Οι φωτιές ακόμα να σβήσουν – Φονικά ναυάγια στο Αιγαίο – Χάος στα βρετανικά αεροδρόμμια

Τα αρμόδια κυβερνητικά κλιμάκια καταγράφουν καθημερινά τις ζημιές και κάνουν τις απαραίτητες αυτοψίες όπου η πυρκαγιά και οι συνθήκες το επιτρέπουν

by Times Newsroom

Σκίτσο του Ηλία Μακρή (Η Καθημερινή, 27/08/23)

Μαίνονται οι πυρκαγιές για 11η μέρα στον Έβρο – Πάνω από 17 χωριά έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. «Μάχη» των πυροσβεστών με τις αναζωπυρώσεις. Το δάσος συνεχίζει να καίγεται, βγαίνουν καπνοί ενώ χθες έβγαιναν μαύροι καπνοί ενώ η επιχείρηση χαρακτηρίζεται δύσκολη. Η περιοχή είναι δύσβατη και η επιχείρηση βασίζεται κυρίως σε εναέρια μέσα. Οι δυνάμεις που παραμένουν στο σημείο είναι πολλές, με 474 πυροσβέστες 16 πεζοπόρα τμήματα και 100 οχήματα που δίνουν τη μάχη για 11η μέρα.

ΣΥΡΙΖΑ: Κι ο Κασσελάκης υποψήφιος

  • Ο νέος μνηστήρας: Ένα νέο όνομα αναμένεταινα εισέλθει σήμερα και επίσημα στην κούρσα διαδοχής της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό του Στέφανου Κασσελάκη, που μπαίνει «σφήνα» ανάμεσα σε αυτά της Έφης Αχτσιόγλου, του Νίκου Παππά, του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Στέφανου Τζουμάκα.
  • Από πού θα ξεκινήσει την εκστρατεία του: Ο 35χρονος εφοπλιστής από τις ΗΠΑ που ήταν υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις εκλογές του 2023, θα ξεκινήσει την προσπάθειά του από τον τόπο καταγωγής του τα Χανιά. Συγκεκριμένα αύριο στις 19:15 θα έχει συνάντηση και συζήτηση με μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στους τάφους των Βενιζέλων, ενώ τις 22:00 θα επισκεφθεί το Ενετικό Λιμάνι της πόλης.
  • Μαζί του ο Πολάκης: Ο κ. Κασσελάκης, απόφοιτος πανεπιστημίων στις ΗΠΑ, με έντονη επαγγελματική δραστηριότητα στο πεδίο της ναυτιλίας, άλλοτε εργαζόμενος στην Goldman Sachs, μόνιμος κάτοικος του Μαϊάμι τα τελευταία χρόνια, μη έχοντας καμία επαφή με το ΣΥΡΙΖΑ έως τον Απρίλιο του 2012, θα έχει και την στήριξη του Παύλου Πολάκη και μένει να φανεί ποιων άλλων

Μεταναστευτικές ροές και φονικά ναυάγια

  • Πού: Ναυάγιο με 23 πρόσφυγες και μετανάστες σημειώθηκε ανοιχτά του Μανταμάδου στη βορειοανατολική Λέσβο και συγκεκριμένα τρία ναυτικά μίλια εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων. Επιπλέον, τις πρώτες πρωινές ώρες ανοιχτά της Σάμου εντοπίστηκαν από το Λιμενικό Σώμα στη διάρκεια περιπολίας 37 άτομα.
  • Τα θύματα: Στο ναυάγιο της Λέσβου έχασαν τη ζωή τους τέσσερα παιδιά. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή πρόκειται για ένα αγόρι 8 ετών και τρία κορίτσια 14, 8 και 11 ετών. Στη Σάμο, μια γυναίκα και ένα μωρό, εντοπίστηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους. Έγινε και στους δύο καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) με αποτέλεσμα το μωρό να σωθεί, δυστυχώς όμως η άτυχη γυναίκα κατέληξε.
  • Η αντίδραση της Κυβέρνησης: «Εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για την απώλεια των συνανθρώπων μας. Κάθε μέρα οι γυναίκες και οι άνδρες του ελληνικού Λιμενικού Σώματος κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Είναι επιτακτική ανάγκη τα άθλια δίκτυα λαθροδιακινητών, που εκμεταλλεύονται ταλαιπωρημένους ανθρώπους να χτυπηθούν στη ρίζα τους» είπε ο Παύλος Μαρινάκης.

Τι γίνεται στον κόσμο

  • ΗΠΑ: «Η λευκή υπεροχή δεν έχει θέση στην Αμερική» δηλώνει η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου – Τα εγκλήματα μίσους στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 12% το 2021, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, όπως ανέφερε το FBI τον Μάρτιο. Εγκλήματα μίσους θεωρούνται εκείνα που υποκινούνται από φυλετικές και εθνοτικές προκαταλήψεις.
  • Ουκρανία: Eπικρίνει τις γειτονικές χώρες ότι θέλουν την παράταση των περιορισμών για τα σιτηρά – Η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία (που δεν γειτνιάζει απευθείας με την Ουκρανία) δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα ήθελαν η ΕΕ να παρατείνει την απαγόρευση – η οποία πρόκειται να λήξει στις 15 Σεπτεμβρίου – έως το τέλος της χρονιάς, για να υποστηρίξουν τους δικούς τους αγρότες.
  • Ρωσία: Δύο αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν κοντά στην Κριμαία – Δύο ρωσικά μαχητικά σηκώθηκαν για να αναχαιτίσουν δύο αμερικανικά αναγνωριστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στην Κριμαία, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
  • ΛΔ Κονγκό: Ένοπλοι επιτέθηκαν σε εκκλησία στην επαρχία Ιτούρι, τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν – Οι επιδρομές της οργάνωσης έχουν επιδεινώσει τη μακροχρόνια ανθρωπιστική κρίση στην επαρχία Ιτούρι, όπου περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια για να επιβιώσουν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
  • Ελβετία: Μετά τον καύσωνα, χιόνι και πλημμύρες – Πτώση θερμοκρασίας κατά 30 βαθμούς μέσα σε 4 μέρες – Μετά τον καύσωνα, η Ελβετία βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με σφοδρές βροχοπτώσεις που προκάλεσαν πλημμύρες και κατολισθήσεις λάσπης, ενώ τα χιόνια έκαναν ήδη την επανεμφάνισή τους.
  • Υεμένη: Δύο εργαζόμενοι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αγνοούνται – Ημη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει χάσει τα ίχνη δύο εργαζομένων της την Υεμένη, μια χώρα που σπαράσσεται από τον πόλεμο εδώ και εννέα χρόνια.
  • Ρωσία: Αυξήθηκε απότομα ο αριθμός των «στρατιωτικών» ΜΚΟ – Ο αριθμός των μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) που συνεργάζονται με τον ρωσικό στρατό και τους επίστρατους έχει αυξηθεί απότομα στη Ρωσία μετά την έναρξη της εισβολής των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία και την έναρξη της επιστράτευσης, αναφέρει σε έρευνά της η εφημερίδα Novaya Gazeta Europe.
  • Ιράκ: Απαγχονίστηκαν τρεις καταδικασθέντες για πολυαίμακτη επίθεση του Ισλαμικού Κράτους που στοίχισε τη ζωή σε 323 άτομα – Ανάμεσά τους φέρεται να ήταν ο Γαζουάν αλ Ζουμπάι που οι αρχές θεωρούσαν εκ των εγκεφάλων του χτυπήματος

Βρετανία: Χάος χθες στα αεροδρόμια

  • Τι συνέβη: Η Εθνική Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας (NATS) της Βρετανίας αναγκάστηκε να προβεί σε περιορισμούς της εναέριας κυκλοφορίας λόγω ενός τεχνικού ζητήματος που προέκυψε στο σύστημα ελέγχου.
  • Οι συνέπειες: Η βλάβη αυτή προκάλεσε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες εκτεταμένες καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων που χρησιμοποιούν τον βρετανικό εναέριο χώρο. Αμέτρητοι επιβάτες παρέμειναν για ώρες στα αεροδρόμια αλλά και μέσα σε αεροπλάνα στους διαδρόμους προσγείωσης – απογείωσης.
  • Η επιδιόρθωση: Η NATS εν τέλει κάποιες ώρες αργότερα ανακοίνωσε ότι «εντόπισε και επιδιόρθωσε» το τεχνικό πρόβλημα, με τη λειτουργία του βρετανικού εναέριου χώρου να επανέρχεται σταδιακά.

Η ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι την Πέμπτη στην Αθήνα

  • Για το μεταναστευτικό: Την Πέμπτη φτάνει στην Αθήνα η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, για συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία θα συζητηθεί και το θέμα της αύξησης των μεταναστευτικών ροών. Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, «θα συζητηθούν διμερή και περιφερειακά ζητήματα και θέματα ευρωπαϊκής ατζέντας».
  • Για την οικονομία: Η Μελόνι εκπροσωπεί την τρίτη ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης. Ο κ. Μητσοτάκης έχει διαπιστώσει ότι με τους Ιταλούς, παρότι γείτονες, εταίροι και σύμμαχοι ατλαντιστές, έχουμε περιορισμένες έως υποτυπώδεις οικονομικές σχέσεις. Ελπίζει έτσι να ανοίξει νέους δρόμους με την Ιταλία. Η συνάντηση με την κυρία Μελόνι  θα έχει χαρακτήρα προσέγγισης των κοινών συμφερόντων στην περιοχή.
  • Για τον Μπελέρη:  Η Μελόνι διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Εντι Ράμα, ο οποίος προσφάτως μάλιστα τη φιλοξένησε στην «αλβανική Ριβιέρα». Έτσι, δεδομένης της στάσης του Ράμα στο θέμα της ελληνικής μειονότητας και την επιμονή του στην υπόθεση Μπελέρη, ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Ρώμης έχει τη χρησιμότητά του.

 Τραγωδία στα Τέμπη: Νέες διώξεις

  • Τα στελέχη που διώκονται: Ποινική δίωξη σε τέσσερα πρώην στελέχη του ΟΣΕ άσκησε χθες ο εφέτης ανακριτής Λάρισας, αναφορικά με την υπόθεση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Η δίωξη αφορά δύο πρώην προέδρους και διευθύνοντες συμβούλους του ΟΣΕ, έναν πρώην διευθύνοντα σύμβουλο και ένα εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΣΕ.
  • Ποιες οι κατηγορίες: Οι κατηγορίες αφορούν το κακούργημα της διατάραξης ασφάλειας των συγκοινωνιών και τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας, της βαριάς σωματικής βλάβης και ελαφράς σωματικής βλάβης από αμέλεια κατά συρροή. Οι κατηγορούμενοι αναμένεται να απολογηθούν στις 5 Σεπτεμβρίου.
  • Συγκροτείται «Task Force»: Ομάδα εργασίας όπου θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων φορέων των ελληνικών σιδηροδρόμων, συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα. Στόχος της «Task Force» είναι η τακτική συνεργασία και ο βέλτιστος δυνατός συντονισμός των δράσεων για την άμεση αντιμετώπιση εκκρεμών ζητημάτων και την καλύτερη λειτουργία του Σιδηροδρόμου.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com