Νέα Φιλαδέλφεια: «Απόδοση ευθυνών σε όλους τους εμπλεκομένους» το μήνυμα του Μαξίμου

Και σε άλλες καρατομήσεις αναμένεται να οδηγήσει η εσωτερική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ΕΛ.ΑΣ. μετά τη δολοφονία του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ από Κροάτες χούλιγκαν που μπήκαν ανεμπόδιστοι στη χώρα μας.

by Times Newsroom

Η πολιτική βούληση είναι δεδομένη και η εντολή του Μεγάρου Μαξίμου σαφής: να αναζητηθούν σε βάθος οι ευθύνες και να υποστούν τις συνέπειες όσοι εμπλέκονται. Αυτό ήταν και το σκεπτικό της απομάκρυνσης των επτά ανώτατων αξιωματικών που ανακοινώθηκε χθες το πρωί από τον αρμόδιο υπουργό, Γιάννη Οικονόμου.

«Το γεγονός είναι ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο, καθώς είναι σαφώς κατώτερο των δυνατοτήτων και της αποδεδειγμένης ικανότητας της ΕΛ.ΑΣ., η οποία ναι μεν προχώρησε γρήγορα στην προσαγωγή και σύλληψη 98 ατόμων, στον τομέα όμως της πρόληψης και της αποτροπής απέτυχε», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος επέστρεψε στην Αθήνα από την Αλβανία όπου βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, διαβεβαίωσε ότι, εάν υπάρχει οποιαδήποτε ευθύνη της ΕΛ.ΑΣ. σε επιχειρησιακό επίπεδο, θα αποδοθεί και επεσήμανε ότι πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία της συλλογικής βίας.
«Υπήρχε μια απαγόρευση από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία. Η κίνηση των οπαδών έγινε ατομικά. Το μέτρο της απαγόρευσης μετακίνησης εδώ λειτούργησε διαφορετικά. Σε αυτή την περίπτωση είχαμε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα», δήλωσε στην ΕΡΤ, ενώ την ανάγκη για παραδειγματικές τιμωρίες υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης. «Η Πολιτεία έχει την υποχρέωση να εγγυάται την προστασία και την τήρηση της έννομης τάξης. Οφείλουμε να βρούμε άμεσα τις κατάλληλες, σύγχρονες για την εποχή απαντήσεις πάταξης των παραβατικών. Σε στενή συνεργασία με τις ομάδες, καθώς δρουν υπό το μανδύα της “αφοσίωσης” σ’ αυτές. Και με αμείλικτο κυνήγι για την πρόληψη των επεισοδίων και παραδειγματικές τιμωρίες, όταν συμβαίνουν.»

Εντονες ήταν οι αντιδράσεις από σύσσωμη την αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του καταλόγισε ευθύνες στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, σημειώνοντας: «Αν νομίζει ότι θα κρυφτεί από τις ευθύνες του με την απομάκρυνση επτά αξιωματικών, είναι γελασμένος». «Αντί για αποποίηση ευθυνών και δηλώσεις δήθεν αποφασιστικότητας, ο κ. Οικονόμου θα έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί. Θα ήταν το ελάχιστο δείγμα ευθιξίας για το γεγονός ότι κονβόι με ακροδεξιούς χούλιγκαν από την Κροατία διέσχισε ανενόχλητο τη χώρα μέχρι την Αθήνα και δολοφόνησε έναν νέο άνθρωπο», ανέφερε η Κουμουνδούρου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., Νίκος Ανδρουλάκης, επέρριψε «σοβαρές πολιτικές ευθύνες» στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, ζητώντας την παραίτησή του.

«Η αποπομπή περιφερειακών στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. δεν αποσείει τις σοβαρές πολιτικές ευθύνες του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, για την επιχειρησιακή αποτυχία και τον διεθνή διασυρμό της χώρας. Η διαρροή εσωτερικού εγγράφου που καταδεικνύει ότι τελούσε εν γνώσει τους η μετακίνηση των χούλιγκαν της κροατικής ομάδας είναι κόλαφος. Πολλώ δε μάλλον όταν αποφασίζεται ως επιχειρησιακό σχέδιο η “διακριτική παρακολούθησή τους”», δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης, κάνοντας λόγο για «άλλο ένα δείγμα “αποτελεσματικότητας” του αποτυχημένου “επιτελικού κράτους”».

Ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ,  δήλωσε ότι υπάρχουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης και επιχειρησιακές ευθύνες της Αστυνομίας για το οργανωμένο χτύπημα και τη στυγερή δολοφονία από φασίστες χούλιγκαν που έφτασαν από την Κροατία έως το γήπεδο της ΑΕΚ.

Από την πλευρά της, η Ελληνική Λύση με ανακοίνωσή της ανέφερε: «Επειτα από τους δουλεμπόρους που εισβάλλουν ανενόχλητοι στην Ελλάδα, οδηγούν στο αντίθετο ρεύμα και δολοφονούν Ελληνες, τώρα ζήσαμε το αδιανόητο: ορδές Κροατών και Βόσνιων ναζί να διανύουν 1.500 χλμ., εκ των οποίων τουλάχιστον τα 500 σε ελληνικό έδαφος, να φτάνουν μέχρι την καρδιά της Αθήνας, να δολοφονούν, να τραυματίζουν και να καταστρέφουν! Ολα αυτά παρά την υποτιθέμενη απαγόρευση περί “μετακίνησης” οπαδών». Ανακοίνωση εξέδωσαν και οι «Σπαρτιάτες», εκφράζοντας τα ειλικρινή συλλυπητήριά τους στους οικείους του 29χρονου «που έχασε άδικα τη ζωή του από τραγικές παραλείψεις και εγκληματική αμέλεια κυβερνητικών ιθυνόντων».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com