Η κυβερνοασφάλεια της χώρας στα χέρια της ΕΥΠ

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαδικασίες για τη λειτουργία του Κέντρου Επιχειρήσεων Κυβερνοασφάλειας (SOC – Security Operation Center), της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.).

by Times Newsroom

Το Κέντρο Επιχειρήσεων Κυβερνοασφάλειας αποτελεί ένα σημαντικό κρίκο στην έγκαιρη προειδοποίηση και αποτροπή κυβερνοεπιθέσεων σε ευαίσθητα συστήματα της Κεντρικής Διοίκησης.

Πρόκειται για ένα σύνολο τεχνολογικών και ψηφιακών εργαλείων αιχμής τα οποία θα χειρίζεται ειδικά καταρτισμένο, στην κυβερνοασφάλεια, προσωπικό με στόχο την παρακολούθηση, ανίχνευση και αντίδραση σε κυβερνοαπειλές και παραβιάσεις ασφάλειας, κρατικών ψηφιακών υποδομών.

Ειδικότερα, τo SOC με τη χρήση των πιο σύγχρονων τεχνολογιών θα είναι υπεύθυνο για την παρακολούθηση, ανίχνευση και αντίδραση σε κυβερνοαπειλές και παραβιάσεις ασφάλειας, κρατικών ψηφιακών υποδομών της χώρας. Το Κέντρο θα λειτουργεί (24/7) στη Διεύθυνση Κυβερνοχώρου και θα στελεχώνεται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της Υπηρεσίας.

Με το έργο αυτό θα έχει σύντομα ολοκληρωθεί ένα σύνθετο πλέγμα πρωτοβουλιών, μέσω των οποίων η Ε.Υ.Π. αναλαμβάνει συντονιστικό – κεντρικό ρόλο στην προστασία των ευαίσθητων δικτύων των Κρατικών Φορέων.

Το SOC έρχεται να συμπληρώσει και να ενδυναμώσει τις δράσεις της Ομάδας Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων της Ε.Υ.Π., η οποία λειτουργεί  για την υποστήριξη όλων των φορέων της Κεντρικής Κυβέρνησης σε θέματα που αφορούν την πρόληψη, την έγκαιρη προειδοποίηση και την αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων, ενισχύοντας τον ρόλο της Υπηρεσίας ως Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων (ΕΘΝΙΚO CERT).

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με το Κέντρο Επιχειρήσεων Κυβερνοασφάλειας (SOC)  προστίθεται ακόμη ένα εργαλείο στη συλλογική προσπάθεια για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων στον Κυβερνοχώρο, ενώ παράλληλα ισχυροποιείται η θέση της χώρας, καθώς εξοπλίζεται και ενισχύεται με τεχνολογίες και εργαλεία αιχμής, εναρμονισμένα με τα διεθνή πρότυπα.

Παράλληλα, από το Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕ.Τ.Υ.Α.Κ.) της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, υλοποιείται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ πρόγραμμα εκπαιδεύσεων του προσωπικού των φορέων του Δημοσίου που θα ενταχθούν στο SOC.

Με τις εξελίξεις αυτές επιτυγχάνεται έτσι, ακόμη ένας στρατηγικός στόχος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, η οποία, έρχεται μέσα από τέσσερις πυλώνες να προασπίσει την εθνική ασφάλεια και στον Κυβερνοχώρο, διασφαλίζοντας τα ευαίσθητα πληροφοριακά συστήματα (ΕΘΝΙΚO CERT), παρέχοντας συμβουλές, και συνδρομή σε φορείς του Δημοσίου για θέματα ασφάλειας επικοινωνιών και χώρων, καθώς και αξιολόγησης των διαβαθμισμένων πληροφοριακών συστημάτων  (Εθνική Αρχή INFOSEC), υποστηρίζοντας Δημόσιο και Ένοπλες Δυνάμεις σε θέματα κρυπτασφάλειας (Εθνική Αρχή CRYPTO), εφαρμόζοντας μέτρα κατά της διαρροής πληροφοριών μέσω ακούσιων ηλεκτρομαγνητικών εκπομπών (Εθνική Αρχή TEMPEST).

Με τις πρωτοβουλίες της αυτές η Ε.Υ.Π. ενισχύεται περαιτέρω έναντι δραστηριοτήτων, που συνιστούν απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας και συγκεκριμένα σε ένα τομέα (κυβερνοχώρο) που οι επιθέσεις συνεχώς εξελίσσονται και πολλαπλασιάζονται, απαιτώντας το μέγιστο δυνατό επίπεδο ετοιμότητας και τεχνολογιών. Με τον  τρόπο αυτό, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών στοχεύει στην αποτελεσματική θωράκιση του Κυβερνοχώρου του Ελληνικού Κράτους.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com