Οι χριστιανοί στο Μαρόκο σπάνε τη «σιωπή» τους και θέτουν αιτήματα θρησκευτικής ελευθερίας

Οι ξένοι αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο ποσοστό των Χριστιανών που ζουν στο Μαρόκο, αλλά το βασίλειο περιλαμβάνει επίσης Μαροκινούς που έχουν ασπαστεί τον Χριστιανισμό, οι οποίοι γενικά αναγκάζονται να ασκούν την πίστη τους κρυφά.

by Times Newsroom

Καθολική Εκκλησία στην πρωτεύουσα του Μαρόκου, Ραμπάτ

Η «σιωπηλή μειονότητα», όπως θεωρούνται οι Μαροκινοί Χριστιανοί, χτυπούν σήμερα τις πόρτες των μαροκινών κυβερνητικών ιδρυμάτων, στο πλαίσιο των προσπαθειών τους να εξασφαλίσουν την ελευθερία να ασκούν τις θρησκευτικές τους τελετές και να απεγκλωβιστούν από τους «περιορισμούς» σε κάποιες από τις ιδεολογικές τους δραστηριότητες.

Σε μια συνάντηση, την πρώτη του είδους της, στα μέσα της περασμένης εβδομάδας,  πραγματοποιήθηκε μεταξύ των μελών του Συντονισμού των Μαροκινών Χριστιανών και αξιωματούχων του Εθνικού Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (κυβερνητικό), για να συζητηθεί η κατάσταση των Χριστιανών στο Μαρόκο , και να υποβάλουν υπόμνημα αιτημάτων για «ταχεία αντιμετώπιση της υπόθεσής τους».

Οι ξένοι αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο ποσοστό των Χριστιανών που ζουν στο Μαρόκο, αλλά το βασίλειο περιλαμβάνει επίσης Μαροκινούς που έχουν ασπαστεί τον Χριστιανισμό, οι οποίοι γενικά αναγκάζονται να ασκούν την πίστη τους κρυφά.

Ενώ παραμένει δύσκολο να επιτευχθεί ακριβής εκτίμηση του αριθμού των Μαροκινών Χριστιανών λόγω της απουσίας στατιστικών στοιχείων από επίσημα ή ερευνητικά κέντρα, ορισμένοι εκπρόσωποι της χριστιανικής κοινότητας εκτιμούν ότι ο αριθμός των Μαροκινών Χριστιανών είναι περίπου 12.000 σε όλο το βασίλειο.

Ο Συντονισμός των Μαροκινών Χριστιανών, που ιδρύθηκε το 2014, αποκάλυψε ότι η συνάντησή του με μέλη του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έρχεται αφότου κατέληξε σε μια «πεποίθηση» ότι η πρόοδος για την εξεύρεση λύσεων στα αιτήματα των Μαροκινών χριστιανών πιστών «πέρασε απαραίτητα μέσω της επικοινωνίας, της εργασίας και κατόπιν αιτημάτων τους».

«Ανθρωπιστικά τα αιτήματα»

Ο γενικός γραμματέας και επίσημος εκπρόσωπος του Συντονισμού των Μαροκινών Χριστιανών, Μουσταφά αλ Σούσι, αποκαλύπτει ότι ο Συντονισμός παρουσίασε στο Συμβούλιο «5 άμεσες απαιτήσεις που σχετίζονται στενά με τις συνθήκες άσκησης της χριστιανικής πίστης».

Αυτές οι απαιτήσεις, σύμφωνα με τη δήλωση του αλ Σούσι στην «Al Hurra», είναι «να επιτραπεί στους Χριστιανούς να οργανώνουν χριστιανικές τελετές σε επίσημες εκκλησίες, ειδικά σε περιπτώσεις όπως ο γάμος, και να δίνουν στα παιδιά τους ονόματα που επιλέγουν οι χριστιανικές οικογένειές τους», επιπλέον «κατάργηση της επιβολής της ισλαμικής θρησκευτικής εκπαίδευσης στα σχολεία και οργάνωση των τελετουργικών ταφής τους με τον τρόπο του Χριστιανισμού σε ιδιωτικά νεκροταφεία».

Ο ίδιος εκπρόσωπος υπογραμμίζει ότι η Επιτροπή Συντονισμού πιστεύει ότι αυτά τα «ανθρωπιστικά» αιτήματα είναι «απλά και δεν δέχονται αναβολή», εξηγώντας ότι η συνάντηση με το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ήταν μια ευκαιρία να ανοίξει μια «σοβαρή συζήτηση» και να καταλήξει σε «μια νέο όραμα και σχέδιο δράσης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας».

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των εκκλησιών σήμερα στο Βασίλειο είναι 44, που διευθύνονται από 57 μοναχούς 15 διαφορετικών εθνικοτήτων, υπό την επίβλεψη επισκόπων στην πρωτεύουσα Ραμπάτ και την πόλη Ταγγέρη στα βόρεια του Βασιλείου.

Το υπόμνημα ανέφερε ότι «οι Μαροκινοί Χριστιανοί δεν έχουν καμία σχέση με τον εκχριστιανισμό», εξηγώντας ότι οι περισσότεροι από αυτούς «είναι χριστιανοί  από τους προγόνους τους ή έχουν βρει τον δρόμο τους σε αυτή τη θρησκεία ή είναι χριστιανοί από πεποίθηση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μαροκινό σύνταγμα ορίζει ότι «το Ισλάμ είναι η θρησκεία του κράτους και το κράτος εγγυάται σε όλους την ελευθερία να ασκούν τις θρησκευτικές τους υποθέσεις», οι θρησκευτικές μειονότητες στη χώρα (Χριστιανοί, Εβραίοι, Μπαχάι, Σιίτες…) αποτελούν λιγότερο από το 1 τοις εκατό του πληθυσμού, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου ασπάζεται το σουνιτικό Ισλάμ, σύμφωνα με την έκθεση Θρησκευτική Ελευθερία που εκδόθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

The Hellenic Information Team

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com