Πώς αντέχουν, αλήθεια, οι άλλοι ενώ εμάς μας φαίνονται τόσο παρανοϊκά, που είναι αδύνατο να τα εκλογικεύσουμε για να βρούμε μια χρυσή τομή και να συνεννοηθούμε; Δεν υπάρχει τρόπος. Αλλού η θάλασσα κι αλλού το πλοίο. Κι αν θέλαμε πραγματικά λύση και πραγματική επανένωση θα αντιδρούσαμε όλοι με τον ίδιο τρόπο σε όσα ακούμε. Αλλοίμονο, όμως!

Ακούνε οι άλλοι (ξέρετε ποιοι) τον Τατάρ να δηλώνει ότι υπεύθυνος για το Κυπριακό είναι ο ΟΗΕ, «με τη μονομερή αναγνώριση της κυβέρνησης Μακαρίου της εποχής εκείνης, ως Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία απέκλεισε τους Τουρκοκύπριους από την Κυπριακή Δημοκρατία» και αναζητούν πολιτική λογική για να είναι διαλλακτικοί. Και σοφιστικέ. Για να προσεγγίσουν με θετικό τρόπο τους παραλογισμούς. Είναι δυνατόν; Είναι. Για όσους εγκέφαλους είναι πια τόσο πολύ ξεπλυμένοι, που πιστεύουν ότι μπορούν να συνεννοηθούν με τους πιο παρανοϊκούς της τουρκικής ηγεσίας.

Μαζί μας δεν μπορούν να συνεννοηθούν, ούτε μια διαφωνία δεν δέχονται, είμαστε λένε απορριπτικοί, αλλά με τους Τούρκους μπορούν. Με τους παρανοϊκούς! Μερικοί Τουρκοκύπριοι, που διαφωνούν με τους ακραίους εθνικιστές, και υποστηρίζουν ακόμα και την επιστροφή στην ευρωπαϊκή Κυπριακή Δημοκρατία και την απελευθέρωση -Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων- από την Τουρκία, τους κατηγορούν ότι ταυτίζονται με το απορριπτικό μέτωπο.

Προτιμούν να ταυτίζονται κι αυτοί με όσους θέλουν την Τουρκία εγγυήτρια, με όσους θέλουν τον κατοχικό στρατό, με όσους θέλουν λύση δυο κρατών. Είναι απίστευτο, αλλά είναι γεγονός, το γνωρίζω και το μαρτυρώ από πρώτο χέρι. Φίλους και γνωστούς μου Τουρκοκύπριους τους κατηγορούν (Ελληνοκύπριοι!) ότι ταυτίζονται με το απορριπτικό μέτωπο. Επειδή ζητούν κι αυτοί να φύγει η Τουρκία από την Κύπρο και να μας αφήσει ήσυχους. Τι ζούμε πια σε αυτό τον τόπο! Είναι απορριπτισμός να διεκδικείς την ελευθερία της πατρίδας σου!

Ναι, λένε, είναι ο Μακάριος που απέκλεισε τους Τουρκοκύπριους από την Κυπριακή Δημοκρατία, διότι οι Τουρκοκύπριοι ήθελαν το 1964 να επιστρέψουν στην Κυπριακή Δημοκρατία και δεν τους το επέτρεψε. Ελληνοκύπριοι τα λένε και τα γράφουν χωρίς να ντρέπονται, για να γίνουν ένα με τον Τατάρ. Ό,τι παραμύθια κατεβάζει ο νους τους τα λένε, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουν το τέρας της τουρκικής προπαγάνδας, πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα λυθεί το Κυπριακό.

Ζήτησε, γράφουν, ο Φαζίλ Κουτσούκ με επιστολή προς τον Μακάριο, να επιστρέψουν οι Τουρκοκύπριοι στην κυβέρνηση και ο Μακάριος απάντησε όχι. Η αλήθεια είναι ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ισμέτ Ινονού, μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ψήφισμα 186, Μάρτιος 1964), που αναγνώριζε την Κυπριακή Δημοκρατία παρά την αποχώρηση των Τουρκοκυπρίων, έστειλε επιστολή στον αντιπρόεδρο Κουτσούκ και του έλεγε να επιστέψουν όλοι οι υπουργοί και οι βουλευτές διότι με την αποχώρησή τους έδωσαν δικαίωμα στους Ελληνοκύπριους να παίρνουν μονομερής αποφάσεις. Ο Κουτσούκ απάντησε ότι αν επιστρέψουν δεν θα μπορούν να προχωρήσουν την εθνική υπόθεση (την διχοτόμηση, δηλαδή) και ότι δεν μπορούν να ζουν μαζί με τους Ελληνοκύπριους.

Τελικά, (Ιούνιο 1964) έστειλε επιστολή στον Μακάριο, αλλά δεν ζητούσε να επιστρέψουν, ζητούσε να κάνουν μια συνάντηση (υπουργικό συμβούλιο;) στην Πράσινη Γραμμή όλοι οι υπουργοί. Ο Μακάριος του απάντησε ότι από τότε που αποχώρησε κάνει αγώνα για να γκρεμίσει και να διχοτομήσει το κράτος. «Να διακηρύξεις επισήμως ότι εγκατέλειψες τη διχοτόμηση και έλα να συναντηθούμε», του έγραψε. Ο Κουτσούκ αρνήθηκε και η συνάντηση δεν έγινε.

Ήθελαν, γράφουν, και οι Τουρκοκύπριοι βουλευτές να επιστρέψουν το 1965 και πάλι τους το αρνήθηκαν οι φασίστες κι ανόητοι Ελληνοκύπριοι. Ήθελαν όντως; Τα είπε με λεπτομέρειες στο ΡΙΚ (Σεπτέμβριο του 2010) ο τότε πρόεδρος της Βουλής Γλαύκος Κληρίδης, που χειρίστηκε το θέμα. Ότι ήταν μόνο οι βουλευτές που ανήκαν στην ομάδα Κουτσιούκ και όχι όλοι οι Τ/κ βουλευτές, ότι αρνήθηκαν να δεσμευτούν ότι οι αποφάσεις της Βουλής θα υπογράφονταν από τον αντιπρόεδρο Κουτσούκ για να ισχύουν, αλλά και το πιο αποκαλυπτικό: Ότι ο λόγος που ζήτησαν να επιστρέψουν ήταν για να εκπροσωπηθούν στο Συμβούλιο της Ευρώπης και να ενισχύσουν την Τουρκία που τότε έκανε εκεί μεγάλο πόλεμο εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Κληρίδης τα είπε, όχι κανένας του απορριπτικού μετώπου.

Πιθανόν κι αυτά που γράφω εγώ πιο πάνω να έχουν κενά, όμως ήταν τόσο περίπλοκα και με τόσες πολλές πτυχές όσα γίνονταν εκείνη την σκοτεινή περίοδο, που είναι αδιανόητο να τα προσπερνάς με μονοκονδυλιές. Ήθελαν, δήθεν, να επιστρέψουν και δεν τους αφήσαμε. Και τελείωσε η ιστορία. Έτσι θα μας τελειώσουν μια και καλή. Οι αποφασισμένοι.

ΠΗΓΗ: www.philenews.com