Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων – 20 Ιουνίου – Για κάθε άνθρωπο | Παντού | Πάντα

Κάθε άνθρωπος σε αυτόν τον πλανήτη έχει το δικαίωμα να αναζητάει ασφάλεια

by Times Newsroom

Κάθε άνθρωπος σε αυτόν τον πλανήτη έχει το δικαίωμα να αναζητάει ασφάλεια – όποιος ή  όποια κι αν είναι, από όπου κι αν προέρχεται και οποτεδήποτε αναγκάζεται να ξεριζωθεί.

ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ

Όποιοι κι αν είναι, οι άνθρωποι που έχουν αναγκαστεί να ξεριζωθούν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια. Κάθε άνθρωπος μπορεί να αναζητήσει προστασία, ανεξάρτητα από το ποιος ή ποια είναι ή τι πιστεύει. Είναι αδιαπραγμάτευτο: η αναζήτηση ασφάλειας αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα.

ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ

Από όπου κι αν προέρχονται, οι άνθρωποι που αναγκάζονται να τραπούν σε φυγή θα πρέπει να είναι ευπρόσδεκτοι. Οι πρόσφυγες προέρχονται από όλο τον πλανήτη. Για να ξεφύγουν από τον κίνδυνο, μπορεί να ταξιδέψουν με αεροπλάνο, πάνω σε βάρκες ή με τα πόδια. Αυτό όμως που εξακολουθεί να είναι ίδιο για όλους είναι το δικαίωμα να αναζητούν ασφάλεια.

ΟΠΟΤΕΔΗΠΟΤΕ

Όποτε κι αν αναγκαστούν οι άνθρωποι να αφήσουν πίσω τις εστίες τους, έχουν το δικαίωμα να προστατεύονται. Όποια και αν είναι η απειλή – πόλεμος, βία, διώξεις – κάθε άνθρωπος αξίζει προστασία. Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να είναι ασφαλής.

ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

1. ΔΙΚΑIΩΜΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΑΣYΛΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ 2022

Η αναζήτηση ασύλου είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Όποιος διαφεύγει από διώξεις, συγκρούσεις ή παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει δικαίωμα να αναζητήσει προστασία σε άλλη χώρα.

2. ΑΣΦΑΛΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Τα σύνορα θα πρέπει να παραμένουν ανοιχτά για όλους τους ξεριζωμένους ανθρώπους. Η επιβολή περιορισμών στην πρόσβαση και το κλείσιμο των συνόρων μπορεί να κάνουν ακόμη πιο επικίνδυνο το ταξίδι των ανθρώπων που ψάχνουν ασφάλεια.

3. ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΜΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΗΣ

Οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να επιστρέφονται αναγκαστικά σε μια χώρα εάν η ζωή ή η ελευθερία τους κινδυνεύει. Αυτό σημαίνει ότι οι χώρες δεν πρέπει να επαναπροωθούν κανέναν άνθρωπο πίσω χωρίς να έχουν πρώτα αξιολογήσει τους κινδύνους που θα αντιμετώπιζε στην πατρίδα του.

4. ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΜΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗΣ

Οι άνθρωποι δεν πρέπει να υφίστανται διακρίσεις στα σύνορα. Όλες οι αιτήσεις για προσφυγικό καθεστώς πρέπει να εξετάζονται δίκαια, ανεξάρτητα από παράγοντες όπως η φυλή, η θρησκεία, το φύλο και η χώρα καταγωγής.

5. ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ

Οι ξεριζωμένοι άνθρωποι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και αξιοπρέπεια, όπως κάθε άνθρωπος. Μεταξύ άλλων, αυτό σημαίνει ότι οι οικογένειες θα πρέπει να παραμένουν ενωμένες, να υπάρχει προστασία από την εμπορία ανθρώπων και να αποφεύγεται η αυθαίρετη κράτηση.

ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ;

Η παροχή προστασίας σε όσους αναγκάζονται να ξεριζωθούν είναι συλλογική παγκόσμια ευθύνη. Οι χώρες και οι κοινότητες που υποδέχονται και φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων, σε σχέση με τον πληθυσμό και την οικονομία τους, χρειάζονται σταθερή υποστήριξη και αλληλεγγύη από τη διεθνή κοινότητα.

Το να φτάσεις σε ασφαλές μέρος είναι μόνο η αρχή.

Μόλις βρεθούν εκτός κινδύνου, οι άνθρωποι που διαφεύγουν από τον πόλεμο ή τις διώξεις χρειάζονται ευκαιρίες για αμοιβαία φροντίδα, γνώση, εργασία, ευημερία – όπως προβλέπεται από τη Σύμβαση και το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τους Πρόσφυγες.
Χρειάζονται ακόμα λύσεις, όπως η ευκαιρία να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με ασφάλεια και αξιοπρέπεια, να ενταχθούν στην τοπική κοινωνία, ή να επανεγκατασταθούν σε μια τρίτη χώρα, για τις πιο ευάλωτες περιπτώσεις.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com