του την κίνηση, θα κάνει όπως δήλωσε το «χρέος» του και θα ζητήσει να ενημερωθεί, επίσημα και θεσμικά, για τους λόγους που θεωρήθηκε κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια και παρακολουθήθηκε από την ΕΥΠ και το predator την περίοδο που ήταν υποψήφιος αρχηγός του ΠαΣοΚ.
  • Το παρασκήνιο: Για να γίνει αυτή η συνάντηση πέρασε αρκετός καιρός, ενώ υπήρξε και αρκετό παρασκήνιο, καθώς η κυβέρνηση είχε θεσπίσει σχετική νομοθεσία με την οποία απαγόρευε σε πρόσωπα τα οποία τελούσαν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ για λόγους Εθνικής Ασφάλειας να ενημερωθούν σχετικά. Τελικά, πριν μερικές μέρες η ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι η καθολική απαγόρευση ενημέρωσης των θιγομένων προσώπων συνιστά υπέρμετρο περιορισμό του απαραβίαστου της επικοινωνίας που δεν δικαιολογείται στο πλαίσιο της λειτουργίας του κράτους δίκαιου και παραβιάζει το Σύνταγμα, ανοίγοντας τον δρόμο για αυτή τη συνάντηση.
  • Η δήλωση: Μετά τη συνάντηση ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε πως «ήρθα εδώ να ζητήσω από τον κ. Ράμμο να επιταχύνει τις διαδικασίες και όταν καθαρογραφεί η απόφαση θα ενημερώσω τον ελληνικό λαό. Σήμερα ανοίγει ο δρόμος της αλήθειας και μαζί το κουτί της Πανδώρας για την κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Μάγεψε η ολική έκλειψη ηλίου

  • Το φαινόμενο: Έκλειψη είναι το φαινόμενο κατά το οποίο η Σελήνη παρεμβάλλεται ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη κι έτσι ορισμένες περιοχές της Γης δέχονται λιγότερο φως από ότι συνήθως. Η φετινή ολική έκλειψη του ήλιου συνέβη χθες, 08/04, και ήταν ορατή σε 15 αμερικανικές πολιτείες, στον Καναδά και το Μεξικό.
  • Οι τυχεροί της Ευρώπης: Σύμφωνα με τη NASA, περίπου 31,5 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κατά μήκος του μονοπατιού της έκλειψης, ενώ συνολικά πάνω από 300 εκατομμύρια άτομα είχαν την ευκαιρία να βιώσουν έστω και μερική έκλειψη ηλίου. Όσον αφορά την Ευρώπη, μόνο οι κάτοικοι της Ιρλανδίας και της Βρετανίας στάθηκαν τυχεροί ώστε να παρακολουθήσουν μία μερική έκλειψη. Η επόμενη αναμένεται το 2026 και θα είναι ορατή στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.
  • Έκλειψη και για τυφλούς: Επιστήμονες του Χάρβαρντ σχεδίασαν μια συσκευή σε σχήμα κουτιού, το LightSound, που μετατρέπει το φως σε ακουστικούς τόνους με μια διαδικασία που ονομάζεται ηχοποίηση. Οι ήχοι αλλάζουν ανάλογα με την ένταση του φωτός, επιτρέποντας στα άτομα με τύφλωση ή χαμηλή όραση να παρακολουθούν την εξέλιξη της έκλειψης.

Αθλητικά: Δύσκολη επικράτηση για τον Παναθηναϊκό επί του Κολοσσού με 74-79 στη Ρόδο

  • Ο αγώνας: Ο Κολοσσός άγγιξε τη μεγάλη έκπληξη, αλλά ο Παναθηναϊκός κατάφερε στο τέλος να επιβληθεί με 79-74 και να διατηρήσει το αβαντάζ για την κατάκτηση της πρωτιάς στο μίνι πρωτάθλημα του Top-6. Το τέλος του αγώνα βρήκε τον Εργκίν Αταμάν να δηλώνει ότι «ο Παναθηναϊκός νίκησε χάρη στην τύχη» και να εκφράζει τα έντονα παράπονά του για ορισμένους παίκτες. Μεταξύ αυτών ο Λούκα Βιλντόσα, ο οποίος πήρε χρόνο συμμετοχής, αλλά σε 22’42» είχε μόλις 3 πόντους και 2 ασίστ με 1/6 τρίποντα και 2 ασίστ για 1 λάθος.
  • Ο πρωταγωνιστής: Λίγο μετά τη διαρροή της πληροφορίας πως συμφώνησε για την επέκταση του συμβολαίου του για την επόμενη τριετία, ο Μάριους Γκριγκόνις των 23 πόντων, με 6/6 τρίποντα ήταν αυτός που έσωσε τον Παναθηναϊκό.
  • Η συνέχεια: Με τη νίκη τους αυτή, οι «πράσινοι» παρέμειναν στην κορυφή της βαθμολογίας  πριν από το νέο συναπάντημα με τον Ολυμπιακό για την Basket League, που θα λάβει χώρα την προσεχή Δευτέρα, στο ΟΑΚΑ.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com