Κυρανάκης προς συμβολαιογράφους: Έχουμε καθήκον να προσφέρουμε δωρεάν εφαρμογή

Τους κάλεσε να άρουν την απόφαση για απ

by Times Newsroom

«Μας λέτε δημοσίως σήμερα ότι συμφωνείτε. ‘Αρα, λοιπόν, εφόσον εμείς λέμε δημοσίως κάποια πράγματα και εσείς μας λέτε ότι συμφωνείτε, δεν υπάρχει λόγος αποχής». Αυτό ανέφερε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης απευθυνόμενος στον πρόεδρο Ένωσης Συμβολαιογράφων, Γιώργο Ρούσκα σε τηλεοπτικό διάλογο που είχαν σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «κάνουμε μια σειρά από αλλαγές, κάποιες εκ των οποίων μας έχετε προτείνει και εσείς. Τα έχουμε συζητήσει πέντε φορές σε θεσμικές συναντήσεις. Το λέω αυτό προς τα μέλη σας, γιατί μας κατηγορούν ότι πάμε σε αλλαγές χωρίς διαβούλευση. Είναι ψευδές».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Κυρανάκης, «εμείς έχουμε καθήκον πέραν των πληρωμένων εφαρμογών ιδιωτικών εταιρειών που χρησιμοποιείτε ήδη το 95% των συμβολαιογράφων, να παρέχουμε και μια δυνατότητα δωρεάν. Και σας έχουμε πει στη συνάντησή μας, ότι εάν κάποιος πολίτης θέλει να υπογράφει με την ηλεκτρονική του υπογραφή και όχι με στυλό στο χαρτί, οφείλουμε να του παρέχουμε αυτή τη δυνατότητα. Έχουμε καθήκον να προσφέρουμε δωρεάν εφαρμογή».

Ο κ. Κυρανάκης ξεκαθάρισε ότι με την κατάργηση προσκόμισης ΤΑΠ, την κατάργηση προσκόμισης κτηματολογικού διαγράμματος, με το ψηφιακό αντίγραφο συμβολαίου, από Ιανουάριο η μεταγραφή ακινήτου θα γίνεται σε μία ημέρα αντί για τις πολύμηνες καθυστερήσεις «και δεν θα στήνονται στην ουρά οι πολίτες, δεν θα πηγαίνουν με τα χαρτιά και τους φακέλους τους να ταλαιπωρούνται», ενώ ταυτόχρονα, όπως τόνισε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον Σκάι, «θα απελευθερώσουμε κόσμο από τα ταμεία, από τις σαρώσεις, από διάφορες άλλες διαδικασίες που αφορούν το χαρτί. Έχουμε μια δεξαμενή με 1.000 δικηγόρους που θα κάνουν νομικό έλεγχο από ψηφιακή πλατφόρμα άλλη, κι αν συμβολαιογράφοι μάς στέλνουν το αρχείο του συμβολαίου τους κι αυτοί ψηφιακά, τελειώσαμε. Εμείς δεν θέλουμε άλλο χαρτί στα Κτηματολόγια».

Ο υφυπουργός σε σημερινή τηλεοπτική του συνέντευξη στον Σκάι, αναφερόμενους στην απόφαση των συμβολαιογράφων για αποχή, είπε χαρακτηριστικά ότι «προσπαθούμε να καταλάβουμε γιατί διαμαρτύρονται. Όταν μια κρατική υπηρεσία ζητάει αντίγραφα συμβολαίου, τώρα οι συμβολαιογράφοι χρεώνουν 5 ευρώ τη σελίδα. Τους το θέσαμε: “Είναι αυτό το πρόβλημα”;. Μας απαντούν ο πρόεδρός τους και το ΔΣ ότι “δεν είναι αυτό το πρόβλημα, δεν αποτελεί σημαντικό έσοδο για εμάς”».

Ο κ. Κυρανάκης κάλεσε τους συμβολαιογράφους να άρουν την απόφαση για αποχή, επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κάνουμε πίσω. Οι πολίτες θέλουν να σταματήσει ο Γολγοθάς της ταλαιπωρίας για τα ακίνητα. Δεν φταίνε οι συμβολαιογράφοι σε αυτό, θέλω να είμαι ξεκάθαρος, αλλά θέλουμε να είναι μέρος της λύσης, και πρέπει να είναι μέρος της λύσης. Να πάρουν πίσω την αποχή».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com