Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ: Ανατροπή με τα αποτελέσματα – Τι συνέβη

Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ:  Τα τελικά αποτελέσματα από τις εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, μετά την ενσωμάτωση του συνόλου των ψηφισάντων στα 537 από τα 537 Εκλογικά Τμήματα και μέσω της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας ψηφοφόρων του εξωτερικού έχουν ως εξής:

by Times Newsroom

Ψήφισαν 148.821 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
Έγκυρα ψηφοδέλτια: 147.821
Λευκά: 293
Άκυρα: 1220

Επί των εγκύρων έλαβαν:

Κασσελάκης Στέφανος: 44,91% (66.156 ψήφοι)
Αχτσιόγλου Έφη: 36,18% (53.292 ψήφοι)
Τσακαλώτος Ευκλείδης: 8,93% (13.156 ψήφοι)
Παππάς Nίκος: 8,68% (12.787 ψήφοι)
Τζουμάκας Στέφανος: 1,3% (1.917 ψήφοι)

Με βάση το παραπάνω αποτέλεσμα η ΚΕΦΕ προκηρύσσει επαναληπτική εκλογή για την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023 μεταξύ των, με αλφαβητική σειρά: Αχτσιόγλου Έφη και Κασσελάκη Στέφανου.

Η παραπάνω απόφαση πάρθηκε ομόφωνα.

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Ισχυρό προβάδισμα νίκης για Κασσελάκη

Θριαμβευτής του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης που συγκέντρωσε -με καταμετρημένο το 90% των ψήφων- 45,47%, με την Εφη Αχτσιόγλου να συγκεντρώνει 36,5%.

Άτυπος νικητής των χθεσινών εκλογών είναι και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στήριξε ουσιαστικά τον Στέφανο Κασσελάκη, κάτι που δεν έκρυψε και ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης στην τελική ευθεία της προεκλογικής του εκστρατείας, αλλά και χθες που δήλωσε «με τον Αλέξη και για τον Αλέξη».

Ο τελικός αριθμός όσων ψήφισαν ήταν 146.635 και αυτή ήταν η δεύτερη είδηση της χθεσινής ημέρας για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αξίζει να σημειωθεί πως η Κουμουνδούρου ήταν εκείνη που έδινε προς τα έξω εκτιμήσεις περί συμμετοχής της τάξης των 40.000-50.000, με προφανή στόχο η συμμετοχή να περάσει αυτόν τον χαμηλό πήχη και ένας αριθμός που θα έφτανε στις 70.000-75.000 να παρουσιαζόταν ως επιτυχία.

Τελικά, οι περίπου 150.000 που συμμετείχαν ήταν ένας μεγάλος αριθμός για τα δεδομένα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς προσέγγισε τον αντίστοιχο του Μαΐου του 2022 και της επανεκλογής Τσίπρα, αλλά απέχει πολύ από τον αντίστοιχο της Ν.Δ. το 2019 που ήταν 420.000 και του ΠΑΣΟΚ το 2021 που ήταν 280.000.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στα περίπου 570 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα εστάλησαν όλοι κι όλοι 120.000 φάκελοι και 240.000 ψηφοδέλτια με αποτέλεσμα να υπάρξει ανάγκη να σταλούν κι άλλα κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας. Αυτός ήταν και ένας βασικός λόγος των καθυστερήσεων που υπήρξαν σε αρκετά εκλογικά τμήματα.

Κατά την Κουμουνδούρου, τα βασικά μηνύματα της χθεσινής κάλπης ήταν δύο, όπως τα εξέφρασε και ο Σωκράτης Φάμελλος γύρω στις 11 χθες βράδυ:

Πρώτον, η έκφραση διαμαρτυρίας για τις κυβερνητικές επιλογές.

Δεύτερον, ότι οι χθεσινοί ψηφοφόροι έδειξαν πως χρειάζεται ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση στη χώρα.

Ο κ. Κασσελάκης έφτασε πολύ κοντά σε αυτό που έλεγε από το απόγευμα ο πατέρας του στα γραφεία του υποψήφιου γιου του στην οδό Στουρνάρη, ότι θα κέρδιζε από τον πρώτο γύρο και δεν θα χρειαζόταν δεύτερος.

Η αισιοδοξία άλλωστε ήταν εγκατεστημένη από νωρίς στο επιτελείο του Ελληνα ομογενούς, σε αντίθεση με το επιτελείο της κ. Αχτσιόγλου, όπου υπήρχε κλίμα απαισιοδοξίας και στάση αναμονής, μήπως και τα επίσημα στοιχεία δεν επαλήθευαν το ότι συζητιόταν από το μεσημέρι, όταν άρχισαν να γίνονται γνωστά τα νούμερα της συμμετοχής.

Είναι σαφές ότι η αύξηση της συμμετοχής ευνόησε την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη που επικρατεί στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών με καμπάνια λιγότερη του ενός μηνός και βασικό σύνθημα να κατατροπώσει όσους «έφαγαν» τον Αλέξη Τσίπρα και τον ανάγκασαν σε παραίτηση!

Χθες βράδυ δεν έγιναν γνωστές προθέσεις για τον β΄ γύρο. Σίγουρα θα υπάρξουν επαφές, διαπραγματεύσεις και συμμαχίες, σίγουρα έχει σημασία τι γραμμή θα δώσουν και αν θα δώσουν οι Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Στέφανος Τζουμάκας, είναι όμως από όλες τις πλευρές δρομολογημένο πως ο κ. Κασσελάκης έχει πια το μομέντουμ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δικαίωμα ψήφου στον δεύτερο γύρο έχουν μόνο όσοι ψήφισαν χθες, ενώ έμπειρο στέλεχος του κόμματος έλεγε χθες ότι είναι αναμενόμενο ο Νίκος Παππάς να στηρίξει Στέφανο Κασσελάκη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος την Εφη Αχτσιόγλου και ο Στέφανος Τζουμάκας να μη δώσει γραμμή, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε…

Όπως αναμενόταν, στα στοιχεία της συμμετοχής των μελών και των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκαν και νωρίτερα όλοι οι υποψήφιοι αρχηγοί αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας.

Κατά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στην Πλάκα, στην πρώτη του δημόσια παρέμβαση για τα εσωκομματικά μετά την παραίτησή του, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε:

«Σήμερα μιλούν τα χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που προσέρχονται μαζικά στις κάλπες. Το δικό τους “παρών”, μαζί και το δικό μου, δείχνουν ότι βιάστηκαν πολύ όσοι κήρυξαν τον ΣΥΡΙΖΑ απόντα. Θα είμαστε εδώ».

Νωρίτερα, ο Στέφανος Κασσελάκης, από το Περιστέρι όπου ψήφισε, δεν έκρυψε ούτε ότι έχει τη στήριξη του Αλέξη Τσίπρα ούτε ότι έδινε τη μάχη και για αυτόν, δηλώνοντας: «Με τον Αλέξη και για τον Αλέξη. Πάμε να πάρουμε τη χώρα πίσω. Αύριο πρέπει να οργανωθούμε, να ενωθούμε και να κερδίσουμε. Υπομονή, υπομονή, αξίζει τον κόπο. Είμαι συγκινημένος από την κοσμοσυρροή, είναι πολύς ο κόσμος, κάντε υπομονή. Απρόσμενη η προσέλευση, αξίζει τον κόπο. Η χώρα δικαιούται να έχει μια προοδευτική διακυβέρνηση. Μια σύγχρονη κυβερνώσα Αριστερά. Αυτό βλέπει ο κόσμος και έρχεται».

Στο Περιστέρι ψήφισε και η Εφη Αχτσιόγλου, η οποία δήλωσε :«Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα. Είναι μια μέρα δημοκρατικής συμμετοχής, μέρα ενδυνάμωσης της προοδευτικής παράταξης, μέρα ανανέωσης της σύγχρονης Αριστεράς. Είναι μια σημαντική μέρα για τους προοδευτικούς πολίτες αυτού του τόπου. Σήμερα από το πρωί χιλιάδες άνθρωποι στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επιστρέφει δυναμικά και εμείς είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στο αίτημά τους. Στο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για μια καλύτερη ζωή, με ισότητα, Δικαιοσύνη και ασφάλεια. Χθες ο κ. Μητσοτάκης μάς είπε ότι το σχέδιό του για τα επόμενα χρόνια είναι να επιβιώσουμε. Δεν θα πάρουμε. Σήμερα στέλνουμε το πρώτο μήνυμα, από αύριο διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει».

Στη Νέα Ιωνία άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος τόνισε: «Είναι μια σημαντική μέρα, μια σημαντική μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κοινωνία, και είναι και μια σημαντική μέρα για τον κόσμο της Αριστεράς. Ελπίζω να προχωρήσουμε μπροστά με τις αξίες μας, τις αναλύσεις μας, τις προτάσεις μας, για να μπορεί η χώρα να αλλάξει το παράδειγμα και να φέρει το κάτι καινούργιο που χρειάζεται τόσο πολύ μετά τις κρίσεις που έχει περάσει».

Για τη μεγάλη συμμετοχή μίλησε και ο Νίκος Παππάς, ο οποίος δήλωσε: «Η συμμετοχή μέχρι στιγμής ξεπερνάει κάθε προσδοκία. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δυναμώνει. Πάμε να διαψεύσουμε και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες. Πάμε για την παράταξη της νίκης».

«Καλώ τα μέλη μας αλλά και κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη να συμμετάσχει στη διαδικασία για την εκλογή προέδρου ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Για να αλλάξουμε πορεία. Για να αποκαταστήσουμε ξανά την αξιοπιστία και την αποδοχή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ως κόμματος λαϊκού, ως κόμματος εναλλακτικής λύσης. Για τη χώρα, για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Εχουμε τις δυνατότητες, μας αξίζει, το μπορούμε», δήλωσε μεταξύ άλλων πριν ψηφίσει και ο Στέφανος Τζουμάκας.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com