Μητσοτάκης στην Αίγυπτο: Τα οφέλη που αποκόμισε η Αθήνα από την επίσκεψη

Η ενίσχυση των σχέσεων Αθήνας-Καΐρου επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αλ Σίσι, στο Ελ Αλαμέιν.

by Times Newsroom

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως οι σχέσεις των δύο χωρών δεν ετεροκαθορίζονται, ενώ αποφασίστηκε η σύγκληση ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου εντός του 2024.

Aν και σύντομη η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αίγυπτο, χαρακτηρίζεται πολύ αποδοτική και θυμίζει την περίοδο 2019 – 2020, όταν κατά την διάρκεια της φοβερής έξαρσης του τουρκικού εθνικισμού, Αθήνα και Κάιρο ήρθαν πάρα πολύ κοντά και κεφαλαιοποιίησαν τη νέα διπλωματική τους σχέση με την συμφωνία οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, η οποία ήταν ουσιαστικά ένα βήμα έμπρακτης αμφισβήτησης του παράνομου του τουρκο-λιβυκού μνημονίου.

Τον τελευταίο καιρό ξαναμοιράζεται η τράπουλα στην Ανατολική Μεσόγειο, με το δεδομένο ότι η Τουρκία έχει δείξει ένα άλλο πρόσωπο και προσπαθεί να επαναπροσεγγίσει χώρες όπως είναι το Ισραήλ και η Αίγυπτος. Είναι έτσι η ώρα που η Ελλάδα πρέπει να επιβεβαιώσει αυτή την στρατηγική σχέση βάθους που έχει με την Αίγυπτο και αυτό αποτυπώθηκε και στην σημερινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ελ Αλαμέιν.

Είχε προηγηθεί η ακύρωση από τον Αλ Σίσι, της συνάντησής του με τον Ταγίπ Ερντογάν, στις 27 Ιουλίου. Ναι μεν η Τουρκία επιχειρεί να επαναπροσεγγίσει την Αίγυπτο, αλλά οι δύο χώρες έχουν δομικές, πολύ βαθιές διαφορές μεταξύ τους. Κι αυτό γιατί ο Ταγίπ Ερντογάν ήταν από τις προσωπικότητες που υποστήριξαν τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ήταν αυτοί που είχαν την εξουσία και τους οποίους ανέτρεψε ο Αλ Σίσι. Οπότε δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς εάν τελικά κεφαλαιοποιηθεί η προσπάθεια της Τουρκίας για επαναπροσέγγιση με την Αίγυπτο, πότε και με ποιον τρόπο.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com