Γιατί συνετρίβη ο «πολιτικός γίγαντας»

Συνεχώς ο Σύριζα ήταν προσβλητικός απέναντι στους ψηφοφόρους. Το χειρότερο, δεν περιορίστηκε μόνο προεκλογικά. Ακόμα και μετά τη συντριβή της 21ης Μαΐου, ο ίδιος ο Τσίπρας έκανε τις πλέον απαράδεκτες δηλώσεις. [ΑΠΕ]

by Times Newsroom
  • Ανδρέας Δρυμιώτης

Γνωρίζω ότι δεν είναι σωστό να κτυπάς κάποιον όταν είναι πεσμένος. Ειλικρινά, όμως, το κάνω με πλήρη συνείδηση, γιατί η περίπτωση του γίγαντα της πολιτικής –σύμφωνα πάντοτε με το νικηφόρο διάγγελμα που έκανε με στόμφο ο Κώστας Ζαχαριάδης μετά το αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου 2023– πρέπει να διδάσκεται στα πανεπιστήμια σαν παράδειγμα προς αποφυγή. Πάντα φταίνε κάποιοι άλλοι. Ετσι ακριβώς έγινε και με τον Σύριζα, ο οποίος ποτέ δεν κατάλαβε γιατί έχασε και τις τέσσερις εκλογές του 2019. Ακριβώς για τον ίδιο λόγο δεν ήταν προετοιμασμένος για τη διπλή συντριβή της 21ης Μαΐου και της 25ης Ιουνίου. Ηταν μέσα στο τούνελ της αλαζονείας του και ενώ έβλεπε το φως από το τρένο που ερχόταν με φόρα κατά πάνω του, νόμιζε ότι έβγαινε από το τούνελ νικητής και τροπαιούχος.

Ελάτε να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Οταν θέλω να διερευνήσω ένα φαινόμενο, μου αρέσει να βάζω τα γεγονότα σε μια χρονοσειρά (timeline). Βρισκόμαστε λίγο πριν από τις ευρωεκλογές του 2019. Ο άχαστος Τσίπρας δηλώνει με περισσή αλαζονεία: Οι ευρωπαϊκές εκλογές θα είναι derby, αλλά στις εθνικές εκλογές δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να κερδίσει ο Μητσοτάκης! Ετσι για υπενθύμιση, στις ευρωεκλογές έχασε από τον Μητσοτάκη με διαφορά 9,37% και στις εθνικές εκλογές με διαφορά 8,32%! Τόσο καλή ήταν η πολιτική εκτίμησή του για τις εκλογές του 2019.

Αλλά δεν ήταν μόνος του. Σαφέστερος όλων ήταν ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης ή υπουργός Διαστήματος και Τεχνητής Ευφυΐας, κ. Νίκος Παππάς (ο επονομαζόμενος και 13-0), που δήλωνε τότε: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές, διότι ο κόσμος καταλαβαίνει πόσο κρίσιμες είναι οι εκλογές…. Και συνέχισε σε μεταγενέστερη δήλωσή του για να το εμπεδώσουμε: Οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας. Ο Τσίπρας θα είναι ξανά πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει και τις ευρωεκλογές.

Δεν έχει νόημα να απαριθμήσω κι άλλες αλαζονικές δηλώσεις στελεχών του Σύριζα για τη σίγουρη νίκη τους στις εκλογές. Απλά θύμισα μερικές περιπτώσεις, γιατί μας είναι χρήσιμες στην περαιτέρω ανάλυση. Ετσι φτάνουμε στο οδυνηρό για τον Σύριζα αποτέλεσμα των 4 εκλογικών αναμετρήσεων του 2019, με αντίστοιχες εκκωφαντικές ήττες. Η αλαζονεία, όμως, είναι αλαζονεία. Για την ήττα φταίνε οι ψηφοφόροι. Αντιγράφω από το iefimerida.gr της 31ης Μαΐου 2019, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές: Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, μιλώντας στο OPEN TV, ανέπτυξε μία θεωρία για τη βαριά ήττα που γνώρισε ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και έριξε την ευθύνη στον κόσμο, στους ψηφοφόρους. Συγκεκριμένα, ο κ. Φλαμπουράρης ισχυρίστηκε ότι οι πολίτες δεν έχουν αντιληφθεί τι έκαναν την περασμένη Κυριακή και πρόσθεσε πως ίσως δεν ήθελαν να οδηγήσουν με τις επιλογές τους σε νίκη της Ν.Δ.. Παρακαλώ, διαβάστε το ξανά. Πόση αλαζονεία χρειάζεται για να ισχυριστεί κάποιος ότι οι 1.873.137 ψηφοφόροι, οι οποίοι ψήφισαν Ν.Δ., δεν έχουν αντιληφθεί τι έκαναν! Πράγματι, εκεί στον Σύριζα ζούνε σε δική τους πραγματικότητα. Αν τα γεγονότα διαψεύδουν τη δική τους πραγματικότητα, τόσο το χειρότερο για τα… γεγονότα.

Τονίζω ακριβώς το θέμα αυτό γιατί είναι κομβικό στο να αντιληφθούμε τι οδήγησε στην καταστροφική πορεία του Σύριζα. Αποκλίνω από τη χρονοσειρά για να σας δώσω μια άλλη ασύλληπτη σε αλαζονεία δήλωση ενός νέου ανθρώπου, που κυριολεκτικά με εξέπληξε. Ο Αγγελος Τόλκας 45 χρόνων, υποψήφιος βουλευτής του Σύριζα, δήλωσε στο OPEN μετά την 25η Ιουνίου, ότι […] ο λαός μάς έλεγε κάντε κάτι να φύγουν […]. Πόση αλαζονεία χρειάζεται για να ισχυρίζεσαι ότι σου μιλάει ο λαός! Εκτός αν ο… λαός τούς μίλαγε αγγλικά και δεν καταλάβαιναν τι τους έλεγε.

Ετσι φτάνουμε στην πρόσφατη προεκλογική περίοδο. Αντιγράφω από το Newpost.gr της 9ης Απριλίου 2023: Σάλο προκάλεσε η δήλωση της εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπης Τσαπανίδου στη Σία Κοσιώνη στο δελτίο ειδήσεων του “Σκάι” , ότι είναι τόσο ωραίο το πρόγραμμα του κόμματός της που μόνο παραπλανημένοι πολίτες δεν θα το ψήφιζαν. Αυτοί που θα το καταλάβουν και δεν παρασυρθούν από την προπαγάνδα της κυβέρνησης θα το ψηφίσουν. […] Θα μπορούσε επομένως να είναι το περιτύλιγμα και ενός αφηγήματος ήττας για πάσα χρήση. Διαφορετικά, μάλλον είναι μια προσβλητική αναφορά στους ψηφοφόρους στη σημερινή συγκυρία, που δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν των μνημονίων.

Ακριβώς αυτό είναι. Συνεχώς ο Σύριζα ήταν προσβλητικός απέναντι στους ψηφοφόρους. Το χειρότερο, δεν περιορίστηκε μόνο προεκλογικά. Ακόμα και μετά τη συντριβή της 21ης Μαΐου, ο ίδιος ο Τσίπρας έκανε τις πλέον απαράδεκτες δηλώσεις. Αντιγράφω από το κείμενό μου της 18ης Ιουνίου 2023, που είχε τίτλο Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι: […] – Αλέξης Τσίπρας: Βγαίνοντας από το Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, είπε μεταξύ άλλων τα εξής: Το αποτέλεσμα το εκλογικό είναι για εμάς ένα οδυνηρό σοκ. Απρόσμενα οδυνηρό. Φοβάμαι ότι και για την κοινωνία είναι οδυνηρό. Ακόμα και για όσους ψήφισαν τη Ν.Δ. […].

Δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτή τη δήλωση. […] Αλλά πήγε ακόμα ένα βήμα παραπάνω, όταν στις 30/5 στο Star δήλωνε: Την ανωριμότητα του πολιτικού συστήματος ακολούθησε και η πλειοψηφία των πολιτών. Φαίνεται ότι επιθυμεί κυβερνήσεις αυτοδυναμίας και όχι συνεργασίας. Εδώ όμως υπέπεσε σε πέναλτι. Κατηγορεί το πολιτικό σύστημα και τους ψηφοφόρους της ΝΔ για… ανωριμότητα! Τώρα ποιος είναι ανώριμος καλύτερα να μην το συζητήσουμε […]. Σήμερα, ύστερα από το αποτέλεσμα των εκλογών και την παραίτηση Τσίπρα, το κείμενο αυτό μοιάζει προφητικό.

Το παράδειγμα Τσίπρα ακολούθησαν κι άλλοι. Ο λόγιος Νίκος Ξυδάκης, η αοιδός Νατάσα Μποφίλιου και άλλοι, κατηγορούν τους ψηφοφόρους ότι δεν κατάλαβαν τι έκαναν. Και φυσικά οι ψηφοφόροι αντέδρασαν με τον μοναδικό τρόπο που γνωρίζουν. Τους έστειλαν στον κουβά!

Η αλαζονεία στην πολιτική είναι το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να κάνει ένας πολιτικός. Δυστυχώς, στην πολύχρονη εμπειρία μου έχω συναντήσει ελάχιστους πολιτικούς που δεν περιτριγυρίζονται από τους γνωστούς αυλοκόλακες, οι οποίοι κάθε στιγμή τους φουσκώνουν το ήδη παραφουσκωμένο εγώ τους. Αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Φροντίζουν να υποτιμούν και τον αντίπαλο. Ολα αυτά τα χρόνια ο πολιτικός γίγαντας Τσίπρας είχε να αντιμετωπίσει τον… Κούλη, όπως αποκαλούσαν υποτιμητικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Και εκεί που νομίζαμε ότι τα είχαμε ακούσει όλα, βγήκε ο αποτυχημένος –σε όλες τις προβλέψεις του και όχι μόνο– Ευάγγελος Αντώναρος και αποφάνθηκε: Κάποτε έδωσαν σε έναν πίθηκο μια μπανάνα κι ένα διαμάντι. Ο πίθηκος διάλεξε την μπανάνα. Το διαμάντι δεν παρεξηγήθηκε κι ούτε προσπάθησε ποτέ να γίνει μπανάνα για ν’ αρέσει στον πίθηκο. Αυτό είναι το άκρον άωτον της αλαζονείας. Να αποκαλείς τον λαό πίθηκο και τον Τσίπρα διαμάντι!

Ημουνα πολύ τυχερός που γνώρισα μόνο έναν άνθρωπο που τα έλεγε χωρίς περιστροφές και γαρνιτούρες. Ηταν ο Αντώνης Λιβάνης, που τα έλεγε σταράτα στον Ανδρέα Παπανδρέου και έβαζε σιωπητήριο στους κόλακες που κυκλοφορούσαν. Σε όλες τις εκλογές που ήταν κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν το βράδυ των εκλογών στο υπουργείο Εσωτερικών και μου ζητούσε την πραγματική εικόνα, ώστε να ενημερώσει σωστά τον Ανδρέα Παπανδρέου. Αλλοι που γνώρισα δεν τολμούσαν να πουν την αλήθεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας υπουργός Εσωτερικών τηλεφώνησε στον τότε πρωθυπουργό για να τον ενημερώσει για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και του είπε το ασύλληπτο: Πρόεδρε, πήραμε σκάρτο ΧΧ%! Στην πραγματικότητα ήταν αρκετά κάτω από το ΧΧ%, αλλά δεν τολμούσε να το πει.

Το μακρινό 2019, σε μια συνέντευξή μου στον καλό φίλο Δημήτρη Δανίκα για το Πρώτο Θέμα, διατύπωσα την άποψη ότι ο Σύριζα θα πάει στο 6%. Τότε θεωρήθηκε από πολλούς εντελώς απίθανο να συμβεί. Σήμερα, ύστερα από τις πρόσφατες εκλογές, την παραίτηση του Τσίπρα, την εσωστρέφεια που θα ακολουθήσει και τα μαχαίρια που θα βγουν, φαίνεται πλέον πολύ πιθανό. Ιδωμεν!

Πέρα από την αλαζονεία, προσβλητικό για τους ψηφοφόρους είναι και τα πολλά ψέματα. Μεγάλο θέμα κι αυτό για άλλο κείμενο.

Θεέ μου, σε ευχαριστούμε γιατί μας γλίτωσες από αυτούς τους υπερόπτες τοξικούς!

* O κ. Ανδρέας Δρυμιώτης είναι σύμβουλος επιχειρήσεων.

** Το άρθρο δημοσιεύτηκε  στην Καθημερινή της Κυριακής, 09.07.2023

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com