Φιντάν προς ΗΠΑ: Αναμένουμε έγκριση για τα F-16 το συντομότερο χωρίς όρους και περιορισμούς

«Δίνουμε έμφαση στη δημιουργία στη Γάζα ενός μηχανισμού περιφερειακού και εγγυητικού, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, καταθέτοντας στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Προϋπολογισμού της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, όπου συζητείται ο κρατικός Προϋπολογισμός του επόμενου έτους.

by Times Newsroom

«Δεν είναι δυνατό να σπάσει το σπιράλ της βίας στην περιοχή χωρίς να αντισταθμίσει τις βαθιές ιστορικές αδικίες και παρανομίες που βρίσκονται στη ρίζα του Παλαιστινιακού ζητήματος» ανέφερε ο Τούρκους ΥΠΕΞ, χαρακτηρίζοντας ντροπή την παράνομη πολιορκία και τις συνεχιζόμενες απάνθρωπες επιθέσεις στη Γάζα.

Όπως υποστήριξε, «το ακόμη πιο σοβαρό είναι ότι οι δυτικές χώρες, που έχουν επιρροή στο Ισραήλ, σιωπούν μπροστά στις φρικαλεότητες στη Γάζα και υποστηρίζουν άνευ όρων το Ισραήλ. Αυτή η κατάσταση μπορεί να ανοίξει την πόρτα σε άλλες κρίσεις και να οδηγήσει σε απρόβλεπτες συμμαχίες».

  Σε μία σαφή αναφορά κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι ορισμένες χώρες συνεχίζουν να υποστηρίζουν την τρομοκρατική οργάνωση PKK-YPG υπό το πρόσχημα της καταπολέμησης του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ). «Η κύρια προτεραιότητα στο συριακό έδαφος είναι η εξάλειψη της τρομοκρατικής απειλής, ιδιαίτερα του PKK-YPG και του ΙΚ» είπε και επισήμανε: «Στις συναντήσεις μας, τονίσαμε έντονα ότι η συνεργασία της Αμερικής με το PKK-YPG, η παρουσία του FETO (γκιουλενιστών) στις ΗΠΑ και οι μονομερείς κυρώσεις του είναι ασυμβίβαστες με το πνεύμα της Συμμαχίας».

Για την άρση των αμερικανικών εμποδίων στην πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η Άγκυρα έχει αυξήσει σε όλα τα επίπεδα την προσδοκία της ότι το αίτημα προμήθειας και εκσυγχρονισμού των F-16 θα οριστικοποιηθεί το συντομότερο δυνατό χωρίς όρους και περιορισμούς.

Αναφορικά με τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε πως «η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στο στόχο της ένταξης στην ΕΕ και συνεχίζει να επιδιώκει εποικοδομητικές πολιτικές για τη βελτίωση της συνεργασίας και του διαλόγου σε όλους τους τομείς».

Ωστόσο, ανέφερε: «Είδαμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση απέχει μερικές φορές πολύ από το να επιδείξει ένα στρατηγικό όραμα, πιο πρόσφατα στην περίπτωση της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία για το 2023. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε δείχνουν ότι οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ είναι πολύ στρατηγικές για να περιοριστούν στη στενόμυαλη επιδίωξη συμφερόντων ορισμένων κρατών μελών. Η κύρια προσδοκία μας από την ΕΕ είναι ότι θα λάβει συγκεκριμένα και ουσιαστικά βήματα που θα αποκαταστήσουν τη συνεργασία μας και τη συγκεκριμένη διαδικασία ένταξης».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com