Κυριάκος Μητσοτάκης: Ολα όσα είπε στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ

Ισχυρή προσωπική δέσμευση για την συνολική αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη η Θεσσαλία από τις πρόσφατες πλημμύρες εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βελλίδειο.

by Times Newsroom

Ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, ανακοίνωσε ότι η ΕΜΥ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο θα ενταχθούν στην Πολιτική Προστασία. Αναφορές έκανε ο πρωθυπουργός και στα ελληνοτουρκικά, κάνοντας λόγο για περίοδος που συνιστά ευκαιρία για πρόοδο, ενώ τόνισε ότι θα συνεχίσει να πιέζει όσο χρειαστεί για την αποφυλάκιση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη από τις αλβανικές φυλακές.

Σε ερώτηση για τη Θεσσαλία, τα 112, τα λάθη, την αργή αντίδραση του Στρατού και την επόμενη ημέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: 

«Το καιρικό φαινόμενο ήταν πρωτοφανές, έξω από μοντέλα που κρίνουν προηγούμενα αντίστοιχα περιστατικά. Ο πίνακας από το meteo δείχνει τους όγκους νερού, σε σχέση με τον Ιανό. Ήταν ένα καιρικό φαινόμενο πολύ πιο έντονο. Πράγματι, οι μετεωρολόγοι προέβλεψαν πολύ έντονο καιρικό φαινόμενο, αλλά κανείς δεν ήταν σε θέση να προβλέψει αυτό που συνέβη. Αναφερθήκατε στο 112 και στην καθυστερημένη αντίδραση του στρατού. Προειδοποιητικά 112 είχαν σταλεί στη Θεσσαλία. Το πρωτόκολλο στην πλημμύρα είναι διαφορετικό από αυτό της πυρκαγιάς. Στην πλημμύρα πρέπει να ανέβεις σε υψηλό σημείο. Αυτό έγινε σε μεγάλο βαθμό, για αυτό δεν θρηνήσαμε μεγάλο αριθμό νεκρών. Στην ανάμιξη του Στρατού έχει διακινηθεί ένα ψέμα ότι άργησε να παρέμβει. Ήμουν στο κέντρο επιχειρήσεων την Πέμπτη όταν τα φαινόμενα ήταν σε ένταση. Σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και την ηγεσία του Στρατεύματος, αποφασίσαμε να πετάξουν τα ελικόπτερα αμέσως μόλις θα είναι ασφαλές. Και αυτό έγινε.

Δεν υπήρξε συμπολίτης που να πείνασε, να μην παράσχουμε νερό ή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Προφανώς υπήρξαν δυσκολίες. Δράσαμε συντονισμένα και με αυτοθυσία των φορέων. Για την επόμενη ημέρα μπορούμε να πούμε πολλά. Η παραγωγική ανασυγκρότηση περνάει μέσα από τη διαχείριση των υδάτων της. Δεν είναι ένα καινούριο ζήτημα. Έρχεται από το βαθύ παρελθόν από μία αλληλουχία πλημμυρών και λειψυδρίας.

Είμαι αποφασισμένος να λύσω το θέμα αυτό δραστικά.Η ίδρυση του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, θα είναι μία εταιρεία σαν το Αττικό Μετρό, που μπορεί να υλοποιεί και έργα, έχοντας την τεχνική εποπτεία και την τεχνική υποστήριξη από το εξωτερικό. Έχω ζητήσει από την Ολλανδία, χώρα με εμπειρία στη διαχείριση υδάτων, το τι πρέπει να κάνουμε από εδώ και στο εξής. Η Θεσσαλία είναι μία περιφέρεια κρίσιμη για την εφοδιαστική αλυσίδα και την τροφοδοσία της χώρας. Θα επιδιώξω διακομματική συναίνεση για τον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας.

Έχει γίνει πρόοδος στα ζητήματα της Πολιτικής Προστασίας. Μας έχει ασκηθεί κριτική ότι δίνουμε έμφαση σε εκκενώσεις, στο 112 και την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Αρκεί να δείτε τι συμβαίνει σε χώρες πιο προηγμένες και πιο εύρωστες από τη δική μας. Στο Μάουι, δεν ξέρουμε πόσοι ακριβώς έχουν χαθεί. Εξαϋλώθηκε ακόμα και το DNA τους. Αυτό έγινε γιατί η πολιτεία της Χαβάης δεν κατάφερε να εκκενώσει. Εμείς αυτό το κατακτήσαμε.

Δεν αναφέρομαι στη Λιβύη, δεν είναι η Ελλάδα συγκρίσιμη. Αλλά στη Γερμανία, δεν έχουν 112. Το ίδιο συμβαίνει και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στη Γερμανία πνίγηκαν 170 άνθρωποι από βροχόπτωση που ήταν το 1/10 από αυτή που έπεσε στη Θεσσαλία. Μία εκκένωση δεν είναι μόνο το 112, είναι συνεργασία Αστυνομίας, Στρατού, Λιμενικού. Στην Πολιτική Προστασία επιθυμούμε πολιτικό προϊστάμενο, και από τη στιγμή που αυτός είναι επιλογή του πρωθυπουργού, κρίνεται και ο πρωθυπουργός. Ο κ. Στυλιανίδης δεν ήθελε να είναι στην κυβέρνηση για πολιτικούς λόγους, συζητήσαμε οι δύο μας. Δεν είναι ένας άνθρωπος που εγώ δεν ήθελα να τοποθετήσω στην κυβέρνηση».

Για τα αντιπλημμυρικά έργα που δεν έγιναν μετά τον Ιανό και το πρόγραμμα Αιγίς: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει καλόπιστος συμπολίτης που να αμφιβάλει ότι η Κλιματική Κρίση είναι εδώ. Όλες οι χώρες της Μεσογείου είναι αντιμέτωπες με τέτοια ακραία φαινόμενα. Απαιτείται συστράτευση όλης της κοινωνίας με την Πολιτική Προστασία, για να αντιμετωπίζουμε τα φαινόμενα αποτελεσματικά και με όσο το δυνατό λιγότερες απώλειες. Για τα αντιπλημμυρικά έργα δεν είμαι ο αρμόδιος να απαντήσω, έγιναν όμως πολλά μετά τον Ιανό. Το πόσο αποτελεσματικά ήταν θα μας το πουν οι ειδικοί. Καλώς ερευνάται από τη Δικαιοσύνη η υπόθεση. Οι μεγάλες πόλεις της Θεσσαλίας δεν πλημμύρισαν. Δεν ξέρω αν οφείλεται αυτό στα έργα. Θα πρέπει να δούμε την αντιπλημμυρική θωράκιση μέσα από διαφορετική ματιά Εμείς ήμασταν αυτοί που διασφαλίσαμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρόγραμμα για την Πολιτική Προστασία. Οι πόροι πλησιάζουν τα 2 δισ. ευρώ. Οι διαγωνιστικές διαδικασίες τρέχουν, η δική μου απαίτηση είναι να τρέξει το πρόγραμμα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Έχω δώσει παραδείγματα γιατί δεν ήταν δυνατό να υλοποιηθεί πιο γρήγορα. Για παράδειγμα νέα Καναντέρ δεν υπάρχουν. Εμείς θα παραλάβουμε τα πρώτα το 2026. Στην επόμενη αντιπυρική περίοδο πολλές δράσεις του ΑΙΓΙΣ θα έχουν δρομολογηθεί και θα είμαστε πιο έτοιμοι».

Για τα λάθη στους κυβερνητικούς χειρισμούς και για την οικονομική βοήθεια της Ευρώπης: Ποτέ δεν είπα ότι δεν έγιναν λάθη στη διαχείριση. Δεν είναι η ώρα να μιλήσω τώρα για αυτά. Εγώ πρώτος κάνω σκληρή αυτοκριτική. Στην περίπτωση των πλημμυρών δεν αισθάνομαι ότι έχουμε εντάξει στην Πολιτική Προστασία τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας. Πρώτες πρωτοβουλίες είναι η μεταφορά της ΕΜΥ και του Αστεροσκοπείου στην Πολιτική Προστασία. Πρέπει να εμπλέκουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις πιο αποτελεσματικά και χωρίς γραφειοκρατία. Να εκπαιδεύσουμε τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας σε Περιφέρειες και Δήμους. Προφανώς δεν είμαστε ικανοποιημένοι με την αντιπυρική προστασία αυτό το καλοκαίρι.

Πρέπει να προσμετράμε όλα τα επιστημονικά δεδομένα. Το Ταμείο Ανάκαμψης προσωπικά το διαπραγματεύτηκα. Έφερα 31 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν υπήρχαν.Έχουμε δυνατότητα να προσθέσουμε ευελιξία και πόρους που δεν μετράνε στο έλλειμμα και το χρέος για να κάνουμε παρεμβάσεις σε υποδομές. Το ίδιο ισχύει και για τα αδιάθετα του ΕΣΠΑ. Τα λίγα αδιάθετα που είχαμε 250-300 εκατ. ευρώ, θα τα απορροφήσουμε πλήρως. Εξήγησα με πολύ σαφή γλώσσα ότι δεν είναι δυνατόν ως ΕΕ να διαθέτουμε κάτι παραπάνω από 1 δισ. ευρώ για τις καταστροφές. Δεν θα ησυχάσω αν δεν πείσω τους Ευρωπαίους ότι πρέπει να ενισχύσουμε το ταμείο αλληλεγγύης το 2024. Και φυσικά να πάρει η Ελλάδα ότι της αναλογεί για τη Θεσσαλία. Το ίδιο ισχύει για το αγροτικό αποθεματικό, το πρώτο αίτημα θα είναι το ελληνικό». Ο πρωθυπουργός στο φινάλε της απάντησής του, έσπευσε να βάλει τέλος σε σενάρια ανασχηματισμού: «Α, και δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό». 

Για το επιτελικό κράτος και αν λειτούργησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Το επιτελικό κράτος δεν υποκαθιστά την αρμοδιότητα κάθε υπουργού να διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιό του. Το επιτελικό κράτος είναι τρόπος προσέγγισης για να υλοποιούν τα στελέχη την πολιτική που αποφασίζεται κεντρικά. Είναι ένας τρόπος διοίκησης. Λειτούργησε το επιτελικό κράτος. Δημιουργήθηκε ένα συντονιστικό κέντρο στη Λάρισα, όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί ήταν εκεί. Ο κάθε ένας είχε την αρμοδιότητά του. Γίνονταν συσκέψεις δύο φορές την ημέρα. Αυτό σημαίνει επιτελικό κράτος και συντονισμός. Θα το ξαναπώ. Το νερό που έπεσε ήταν πρωτοφανές. Αν κάποιος νομίζει ότι μπορούσε να το αντιμετωπίσει, είναι βαθιά νυχτωμένος. Ήταν κάτι που δεν είχαμε ξαναδεί, δεν μπορώ να καταλάβω που φταίει το επιτελικό κράτος σε αυτό. Δεν μπορώ να καταλάβω πιο είναι το εναλλακτικό σενάριο στο επιτελικό κράτος. Να μην υπάρχει συντονισμός; Να ενεργεί ο κάθε υπουργός μόνος του; Να μην υπάρχει Συντονιστικό; Στον δημόσιο διάλογο είναι εύκολο, και δουλειά της αντιπολίτευσης, να στοχοποιεί την κυβέρνηση. Αλλά η κριτική να είναι τεκμηριωμένη και συγκεκριμένη. Το επιτελικό κράτος έχει ζητήματα ως προς τη λειτουργία του. Δεν λέω κάτι καινούριο. Δεν έχουμε κάνει την πρόοδο που θα θέλαμε. Είναι ζήτημα που θα μας απασχολήσει. Ήταν στις προγραμματικές δηλώσεις πριν τις καταστροφές. Αλλά μην πετροβολούμε έναν τρόπο λειτουργίας της κεντρικής κυβέρνησης, εγώ θα τον υποστηρίζω γιατί δεν μπορώ να δω μία άλλη εναλλακτική».

Για τα εθνικά θέματα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είπε: «Θετικό το γεγονός ότι έχουν αποκατασταθεί οι δίαυλοι με την Τουρκία. Η Ελλάδα δεν άλλαξε ποτέ την στρατηγική της απέναντι στην Τουρκία. Η Χάγη είναι πολύ μακριά ακόμη. Τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εθνική κυριαρχία δεν μπαίνουν ποτέ σε συζήτηση. Τα ζητήματα της εδαφικής ακεραιότητας και της Εθνικής Κυριαρχίας δεν θα μπουν ποτέ στο τραπέζι από εμένα. Τα ζητήματα για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δεν είναι ζητήματα που θα συζητήσω με την Τουρκία. Η Τουρκία πρέπει να κάνει βήματα προς την ΕΕ και να είναι συνεργάσιμη στο ΝΑΤΟ. Επειδή εμείς ακολουθήσαμε μία αποτελεσματική πολιτική τα τελευταία χρόνια, η προσέγγιση της Τουρκίας με την Ευρώπη, περνάει μέσα από τις σχέσεις με την Ελλάδα. Αυτό είναι ένα ακόμα όπλο που έχουμε στα χέρια μας. Έχουμε να διαχειριστούμε προβλήματα που έρχονται από το παρελθόν, δεν θα λυθούν από τη μία στιγμή στην άλλη. Να συμφωνήσουμε πολιτισμένα για το πού διαφωνούμε. Να μην οδηγεί σε ρητορική επεκτακτική και σε ένταση στο πεδίο. Τα υπόλοιπα μετά τη συζήτηση με τον κ. Ερντογάν την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη. Θα ήθελα να επαναλάβω ότι αυτή η συζήτηση δεν είναι απλή. Συζητάμε 40 χρόνια με την Τουρκία. Οι πολιτικές των χωρών δεν αλλάζουν από τη μία στιγμή στην άλλη. Οφείλω να ερευνήσω αν μπορούμε να πετύχουμε κάτι παραπάνω. Και να μην μπορέσουμε να το πετύχουμε, αυτό δεν μας υποχρεώνει να είμαστε μονίμως στα κόκκινα και στην ένταση των τελευταίων τεσσάρων ετών».

Για την ακρίβεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: Η ακρίβεια είναι παγκόσμιο φαινόμενο, δεν είναι μόνο ελληνικό. Ούτε αυτό είναι δικαιολογία για να μην αντιμετωπιστεί ριζικά. Αντιμετωπίζεται με τρεις τρόπους. Ο πρώτος είναι επιδερμικός, έχει να κάνει με τα επιδόματα που δίνουμε. Δεν είναι όμως δομική λύση. Αυτή στηρίζεται σε δύο πυλώνες.

Ο πρώτος είναι η αύξηση του εισοδήματος. Έγινε μέσω μείωσης φόρων αλλά τώρα θα γίνει μέσω αύξησης μισθών. Έχουμε κάνει σημαντικές παρεμβάσεις για τη μόνιμη αύξηση του εισοδήματος. Επιμένω γιατί η ακρίβεια θα υποχωρήσει κάποια στιγμή, αλλά οι μισθοί θα αυξηθούν. Η δεύτερη σημαντική παρέμβαση έχει να κάνει με τη λειτουργία της αγοράς. Έχουμε πλέον τη ΔΙΜΕΑ για να αντιμετωπίσουμε την αισχροκέρδεια που θα την πολεμήσουμε με τη μέγιστη δυνατή αυστηρότητα.

Στο ζήτημα αυτό θα επιμείνω. Έχουμε τη δυνατότητα να ερευνούμε αν οι αυξήσεις είναι δικαιολογημένες. Η αγροτική παραγωγή στη Θεσσαλία επλήγη αλλά τα οπωροκηπευτικά ήταν λίγα. Αν κάποιος πάει να πατήσει πάνω σε αυτό, θα πρέπει να τον βρούμε και να τον τσακίσουμε, για να το πω απλά. Δεν είναι εύκολος ο αγώνας αυτός. Απαιτεί συγκρούσεις τις οποίες είμαι διατεθειμένος να κάνω. Έχουμε βάλει πολλά πρόστιμα σε μεγάλες εταιρίες για πλασματικές εκπτώσεις. Δεν δέχομαι την κοροϊδία του καταναλωτή. Δεν είναι εύκολο να κερδίσουμε τη μάχη, αλλά θα τη δώσουμε με όλα τα εργαλεία μας. Ανεξαρτήτως του πόσο μεγάλος είσαι, το κράτος θα είναι αμείλικτο».

Για το rotation και την αποτελεσματικότητα των υπουργών ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Είμαι πολύ περίεργος τι ερώτηση θα μου κάνατε αν δεν έκανα καμία αλλαγή στο υπουργικό συμβούλιο μετά τις εκλογές.Η άποψή μου είναι ότι είναι καλό να δοκιμάζονται οι υπουργοί σε νέα χαρτοφυλάκια. Το rotation δεν έγινε στην τύχη. Δεν σημαίνει ότι έκανα όλες τις σωστές επιλογές. Δεν υπάρχουν αμετακίνητοι υπουργοί. Ένας υπουργός αξιολογείται σε δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι η αποτελεσματικότητα. Αν μπορεί να υλοποιήσει την κεντρική κυβερνητική πολιτική. Σε δύο μήνες δεν μπορώ να κρίνω αν ένας υπουργός είναι αποτελεσματικός. Για αυτό δεν κάνω συχνά ανασχηματισμούς. Το δεύτερο είναι η συμπεριφορά. Εκεί η κρίση μπορεί να είναι στιγμιαία και ακαριαία. Αν μία συμπεριφορά δικαιολογεί απομάκρυνση, δεν θα διστάσω να το κάνω. Δώστε μας λίγο χρόνο, να κρίνουμε τους υπουργούς. Για όσους ισχυρίζονται ότι δεν ξεκινήσαμε καλά. Το ακούω. Αλλά είχαμε να διαχειριστούμε δύο μεγάλες καταστροφές. Αυτό σκεπάζει τα υπόλοιπα.

Αλλά πρέπει να πω ότι πήραμε την επενδυτική βαθμίδα. Αν δεν είχαμε πλημμύρες και φωτιές, θα ήταν η πρώτη είδηση της ΔΕΘ. Κλείνουμε έναν τραυματικό κύκλο. Έχουμε τη δεύτερη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρώπη. Ο τουρισμός σπάει τα ρεκόρ. Η κυβέρνηση υλοποίησε το 50% του προγράμματος της οικονομίας με παρεμβάσεις άνω των 4 δισ. ευρώ. Ψηφίζουν οι απόδημοι. Φέραμε το εργασιακό νομοσχέδιο. Λύσαμε ζητήματα του ΕΚΑΒ σε ακριτικά νησιά. Καλή η κριτική, βλέπω κι εγώ τη δυσθυμία, αλλά μία κυβέρνηση κρίνεται στο σύνολό της. Είναι απολύτως λογικό να ασκείται κριτική για τις αστοχίες. Αυτός είναι ο ρόλος του Τύπου και της αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση κρίνεται συνολικά, έτσι έγινε και με την προηγούμενη κυβέρνηση και πήγαμε στο 41%».

Για τη μάχη κόντρα στη φοροδιαφυγή τόνισε: «Ήδη έχουμε δει αποτελέσματα. Κάναμε βήματα για τη βελτίωση της φορολογικής συμόρφωσης και τώρα πρέπει να κάνουμε άλματα. Η φοροδιαφυγή αποτελεί καραμέλα διαδοχικών κυβερνήσεων. Καμία δεν κατάφερε ή δεν θέλησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη ρίζα του. Έχουμε την πολιτική βούληση να το κάνουμε πράξη.

Εξήγγειλα συγκεκριμένα μέτρα και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα πετύχουν. Η τεχνολογία μας βοηθάει πολύ. Στο να μπορέσουμε να κάνουμε διασταυρώσεις στοιχείων, να κάνουμε στοχευμένους ελέγχους. Όταν κάποιοι αισθάνονται διαχρονικά κορόιδα και βλέπουν τον… εξυπνάκια να μην έχει καμία κύρωση, θα καταφύγουν κι αυτοί στην παραβατικότητα. Πρέπει να είμαστε πολύ κάθετοι για να χτίσουμε τις σχέσεις εμπιστοσύνης που οδηγούν σε αλλαγές συμπεριφορών σε επίπεδο κοινωνίας. Τα αποτελέσματα θα είναι μετρήσιμα, θα στηρίξουν τον προϋπολογισμό, θα βοηθήσουν για το υψηλό πρωτογενές πλεονάσματα και προφανώς θα αποδεσμεύσουμε πόρους για την υγεία, την παιδεία, την πολιτική προστασία. Είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης».

Για την ασφάλιση κατοικίας και των επιχειρήσεων: «Ο προϋπολογισμός είναι δύσκολο να καλύπτει όλες τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές. Στον ΕΛΓΑ προστέθηκαν 500 εκατ. ευρώ, καθώς τα ασφάλιστρα των αγροτών δεν ήταν αρκετά. Πρέπει να μας απασχολήσει ως κράτος αν μπορούμε να αποζημιώνουμε και ποια είναι η ευθύνη του φυσικού προσώπου και της επιχείρησης για ασφάλιση. Έχουμε για παράδειγμα υποχρεωτική ασφάλιση αυτοκινήτου. Πιστεύω ότι τελικά θα καταλήξουμε σε ένα σχήμα, που η ασφάλιση περιουσίας θα είναι υποχρεωτική. Θα δούμε πως θα βοηθήσει το κράτος, θα περάσει μία διαδικασία. Αλλά όσο περισσότερα σπίτια ασφαλίζονται, τόσο θα μειώνονται τα ασφάλιστρα. Δεν μπορώ να καταλάβω πως υπάρχουν επιχειρήσεις ανασφάλιστες και δεν φροντίζουν οι επιχειρηματίες να προστατεύσουν τις περιουσίες τους. Προχωράμε σε μία αναμόρφωση του ΕΛΓΑ. Ο κανονισμός του έρχεται από τη δεκαετία του ’50. Είναι μία μεγάλη και δύσκολη συζήτηση. Σε μία χώρα που αντιμετωπίζει φωτιές, πλημμύρες και σεισμούς, η συζήτηση είναι αναπόφευκτη».

Για τις εσωκομματικές αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Θα μπορούσα να δανειστώ τη φράση του Μάο, μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση. Δεν μπορώ να κάνω τοποθέτηση την ημέρα της διεξαγωγής της δημοκρατικής διαδικασίας των εκλογών. Προσβλέπω σε μία ηγεσία που θα δώσει έμφαση στην ουσία και όχι στην επικοινωνία, στον ουσιαστικό λόγο και όχι στην τοξικότητα. Δεν μπορώ να κάνω κρίση για τον κ. Τσίπρα, αυτά θα τα απαντήσει η ίδια η ζωή».

Για τις ευρωεκλογές είπε ότι θα γίνουν με σταυρό χωρίς όμως να επεκταθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες. Ως προς τις εθνικές εκλογές τόνισε: «δεν θα κάνω καμία αλλαγή στον εκλογικό νόμο. Η χώρα ταλαιπωρήθηκε από την απλή αναλογική. Ο τελικός απολογισμός δεν ήταν θετικός. Θα είχε διαφορετική σύνθεση η Βουλή αν ίσχυσε η ενισχυμένη αναλογική και στην πρώτη κάλπη».

Για τους μισθούς την Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: Δεν έχω να σας πω κάτι περισσότερο για τον κατώτατο μισθό, έχουμε έξι μήνες μέχρι τον Απρίλιο. Προεκλογικά έθεσα δύο στόχους να είναι ο μέσος μισθός 1.500 ευρώ και ο κατώτατος 950 ευρώ. Ο κατώτατος θα έρθει με κυβερνητική απόφαση, ο μέσος μισθός είναι ζήτημα της αγοράς. Βλέπουμε όμως ότι οι μισθοί αυξάνονται. Αυτό συμβαίνει γιατί η ανεργία μειώνεται. Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν καταρτισμένο προσωπικό, την ίδια ώρα έχουν μείωση φορολογίας και μπορούν να υποστηρίξουν λελογισμένες αυξήσεις μισθών. Πρέπει να τρέξουμε πολύ πιο γρήγορα. Όλοι παρατηρούμε τα σύννεφα στην παγκόσμια οικονομία, αλλά η ελληνική έχει δείξει ανθεκτικότητα. Έχουμε ρυθμό ανάπτυξης που αγγίζει το 2%.  Είμαι αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας. Σε όσους παραπονιούνται ότι δεν βρίσκουν εργαζόμενους, όπως συνηθίζω να λέω μπορούν να πληρώσουν καλύτερα για να τους βρουν».

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές τόνισε: «Θεωρούμε σημαντική την επικοινωνία με τους Περιφερειάρχες. Πρέπει η περιφερειακή πολιτική να συντονίζεται με την κεντρική πολιτική. Μέχρι το 2019 υπήρχε απόσταση σε αυτό. Βάλαμε κάτω τα σχέδια για τις 13 περιφέρειες της χώρας, για να έχουμε καλύτερη εικόνα. Ό,τι ισχύει για κάθε Περιφέρεια, ισχύει και για την Περιφέρεια της Θεσσαλίας. Τον απολογισμό θα τον κάνουμε το βράδυ των εκλογών. Η Νέα Δημοκρατία έχει δώσει στήριξη σε 13 υποψήφιους περιφερειάρχες και σε τρεις δημάρχους στις τρεις μεγάλες πόλεις. Εκεί σταματάει η εμπλοκή μας στις αυτοδιοικητικές εκλογές».

Για το ΕΣΥ είπε: «Το χρονοδιάγραμμα των προσλήψεων στο σύστημα Υγείας, έχει ήδη ανακοινωθεί από το Υπουργείο Υγείας. Υπάρχει ένα ζήτημα αποχώρησης προσωπικού από το ΕΣΥ. Δεν φαίνεται να είναι κάτι χειρότερο σε σχέση με τις άλλες χρονιές. Θέλουμε σίγουρα να πληρώνουμε καλύτερα τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Οι πρώτες αυξήσεις στο δημόσιο δόθηκαν στους υγειονομικούς, κατά 10% πέρα από τα έκτακτα βοηθήματα για τη διάρκεια της πανδημίας. Η αναβάθμιση του ΕΣΥ είναι κεντρική προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας. Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με προσλήψεις και μισθούς. Έχει να κάνει με δομές, οργάνωση και αξιοποίηση τεχνολογίας. Έχει να κάνει και με διαθέσιμους πόρους που μπορούμε να κατευθύνουμε στην Υγεία».

Σε ερώτηση για τις ταυτότητες, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι οι νέες θα προχωρήσουν κανονικά και οι παλιές θα σταματήσουν να ισχύουν από το 2026, όποτε και αν έχουν εκδοθεί.

Για τη συνταγματική αναθεώρηση είπε: Είμαι πάντα διαθέσιμος, θεωρώ απολύτως λογικό να συναντήσω τον ή την αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό ισχύει και για τον κ. Ανδρουλάκη, αλλά ακόμα περιμένω στο ακουστικό μου. Όταν θα έρθει η ώρα για τη Συνταγματική Αναθεώρηση θα ανοίξουμε τα χαρτιά μας για τον τρόπο που σκεφτόμαστε τις αλλαγές. Το Σύνταγμα δεν σχετίζεται με τις μεγάλες αλλαγές του κράτους. Αν ίσχυε αυτό, θα είχα μεταθέσει τις μεγάλες αλλαγές για την τρίτη τετραετία, όταν και θα είχε τελειώσει η Συνταγματική Αναθεώρηση. Το ένα άρθρο που θα επιδιώξω για συνταγματική αναθεώρηση είναι το άρθρο 16, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα προχωρήσουμε τις αλλαγές για το δημόσιο πανεπιστήμιο από αυτή την τετραετία.

Για τα RBNB ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: Στα μέτρα με δημοσιονομικό αποτύπωμα δεν υπάρχουν περιθώρια. Είναι όμως σημαντικά. Και το πρόγραμμα «Σπίτι Μου», και το πρόγραμμα της ανακαίνισης κλειστών σπιτιών. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε αρκετά σπίτια, ανεβαίνει η ζήτηση και ανεβαίνουν οι τιμές. Πιστεύω στην υλοποίηση έργων κοινωνικής αντιπαροχής. Θα δώσει το κράτος από την περιουσία που έχει για να πάρει φθηνά σπίτια. Δίνω σημασία και στα έργα ΣΔΙΤ για τις φοιτητικές στέγες αλλά και στη βελτίωση των υφιστάμενων φοιτητικών εστιών. Στο RBNB, είναι ένα πρώτο πακέτο παρεμβάσεων για να εξισωθούν οι κανόνες του ανταγωνισμού. Θα βοηθήσουμε να μην έχουμε την πίεση που υπάρχει σε συγκεκριμένες περιοχές, αν κρίνουμε ότι πρέπει να πάμε παραπέρα, και να σκληρύνουμε το πλαίσιο, το συζητώ. Αλλά χωρίς να σκοτώσουμε μια δραστηριότητα για τη χώρα που έχει σημασία για τους ιδιοκτήτες. Θα πρέπει να συμμορφώνονται όσοι δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον κλάδο, με κανόνες που ισχύουν για όλους και δεν συνιστούν αθέμιτο ανταγωνισμό.

Για τον Ποινικό Κώδικα: «Δεν πρέπει να αντιδράμε σπασμωδικά. Σίγουρα είναι καλύτερα να προλαμβάνουμε από το να κάνουμε αλλαγές εκ των υστέρων στον ποινικό κώδικα. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον υπουργό Δικαιοσύνης. Είναι δύσκολο να εξηγηθεί γιατί κάποιος άνθρωπος μπορεί να τρέχει με 140χλμ, να σκοτώνει δύο ανθρώπους και να μην μπαίνει ούτε μία ημέρα στη φυλακή. Αυτές οι παρεμβάσεις θα δρομολογηθούν σύντομα και θα είναι τομή με το χθες, στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Δικαιοσύνη».

Για τους αγρότες: «Θα ήθελα έναν οργανισμό με αρδευτικό αντικείμενο σε κάθε περιφέρεια. Για τα ζητήματα των πλημμυρών μίλησα εκτενώς. Ξέρω τις δυσκολίες στον πρωτογενή τομέα, αλλά έχουμε καλές επιδόσεις. Έχουμε καλές εξαγωγές, έχουμε νέους παραγωγούς που διακρίνονται και φυσικά η άλλη όψη της ακρίβειας στο καλάθι του νοικοκυριού είναι η καλή τιμή για τον παραγωγό. Τουλάχιστον δεν δίνουμε τα λεφτά σε εισαγόμενα προϊόντα αλλά στηρίζουμε την εγχώρια παραγωγή. Έχουμε φιλόδοξα σχέδια για τον πρωτογενή τομέα με παρεμβάσεις σε πολλά επίπεδα. Οι αγρότες γνώριζαν, γνωρίζουν και θα γνωρίζουν ότι όποτε υπάρχει ανάγκη, η πολιτεία είναι εκεί στα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων. Η αλλαγή του πρωτογενούς τομέα είναι μία μεγάλη πρόκληση. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες, για νέες καλλιέργειες, για αλλαγή καλλιεργειών. Οι παραγωγοί μας θέλουν κατεύθυνση. Δεν θέλω να αισθάνονται αβοήθητοι ότι παλεύουν με δυνάμεις που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν. Δεσμεύομαι ότι μαζί θα αντιμετωπίσουμε την Κλιματική Αλλαγή αλλά και τα ζητήματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα, την κτηνοτροφία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι εφέτος θα δοθεί πιο γρήγορα το επίδομα θέρμανσης. Επίσης τόνισε ότι θα υπάρξει στοχευμένη στήριξη στους ευάλωτους σε ότι αφορά τους λογαριασμούς ρεύματος.

Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου την οποία παραχωρεί στην 87η ΔΕΘ για την επενδυτική βαθμίδα και τι σημαίνει στη ζωή των πολιτών αλλά και σχετικά με το μετρό της Θεσσαλονίκης απάντησε τα εξής: «Φαίνεται ότι θα πάμε στο β’ εξάμηνο του επόμενου έτους για να εγκαινιάσουμε το Μετρό. Πιστεύω ότι το έργο θα αποζημιώσει τους Θεσσαλονικείς και με το παραπάνω. Είναι σημαντική η επενδυτική βαθμίδα γιατί ανοίγει για τη χώρα νέες πηγές χρηματοδότησης και για τη μείωση του κόστους δανεισμού σε ένα περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων. Το επιτόκιο αναφοράς έχει τη σημασία του αλλά έχει και το σπρέντ. Σήμερα η Ελλάδα έχει πετύχει να δανείζεται πιο φτηνά από τη Γαλλία. Όσο θα μειώνεται το κόστος δανεισμού, τόσο μεγαλύτερο όφελος θα έχουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το ζήτημα είναι η ακρίβεια και ο πληθωρισμός. Δεν κρυβόμαστε πίσω από την επενδυτική βαθμίδα. Το κύριό μας μέλημα για τους επόμενους μήνες είναι να περιορίσουμε τις επιπτώσεις από την παγκόσμια έκρηξη τιμών».

Για τον Εβρο και τη Δαδιά ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Είμαι ιδιαίτερα στενοχωρημένος με ό,τι έγινε στη Δαδιά. Θεωρώ ότι το δάσος που επιβίωση θα βοηθήσει να μην κινδυνεύσει ο μαυρόγυπας. Αυτό που έγινε στη Θεσσαλία, δεν θέλω να κάνει τους πολίτες του Έβρου να αισθάνονται πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Θέλουμε να χτιστούν ξανά τα σπίτια και να ανακάμψουν οι περιουσίες που χάθηκαν. Πρέπει να γίνουν έργα για να συγκρατήσουμε τα εδάφη και να μην έχουμε προβλήματα με τις βροχές του χειμώνα.

Η ΔΕΠΑ δεσμεύτηκε ότι θα είναι ο πρώτος ανάδοχος της μελέτης που θα γίνει στον Έβρο. Μέχρι το τέλος του έτους, θα παρουσιάσουμε με τον κ. Τριαντόπουλο μελέτες για την αναπτυξιακή δυναμική του Έβρου. Η Αλεξανδρούπολη είναι μία δυναμική πόλη, είναι ενεργειακό κέντρο των Βαλκανίων και πολλές άλλες σημαντικές επενδύσεις δημιουργούνται στην περιοχή. Θα δημιουργηθεί ένα πιο δυναμικό Δαδιά Pass μέσα στο Έβρος Pass, για να επισκέπτονται οι πολίτες το δάσος και θα υπάρξει μια άλλη προσέγγιση για τη λειτουργία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου στον Έβρο».

Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ: Ενωμένοι οι Ελληνες θα κερδίσουμε το μέλλον μας – Τα μέτρα που ανακοίνωσε και τα πολλαπλά μηνύματα που έστειλε

Σε μία πολύ διαφορετική ομιλία από αυτές που είχαμε συνηθίσει στο πλαίσιο της ΔΕΘ προχώρησε εφέτος ο Πρωθυπουργός. Οπως είπε και ο ίδιος «Θα είναι μία ομιλία ασυνήθιστη για ΔΕΘ, με αρκετά ΔΕΝ. Με πρώτο και κυριότερο, δεν θα θέσω σε κίνδυνο τη δημοσιονομικό σταθερότητα».

Μιλώντας επί προσωπικού έστειλε το μήνυμά του τόσο εκτός κόμματος αλλά όσο και σε κάποιους μέσα στην κυβέρνηση για τις προθέσεις του λέγοντας : «Στους 50 μήνες που είμαι πρωθυπουργός, χρειάστηκε να αναμετρηθώ με πολλές κρίσεις. Ποτέ δεν κρύφτηκα, ποτέ δεν διεκδίκησα το αλάθητο. Αλλά και ποτέ δεν υποχώρησα στα εμπόδια όσο ανυπέρβλητα και αν φαίνονταν. Και το ίδιο θα κάνω και τώρα. Αισθάνομαι βαρύ το χρέος για τη δεύτερη θητεία. Το 41% δεν είναι διαβατήριο εφησυχασμού και άλλοθι αλαζονείας. Είναι εντολή σεμνότητας και συνέπειας. Πρώτος εγώ θέλω να τρέξουμε πιο γρήγορα για να γίνουν πράξη. Μπορεί να χάσουμε μάχες αλλά θα κερδίσουμε τον πόλεμο, όπως κάναμε την προηγούμενη τετραετία».

Σε ότι αφορά τις ανακοινώσεις του ξεχωρίζουν τα ακόλουθα:  από 1/1/24 ξεπαγώνουν οι τριετίες και κάθε επίδομα προϋπηρεσίας, το market pass θα συνεχιστεί μόνο για Έβρο και Θεσσαλία,  θα υπάρξει αύξηση φόρου διαμονής από €1-6 στα πολυτελή ξενοδοχεία για να συγκεντρωθούν €300 εκατ. για το Ταμείο Καταστροφών,  2.500 αστυνομικοί φεύγουν από φύλαξη VIP’s και επιστρέφουν στους δρόμους, θα συνεχιστεί η καταβολή έκτακτης αρωγής σε όσους αδικεί η «προσωπική διαφορά» Κατρούγκαλου με έμφαση στους χαμηλοσυνταξιούχους. Ανακοίνωσε σημαντικότατα μέτρα για τη φοροδιαφυγή αλλά και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που έχουν προκαλέσει την εκτίναξη των ενοικίων.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ομιλία του στη ΔΕΘ

Στην αρχή της ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Κυρίες και κύριοι, για μία ακόμα χρονιά η Θεσσαλονίκη γίνεται σημείο απολογισμού της εθνικής πορείας και αφετηρία μίας νέας διαδρομής. Η φετινή ΔΕΘ διεξάγεται σε μία δύσκολη συγκυρία για την πατρίδα μας. Θα ήθελα να επικεντρωνόταν αυτή η εισαγωγή σε αυτή την τεράστια επενδυτική βαθμία, στην κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μετά από 14 χρόνια. Στη δεύτερη θέση της ανάπτυξης, στον ρυθμό εξαγωγών, στη μείωση ανεργίας, στα καλά νέα από τον τουρισμό, στα έσοδα. Και βέβαια, στις επιτυχίες της διεθνούς οικονομικής διπλωματίας και της σχέσης που έχουμε αναπτύξει με τη Βουλγαρία».

Μητσοτάκης: Ο καθρέφτης της Ελλάδας δεν είναι η άθλια δολοφονία του Αντώνη στον Πειραιά 

Για την κακοκαιρία Daniel είπε: «Ο τόπος γνώρισε τη μεγαλύτερη πυρκαγιά και αμέσως μετά τη μεγαλύτερη πλημμύρα της ιστορίας του.Σκιάζουν το σήμερα και οδηγούν σε ριζικό επανασχεδιασμό για το αύριο. Δύο είναι οι δεσμεύσεις μου. Πρώτον: Ό,τι χάσαμε πολιτεία και πολίτες θα το ξαναχτίσουμε μαζί. Θα το χτίσουμε καλύτερα και χωρίς τα λάθη του παρελθόντος. Δεύτερον: Θα κάνουμε τα πάντα, ώστε η άνιση μάχη με την Κλιματική Κρίση να μην γίνει μια μάχη χαμένη.

Η πατρίδα μας διαθέτει τις δυνάμεις να μείνει όρθια και ανεκτική απέναντι και σε ετούτο τον καινούριο εχθρό. Στη Θεσσαλία και τον Έβρο, άκουσα την οργή των πολιτών. Δικαίως θέλουν το κράτος να επιτελεί τη βασική του αποστολή. Να προστατεύει ζωές και περιουσίες. Διαπίστωσα πόσο δύσκολα μπορείς να εξηγήσεις σε κάποιον που έχασε το σπίτι του, στη Θεσσαλία του έπεσαν 8 δισεκατομμύρια τόνοι νερού.

Στην κακοκαιρία Daniel είδα τις δύο όψεις του κράτους μας. Προβλήματα και παθογένειες με μετάθεση ευθυνών. Αλλά είδα και ηρωισμό, και τη διάσωση χιλιάδων ανθρώπων. Ευχαριστώ από καρδιάς όλα τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού. Όλους όσοι πάλεψαν μερόνυχτα, μέσα στις λάσπες. Ειδικά όμως θέλω να ευχαριστήσω τους εθελοντές, που έδειξαν πόσο ισχυρά αντισώματα αλληλεγγύης έχει ο λαός μας. Ο καθρέφτης της Ελλάδας δεν είναι η άθλια δολοφονία του Αντώνη στον Πειραιά.

Κρατώ μία εικόνα. Τρία νέα παιδιά πάνω σε ένα τρακτέρ, δύο ημέρες αφότου είχε πλημμυρίσει ο Παλαμάς, να μοιράζουν νερό σε ηλικιωμένους. Ρωτήθηκε ένας νεαρός γιατί το κάνει και είπε «είμαστε σε καλύτερη ανάγκη, οφείλουμε να βάλουμε πλάτη. Αν είχαμε εμείς ανάγκη, κάποιος άλλος θα μας βοηθούσε». Το μεγαλείο του καθημερινού πολίτη και η αυτοθυσία του κρατικού μηχανισμού και των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι η πιο αποστομωτική απάντηση στους μικρόψυχους που έκαναν αντιπολίτευση με μία θεομηνία. Αυτοί δεν θα ανασυρθούν ποτέ από τη λάσπη».

Για την αποκατάσταση των ζημιών ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Το κόστος της αποκατάστασης θα είναι σημαντικό. Η οικονομία μας είναι ισχυρή για να το αντέξει και η πατρίδα διαθέτει το ειδικό διπλωματικό βάρος για να πετύχει ισχυρή ευρωπαϊκή βοήθεια. Πρώτη προτεραιότητα είναι να βοηθήσουμε τους πολίτες να μπουν στα σπίτια τους. Να βοηθήσουμε επιχειρήσεις, αγρότες, κτηνοτρόφους. Οι πρώτες πληρωμές από το σύστημα κρατικής αρωγής ξεκίνησαν χθες. Σε χρόνο ρεκόρ δόθηκαν 25 εκατ. ευρώ, σε σχεδόν 5.000 δικαιούχους. Εξίσου επείγουσα είναι η ανασυγκρότηση των μεταφορών. Δρόμοι, σιδηροδρομικές γραμμές πρέπει να ξαναφτιαχτούν με γρήγορες διαδικασίες. Ψηφίστηκε ήδη η διάταξη από τη Βουλή. Η Θεσσαλία σηκώνει στις πλάτες παθογένειες πολλών ετών για τη διαχείριση των υδάτων της. Με απόφασή μου συγκροτείται Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας και θα υπάγεται στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Ο όγκος νερού που έπεσε στη Θεσσαλία είναι έξω από κάθε σχεδιασμό. Δεν είναι άλλοθι, αλλά είναι προειδοποίηση για φαινόμενα που με βεβαιότητα θα χτυπήσουν. Οφείλει και η κοινωνία στο σύνολό της να λάβει μέτρα για την άμυνά της. Η Κλιματική Κρίση είναι εδώ. Μας υποχρεώνει να τα δούμε όλα διαφορετικά. Και το ζήτημα των αποζημιώσεων. Έχουμε ανακοινώσει έκπτωση 10% σε όσους ασφαλίζουν τα ακίνητά τους. Η ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει να γίνει υποχρεωτική. Θα προχωρήσει και η ασφάλιση στην αγροτική παραγωγή. Πρέπει να ξεκινήσει δημοσίως διάλογος για την υποχρεωτική ασφάλιση, όλων των περιουσιών, από φυσικές καταστροφές.

Το κράτος θα σταθεί στο πλευρό των πληγέντων. Έχουμε δημιουργήσει αποθεματικό για τις φυσικές καταστροφές ύψους 300 εκατ. ευρώ. Από το 2024 θα είναι 600 εκατ. ευρώ. Τα πρόσθετα χρήματα θα προέλθουν από αύξηση φόρου διαμονής, ιδίως στα πολυτελή ξενοδοχεία. Η πολιτεία θα απαιτήσει και τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα. Και με κεφάλαια. Να γίνουν ανάδοχοι σε έργα, να δοθούν εκπτώσεις, ακμαία οργανισμοί όπως η Ένωση Τραπεζών που συνεισέφερε 50 εκατ. ευρώ, η Ένωση Εφοπλιστών, οι Βιομήχανοι, οι απόδημοι, να χρηματοδοτήσουν εθελοντικά. Μίλησα αρκετά για τη Θεσσαλία. Να γνωρίζουν οι συμπολίτες μας στον Έβρο ότι θα ισχύσουν τα ίδια. Δεν θα επαναλάβω το σχέδιο, να γνωρίζουν πως θα προχωρήσει η φύλαξη από τις παράνομες ροές. Η επέκταση του φράχτη στον Έβρο θα ολοκληρωθεί».

Για την Πολιτική Προστασία και τις Ένοπλες Δυνάμεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Η συνεργασία της Πολιτικής Προστασίας με τις Ένοπλες Δυνάμεις, είναι μονόδρομος. Με πρωτόκολλα που θα πρέπει να υλοποιούνται με εξονυχιστική λεπτομέρεια. Μην γελιόμαστε, είμαστε σε ένα νέου είδους πόλεμο. Μία χώρα που σπαταλά το 3% για τις Ένοπλες Δυνάμεις, πρέπει να τις αξιοποιεί όταν αντιμετωπίζει φυσικές καταστροφές».

Συνοπτικά τα μέτρα για τις φυσικές καταστροφές

Συγκροτείται Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας υπό τα Υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος, με σκοπό τον κεντρικό σχεδιασμό και την υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων. Ταυτόχρονα, θα γίνουν εισηγήσεις για μόνιμες λύσεις στην άρδευση

Υποχρεωτική η ασφάλιση για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις για φυσικές καταστροφές. Προχωρά και η αναδιάρθρωση της ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής

Έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για όσους ασφαλίζουν τα ακίνητά τους για φυσικές καταστροφές, στο πλαίσιο συστήματος κινήτρων και αντικινήτρων που θα ενθαρρύνουν την ασφάλιση

Διπλασιάζεται από το 2024 το Αποθεματικό για Φυσικές Καταστροφές από τα 300 στα 600 εκατομμύρια ευρώ. Το πρόσθετο ποσό θα προέλθει από αύξηση του φόρου ημερήσιας διαμονής από 1 έως 6 ευρώ, ιδίως σε πολυτελή ξενοδοχεία

Πρόσληψη πυροσβεστών και δασικών

Ταχεία εκτέλεση του προγράμματος «Αιγίς» και πιο συστηματική συνεργασία της Πολιτικής Προστασίας με τις Ένοπλες Δυνάμεις, με συγκεκριμένα πρωτόκολλα που θα ενεργοποιούνται προληπτικά

Προμήθειες σε drones εντοπισμού της φωτιάς, με αισθητήρες θερμότητας και με κάμερες στα σημεία κινδύνου

Στη Θεσσαλία, άρχισαν την Παρασκευή οι πρώτες πληρωμές από την κρατική αρωγή

Ψηφίστηκε στη Βουλή η διάταξη για την ανασυγκρότηση των βαρέων υποδομών στις μεταφορές

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κάθε φορά που πέφτουμε, να σηκωνόμαστε πιο δυνατοί

Μιλώντας επί προσωπικού ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα σε πολλές κατευθύνσεις: «Στους 50 μήνες που είμαι πρωθυπουργός, χρειάστηκε να αναμετρηθώ με πολλές κρίσεις. Ποτέ δεν κρύφτηκα, ποτέ δεν διεκδίκησα το αλάθητο. Αλλά και ποτέ δεν υποχώρησα στα εμπόδια όσο ανυπέρβλητα και αν φαίνονταν. Και το ίδιο θα κάνω και τώρα. Αισθάνομαι βαρύ το χρέος για τη δεύτερη θητεία. Το 41% δεν είναι διαβατήριο εφησυχασμού και άλλοθι αλαζονείας. Είναι εντολή σεμνότητας και συνέπειας. Πρώτος εγώ θέλω να τρέξουμε πιο γρήγορα για να γίνουν πράξη. Μπορεί να χάσουμε μάχες αλλά θα κερδίσουμε τον πόλεμο, όπως κάναμε την προηγούμενη τετραετία.

Μιλώντας για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Θα είναι μία ομιλία ασυνήθιστη για ΔΕΘ, με αρκετά ΔΕΝ. Με πρώτο και κυριότερο, δεν θα θέσω σε κίνδυνο τη δημοσιονομικό σταθερότητα.Δεν θα επιτρέψω να ζήσουμε ξανά το τραύμα μίας εθνικής χρεοκοπίας, ούτε θα αφήσω τους Έλληνες να διχαστούν πάνω στο ψέμα. Εστιάζω στην οικονομία, τη Δικαιοσύνη και σε ένα κράτος που υπηρετεί τον πολίτη στην καθημερινότητα. Προχωρήσαμε με την ψήφο των απόδημων. Αυξήσαμε τους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων μετά από τρία χρόνια. Ήρθε η ώρα για μεγάλες αλλαγές, τώρα. Τώρα που έχουμε τη θετική εμπειρία μίας τετραετούς συνεπούς οικονομικής πολιτικής. Το Ταμείο Ανάκαμψης, τους πόρους και την επενδυτική βαθμιαία που η κυβέρνηση όπως είχε δεσμευτεί κατάκτησε. Η επόμενη τετραετία θα είναι περίοδος επένδυσης στο αύριο της χώρας. Για να διανέμεται ο πλούτος, θα πρέπει να παράγεται. Η δική μας παράταξη είναι ο αντίπαλος των προβλημάτων. Η κυβέρνηση θα στοχοποιείται για όποια αστοχία προκύπτει στον τόπο, είτε ευθύνεται, είτε όχι. Καλοδεχούμενη η κριτική, αρκεί να είναι καλοπροαίρετη και τεκμηριωμένη. Όσοι κάνουν κριτική, να έχουν τη σκέψη τους σε όσους είναι στην αρένα, και ιδρώνουν τη φανέλα και ματώνουν. Να το έχουν στο μυαλό τους οι Πυροσβέστες του καναπέ, οι πατριώτες του πληκτρολογίου και οι μεταρρυθμιστές της φακής».

Μιλώντας για τα μέτρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε: Δεν με απασχολεί το πολιτικό κόστος. Όσα πω θα αποτελούν την αλήθεια. Τις επιτυχίες μας και τις υστερήσεις μας. Θα ξεβολέψουν μερικούς, αλλά θα ευνοήσουν τους πολλούς. Έχω εντολή μεγάλων μεταρρυθμίσεων και αυτές κάνω.

Υλοποιήθηκε το 50% των προεκλογικών δεσμεύσεων ύψους 4,4 δισ. ευρώ. Αύξηση στους δημόσιους υπαλλήλους μετά από 10 χρόνια. Αποκτούν ένα πρόσθετο μισθό τον χρόνο. Το αφορολόγητο αυξήθηκε κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, για να στηριχθεί η οικογένεια. Σε 200.000 πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ μηδενίζεται η συμμετοχή στα φάρμακα.

Ο υπουργός Ανάπτυξης θα ανακοινώσει νέα μέτρα για να αποτελέσουν ανάχωμα στην ακρίβεια στα τρόφιμα. Το Market Pass θα συνεχιστεί ως το τέλος του χρόνου, μόνο σε Θεσσαλία και Έβρο.

Από τον Δεκέμβριο αυξάνεται κατά 7% το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Θα καταβληθεί και πάλι έκτακτη βοήθεια τα Χριστούγεννα, με έμφαση στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Το Youth Pass με 150 ευρώ σε 200.000 νέους. Διπλασιάζουμε το πρόγραμμα «Σπίτι Μου». Στόχος να αποκτήσουν σπίτι 10.000 νέοι. Θα ευνοηθούν περίπου 150.000 συμπολίτες μας. Σταθερή και αδιαπραγμάτευτη η βοήθεια στους ευάλωτους. Από τον Δεκέμβριο αυξάνεται κατά 8% το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Θα καταβληθεί πριν το τέλος του χρόνου, έκτακτη βοήθεια, σε όσους αδικεί η προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου. Από τον Ιανουάριο νέα αύξηση στους συνταξιούχους. Το επόμενο διάστημα η επιστροφή στο αγροτικό πετρέλαιο. Παραμένει η επέκταση στο επίδομα θέρμανσης και βοήθεια για τους ευάλωτους στο ρεύμα. Οι συνταξιούχοι που εργάζονται δεν θα επιβαρύνονται με μείωση αποδοχών 30%. Θα καταβάλουν εισφορά 10% με πλαφόν. Τον Απρίλιο θα υπάρξει νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό.

Οι αυξήσεις στον μισθό των δημόσιων υπαλλήλων και τις συντάξεις θα είναι μόνιμες. Η ακρίβεια θα υποχωρήσει, αλλά οι αυξήσεις θα παραμείνουν. Είναι πολιτική μας η ενίσχυση του εισοδήματος να είναι μόνιμη. Αυτή την πολιτική υπηρετεί μία ακόμα απόφαση που ανακοινώνω σήμερα. Από την 1/1/2024 ξεπαγώνουν οι τριετίες και κάθε επίδομα που ήταν σε αναστολή από το 2012.

Θέλουμε να στηρίξουμε τον πέμπτο τραπεζικό πυλώνα, να δώσουμε τη δυνατότητα για παροχή δανείων σε μη τραπεζικούς φορείς. Θέλουμε ανταγωνισμό στη χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Θέλουμε ακριβείς όρους προστασίας των δανειοληπτών, με σωστή ενημέρωση από τους services και δεοντολογία που πρέπει όλοι να ακολουθούν. Αναδεικνύουμε και στηρίζουμε την υπηρεσία IRIS.

Θέλουμε τη βραχυχρόνια μίσθωση (RBNB), αλλά όχι ασύδωτη. Είναι μια δραστηριότητα που εκτόξευσε τα ενοίκια, στρέβλωσε τον ανταγωνισμό. Από τον Ιανουάριο τα εισοδήματα από τέτοιες μισθώσεις, σε τρία ή και περισσότερα ακίνητα, θα υπόκεινται σε ΦΠΑ και στα τέλη όπως τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια».

Συνοπτικά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για την οικονομία

– Ξεπαγώνουν από 1η Ιανουαρίου 2024 οι «τριετίες» και κάθε επίδομα προϋπηρεσίας που βρίσκονταν σε αναστολή απ’ το 2012

– Αύξηση των αμοιβών στο Δημόσιο από 01/01/2024 κατά 10,5%. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν 660.000 υπάλληλοι αποκτούν έναν πρόσθετο μισθό τον χρόνο

– Σε 1.340.000 δηλώσεις το αφορολόγητο αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί

– Σε 200.000 πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ μηδενίζεται η συμμετοχή στα φάρμακα

– Νέα μέτρα με στόχο τη διατήρηση σταθερών και μειωμένων τιμών σε βασικά προϊόντα

– Συνέχιση του «Market Pass» έως το τέλος του έτους στη Θεσσαλία και στον Έβρο

– Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Απρίλιο

– Αύξηση κατά 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από τον Δεκέμβριο

– Καταβολή έκτακτης αρωγής σε όσους αδικεί η «προσωπική διαφορά» Κατρούγκαλου, με έμφαση στους χαμηλοσυνταξιούχους

– Νέα ετήσια αύξηση στους συνταξιούχους τον Ιανουάριο

– Επιστροφή του Ειδικού Φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο

– Συνέχιση του Επιδόματος Θέρμανσης, με έμφαση στις οικογένειες με παιδιά

– Συμπληρωματική πρόνοια για το ρεύμα, για τους πιο ευάλωτους καταναλωτές

– Καταβολή μόνο μίας εισφοράς 10% επί των πρόσθετων αμοιβών από τους συνταξιούχους που εργάζονται, αντί της σημερινής επιβάρυνσης των αποδοχών τους κατά 30%

– Εξυγίανση και ενίσχυση του ανταγωνισμού των πιστωτικών ιδρυμάτων, ανάδειξη και 5ου τραπεζικού πυλώνα και παροχή δανείων και από μη τραπεζικούς φορείς

– Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των κρατικών ομολόγων ως μία νέα εναλλακτική επιλογή αποταμίευσης

– Μείωση στο μισό του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών

– Ανάδειξη της υπηρεσίας IRIS, με την οποία ποσά έως 500 ευρώ ημερησίως διακινούνται χωρίς τραπεζική προμήθεια

Μέτρα για την οικογένεια, τους νέους και τη στέγη

– Το εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση 3 ή περισσότερων ακινήτων από τον Ιανουάριο θα υπόκειται σε ΦΠΑ και στα τέλη που ισχύουν για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

– Καταβολή του «Youth Pass», 150 ευρώ σε 200.000 18άρηδες και 19άρηδες

– Διπλασιάζεται ο προϋπολογισμός του προγράμματος «Σπίτι Μου» για πολίτες 25-39 ετών. Έχουν εγκριθεί ήδη 4.700 χαμηλότοκα δάνεια. Στόχος να αποκτήσουν σπίτι συνολικά 10.000 νέοι. Με τις παράλληλες δράσεις για τη στέγη, να ευνοηθούν τελικά 150.000 πολίτες.

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής: Οι φοροφυγάδες καλούνται να πληρώσουν τους φόρους που αναλογούν στο προσωπικό τους εισόδημα. Λαμβάνουμε δέκα μέτρα για τον ορθολογισμό στην αγορά και τη δικαιοσύνη στην κοινωνία. Ως την άνοιξη θα συνδεθούν 350.000 ταμειακές μηχανές με τα POS. Υποχρεωτικά και στις αγοραπωλησίες ακινήτων όπου καταργούνται τα μετρητά. Δρομολογούνται τα ψηφιακά βιβλία. Οι συναλλαγές άνω των 500 ευρώ με μετρητά απαγορεύονται και στο εξής θα έχουν πρόστιμο διπλάσιο του ύψους τους. Η καραμέλα της πάταξης της φοροδιαφυγής να λιώσει.

Δεν γίνεται 7/10 ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώνουν ετήσια έσοδα και κάτω από τον κατώτατο μισθό. Οι λέξεις φιλελευθερισμός και φοροδιαφυγή, είναι λέξεις αντίθετες. Ανοίγουμε μέτωπο με τον κρατικό θύλακα ο οποίος αδιαφορεί αλλά και με τον πολίτη, που ανάβει φωτιά σε ακαθάριστο οικόπεδο. Με κυκλώματα διακινητών από το εξωτερικό, αλλά και τους χούλιγκαν. Τους καταπατητές δημόσιου χώρου είτε είναι Πανεπιστήμιο, είτε παραλία. Ανοίγουμε μέτωπο και με δικηγόρους και δικαστές που καθυστερούν την απονομή Δικαιοσύνης.

Δεν συγκυβερνούμε με κολοσσούς της ενέργειας, των τροφίμων, με ιδιοκτήτες ομάδων ποδοσφαίρου, με κομματικούς φίλους. Η πολιτεία ξεκίνησε το κυνήγι της παρανομίας από τη Μύκονο κι όχι από ένα ψαρονήσι. Τα πρώτα πρόστιμα μπήκαν σε μεγάλες επιχειρήσεις, που θεωρούσαν ότι θα γλίτωναν.

Συνοπτικά τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής 

– Έως την άνοιξη του 2024 οι ταμειακές μηχανές 450.000 επιχειρήσεων θα διασυνδεθούν με τα POS

– Επέκταση ηλεκτρονικών πληρωμών σε όλη τη λιανική αγορά

– Υποχρεωτικά ηλεκτρονικές πληρωμές και στις αγοραπωλησίες ακινήτων, όπου καταργούνται οριστικά τα μετρητά

– Δρομολογούνται τα ψηφιακά τιμολόγια και τα ηλεκτρονικά βιβλία

– Ενεργοποίηση, από τον Ιανουάριο, του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής. Όλα τα στοιχεία του ηλεκτρονικού εμπορίου θα πρέπει να διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ

– Τα περισσότερα προνοιακά επιδόματα θα πληρώνονται μόνο μέσω πιστωτικών καρτών

– Πρόστιμο διπλάσιο του ύψους τους για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ με μετρητά

Για την αστυνομική προστασία είπε: «Αποδεσμεύονται 2.500 στελέχη της ΕΛΑΣ από τη φύλαξη δημοσίων προσώπων. Η δική μου ασφάλεια μειώνεται στο μισό. Οι αστυνομικοί πρέπει να είναι στον δρόμο και τα αστυνομικά τμήματα. Όσο για επιχειρηματίες και άλλους παράγοντες, λυπάμαι, ας τη χρηματοδοτούν μόνοι τους την προστασία τους».

Στη συνέχεια τόνισε:

Προχωράμε σε ριζική ανασυγκρότηση του ΕΚΑΒ. Με 800 νέες προσλήψεις, με ενιαίο κέντρο συντονισμού, με πύργο ελέγχου. Έξι βάσεις ιατρικών ελικοπτέρων.

Τα κάναμε στην πανδημία δεν υπάρχει λόγος να μην τα κάνουμε και τώρα.

Συνεχίζεται η αναβάθμιση στα ΤΕΠ σε 96 νοσοκομεία.

Αναβάθμιση 156 Κέντρων Υγείας.

Προσλήψεις 10.000 υγειονομικών.

Θέσπιση ψηφιακού ιατρικού φακέλου και προληπτικών ιατρικών εξετάσεων.

Η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει και Μετρό και Αρχαία στη θέση τους.

Μόνο όταν λειτουργήσει το Μετρό θα αντιληφθούμε την παρέμβαση που θα έχει στη Θεσσαλονίκη.

Θα παρουσιάσουμε την επέκταση του Μετρό στις Βορειοδυτικές συνοικίες της πόλης που έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται αδικημένες.

Το Flyover θα είναι ο μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος στην Ελλάδα χωρίς διόδια.

Το νέο πλαίσιο εργασίας επιτρέπει στον εργαζόμενο να συμπληρώνει εισόδημα με δεύτερη δουλειά μερικής απασχόλησης. Όλα αυτά χωρίς να αμφισβητείται ούτε το 8ώρο, ούτε η ανάπαυση των 11 ωρών όπως ισχυρίζονται όσοι παραπλανούν την κοινωνία.

Το κράτος οφείλει να αλλάξει τον εαυτό του, να αξιολογεί τον εαυτό του. Επιστρατεύεται η τεχνολογία, χρησιμοποιείται η Τεχνητή Νοημοσύνη. Είναι μία τεράστια πρόκληση. Είναι κίνδυνος και απειλή υπό προϋποθέσεις; Εμείς πρέπει να δούμε τη θετική πλευρά.

Καθιερώνονται δείκτες απόδοσης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ενσωματώνονται στους δήμους 1.200 οργανισμοί. Ζητάμε περισσότερη λογοδοσία στον πολίτη και την κεντρική διοίκηση.

Για τη Δικαιοσύνη ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε:

Καθιέρωση μιας & μόνης αναβολής στις δίκες

Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής με σύνδεση με ΑΑΔΕ από Ιανουάριο

Φυλάκιση δίχως αναστολή από πρωτόδικα δικαστήρια για συγκεκριμένα αδικήματα όπως συμμορίες διαρρηκτών, εξ αμέλειας εμπρηστές και τραμπούκοι σε ΑΕΙ – γήπεδα

Τα Μέτρα για την ενίσχυση της δημόσιας Υγείας 

–    800 προσλήψεις στο ΕΚΑΒ και καινούργια ασθενοφόρα

–    Ίδρυση ενιαίου κέντρου συντονισμού σε κάθε Περιφέρεια της χώρας

–    Δημιουργία «Πύργου Ελέγχου», ώστε η άμεση ανταπόκριση του ΕΚΑΒ στις πόλεις να φτάσει σε 10 λεπτά

–    6 βάσεις ιατρικών ελικοπτέρων για τις διακομιδές από απομακρυσμένα σημεία.

–    Αναβάθμιση Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών 96 νοσοκομείων και 156 Κέντρων Υγείας

–    Πρόσληψη 10.000 νέων υγειονομικών

–    Επέκταση των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων

–    4 νέα νοσοκομεία

Στο τέλος της ομιλίας του ο κ,. Μητσοτάκης είπε: «Όσοι ρωτούν αν όλα αυτά μπορούν να γίνουν στην Ελλάδα, απαντώ μονολεκτικά ναι. Η μεταρρύθμιση παντού και η νομιμότητα παντού, είναι οι όροι του νέου συμβολαίου μας. Αυτοί είναι οι όροι που πρέπει να υπογράψουμε. Καθώς θα αλλάζουμε την κοινωνία, θα αλλάξουμε την ίδια την Ελλάδα. Θα ήθελα να τελειώσω με κάποια λόγια του νομπελίστα ποιητή, Γιώργο Σεφέρη. «Δεν μένω τυφλός στα ψεγάδια μας, αλλά έχω τη νοοτροπία να πιστεύω στον εαυτό μας». Με πίστη στον εαυτό μας, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα βαδίσουμε στο μέλλον για να το κερδίσουμε. Να είστε σίγουροι ότι ενωμένοι θα το κερδίσουμε».

Δείτε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην 87η ΔΕΘ:

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com